Ogród nad Oranią

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród nad Oranią

Post »

Oranio, patrząc na ten śnieg sypiący od wczoraj za oknami,
i poddając się jego nastrojowi,
w pierwszej chwili pomyślałam ,że to zagubiony renifer z Mikołajowego zaprzęgu :;230
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

Widok niesamowity spotkać się z taką sztuką; no jeszcze na A. Planet, ale tak na żywo?! Coś pięknego, i w ogóle chyba się nie boi?
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Oranio :wit :wit widzę , że odwiedziłaś moje tereny - Krainę Otwartych Okiennic.

W kwestii albinos czy nie nie pomogę , aż tak się nie znam , ale teraz tak będzie stada saren pasących się na oziminie , bo w lesie ubogo i łosie na drodze ( wypadki drogowe niestety często z ich udziałem , bo przeciez mrok zapada szybko)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:shock: Oranio - ale miałaś szczęście i aparat pod ręką ;:63
Cudne stworzenie! Jak z bajki! A jak pięknie Ci pozował. Zwłaszcza zdjęcie portretowe z profilu skradło moje serce ;:167
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Mirdem, :D Twoja kraina jest niepowtarzalna i mam ogromną potrzebę nawiedzania jej. Mam nadzieję, że będę tam częściej przyjeżdżać!
Ale ostrzegawczych znaków na drodze, że są łosie nie widziałam. Na Kaszubach przejeżdżając przez las można zobaczyć znak "zwierzyna leśna".
Mirdem- chyba nie jesteś wpisana na listę linków do ogrodów forumowiczów.

Maribat, :D ten koziołek był dość ufny ale złapać by się nie dał. Zdjęcia zrobiłam ze stojącego samochodu kilka metrów od koziołka.. Zachowywałam sie bardzo cicho, choć chyba coś mamrotałam w niebywałym zachwycie. Skubał trawę ale też uważnie się rozglądał. Mam nadzieję, że dożyje sędziwego wieku, i nikt na niego się nie pokusi. No coś takiego można zobaczyć tylko w białostockim!

Cyntia, :D teraz to wiadomo skąd się biorą bajki!

Ambusiu! :D Aparat to podstawa naszego ogrodniczego życia! Takie spotkania, nas mieszczuchów, trochę zaskakują swoją realnością. A koziołek i jego poroże naprawdę piękne!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

Słusznie piszesz, a z tą pokusą różnie bywa, wielu zapaleńców jest niestety na takie niecodzienne okazje. Wielu lat koziołkowi, no i jeszcze rozmnożenia :wink:
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Oranio, niesamowite spotkanie z albinoskiem. :shock: prosto z bajki o Świętym Mikołaju. ;:108
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Oranio, polecam takie opracowanie nt. zdobnictwa drewnianych budynków na Podlasiu.
http://zielonetechnologie.pl/html/pubon ... dynkow.pdf
Ciekawy, przystępnie napisany tekst a na końcu duuużo zdjęć :-) Mnie urzekają najbardziej drewniane ażurowe zdobienia ganków, okien i naroży.
To też moje strony rodzinne, choć u mnie wieś spalona w czasie wojny nie jest już taka klimatyczna :-)
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Moi mili, wierni, Wszyscy! :D Cynthia, Abeille, Maribat...

Siberia! ;:196
Jaka Ty jesteś wspaniałomyślna!
Ślicznie dziękuję! ;:180
Myślę, że ta chata z Białki, str.26 stworzyłaby z moją pruską taki jednorodny zespół pod względem kolorystycznym, chociaż różnorodny pod względem "pochodzenia".
A co do Twojej wsi...wierzę w moc odnowy i świadomości, by wbrew tym szaleńczym wydarzeniom, które przyniosła wojna, odnowić swoje i kontynuować swoje...

Ha, teraz to praca w Ogrodzie przedłużyła mi się na kolejne dziesięć lat! Bo żeby wystrugać taką chatkę, to trzeba się trochę podszkolić i kupić fajne narzędzia!
Narzędzia?
A tak, przedstawię wam moje kochane grabelki, piłowarki, szczypunie i łopatunie i jak im tam dalej, wszystkie najlepsze przyciaciółki, co wiernie mi towarzyszą w Ogrodzie i które wprost uwielbiam! ;:162
Wczoraj bowiem spadł pierwszy śnieg, który zmusił mnie do zabrania mojego milusiego towarzystwa do domu i zafundowania mu wspaniałej wannowej kąpieli z pianką! :heja
Tu, już po chłodnym, orzeźwiającym natrysku, schną. :tan

Obrazek

Do wiosenki...w zielonej torbie... po wyrkiem...koło nasionek...blisko mnie...!
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

A w Ogrodzie!!?
Lala, lala ;:224 bajkowy las! :tan
W związku z tym, że mam dużo i to dużych drzew i na dodatek nie ulegam modzie ogławiania starych drzew, mam zimową bajkę!
Cicho, biało, po staremu konarowo tylko gapić się i gapić, bo już sobie nie pokopię. :heja
Zobaczcie, ten żywopłot a właściwie gałęziopłot lub jak ktoś woli, patykopłot, to kolejna porcja do spalenia. A że nie spalam gałęzi, by spalić, to czekam na Ognisko. :uszy
Wiem, że kiedy już wypalę wszystkie suche i chore gałęzie, skończy się ten atawistyczny okres w Ogrodzie, gdzie palono drewno. Pozostanie syntetyczny, śmierdzący czymś tam sztuczny węgiel w równiuteńkich kosteczkach.
Ale na razie ślicznie przyprószony śniegiem, czekające w kolejce na przemianę w popiół. ;:138

Obrazek

Na każdej gałązeczce cudo natury! Biel! :uszy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No, no, a te nie chcą spaść! Czyli jabłuszka od lipca do grudnia! :;230 :tan

Obrazek

Obrazek

Cha, więc nacieszyłam się dzisiaj Oraniowym Ogrodem i pospieszyłam podzielić się moją szczęśliwością z Wami! ;:196
Ahoj! :D

Obrazek

Kochajmy ogrody zimą, mruczmy im zimową kołysankę! ;:19
Ogród nad Oranią
Siberia
---

Post »

Kontempluj urodę Ogrodu i nie zamartwiaj się myślami, że zabraknie Ci drewna na ognisko. Przecież to wszystko będzie wciąż rosło :;230
A narzędziom daj choć po kropelce oleju jadalnego :-) Dobrze im to zrobi na kondycję i urodę :-)
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

O matko! Zapomniałam o oleju! ;:14
Siberia - :uszy
Ogród nad Oranią
Siberia
---

Post »

A tak mi się skojarzyło: metal, wilgoć, rdza :-) Nie, żebym taka porządna była, moje narządki ;-) jeszcze zapiaszczone, tylko sekatorek do domu przywiozłam i nasmarowałam :-) Ale chyba muszę się wybrać i do innych i zaopiekować się nimi należycie, bo też ważne i niezbędne :-)
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Oooo, bez nich jak bez rąk! W końcu coś im się z życia należy! :;230
A w ogóle pobiegłam gratulować Ci bajorka glinianego i co!? Zamknięte!
Yyyyyyyyyyy.... :(
Ogród nad Oranią
Siberia
---

Post »

A wiesz, że sama żałuję tego kroku :-) i rozważam pomysł ponownego napisania do Biskupa z prośbą o otwarcie wątku :;230
Wyjdę na histeryczkę, ale czy to będzie dalekie od prawdy? :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”