Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Witaj Izuś!
A myślałam, że może już zimowe fotki śpiącego ogrodu...? A tu u Ciebie jeszcze niemal jesienna stołówka? Wingrona nawet jeszcze widzę są? Karmidełko- stosowne do zapowiadanej długiej zimy! Super!
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Tuja! :D Działasz w zawrotnym tempie! Karmik - po prostu rewelacyjny! Wielki, wygodny, estetyczny!
Tak sobie myślę o Twojej różyczce - może wokół niej postawić pojemniki z wodą i spryskiwacz pod ręką?
Moje dwie, które nie zdążyłam przesadzić, stoją w baaaardzo chłodnej sypialni ale i tak się martwię o niedostateczną ilość światła. Osiem pozostałych już marznie w Ogrodzie. Ja wiem, że to jest po prostu eksperyment ignorantki ale ...może się uda.
Kolor Twojej jest przesłodki! To znaczy masz dwie - białą i tę różową?
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wszystkich wieczorową porą!

Agnieszko u mnie jedna miniatura już rośnie na działce. Jest niesamowita! Była sporo mniejsza niż ta i choć sporo urosła przez rok nadal jest miniaturą :wink: Ten rok był u mnie...różany :roll:

Dziękuję Halinko! Czyżbyś była posiadaczką różowego epimedium? :shock: Jeśli tak to proponuję małą wymiankę :D

Agness - wiesz ja raczej się martwię czy ta różyczka dożyje wiosny i przeprowadzki na działkę. Już się przekonałam, ze te maluchy dobrze sobie radzą w gruncie. Moja biedronkowa z zeszłego roku radzi sobie wręcz rewelacyjnie. Inne róże mogłyby brać z niej przykład.

Witaj Aga! Nawet nie wiesz jak ucieszył mnie Twój "ślad". No cóż...winogrona są, bo oprócz ptaków nikt ich nie je. Na zimowe fotki musisz jeszcze poczekać. Zima jest i owszem. Tylko śniegu brakuje :evil: Dość długo szukałam odpowiedniego karmidełka. Takiego wyłącznie dla małych ptaków. Nie mam zamiaru kolejną zimę dokarmiać wron, kawek i srok z parku :evil: Poza tym szukam sprzymierzeńców do przyszłorocznej walki z mszycami i innymi szkodnikami ;:224

Miło Cię widzieć Oranio po długiej przerwie! Dzięki za dobre rady. Niestety pod parapetem jest grzejnik, ale różę postawiłam przy nawilżaczu. Postawienie jej w głębi pokoju nie wchodzi w rachubę ze względu na braki światła. Może jakoś przeżyjemy zimę :wink: Myślę, że te w u Ciebie w Ogrodzie maja większą szansę przeżyć. Trzymam kciuki by się udało!

Dzisiaj widziałam w kwiaciarni piękną różyczkę. Miała niesamowity kolor. Rzadko spotykany i nawet trudny do opisania. Gdyby nie duży mróz i obie ręce zajęte torbami z zakupami kupiłabym ją bez mrugnięcia okiem, chociaż cena była zaporowa wręcz - 22 zł. To nie była typowa miniaturka, bo krzew w donicy sięgał mi do kolan prawie. Nie mogłam się napatrzeć na nią i pewnie będzie mnie prześladowała po nocach :roll:
Dla wszystkich miłośniczek różanych miniaturek kilka linków na dobranoc:
http://www.nolina.nl/search
http://www.bmroses.eu/catalogus
http://www.grande-kordana.com/onze-potrozen
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Tujko! :D Dzięki wielkie za linki ale....jak po czymś takim spać?! :;230
Już mi się śnią wielkie, słodkie bukiety z miniaturek, a to za sprawą tego, że w każdej doniczce miałam po cztery egzemplarze, więc można rozdzielać i łączyć ze sobą dowolnie. W Ogrodzie połączyłam ciemno różową z jasnoróżową i tak powstały takie dwa bukiety mieszane. Chyba to nie fachowo, łączyć ze sobą różne kolory róż ale poeksperymentować można. A w domu została żółta i czerwona.
Tak sobie myślę, jeżeli z Twoją różyczką zacznie się coś niedobrego dziać, to chyba będzie ją można przyciąć, by zaczęła wegetację od nowa. Bądź jednak dobrej myśli, gdyż specem jesteś nie byle jakim, więc dotrwa do wiosny w takim stanie w jakim ją masz i w jeszcze lepszym! :uszy Trzymam kciuki!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Tujeczko dzięki za słodkie linki.
W taką pogodę to w sam raz pocieszanka dla duszy.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 niestety nie mam różowego epimedium, ani żadnego :?

