Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice

Post »

Miło Cie widzieć Krysiu...szkoda że Twój aloes padł.Ja sie nie poddaję i walczę o niego jak lwica :D bo od Lwicy79 dostałam sadzonkę.co do mięty która posadziłam to jak zobaczysz na zdjęciu nie przedstawia sie rewelacyjnie.Listki są malutkie a stare dostają plamy i zasychają.Na młodych listkach choć w mniejszym stopniu sytuacja sie powtarza.Może to nie jest czas na zioła.Przecież one rosną od wiosny końca lata.Nie rezygnuję i trzymam ja w kuchni na parapecie.Będzie o jedno doświadczenie więcej.
Bardzo jestem ciekawa jak Tobie powiedzie się eksperyment.
Tak wygląda na dzień dzisiejszy

Obrazek Obrazek
Krysiu co do niedośpiała to proszę przypomnij się na wiosnę,ponieważ teraz staram się go zagęścić i przycinam młode przyrosty które są maleńkie i nie nadają się do ukorzenienia.
Przedstawiam jeszcze moje stare już zygokaktusy.Będzie to ich ostatnie kwitnienie ponieważ łodygi są coraz bardziej zdrewniałe i zaczynają się łamać. Najbardziej zmarniał biały u którego dopioero teraz zaczynają sie pojawiać pąki.Przyszedł czas na ich odnowienie.

Obrazek Obrazek Obrazek
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ARHIZ....wyczucie ,wyczuciem ale co z Twoją pamięcią :;230 .Życzę powodzenia z grudnikami ;:215
Teresa
------------
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

Biorąc pod uwagę mojego szalonego wielkanocnika, powinno mi pójść nieźle. Ostatnio dolałem nieco wody (minimum), bo jest okres spoczynku, więc "szklanka" była sucha przez prawie miesiąc. I co? jak dostał te kilka kropel, to wypuścił kolejne sześć członów! Jakby po ludzku nie rozumiał, że teraz ma spać...
A grudników właśnie szukam. Jak kupować, to teraz, bo za parę tygodni będą strasznie drogie.
Swoją drogą, Teresa600, jak już odmłodzisz schlumbergerę, to co zrobisz ze starym "dołem"? Bo można zostawić ten zdrweniały kikut i wstawić pionowo, to wtedy wyjdzie takie "drzweko".
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ARHIZ...ze względu na brak miejsca stare po prostu wyrzucę :(
Na wielkanoc to on musi zakwitnąć,teraz czas na pojawianie sie nowych listków.Taka sama kolejność jest z grudnikami.Po przekwitnięciu mniej więcej od maja zaczyna się wzrost czyli pojawiają się nowe liście i na przełomie pażdziernika i grudnia kwitnienie.
Proszę wytyłumacz mi co masz na myśli pisząc "Swoją drogą, Teresa600, jak już odmłodzisz schlumbergerę, to co zrobisz ze starym "dołem"? Bo można zostawić ten zdrweniały kikut i wstawić pionowo, to wtedy wyjdzie takie "drzweko".
Teresa
------------
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresko faktycznie ziółka w hydro mają się licho i korzystając z Twej praktyki dam sobie spokój czyli do kosza. Mało miejsca na parapetach więc nie mogę sobie pozwolić na sentymenty.
Sądzę,że wiosna będzie odpowiedniejsza dla nich.
Co do wielkanocnika to masz rację - on już nie śpi a tak w ogóle to niezbyt umiem odróżnić grudnika od wielkanocnika A Ty?
W fazie pąków lub kwitnienia to tak bo u wielkanocnika - w odróżnieniu od grudnika z członu wychodzi więcej niż jeden pąk
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Tereso, Wielkanocnik ma na odwrót, kwitnie w lutym i marcu, a liście wypuszcza po kwitnieniu, czyli kwiecień, maj itd.
I chodziło mi o to, że jak masz starą szlumbergerę o zdrewniałej łodydze, to po obcięciu młodych liści, zostawiasz samą łodygę. Jeżeli nie jest połamana, pełni wtedy funkcję pnia, z którego wyrastają nowe segmenty (o ile wyrosną ;))

christinkrysia, przede wszystkim, grudnik ma postrzępione człony, pełne charakterystycznych ząbków, a wielkanocnik jest gładki. Dalej, wielkanocnik ma pojedynczy kwiat, a grudnik złożony.
Porówna człony grudnika Teresy, z członami wielkanocnika mojego wątku ;)
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ARHIZ.....nie wiem od czego zalezy pora przyrostów wielkanocnika.Obserwuję wielkanocnika u mojej koleżanki który właśnie teraz ma przyrosty.Jest to kilkuletni kwiat i sytuacja sie powtarza więc co o tym sadzić?Sama nie miałam nigdy wielkanocnika wiec autorytetem nie będę.
Skoro nie wiadomo czy wyrosną nowe segmenty wyrzucę bo nie mam miejsca.Będę doglądać nowe ktore posadziłam w zeszłym roku.

