Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Dzięki wszystkim za odwiedziny!
Liczyłam dzisiaj na wybitnie ogródkowy dzień ( bo wciąż mam jeszcze sporo do zrobienia na działce :oops: ), ale plany pokrzyżowała mi pogoda - od rana pada i leje na zmianę. Jako, że komputer dziś wyjątkowo mam tylko dla siebie zrobiłam chociaż mały przegląd z porządkowaniem tegorocznych zdjęć działkowych.

Izo oczywiście wymądrzanie się jest wskazane. Zawsze znajdzie się ktoś kto skorzysta z dobrych rad i wiedzy innych :D Jeśli posadziłaś bluszcz na południowej ścianie to masz szanse zobaczyć jak kwitnie. Jego kwiaty może nie są może powalające, ale przyciągają mnóstwo motyli.
Obrazek

Wando uważam, że pomysł z epimedium jest świetny. Ja w tym roku kupiłam dwie odmiany i muszę się przyznać, że jestem nimi zachwycona. Świetnie radzą sobie w cieniu i półcieniu, i co najważniejsze dla mnie tolerują braki wody. Tak kwitły u mnie w tym roku:
Obrazek, Obrazek

Elu witaj! Pogoda u mnie typowo listopadowa. Są jednak lepsze i gorsze dni. Widziałam bluszcz, który miał pędy grubsze od mojej ręki. Lat chyba też miał więcej niż ja :wink:

Miło Jolu, że zajrzałaś. Moja działka jest tak blisko, że przez cały rok zaglądam tam prawie codziennie. Czasem tylko przez płot będąc z psem w parku. Zapraszam częściej!

Zaglądaj Zbyszku, zaglądaj :D I szukaj coś dla siebie - wciąż jestem Twoją dłużniczką. ;:108

A to efekty porządkowania zdjęć :wink:
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A to Ci dopiero kolekcja lilii. ;:224
Aż zapachniało nimi przez ekran monitora.... :wink: :lol:
Taki widok jest bardzo budujący.
Oby do wiosny. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To mnie trochę pocieszyłaś z epimedium. Moje marnie wyglądały po posadzeniu w tym roku i miałem obawy, czy przeżyją. Pomimo podlewania pousychały listki. Zobaczymy na wiosnę.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

To żółte epimedium podbiło moje serce. Na wiosnę na takie zapoluję.
Znasz może nazwę odmiany?
Izuniu, może zrób jeszcze trochę porządkowania zdjęć :D .
Bardzo nam tu brakuje kwiecia wszelakiej maści w te jesienne miesiące
a Twoje lilie wspaniale poprawiły mi nastrój.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iza więcej takich porządków proszę ;:196 bardzo mi się podoba sesja zdjęciowa Twoich lili , masz całkiem sporą kolekcję i co jedna to piękniejsza ;:138 muszę poszukać takiej ciemnej dla kontrastu .
Zostawiam ;:3
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś piękna kolekcja lilii, same ślicznosci. :D Jak dobrze, że mamy fotki i możemy wspominać takie śliczności, w czasie, kiedy w ogródku już słuch o nich zaginął :D
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Ale lilie,cały katalog.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i uznanie dla lilii. Oczywiście część z nich ( jeśli nawet nie większość) jest NN :oops: Co roku kupuję kilka różnych i tak powolutku kolekcja się powiększa.
Grażynko-Kogro jesteś moim niedościgłym wzorem w temacie lilii i liliowców :D Szkoda, ze zamknęłaś wątek na czas zimy. Gdzie teraz będę szukała inspiracji na kolorowe sny? :(
Jacku epimedium tak mnie zachwyciło w tym roku, że będę szukała kolejnych odmian. U mnie rośnie w tak kiepskich warunkach i nie narzeka :wink: , więc i u Ciebie sobie poradzi. A znając Twoją słabość do kwiatowych "maluszków" jestem pewna, że i Twoje serce zawojuje :D .
Dziękuję Asiu! To żółte epimedium to odmiana "Sulphureum". Kwitnie bardzo obficie. Ja od wiosny będe szukała odmiany "Nivea" o białych kwiatach. Na jesienne smutki jeszcze coś znajdę w swoim archiwum :)
Witaj Elu! Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, co? Tych lilii to ponad 20 mi się zebrało. Tylko w tym roku kupiłam kilkanaście. Ta bardzo ciemna to od p.Pajdy. Jak znajdę nazwę to napiszę Ci na pw.
Masz rację Agness! Kolorowe zdjęcia to jest to co ogrodniczki lubią jesienią najbardziej :wink: Coraz częściej przeglądam wiosenne fotki, a do wiosny jeszcze tak daleko...Miło mi, że spodobały Ci się moje lilijki. Niestety nie wszystkie załapały się na ten pokaz.
Dawno Cię nie było Grażynko-księgowa. Tym bardziej miło, że zajrzałaś. Czytałam, że zakończyłaś już sezon działkowy. Ja niestety nie i teraz czeka mnie szybkie przykrywanie róż i hortensji :oops:

