Moje ogródki - Gucia.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Z daleka ciężko określić co to za drzewko, ale kwiaty fioletowe ma bardzo ładne....wisienki może to rajska jabłoń, nie przypominały jabłuszek :lol:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Babopielka pisze:Wydaje mi się ,że to jest jabłoń ozdobna najlepiej przycinać w lutym -marcu jak nie ma ujemnych temperatur ,co do ukorzeniania gałązek ,to niektórzy twierdzą ,że wszystko da się ukorzenić ,ale nie wiem czy to prawda :? :roll:
Chyba nie wszystko :roll: Z niektórymi roślinami są kłopoty, ale ja i tak wszystko próbuje ukorzeniać :D W większości przypadków jednak się udaje ;:333
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja tez słyszałam,że wszystko się da! Mam koleżankę, która twierdzi, że jak wsadzisz do ziemi 5 patyczków, przynajmniej jeden się przyjmie! Tak czy inaczej, spróbować nic nie kosztuje! :D
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Ja tylko ukorzeniałam forsycję i nawet z niezłym skutkiem.
Spróbuję więc i z tymi badylkami.
Bożenko, Beatko, Karolku, te owocki przypominają raczej wiśnie, spróbuję znaleźć jeszcze jakieś zdjęcie, może będzie łatwiej?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

No wiśni w takich fioletach nie widziałam ale wszystko jest możliwe, pisałam że jabłuszka bo sąsiadka ma drzewko o takich wpadających w bordo liściach tylko fachowo może się inaczej nazywać :wink:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Beata T pisze:No wiśni w takich fioletach nie widziałam ale wszystko jest możliwe, pisałam że jabłuszka bo sąsiadka ma drzewko o takich wpadających w bordo liściach tylko fachowo może się inaczej nazywać :wink:
Beatko, ja skojarzyłam te owocki z wiśniami, bo były malutkie i miały długie ogonki, takie wisienkowate, ale nawet specjalnie się im nie przyglądałam, niestety.
Moje wątki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A może to jest to ,co we Francji nazywa się Prunus. To takie nieduże, ozdobne drzewko, którego listki są brązowawe lub bordowawe, tyle, że on kwitnie na różowo. Ale są różne odmiany i z pewnością wszystkich nie znam. Kiedyś szukałam polskiej nazwy, to jeśli mnie pamięć nie myli, znalazłam "śliwowiśnia" czy coś podobnego... :?:
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Guciu -moja mama miała u siebie takie drzewko -też miało takie owoce jak Twoje i liście też - ona to kupiła jako jabłoń ozdobną ,ja też się skusiłam i kupiłam takie ,ale moja ma znacznie większe owoce (-przypominają jabłuszka tylko są wydłużone ) więc pewności nie mam co do Twojego drzewka :roll:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Szukałam zdjęć owoców, ale niestety nie mam żadnego.
Mam tylko jeszcze zdjęcie kwiatów:

Obrazek Obrazek
Moje wątki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ślicznie wybarwione jest to Twoje drzewko, a smaczne są owoce robisz je w cukrze jak kandyzowane?
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Raczej na prunus to nie wygląda... Kwitnie pięknie! W ogóle ładny ten zakątek na zdjęciu! :D
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Poszukałam w trocinach i znalazłam podmrożone owoce, wyglądają jak maleńkie jabłuszka, tylko ogonki takie długie?

Obrazek

Alutka, zakątek teraz wygląda zupełnie inaczej, przybyło trochę roślin a te starsze co nico podrosły:
Obrazek

Dorotko, jak zidentyfikujemy owoce, to trzeba będzie pomyśleć, a nuż jakąś super konfiturę upichcę?

Bożenko, znalazłam w necie jabłoń ozdobną ' Purpurową', ale nie jestem przekonana, co Ty na to?
Moje wątki
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Guciu -być może to jest jabłoń purpurowa -aż tak dobrze to ja nie jestem zorientowana :( myślę ,że tu by pomógł xipe .Zobacz w drzewach i krzewach ozdobnych on tam prezentuje jabłonie ozdobne -wprawdzie bez zdjęć, ale może on będzie wiedział co to jest za odmiana ta Twoja :roll:
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Coraz bardziej Cię podziwiam, Guciu! Pięknie zagospodarowałaś swój P-O!!! ;:215 Z każdym kolejnym zdjęciem; mój podziw dla Ciebie rośnie! Łatwiej jest zrozumieć takie zaangażowanie w swoim własnym ogrodzie, ale to co Ty robisz... po prostu brak mi słów!
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A skąd Ty to drzewko masz, Guciu? Kupiłaś, dostałaś czy może wcześniej tam rosło? Nie doczytałam jakoś... :oops:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”