Sukulenty i kaktusy fiolimeny

ODPOWIEDZ
Fiolimena
200p
200p
Od: 22 maja 2010, o 22:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: sukulenty i kaktusy fiolimeny

Post »

Dzisiejsze nowości :heja.
Co robić w deszczową niedzielę w domu :?: :?: Lepiej było ją spędzić wśród zielonych :D

Gymnocalycium (jeszcze n/n)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oraz tego typu:

Listek Rhipsalis elliptica :D. Muszę poszukać informacji jak go lepiej ukorzenić. Do ziemi, czy do wody :?: Widziałam tylko duże egzemplarze ;:24, których cena przyprawia o zawrót głowy :?. Mój ;:167 zadowolił mnie listkiem dla oszczędności :lol:. Warto go zabierać ze sobą ;:224 :;230
Kilka latek trzeba będzie poczekać aż podrośnie, jeśli się przyjmie oczywiście :wink:.
Obrazek

Trzy rodzaje Kalanchoe to też prezent od niego :oops: :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No proszę - rzeczywiście nie zmarnowałaś czasu. ;:138

Gymnokalicja chyba nieduże? Z tej perspektywy nie dopatrzę. Drugi na pewno G. horstii. Ładne roślinki - cieszę się, że kolekcja Ci się powiększa. ;:108

Rhipsalis elliptica - ciekawa roślina.
Nie wiem jak w Twoim klimacie - tutaj bym się go już nie bardzo odważył ukorzniać. Zbyt duże ryzyko straty. Przetrzymał bym go w chłodnym miejscu bez ziemi do połowy lutego, potem ukorzeniał normalnie. Powinno dać radę, epies wszelkie wytrzymują takie traktowanie.
Ja zwykle ukorzeniam w wodzie. Lepiej widać kiedy zaczyna puszczać korzonki, można też reagować natychmiast jak się coś złego dzieje (np. na zagniwanie pędu). Jak tylko widzę mocne zawiązki korzeni - nie za długie bo potem je trudno posadzić i cały proces na nic - to je wdadzam do lekko wilgotnej ziemi. Ot, tak mi się udaje ukorzenić znakomitą większość epies a rhipsalis podobny.
Jeśli sadzonka mocna to za 2 a najdalej 3 lata masz roślinę tej wielkości co była na sprzedaż.
Kalanchoe to się ukorzeni nawet w kałuży wody. :D

Jak dobrze mieć oszczędnego męża... ;:113
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Fiolimena
200p
200p

Post »

hen_s pisze:Gymnokalicja chyba nieduże? Z tej perspektywy nie dopatrzę.
Do dużych nie należą ale też nie są najmniejsze :wink: . Postaram się jutro zrobić lepsze zdjęcia, bo dziś to już tylko z lampą a te są kiepskie. Jeśli mógłbyś jutro rzucić na nie okiem, to będę wdzięczna ;:108.
hen_s pisze:Przetrzymał bym go w chłodnym miejscu bez ziemi do połowy lutego, potem ukorzeniał normalnie.
Bez ziemi Henryku, to znaczy w wodzie - prawda:?: Dobrze zrozumiałam mam nadzieję :oops: . Tego typu roślin jeszcze nie ukorzeniałam.
hen_s pisze:Zbyt duże ryzyko straty.
Mam nadzieję, że przetrwa, jeśli nie, to spróbuję ponownie męża zaciągnąć w to samo miejsce ;:170 :;230.
hen_s pisze:Kalanchoe to się ukorzeni nawet w kałuży wody.
Ukorzeni i nawet niezłe krzaczki tam stworzy :;230. Spodobały się mężowi, więc prezencik dla mnie, ale dla jego przyjemności :wink:.
Awatar użytkownika
zulek84
100p
100p
Od: 26 mar 2010, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super nowości ;:138 widzę, że Twoja kolekcja rozrasta się w niezłym tempie. Bardzo podoba mi się to pierwsze Gymnocalycium :tan
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Moja mini-kolekcja kaktusów
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bez ziemi Henryku, to znaczy w wodzie
Bez ziemi to znaczy na sucho, Boże broń w wodzie. Teraz gotowe zagnić. Nawet jeśli puści korzonki to po wsadzeniu do ziemi gotowe zgnić, dostać "czarnych plam" czy paskudnie się "wyciągnąć".
Ale napisz może jakiej wielkości jest ta sadzonka bo jeśli mniejsza niż 6-10 cm to może rzeczywiście trzeba ją ratować i do wody wsadzać już teraz? Bo jak małe to nie wytrzyma 2 miesięcy bez pożywienia...
aha - jakkolwiek by było to sadzoneczka musi przeschnąć przynajmniej tydzień :!:
Fiolimena
200p
200p

Post »

Henryk - Dziękuję Ci ślicznie za pomoc ;:196. Sadzonka ma z 7 cm tylko. Więc po przesuszeniu w takim razie chyba lepiej ją będzie wrzucić do wody ;:24 :?:

Iza dziękuję za odwiedzinki :wit. Kolekcja się rozrasta w zastraszającym tempie :? :;230.
Fiolimena
200p
200p

Post »

A tutaj kilka zdjęć miejsca, gdzie kupuję zazwyczaj moje rośliny :D.

