Domowy chleb
- Malkar
- 500p
- Posty: 561
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ślask, gmina Zebrzydowice
Re: Domowy chleb
Właśnie popełniłam swój pierwszy chleb, co prawda w maszynie ale zawsze swój.
Pozdrawiam. Małgorzata
Re: Domowy chleb
Ja właśnie upiekłam swój trzeci chleb w maszynce.
Pierwszy raz jak piekłam, użyłam do przepisu zwykłej mąki pszennej wg przepisu z książki - wyrósł przepięknie. Drugi robiłam ziarnisty z paczki i kompletnie mi nie wyszedł.
Cały czas się uczę. Teraz zrobiłam ziarnisty z paczki po raz drugi i jest ok!
Jak już się nauczę piec to przyjdzie czas na udoskonalanie przepisu
. Marzy mi się taki na zakwasie 

Pierwszy raz jak piekłam, użyłam do przepisu zwykłej mąki pszennej wg przepisu z książki - wyrósł przepięknie. Drugi robiłam ziarnisty z paczki i kompletnie mi nie wyszedł.
Cały czas się uczę. Teraz zrobiłam ziarnisty z paczki po raz drugi i jest ok!
Jak już się nauczę piec to przyjdzie czas na udoskonalanie przepisu


Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- image
- 200p
- Posty: 272
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
- Kontakt:
Re: Domowy chleb
Od kliku lat też wypiekam domowy chlebek, jest pyszny
co swoje to swoje, prawda.

Wypiekam go w elektrycznym piekarniku, ale marzy mi się piec chlebowy w ogródku





Wypiekam go w elektrycznym piekarniku, ale marzy mi się piec chlebowy w ogródku

Pozdrawiam! Róża
Re: Domowy chleb
w Lidlu ma byc w sprzedaży maszynka do wypieku..
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl ... _12722.htm
warto? czy lepiej wyrabiac samemu i piec w piekarniku?
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl ... _12722.htm
warto? czy lepiej wyrabiac samemu i piec w piekarniku?
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Re: Domowy chleb
Oj tak tak te mieszanki chlebowe z Lidla są boskie i pyszne,DankaWS pisze:Kupiłam za radą koleżanki mieszanke rustykalną w Lidlu - dodałam tylko troszkę sezamu, siemienia i slonecznika - super chlebek wyszedł (z maszyny).
dziś kupiłam przenno-żytni i ciabatę

ale czasem można dla odmiany


image piękny jest Twój chlebuś


Uwielbiam piec chleb, tylko sama potem go zajadam, a to nie wskazane dla szerokich bioder

za to mój chłop je aż mu się uszy trzęsą i trzyma linie


liska widziałam w gazetce, ale jak dla mnie to za małe te chlebki wypieka ta maszyna

ale będą też "do wyboru mieszanka do wypieku chleba: wieloziarnistego, pszennego, wiejskiego, pszenno-żytniego pełnoziarnistego lub słonecznikowego, do pieczenia w piekarniku lub automacie do chleba, 1 kg"
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl ... _12726.htm

Fanka tradycji

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Domowy chleb
Image - ja też jestem ciekawa jaki to przepis? Piękny ten chlebek (wieloziarnisty, czy żytni?) i nie kruszy się.
Ja kupiłam ostatnio jakąś niemiecką mieszankę chleba wieloziarnistego w Goerlitz
, i jest taki sobie. Cały czas szukam jakiegoś fajnego przepisu
.
Ostatnio oglądałam program, w którym J.Brodzik piekła chleb na zakwasie. Ten zakwas był dosyć prosty, bo tylko raz użyła do niego składników (tzn. mąki i wody) i dodała jeszcze drożdży. Takie ciasto o konsystencji gęstej śmietany rosło w cieple chyba tylko przez dobę
.
Może warto spróbować
.
Ja kupiłam ostatnio jakąś niemiecką mieszankę chleba wieloziarnistego w Goerlitz


Ostatnio oglądałam program, w którym J.Brodzik piekła chleb na zakwasie. Ten zakwas był dosyć prosty, bo tylko raz użyła do niego składników (tzn. mąki i wody) i dodała jeszcze drożdży. Takie ciasto o konsystencji gęstej śmietany rosło w cieple chyba tylko przez dobę

