Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3

Post »

W długie zimowe wieczory przyjemnie popatrzeć na takie zdjęcia , czasem mam takie same odczucia jak Gosia, mój ogródek???Patrząc teraz nie chce się wierzyć. :roll:
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W taką pogodę warto popatrzeć na coś pięknego i oko nacieszyć :wit :wit
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Normalnie ja chyba dam sobie na wstrzymanie z Forum , w okresie jesienno-zimowym! :roll:
Gdzie nie wstąpię , to kcem , mieć muszę , i tęsknię za takimi cudeńkami u siebie! :evil:
Tylko jak M się wkurzy , to takiego kopa na wstrzymanie dostanę , że prawie do wiosny lądować będę , i nic już sobie zupełnie , nie kupię! :;230
Teraz będę łazić z liliami przed oczyma! :roll:
Daluś , a nie szło by chwastów trochę pokazać? ;:224

:wit , ;:196
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Daluś a to do tych pięknych lilii i na deprechę - http://www.youtube.com/watch?v=Skpd5VRYTZM :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dala - widzę ,że nie tylko krzewy nas łączą .
Ja też nie tępię kretów ,bo wyjadają larwy chrabąszcza majowego .
Dzięki kretom ,problem prawie zniknął ,a na pewno nie jest już tak widoczny jak dawniej .
Zbieram kretowiska z trawy i tyle .Z chemią też ostrożnie się obchodzę .
Jeśli już nic innego nie działa, to w ostateczności stosuję oprysk :roll:
Unikam nawozów sztucznych ,a roślinki zasilam kompostem
Piękne lilie pokazałaś ,też je uwielbiam . :D
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32

Post »

Witam..Ładnie tu w Twoim ogrodzie Daluś.A glicynia zachwyca.Moja mi przemarzła.Ale na wiosnę znów się skuszę.
Pozdrawiam Iwona
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Witaj Dalu. Już postanowiłam, że wcześniej się zdecydujemy na wypad na Slężę i tym razem Cię odwiedzę, a tu pogoda
deszczowa, choć nadal ciepło. Pozostaje cieszyć się, że roślinkom się przyda. Posadziłam kilka otrzymanych bylinek i nie muszę
się martwić. Zostaw coś do podziwiania dla mnie. :D Wiem i widzę, że się starasz.
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Dalu, wrócę do Twojego perukowca, nie jest to raczej zwykły podolski, jakiego ja mam,
bo mój ma listki zielone, nic z purpury w nim nie ma, tej jesieni nawet się nie zarumienił, go zbrązowiły przymrozki :roll: .
U nas do tej pory były słoneczne dni, dopiero dziś coś "smęci"
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
x-d-a

Post »

Elu, nadal nie mam pojęcia jaki to perukowiec, tym bardziej, że nie mogę znalęźć jego fotek z momentu kwitnienia, bo to by może ułatwiło identyfikację. Ale z tego, co wiem, perukowców podolskich też jest kilka odmian :roll:

Adrianko, ale chyba w końcu przestanie padać :?: Zapraszam Cię serdecznie bez względu na pogodę, bo i tak w ogrodzie nie ma już wiele do oglądania...

Iwonko, witam Cię serdecznie w moim ogrodzie i zapraszam jak najczęściej! Glicynia jak już się ukorzeni i "zadomowi" to rośnie jak zwariowana! Spróbuj raz jeszcze, a nuż się uda :?: - to piękne pnącze, chociaż bardzo ekspansywne.

Bożenko, nasza postawa wcale nie jest taka powszechna - wystarczy poczytać sobie wątek o kretach i nornicach :evil: Ja w ogóle jestem przeciwnikiem wszelkich form przemocy i zabijania, nawet przysłowiowej muchy bym nie zabiła...
Nie stosuję od dwóch sezonów chemii i roślinki jakoś żyją, mają się dobrze, a ja, moi bliscy i moje zwierzaki na pewno jesteśmy zdrowsi :D Jako nawóz stosuję kompost i gnojóweczkę z pokrzyw...
Liliami jeszcze Was pomęczę ;:224

Grażynko, dziękuję za piękne, słoneczne obrazy ;:196 W taką pogodę to balsam na moją duszę...