(Jakość zdjęć nie jest niestety najlepsza, bo nie mogłam się skoncentrować na ich robieniu :;230. Zazwyczaj mam rozbiegane oczka, gdy tam jadę ;:113.)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tym razem zrobiłam zdjęcia tylko kaktusom. Może następnym razem zrobię sukulentom :wink:.
Sami widzicie, że trudno się powstrzymać, gdy ma się taki wybór. Chciałoby się mieć je wszystkie po jednym, choć najmniejszym :wink: ;:108 ;:14
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadzonka mała :arrow: do wody z nią :!: :)
Powodzenia w ukorzenianiu życzę. Tak na pewno by się udało ale teraz pora nie jest za dobra...

Filomeno - super masz to miejsce do kupowania!! :shock:
Nie dziwię się Twoim stresom. No i rzeczywiście wydaje się, że TAM można kupić ładne i DUŻE roślinki.... :lol:
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

PIĘKNE :!: Nie dziwię się Tobie ,ze oczka masz rozbiegane :!: Tylu kaktusów naraz jeszcze nie widziałam ;:112
Też nie mogłabym się zdecydowac ,którego mam wybrac :D .Mogłabym tam zamieszkac :;230
Awatar użytkownika
zulek84
100p
100p
Od: 26 mar 2010, o 21:30

Post »

Niesamowity widok :D Chyba siłą musiałby mnie ktoś z takiego miejsca wyprowadzić :D Jak ja Ci zazdroszczę, że masz obok siebie taką twierdzę z kaktusami :tan
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Moja mini-kolekcja kaktusów
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Ja również się nie dziwię. Ciekawe po ile te duże M. hahniana z pierwszego zdjęcia i E. milii. Pamiętam jak pierwszy raz w Obi byłem w zeszłym roku wtedy się zacząłem roślinami szczególnie kaktusami interesować. Mój okrzyk zdziwienia, bo akurat po dostawie było i śmiech siostry. :lol: Z twojego sklepu to nie wiem czy bym wyszedł. Ochrona musiałaby mnie wynosić. :lol:

Jak daleko/blisko masz do tego miejsca? :D
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Fiolimena
200p
200p

Post »

hen_s pisze:Powodzenia w ukorzenianiu życzę.
Nie dziękuję, żeby nie zapeszyć :wink:.
hen_s pisze:Nie dziwię się Twoim stresom. No i rzeczywiście wydaje się, że TAM można kupić ładne i DUŻE roślinki....
Można, oj można. Troszkę zbyt blisko domu ;:223.
nolina pisze:Też nie mogłabym się zdecydowac ,którego mam wybrac .
Dlatego zazwyczaj kupuję rozmiarowo troszkę mniejsze (oczywiście nie maleńkie). Więcej zmieszczę u siebie :D :wink: i w cenie jednego większego mam dwa mniejsze. One przecież i tak urosną :;230
Fiolimena
200p
200p

Post »

zulek84 pisze:Chyba siłą musiałby mnie ktoś z takiego miejsca wyprowadzić
W to akurat wierzę ;:108. Nigdy tam nie jadę, gdy mam mało czasu, bo pewnikiem się gdzieś spóźnię :wink:.

Delete pisze:Ciekawe po ile te duże M. hahniana z pierwszego zdjęcia i E. milii.
Jeśli chodzi Ci o te duże Mammillarie na tym zdjęciu poniżej, (te same chyba , co na pierwszym zdjęciu), to ta po lewej 85 a dwie pozostałe 125 euro jak widzę. E. mili nie wiem :|.
Obrazek
Delete pisze:Jak daleko/blisko masz do tego miejsca?
Zbyt blisko, jakieś 15 minut - licząc wyjście z domu, jazdę samochodem, zaparkowanie i dojście do kaktusów właśnie :wink:.
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Dzisiaj drugi raz na spokojnie przejrzałem Twój wątek. Rośliny SUPER, a zdjęcia R E W E L A C J A ;:108
Naprawdę masz do tego powołanie. Nawet na tych nieudanych wg Ciebie wszystko widać. ;:108 ;:108
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Fiolimena
200p
200p

Post »

Marek - Dziękuję Ci ślicznie za tak miłe słowa :oops: :D . Mam zwykłe rośliny, nie to co Twoje ;:108. A zdjęcia... cóż... to moja taka druga nowa maleńka pasja od jakiegoś czasu (amatorska pasja :wink:). Fotografuję wszystko i wszędzie ;:224 :;230 . Niektóre jednak nie są najlepsze :wink:. Zapraszam ponownie ;:7.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”