Może warto spróbować

Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- image
- 200p
- Posty: 272
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
- Kontakt:
Re: Domowy chleb
Witam , chlebek jest pszenno-żytni, ciemny kolor jest efektem dodania prażonych otręb pszennych.
a oto przepis na niego:
CHLEB Z ZIARNAMI
Zaczyn , szklanka mąki żytniej ( może być żurkowa, ja właśnie taką daję), dwie szklanki letniej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na noc .
Następnego dnia dodać:
- 1kg mąki pszennej
- ok. 2 dkg drożdży ( świeżych)
- otręby pszenne 1 szklanka
- siemię lniane 1 szklanka
- sezam 1 szklanka
- 2 łyżki soli
- ok. 2 szklanek wody
Wyrobić ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Potem odłożyć do szczelnego słoika garstkę ciasta ( zaczyn na następny wypiek) i schować do lodówki ( można przechowywać kilka miesięcy).
Do ciasta dodać ok. 1 szklanki ziaren słonecznika i ok. 1 szklanki ziaren dyni ( i trochę otrębów pszennych prażonych ).
Dokładnie jeszcze raz wyrobić . Dwie foremki ( większe keks. ok. 30cm długości) Wysmarować olejem i przełożyć ciasto, pozostawić do wyrośnięcia . Piec w nagrzanym piekarniku ok. 120-130 C. Gdy wierzch się ładnie zarumieni wyjąć chlebki, wyciągnąć z foremek odwrócić ?do góry nogami? i tak włożyć z powrotem do foremek ( aby upiekł się spód) jak się piecze w ciemnych blaszkach to nawet nie trzeba odwracać
. Gdy wbity patyczek jest suchy chlebki są upieczone. Pozostawić do wystygnięcia na deseczce.
Przepis na zaczyn znacie !
Życzę smacznego !
Lidlowe mieszanki też wypróbowałam są dobre
ale wolę swoje 
a oto przepis na niego:
CHLEB Z ZIARNAMI
Zaczyn , szklanka mąki żytniej ( może być żurkowa, ja właśnie taką daję), dwie szklanki letniej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na noc .
Następnego dnia dodać:
- 1kg mąki pszennej
- ok. 2 dkg drożdży ( świeżych)
- otręby pszenne 1 szklanka
- siemię lniane 1 szklanka
- sezam 1 szklanka
- 2 łyżki soli
- ok. 2 szklanek wody
Wyrobić ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Potem odłożyć do szczelnego słoika garstkę ciasta ( zaczyn na następny wypiek) i schować do lodówki ( można przechowywać kilka miesięcy).
Do ciasta dodać ok. 1 szklanki ziaren słonecznika i ok. 1 szklanki ziaren dyni ( i trochę otrębów pszennych prażonych ).
Dokładnie jeszcze raz wyrobić . Dwie foremki ( większe keks. ok. 30cm długości) Wysmarować olejem i przełożyć ciasto, pozostawić do wyrośnięcia . Piec w nagrzanym piekarniku ok. 120-130 C. Gdy wierzch się ładnie zarumieni wyjąć chlebki, wyciągnąć z foremek odwrócić ?do góry nogami? i tak włożyć z powrotem do foremek ( aby upiekł się spód) jak się piecze w ciemnych blaszkach to nawet nie trzeba odwracać

Przepis na zaczyn znacie !

Życzę smacznego !
Lidlowe mieszanki też wypróbowałam są dobre


Pozdrawiam! Róża
Re: Domowy chleb
Image dzięki za przepis
, wydaje się wykonalny, już sobie zapisałam i dam znać jaki go upiekę 
bo Twój naprawde pyszniutko wygląda
AniaZ Poszukałam w necie przepis na chleb Brodzik jest tu, faktycznie prosty
http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/br ... eb/1663545
Tu jest jeszcze więcej przepisów "Brodzik od kuchni"
http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/br ... i/przepisy



bo Twój naprawde pyszniutko wygląda

AniaZ Poszukałam w necie przepis na chleb Brodzik jest tu, faktycznie prosty

http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/br ... eb/1663545

http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/br ... i/przepisy


"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Domowy chleb
Czyżby nikt nie piekła już pysznych chlebków
Ja właśnie znalazłam przepis na chleb na zakwasie we wrześniowym "naj magazynie" na str. 119
Bardzo podobny do przepisu "image" na chlebek z ziarnami.
Mam w planie upiec go w weekend

Ja właśnie znalazłam przepis na chleb na zakwasie we wrześniowym "naj magazynie" na str. 119
Bardzo podobny do przepisu "image" na chlebek z ziarnami.

Mam w planie upiec go w weekend

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Domowy chleb
Pieczemy pyszne chlebusie
:):)
Ja pieke ostatnio chlebek z otrebami, przepis jest juz umieszczony.
pozdrawiam
Ewa

Ja pieke ostatnio chlebek z otrebami, przepis jest juz umieszczony.
pozdrawiam
Ewa
- Malkar
- 500p
- Posty: 561
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ślask, gmina Zebrzydowice
Re: Domowy chleb
W każdy wekend piekę chleb, przeważnie na zakwasie z różnymi ziarnami. Dzisiaj upiekłam nawet "brioche" według przepisu dołączonego do automatu. Oj jaki pyszny, mąż nie mógł się nachwalić. Zdjęcia chleba wstawię jutro, bo chleb jeszcze ciepły to nie kroiłam.
Pozdrawiam. Małgorzata
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6147
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Domowy chleb
Ufff - ależ się naczytałam przepisów i naogladałam fotek
Pewno teraz czas na eksperymenty

Pewno teraz czas na eksperymenty

- Malkar
- 500p
- Posty: 561
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ślask, gmina Zebrzydowice
Re: Domowy chleb
Piekę chleb 3 - 4 razy w tygodniu, małe bochenki, bo jesteśmy tylko we dwójkę z mężem. Praktycznie nie kupuję chleba, tylko czasem bułki dla M. Odkąd jem tylko chleb domowy znacznie mniej męczy mnie zgaga, odbijanie, choroba refluksowa. Wszystko podejrzewałam ale nigdy pieczywa.
Pozdrawiam. Małgorzata
Re: Domowy chleb
Kupiłam dziś mąke żytnią i mam do Was kochane pytanie...Czy z takiej żytniej typ 720 upieke chlebek na drożdżach??? czy może lepiej pół na pół z pszenną...Może macie jakieś pomysły na wykorzystanie tej mąki w przepisie.Bardzo proszę 

Re: Domowy chleb
Dziewczynki..nie doczekałam się odpowiedzi na moje pytanie i ,,poczyniam,,swój własny wymyślony chleb
Mam nadzieję ,ze wyjdzie,bo ciasto wyrosło pięknie,a uformowany bochenek rośnie nadal.Zobaczymy co dalej.....Trzymajcie kciuki. 
Chlebuś się udał i pierwsze kanapki już w szkole


Chlebuś się udał i pierwsze kanapki już w szkole