Na naszym forum widziałam różowe epimedium, a u Ciebie pierwszy raz zobaczyłam żółte :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:196
Rozglądam się już za epimedium- polecaną przez Ciebie żółą odmianę mają w kwietniku. Nie wiem jednak, czy skuszę się na zakupy u nich, bo nader często zdarzają się pomyłki. Jak zwykle pozostaną mi zakupy w zagranicznych sklepach :lol:
Jakoś doszłam do siebie, ale dobija mnie ta ilość śniegu- przyznam, że bajkowym pejzażem za oknem już się nacieszyłam i z utęsknieniem czekam na wiosnę :lol: Dobrze, że w grudniu dużo się dzieje, to lżej będzie czekać.
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Cieszę się, że spodobały Wam się różane linki. Na tej pierwszej stronce jest możliwość obejrzenia filmiku o całym cyklu produkcji. Warto zajrzeć.

Oranio miła bardzo mi schlebiasz tą opinią speca, ale chyba nim nie jestem :oops: Eksperymentować zawsze warto. Często jak człek nie ma świadomości, że coś nie może się wręcz udać to przeważnie się udaje :D Czytałam o takich co nawet duże ogrodowe róże sadzą po dwie różne do jednego dołkach. Też planuję kiedyś coś takiego zrobić. Mówisz - dwa różne róże...to może ciekawie wyglądać. Pod wpływem ogrodu Asi mocno mnie naszło na różowe róże.

Grażynko cieszę się, że mogłam się czymś odwzajemnić. Zawsze zaglądam do linków reklamowanych w Twoim wątku :D

No cóż Halinko nie da się ukryć, że Forum ma ogromną siłę. Ja też epimedium zobaczyłam pierwszy raz tutaj i mnie tak urzekło, że musiałam je kupić. Teraz poluję na odmianę "Nivea" o białych kwiatach. Lubię małe i niby niepozorne kwiatki. W tym roku też znacznie powiększyłam swoją kolekcje prymulek, więc z niecierpliwością i drżeniem serca czekam na wiosnę.

Moniś i ja dziękuję, że zajrzałaś. W jednym czasie byłyśmy - ja u Ciebie, a Ty tutaj ;:196 Ja w kwietniku nigdy nic nie kupowałam jak dotąd. Obie odmiany epimedium kupiłam u siebie na rynku. Co tydzień przyjeżdża tam pewna Pani z bylinami - chyba ma gdzieś w pobliżu gospodarstwo ogrodnicze. A wiesz...teraz tak sobie myślę, że powinnam się zapytać skąd jest. Przecież tam na miejscu pewnie mają dużo różnych różności i ciekawostek.
Zawilce blanda ( o których kiedyś rozmawiałyśmy ) udało mi się zdobyć. Ciekawa jestem gdzie Ty zdobyłaś te ciekawe odmiany zawilca gajowego. Ja te kilka odmian, które mam nabyłam właśnie od tej Pani.

