Ankowo cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo cz.3

Post »

To i ja dorzucę babciną nazwę -aksamitki to studentki ;:224
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A moja Babcia na aksamitki mówiła "śmierdziuszki", a ja te śmierdziuszki uwielbiam. :heja
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Izuś, ja dzisiaj czułam się już jak sopelek lodu, a co będzie jak chwyci faktycznie mróz? Przegorzan w chwili obecnej ma głównie przekwitnięte kwiaty, osypujące się nasienniki, ale i kilka świeżych kulek, które już nie zdążą się rozwinąć.

Pamelko, ja sobie też obiecuję, że poluzuję z zasiewami, ale nic z tego nie będzie, w końcu pomidorki od kochanych forumków to gdzieś trzeba z nasionek namnożyć :D

Dorotko, poczekaj jeszcze z tym zarzekaniem się, a nuż coś wypatrzysz o tej akurat porze zasiewu i zmienisz zdanie.

Martuś
, ja też uwielbiam to wszystko- przygotowuję sama mieszanki podłoży, robię mini-szklarenki, potem codzienne zaglądanie, pierwsze kiełki...No ale ta bolesna konkluzja na koniec, że parapet nie jest z gumy ;:223

Tomku, na razie opad jest bardzo lekki i symboliczny, więc nie powinieneś mieć problemu z wyleganiem. Ja w sobotę okręcę moje kolumnowe iglaki, okopię róże i zadołuję jeszcze kilka roślin z poczekalni. I w zasadzie to będzie wszystko w sprawie zimowania. Resztę zdaję na przyrodę. U Ciebie, z tak liczną reprezentacją iglastych to faktycznie roboty z odśnieżaniem masz od groma.

Aniu, to taki incydent zimowy - piękne wyrażenie swoją drogą- nie mam wątpliwości że ziemia nie zamarznie na razie i bez problemu okopiemy co trzeba.

Grażynko, ja siałam najwcześniej koleusy- przekonałam się, że im wcześniej, tym lepiej. Z marcowego siewu nie było nawet co posadzić. Właśnie z tym miejscem jest największy problem. Pomarzyć o ogrzewanej szklarni można.

Marzanko, słyszałam o tej wersji, ale nie stosowałam. Bardzo ładna nazwa, ale ciekawe skąd się wzięła.

Stasiu, to chyba najpopularniejsze określenie. Ja też uwielbiam te kwiaty, nawet zapach lubię, niektóre wręcz cytrynowo pachną.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

No tak,zima dopiero się zaczyna a niektórzy już o siewie? :;230 .Warto trochę odpocząć.Twój król podwórka wygląda imponującą. Pewnie ma "wzięcie " u dam?
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu, jak inaczej przetrwać tę zimnicę, jak nie gromadząc nasiona i snując marzenia o zielonych grządkach i kolorowych rabatkach. A młody kogut za kurami musi się nieźle nagonić, one wolą starszego, przez którego są zresztą zazdrośnie pilnowane.

To jeszcze jakiś kolorek z archiwum:
Obrazek

Takie owoce były zeszłej jesieni ( w tym sezonie na ogniku parch, pięknotka padła, aronia obrana dla ptaków, jedynie irga równie ładna jak rok temu)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Piękne takie owocki... Szkoda :(
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

A czemu obierasz aronię dla ptaków ,ja im zostawiam na krzaczku...ale może lepiej obierać :?: A czemu studentki nie mam pojęcia tak jak nie wiem czemu onętek według mojej babci to warszawianka ;:196
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Piękna kapusta, patrzę na nią z prawdziwym zachwytem... i myślę o sukni balowej :wink:

U mnie ognik też parchaty... powinnam oberwać te owoce :?: Pryskać czymś na wiosnę, żeby się zaraza nie powtórzyła? Nigdy wcześniej nie chorował... myślałam, że bezobsługowy...