Bożenko, Gosiu, Igo, ogród rzeczywiście teraz nieciekawy, nic się nie dzieje i - co gorsza- przez najbliższe miesiące działo się nie będzie :( Pozostaje nam forum i przepastne czeluście naszych archiwów ze zdjęciami ;:224

Dorotko, a myślisz, że mój M. się nie wkurza i nie marudzi :?: A ile roślinek nowo kupionych szybciutko sadziłam w nadziei, że się nie połapie? A ile paczuszek ze sklepów internetowych było GRATIS, z wymiany z forumkami :;230 A ile "chciejstw" musiałam sobie odpuścić, z ilu zrezygnować? A serce często krwawiło widząc te wszystkie rarytaski i pięknoty w Waszych ogrodach ;:108
A chwaściki też mogę pokazać, żebyś wiedziała ;:224 :;230
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ostatniego tez mam - wdzięczny jest. :uszy
Tylko cholernie się rozrasta.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Ładne mi chwaściki :D :D :D ale jeszcze na taką pogodę powodują, że oczy się same śmieją :D :D u mnie za oknem szaro - buro i mży :(
pozdrawiam serdecznie :wit :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Dalu, ja też kreta nie dam skrzywdzić. Nawet przed kotami ratuję, przenoszę w bezpieczne miejsce (kiedyś kotka przyniosła taką żywą zdobycz do domu). Bardzo bliskie jest mi takie podejście do ogrodu, jakie prezentujesz.
Zachwyciłam się zdjęciem sowy. W ogóle, ja u Ciebie w wątku czuję się jak dziecko w sklepie z zabawkami, wszystko mi się podoba :D A biała rabata, ech ;:167
x-d-a

Post »

Aniu, biała rabata jest jeszcze w trakcie tworzenia, ale juz zaczyna się wyłaniać jakiś obraz. Tej jesieni posadziłam znowu kilka cebul lilii - miały byc BIAŁE, a jakie będą, zobaczymy :roll:
Wracając do zwierzątek, to jakiś czas temu opłakiwałam pisklaczka, który chyba wypadł z gniazda i którym natychmiast "zaopiekował" się Gucio. On nawet nie chciał mu zrobić krzywdy, tylko był bardzo zainteresowany taką ruszającą sie zabawką :cry:

Bożenko, a kto powiedział, że chwaściorki są brzydkie? Wystarczy pójść wiosną na spacer na łąkę i zachwycić się mnóstwem ślicznych kwiatków i ziół, często potocznie nazywanych "chwastami" :P
U mnie dzisiaj trochę poprawiła się pogoda i nawet wychodzi trochę słoneczko ;:3 Pokrzątałam się po ogrodzie i od razu lepiej się czuję ;:108

Grażynko, ten kwiatek nazywa się ziarnopłon i rzeczywiście bardzo się rozrasta, ale nie ma z nim kłopotu, bo po kwitnieniu po prostu zanika i pokazuje się dopiero wiosną. A wczesną wiosną, kiedy jest jeszcze mało koloru w ogrodzie, soczysta zieleń jego listków i mnóstwo żółciutkich jak słoneczka kwiatków - cieszy :lol:

Dzisiaj kilka krzewów z mojego ogrodu, które kwitna na biało lub kremowo

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Dala - ja też mam biała rabatę i podobne krzewy do Twoich ,na niej mieszkają :D
Oprócz tego same białe byliny i nawet ciekawie to wygląda .
Mój mąż twierdzi ,że jest to jedna wielka ,biała plama ,ale mu tłumaczę ,że
tak właśnie ma być :roll:

Czytałam wątek o kretach i nornicach :? Ja wolę mieć krety,
niż plagę larw chrabąszcza majowego ,bo wiem na co stać takie larwy ,
jeśli jest ich za dużo :roll:
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Daluś , piękne , swojskie , relaksujące zdjęcia! :lol:
Tak sobie czytam i myślę , nie mam nadmiaru kretów , no a jak się jakiś w okolicy pojawia to moja kota mi go przynosi w prezencie! :twisted:
Mam za to te diabelskie larwy , i warto było by kotę w takim razie przeprogramować , by lepiej to te larwy wyłapywała , tylko jak jej te układy scalone odpowiednio nastawić , by zakumała , i potem w miarę delikatnie je czyściła , i większych od kreta ,czasem zniszczeń mi nie robiła! ;:224
W czasie porządków i przeprowadzek jesiennych w ogrodzie , odkryłam mnóstwo tych larw niestety , i dosyć długo trwało za nim doszło do mnie , że motylków to z nich chyba nie będzie , a pożyteczne też to to pewnie nie jest! :evil:
Plus jest taki , że wszystkie które znalazłam , moja sunia zamamlywała aż do the endu! ;:224

:wit , ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”