Dzisiaj był piękny słoneczny dzień! Po wczorajszym deszczu ze śniegiem to była miła odmiana.
Sezon dokarmiania ptaków na działce rozpoczęty!
Obrazek - nowe działkowe karmidełko

We wtorek na działce było tak duże stadko sikorek jakiego jeszcze w życiu nie widziałam :shock: Niestety nie miałam ze sobą aparatu :( Za to dzisiaj "ustrzeliłam" kowalika. To nowy gość na mojej działce. Jednak martwi mnie, że próbuje on niepodzielnie władać karmnikiem.
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Izuniu ;:196
Przyznam szczerze, że nie wiem, dlaczego do tej pory nie mam epimedium :lol: Tym bardziej, że to idealna roślina do mojego ogrodu :roll: Nadrobię to niedopatrzenie wiosną :lol:
Lilie oczywiście cudne!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izo zawsze możesz zajrzeć do starego wątku. :wink: :lol:
A jeśli będziesz miała jakieś pytania to zawsze służę na pw.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izuś, masz szczęście 'ustrzelić' i gościć u siebie kowalika. Do mnie takie nie przylatują a karmnikiem rządzą niepodzielnie dzwońce. Śliczniutkie są
Twoje epimedia. Moje jest malusieńkie i kwiatkó prawie nie widać choć posadzone na pierwszym planie. Może trzeba poczekać aż się bardziej
rozrośnie?
Też utknęłam ostatnio w moich letnich zdjęciach, ale są doskonałe na poprawę humoru, nieprawda?
Buziaczki i czekamy na następne letnie wspominki ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam zimowo!
Moniko - dziękuję w imieniu lilii :wink: O epimedium napisałam już u Ciebie. Gorąco Ci polecam! Naprawdę warto!
Dzięki Grażynko! Regularnie zaglądam do wątku liliowcowego. Zimą chyba przyjdzie czas na identyfikację moich NN. Może uda mi się przejrzeć wszystkie Twoje wątki...Chciałabym...
Witaj Wiesiu! Uwielbiam przyglądać się skrzydlatym maluchom. Co roku mam karmnik za kuchennym oknem i to jest lepsze niż telewizja. Jeszcze kilka lat temu zanim za moim blokiem powstały kolejne bloki bardzo zróżnicowane towarzystwo przylatywało do mojej stołówki. Dzwońce wpadały zawsze dużą gromadką :wink: Odwiedzał mnie grubodziób a właściwie 2 lub 3. Teraz gdy zamiast opuszczonych ogródków mam bloki to tylko sikorki i wróbelki oraz bezpańskie gołębie. Zastanawiam się dlaczego tak słabo rośnie u Ciebie epimedium. Ja swoje kupiłam w zeszłym roku jak nieduże sadzonki. Pierwszą (przecież ostrą ) zimę przezimowały w zasadzie bez okrywania. Ładnie się rozrosły i kwitły. Chociaż z moich obserwacji wynika, że odmiana "Sulphureum" jest bardziej żywotna niż "Rubrum". Może to zasadowy odczyn podłoża nie pasuje im u Ciebie...Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Wczoraj spadł w Elblągu pierwszy śnieg. Z tej okazji zrobiłam sobie mały roślinny prezent ;:224 . Biorąc przykład z forumowych koleżanek kupiłam miniaturową różyczkę w doniczce. Mam pewne obawy czy w moim ciepłym ( nawet można powiedzieć bardzo ciepłym) mieszkaniu przeżyje do wiosny, ale co tam...Jak nie spróbuję to się nie dowiem.

Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Izuś miałam w zeszłym roku taką bidę.....zgarnęłam z półki w sklepie bo mi jej szkoda było :D .
Wiosną poszła na rabatkę i nieźle sobie cały sezon radziła.
I co chyba dość dziwne nadal jest w rozmiarze XXS :wink: .
I tak myślę że dziś też jakąś przygarnę ;:224 niech ma wiosną towarzystwo :lol: .
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 miło spędziłam czas w Twoim ogródeczku ;:196

Też, zachwycam się epimedium, ale myślałam, że ono tylko na różowo kwitnie, a tu taka niespodzianka - żółto kwitnące istnieje :tan
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś prześliczną różyczkę kupiłaś . Masz namiastkę kwitnącego, kolorowego ogrodu w domu :D Takie miniaturowe różyczki wspaniale sobie radzą w ogródku, ja miałam kilka wysadzonych i świetnie rosną :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”