Christinkrysia
ja juz wyrzuciłam swoją miętę.Trudno nie można trzymać wszystkiego.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Teresa, możliwe, że wielkanocnik Twojej koleżanki jest źle podlewany (teoretycznie, podlewaniem można wywołać wzrost i kwitnienie o dowolnej porze...). Ja kładę spać swojego według naturalnego zegaru :D Wydaje mi się, że dałem mu trochę za dużo wody, dlatego się obudził. Ale teraz zdaje się znów spać.
hydroponicus

Post »

A próbowaliście stosować w hydroponice tych elektronicznych wskaźników wilgotności "na paluszki" (moistick) - zamiast tych mechanicznych wskaźników lub łącznie z nimi, albo do uprawy ziemnej? Jeśli tak, to co o tym myślicie, o ich przdatności? :wit
hydroponicus

Post »

to ja się też pochwalę: to mój kwitnący grudnik w hydroponice. :heja

Obrazek
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lis 2010, o 18:31
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich, jestem zafascynowana uprawa hydroponiczną roślin ozdobnych, a dokładniej akwaponiką połączeniem hydroponiki z akwarium. Oto moje zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hydroponicus nie stosowałam tych" zmyślnych" wskażników ze względu na cenę,sa dosyć drogie.Widziałam natomiast ich zastosowanie w olbrzymich donicach dekoracyjnych kwiatów w Galerii Krakowskiej.Zaskoczył mnie tez widok tradycyjnych wskazników w baaaardzo dużych donicach.Zaskoczył mnie, ponieważ wkaznik nie był proporcjonalny do doniczki.Był zbyt mały jak na tak dużą doniczkę.Zasięgnęłam jezyka :) u pani która się opiekuje tymi kwiatami i okazało się że firma ktora przywozi jej kwiaty mocuje na wysokości korzeni tradycyjny wkład za pomocą drutu.Z tego wynika że wody w doniczce musi być sporo b o wkaznik nie sięga dna a korzenie mają odpowiednie nawodnienie.
GRUDNIK...w hydro jet rewelacyjny ;:138 .Moje juz się eksploatują ostatni rok :( .Nowe szczepki nie sa jeszcze tak atrakcyjne.Może na drugi rok Ci dorównam :D Żeby mieć dobry humor kupiłam sobie 2 grudniaki biały i ciemno różowy i posadziłam do hydro.Teraz chorują , opadły im najwięsze pąki :( a wglądają tak

Obrazek korzenie po oczyszczeniu

Obrazek i juz w doniczce.

Hydroponicus
wracam do Twojego postu dotyczącego wzrostu korzeni.Niewiele ponad miesiąc temu posadziłam do hydro niedospiały którego szczepki dostałam od Miro.Ukorzeniłam w wodzie i zobacz co się dzieje z korzeniami........wyszły już bardzo mocno poza doniczkę.Są bielusieńkie jak mleko a sama roślina pięknie się rozrasta.Nie jest jeszcze zbyt wysoka ponieważ ja przycinam aby go zagęścić.

Obrazek
Obrazek ten okaz pochodzi z drugiej paczki i posadzony został ok 2 tygodnie pózniej a korzenie już mu wychodzą poza doniczkę.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Annaursula w moich skromnych progach.Cieszę się jesteś następna osobą którą interesuje hydroponika.Witaj w KLUBIE :wit
Piękne zdjęcia i rośliny ;:138 fantastyczne połączenie.
Ponieważ lubię eksperymentować ,tydzień temu wsadziłam do akwarium syna malutką szczepkę niedośpiała ,proszę powiedz mi które rośliny masz w akwarium bo na zdjęciach tego nie widać.Jeżeli możesz podziel się swoim doświadczeniem.
Teresa
------------
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lis 2010, o 18:31
Kontakt:

Post »

Witaj, jestem tu nowicjuszką i dziękuję za zaproszenie. Ja akwaponikę nazwałam małżeństwem ryb i roślin. Ryby są męża a rośliny moje. Najciekawsze jest to akwaponika to system łączący dwa różne światy, dodatkowo to idealna symbioza między akwarium a hydroponiką. Czysty przykład małżeństwa. Mogę o akwaponice pisać w nieskończoność.
Do hydroponiki sadzę wszystko co mi wpadnie w ręce tzn. mam tam dwa rodzaje fikusa, asparagus, sadzonki kawy, "bambuski", bluszcz, paproć. Ale najbardziej zaskoczył mnie mój kochany kwiatek, soleirolia. Rośnie on w innym akwarium w hydroponice i jest piękny. Zrobię zdjęcia to pokarzę na forum.
Tereska miałaś świetny pomysł aby wsadzić kwiatek do akwarium po pierwsze świetnie woda akwarystyczna nawozi kwiaty a on jako filtr roślinny oczyszcza wodę.
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

A ja się pochwalę, że właśnie posadziłem sobie w wodzie Asparagusa :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”