Mimo dzisiejszych zamieci i zawiei śniegu wciąż niewiele. Miejscami widać gołą ziemię :evil: Za to mrozi ostro! Myślę, że czas pokazać Wam jak zabezpieczyłam swoje "zmarzluchy" na zimę, ale niestety nie wszystkie :oops: Długo zwlekałam z przykrywaniem roślin. Czekałam na stałe przymrozki. A tu raptem od razu mróz zamiast przymrozków. W programie "Maja w ogrodzie" widziałam gotowe kaptury agrowłókniny. Spodobały mi się - nie powiem. Jednak ich cena w już mniej. Kupiłam opakowanie włókniny zimowej (!). Ta z poprzednich lat była tak cienka, że aż prześwitująca. Widziałam, że Krysia sama poszyła worki dla roślin. Niestety mój leń i niechęć do maszyny nie pozwoliły mi tego zrobić :oops: Gdy "zima była już za progiem" i miałam nóż na gardle wpadłam na świetny pomysł ( choć wiosna to może zweryfikować :roll: ) jak zrobić szybko i łatwo takie kaptury. Wzięłam ze sobą na działkę zszywacz do papieru i całe pudełko zszywek. Nożyczki zawsze są w altance. Włókninę cięłam na prostokąty odpowiedniej wielkości i od razu na roślinach zszywałam worki. Szło szybko i sprawnie. To było znacznie łatwiejsze niż owijanie i sznurowanie.

Obrazek, Obrazek, Obrazek

A takie okrycie dostały moje liliowce typu evergreen:
Obrazek

Chwalone przeze mnie epimedium "Sulphureum" wciąż wygląda fajnie:
Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, podziwiam zimowe okrycia Twoich roślin, ale przede wszystkim chęć ich zrobienia!!
Wszystkie zawilce gajowe i anemonelle kupowałam w Belgii, znajoma poleciła mi pewnego pasjonata cieniolubów, u którego się zaopatruje. Niestety, nie prowadzi sklepu internetowego- zakupu dokonała znajoma, ja tylko przesłałam pieniądze. Bardzo żałuję, bo chętnie jeszcze coś kupiłabym, ale nie chcę za bardzo zawracać głowy... Może sama zaproponuje?
Dobrze, że przyjeżdża taka pani na rynek- przynajmniej masz okazję zdobyć coś interesującego :)
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zajrzałam pod śnieg na moje epimedium.
Wygląda jak twoje, tylko że całe pod śniegiem.
Więc chyba nic mu nie będzie.
Dzielna roślinka. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Izo. Kapitalne okrycia wymyśliłaś. Na pewno jest to pomysł. Ja bym jednak jeszcze pomyślała nad ściągnięciem mocniejszym dołu jakimś sznurkiem. Też widziałam te worki pokazywane przez Maję, ale cena ich jest faktycznie zabójcza. ;:196 :wit
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Ale świetny pomysł! Mam nadzieję, że wiele osób zdąży tu trafić i zgapi :shock: od Ciebie Super! Aż załuję,z e nie mam czego okrywać! Może sobie? zrobię kaftanik ocieplany ;)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izuś, okrycia zimowe świetnie pomyślane. Ta włóknina jest chyba faktycznie grubsza niż to co u nas sprzedają. Ale co tam, moje
już też opatulone i mam nadzieję że jakoś przetrwają te mrozy w zimowych ubrankach. Dobrze że się pospieszyłam z okrywaniem
hortensji bo mróz ostro ściął w nocy. Mówiłaś u Agnieszki że cesarskie korony Ciebie się nie trzymają. Ja sadziłam cebule pod kątem
45 stopni by woda nie zbierała się w szyjce, tak jak wyczytałam gdzieś w internecie. I od wielu lat świetnie sobie radzą, choć nie
każdego roku kwitną. Nie wiem od czego to zależy.
Udane parapetowe zakupy różyczek. Zyczę im by dotrwały do wiosny ;:138
:wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś na cudny pomysł wpadłaś z tymi gotowymi woreczkami na rośliny. Faktycznie zamiast motać się z okręcaniem i mocowaniem, woreczek ciach na krzaczorka i gotowe ;:138 na przyszły rok koniecznie muszę odgapić 8-) :lol:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Potrzeba matką wynalazku.
I widać to na twoich workach - świetnie sobie poradziłaś. :uszy
Nie zapomnij ich tylko wcześniej zdjąć na wiosnę, żeby rośliny pod nimi się nie zaparzyły. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”