Skromna kolekcja Michała - Passiflory i inne ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michaeli
500p
500p
Od: 19 sie 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Skromna kolekcja Michała - Passiflory i inne ;)

Post »

Arletko - Gdyby nie twoja wiadomość gdzie one występują, to bym nie zdążył się zaparzyć, bo rzadko bywam w Castoramie! ;:165 ;:165
Dziękuję!! ;:196 ;:168
Aniu - Gazanie pochodzą mniej więcej z tego samego rejonu Afryki co Saintpaulie, a w polce są uprawiane jako jednoroczne, ponieważ zdążą zakwitnąć w jednym sezonie, ale śmiało można je w mieszkaniach uprawiać. :D ;:165
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Michał, ja mam swoje tarasowe gazanie wystawione na klatkę schodową i też kwitną. Myślałam, że z rozpędu. Zaraz idę zadbać o nie!
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem co Ty myślisz o tym czymś w czym ona jest posadzona, ale ja zrobiłam mojej przemeblowanko w domku :wink: możesz sobie podejrzeć co było w środku :shock: u mnie
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Gratulowałem Arletce na jej wątku pięknej hoji kerrii :arrow: teraz Tobie Michale również gratuluję :!: :)
Wspaniała roślina. Jedna z bardziej oryginalnych. Każdy zauważy nawet w dużej grupie innych. Wiem bo miałem. :wink:

Niestety u mnie nie ma Castoramy. Tylko pomarzyć mogę o tak wspaniałej roślinie. No i popatrzeć na Waszych wątkach... :(
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Michale pooglądałam sobie Twoją kolekcję . Passiflory imponujące Obrazek , mam dwie i jak zakwitną wyglądają ślicznie więc nie dziwię się , że zainteresowałeś się ich hodowlą .

Bardzo ładnie Ci rosną Adenia , opisz jak je hodujesz : jak często podlewasz jesienią i zimą . W wątku agathos3 napisałeś , że moje mają za dużo wilgoci i za zimno . Trzymam je na oknie południowym , temp. w pokoju jest ok. 20 st. C w nocy , w dzień jest ok. 25-27 st C.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Michaeli
500p
500p

Post »

Bogumiło, kiedyś dawno temu w Krakowie bylem w Obi i spotkałem dosyć starszego już człowieka, przypadkiem oglądaliśmy rośliny, w tedy powiedział takie do mnie słowa:
Aż dziw że taki młody człowiek, w tych czasach wandalizmu patrzy na rośliny
i przyjaźnie się zaśmiał. :wink:
To zagadałem, weszliśmy na temat kaktusów i doszliśmy do adenium które akurat zostały świeżo przywiezione na wózku, nie wiedziałem kompletnie w tedy jaka piękna może być ta roślina, były spore wielkości jednego łokcia, z kaudeksem sporego grapefruita, Posiadały małe pączki, ale nie zobaczyłem ani na jednym kwiatu otwartego, donice były ciężkie i gliniane, posadzone w włóknistym podłożu ze sporą ilością perlitu. W tedy dziadek patrząc powiedział
Ładne okazy, ale drogie
Spytałem co wie o tej roślinie, powiedział:
Jest to adenium, na nasze kwiat pustyni, potrzebują bardzo luźnego podłoża, oraz drenażu.
W tedy ktoś do niego zadzwonił, zaczął rozmawiać, ja po chwili się oddaliłem spoglądać na inne ciekawe rośliny.
Nigdy już tego staruszka nie zobaczyłem, bo powróciłem na Śląsk.
Jakoś w tedy wcale mnie nie zaciekawiło Adenium, swoje pierwsze wyhodowałem z nasionek kupionych w sklepie internetowym rok temu, ale rozmowa z tym miłym panem i jego nauka została mi w pamięci. :wink:

Bogusiu, temperatura jest u ciebie zdumiewająca i odpowiednia, może jednak problem leży w wilgoci podłoża, warto zmienić na bardziej przepuszczalne. :wink: :)
====================================================================
Przesadzona hoja Kerrii
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Michale, wspaniałe opowiadanie nam tutaj zafundowałeś. :) Pouczające. Masz chłopie talent. ;:108

H. kerrii przesadzona też pięknie wygląda. I NA PEWNO będzie lepiej rosła :!:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michale też ją przesadziłeś ;:138 też miała takie cuda jak moja :?: :roll:
Awatar użytkownika
Michaeli
500p
500p

Post »

Heniu - Dziękuje :wink:
Arletko - Tak wydaje mi się że to takie drewno, to były włókna kokosowe, gumeczka i reszta tak samo, tylko gdzie ten pęd ma niby wyrosnąć mnie ciekawi. :;230
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No mnie też :;230 ale tak jak pisałam Kasi wyrósł więc miejmy nadzieję :;230
Awatar użytkownika
Michaeli
500p
500p

Post »

Miejmy nadzieję że i nam wyrośnie z tego hoja, nadzieja umiera ostatnia, miejmy nadzieje że liść prędzej ale nie umrze od naszej nadziei. :;230 :;230
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Michale dziękuję Ci bardzo za porady ;:196 . Jutro przesadzę Adenium do bardziej luźnego podłoża , gdy je dostałam miały podłoże z dużą ilością grubego żwiru , ja zamiast żwiru dodałam do nowego podłoża perlit ale pewnie za drobny i za mało Obrazek .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Widzę że na forum rządzi serduszkowa kerri ;:138 trzymam kciuki za pędzika , jak mu podpasuje może sprawi niespodziankę i serduszka rozmnożą się w tępie ekspresowym czego życzę :uszy
Ja słówko na temat storczyków :roll: nie mam ich wiele ale swoje postanowiłam przez lato trzymać w ogrodzie , ustawiłam je pomiędzy krzakami dalii i nic złego im się nie działo poza tym że jakiś szarańczak zasmakował w listkach . Znaczy wiało i lało tylko ograniczenie słoneczka miały .
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

o hojeczkę sobie zafundowałeś, śliczna ;:138 a z wcześniejszych cymbidium mi się podoba ;:138 były teraz w obi przecenione ale bałam się wziąć bo ostatnio kupiłam przecenione anturium i nie odratowałam więc odpuściłam.
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

Dzięki za odwiedziny w moim wątku, choć nie ma tam na razie zbyt dużo do podziwiania ;:123 Świetna kolekcja passiflor, właśnie marzy mi się taki zbiór w obrębie jednego gatunku, niestety jeszcze się nie zdecydowałam jakiego ;:57 Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”