Jak to pięknotka padła? Bo... właśnie kupiłam... zadołowałam w warzywniczku :D
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Kurtynka, nie ma wcale w ogrodzie roślin z owockami zimą. Trzeba koniecznie nadrobić to niedopatrzenie. Ale to dopiero jak warzywniak się przeniesie. Cudnie wyglądają te kuleczki ;:138
Choruję na jarzęba. Czytałam fajny artykuł w gazecie a i chyba w zeszłym tygodniu w "Roku w ogrodzie" była o nich mowa.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aleb-azi pisze:
Jak to pięknotka padła? Bo... właśnie kupiłam... zadołowałam w warzywniczku :D
Właśnie, co z tą pieknotką Aniu :roll: Jak i kiedy padła?
Izka, kalikarpę trzeba zabezpieczyć, szczególnie młodą, jak czytałam ;:224
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu ;:167 nie wiedziałam, że aronię obiera się dla ptaków :oops:
Ja, ją zostawiam na krzakach :lol: W tym roku już została skonsumowana przez ptaszki :D
Zauważyłam, że owoce pigwowców japońskich też są przysmakiem ptaszków :heja
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko ;:167 masz wiele owoców dla ptaszków. Ciekawy, za pewnie do Ciebie mnóstwo ich zagląda. Same smakołyki dla nich rosną. Mniam, mniam, mniam... ;:138
Czy to jest zdjęcie kapusty ozdobnej? Słyszałam, że ta kapusta wytrzymuje mniejsze mrozy. (5-6 stopni poniżej zera) :shock:
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Camellio, mówi się trudno, może za rok będzie znowu dużo owoców.

Marzanko, obrana była dla drobiu :D A dzikie ptaki u mnie nie chciały jeść aronii, zawsze leżały owoce spadłe pod krzewami i nic ich nie zjadało. Onętek- warszawianka już kolejny sezon w planach i nie posiałam. A kiedyś miałam go dużo, bardzo chętnie pasły się na nim szczygły jesienią.

Izuś, ja kapustnymi jestem zauroczona, mogą w pełni konkurować z niejedną rośliną ozdobną. U mnie ognik też po raz pierwszy taki słaby, nie ruszam- kosy i tak zjedzą. Pryskać raczej nie będę. Pięknotka po zimie padła, ale ja miałam słaby okaz od początku, więc nic dziwnego.

Dorotko, jak sypnie śniegiem, to owocki szybko znikają, bo kosy i kwiczoły bardzo je lubią. Na pewno warto posadzić ognik- są różne odmiany barwne, a także pokrojowe. Jarzęby teraz są w modzie- i dobrze, bo to piękne drzewa. U mnie rośnie tylko mała pospolita jarzębina z samosiewu.

Pamelko, nie przetrwała zimy- słaba była od początku, a to ją dobiło. Na dobrym stanowisku pod okryciem nie powinno być problemu z zimowaniem.

Halinko, a po co obierać, skoro same zbierają, jak u Ciebie. Ja zrywałam dla kurek :D U mnie ptaki dziko żyjące najchętniej zjadają owoce ognika, ewentualnie irgi.

Stasiu, ja bardzo lubię ptaki, ale ze względu na koty nie mogę za bardzo ich zachęcać do żerowania w ogrodzie- to bardzo duże ryzyko. Oczywiście one i tak znajdą sposób, jak podskubać słonecznik, albo inne frykasy. Kapusta ze zdjęcia to kapusta głowiasta, czerwona. Główki urosły maleńkie, ale bardzo smaczne -całe lato były na świeżo surówki.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu :wit , kapusta ozdobna :;230 , to kapusta czerwona :;230 :;230 , pęknę a nie mogę :;230 :;230 :;230
Co do karmienia ptaszków - popieram! ;:108
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu fajna ta granatowa kapusta, jak mróz zmienia kolory. :roll:
Masz śliczne ogniki, o takich zdrowych owockach, one u mnie ciągle łapały parcha, aż w końcu osłabione chorobą wymarzły.
Dwie szt kalikarpy także zmarzły, wszystko, co ładne, to u mnie marznie.
Ale Twoja kalikarpa widzę trochę Ci choruje? :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”