Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3
W długie zimowe wieczory przyjemnie popatrzeć na takie zdjęcia , czasem mam takie same odczucia jak Gosia, mój ogródek???Patrząc teraz nie chce się wierzyć. 

- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W taką pogodę warto popatrzeć na coś pięknego i oko nacieszyć

- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
Normalnie ja chyba dam sobie na wstrzymanie z Forum , w okresie jesienno-zimowym!
Gdzie nie wstąpię , to kcem , mieć muszę , i tęsknię za takimi cudeńkami u siebie!
Tylko jak M się wkurzy , to takiego kopa na wstrzymanie dostanę , że prawie do wiosny lądować będę , i nic już sobie zupełnie , nie kupię!
Teraz będę łazić z liliami przed oczyma!
Daluś , a nie szło by chwastów trochę pokazać?
, 

Gdzie nie wstąpię , to kcem , mieć muszę , i tęsknię za takimi cudeńkami u siebie!

Tylko jak M się wkurzy , to takiego kopa na wstrzymanie dostanę , że prawie do wiosny lądować będę , i nic już sobie zupełnie , nie kupię!

Teraz będę łazić z liliami przed oczyma!

Daluś , a nie szło by chwastów trochę pokazać?

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Daluś a to do tych pięknych lilii i na deprechę - http://www.youtube.com/watch?v=Skpd5VRYTZM 

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dala - widzę ,że nie tylko krzewy nas łączą .
Ja też nie tępię kretów ,bo wyjadają larwy chrabąszcza majowego .
Dzięki kretom ,problem prawie zniknął ,a na pewno nie jest już tak widoczny jak dawniej .
Zbieram kretowiska z trawy i tyle .Z chemią też ostrożnie się obchodzę .
Jeśli już nic innego nie działa, to w ostateczności stosuję oprysk
Unikam nawozów sztucznych ,a roślinki zasilam kompostem
Piękne lilie pokazałaś ,też je uwielbiam .
Ja też nie tępię kretów ,bo wyjadają larwy chrabąszcza majowego .
Dzięki kretom ,problem prawie zniknął ,a na pewno nie jest już tak widoczny jak dawniej .
Zbieram kretowiska z trawy i tyle .Z chemią też ostrożnie się obchodzę .
Jeśli już nic innego nie działa, to w ostateczności stosuję oprysk

Unikam nawozów sztucznych ,a roślinki zasilam kompostem
Piękne lilie pokazałaś ,też je uwielbiam .

-
- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Witam..Ładnie tu w Twoim ogrodzie Daluś.A glicynia zachwyca.Moja mi przemarzła.Ale na wiosnę znów się skuszę.
Pozdrawiam Iwona
Pozdrawiam Iwona
- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Witaj Dalu. Już postanowiłam, że wcześniej się zdecydujemy na wypad na Slężę i tym razem Cię odwiedzę, a tu pogoda
deszczowa, choć nadal ciepło. Pozostaje cieszyć się, że roślinkom się przyda. Posadziłam kilka otrzymanych bylinek i nie muszę
się martwić. Zostaw coś do podziwiania dla mnie.
Wiem i widzę, że się starasz.
deszczowa, choć nadal ciepło. Pozostaje cieszyć się, że roślinkom się przyda. Posadziłam kilka otrzymanych bylinek i nie muszę
się martwić. Zostaw coś do podziwiania dla mnie.

-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Dalu, wrócę do Twojego perukowca, nie jest to raczej zwykły podolski, jakiego ja mam,
bo mój ma listki zielone, nic z purpury w nim nie ma, tej jesieni nawet się nie zarumienił, go zbrązowiły przymrozki
.
U nas do tej pory były słoneczne dni, dopiero dziś coś "smęci"
bo mój ma listki zielone, nic z purpury w nim nie ma, tej jesieni nawet się nie zarumienił, go zbrązowiły przymrozki

U nas do tej pory były słoneczne dni, dopiero dziś coś "smęci"
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
Elu, nadal nie mam pojęcia jaki to perukowiec, tym bardziej, że nie mogę znalęźć jego fotek z momentu kwitnienia, bo to by może ułatwiło identyfikację. Ale z tego, co wiem, perukowców podolskich też jest kilka odmian
Adrianko, ale chyba w końcu przestanie padać
Zapraszam Cię serdecznie bez względu na pogodę, bo i tak w ogrodzie nie ma już wiele do oglądania...
Iwonko, witam Cię serdecznie w moim ogrodzie i zapraszam jak najczęściej! Glicynia jak już się ukorzeni i "zadomowi" to rośnie jak zwariowana! Spróbuj raz jeszcze, a nuż się uda
- to piękne pnącze, chociaż bardzo ekspansywne.
Bożenko, nasza postawa wcale nie jest taka powszechna - wystarczy poczytać sobie wątek o kretach i nornicach
Ja w ogóle jestem przeciwnikiem wszelkich form przemocy i zabijania, nawet przysłowiowej muchy bym nie zabiła...
Nie stosuję od dwóch sezonów chemii i roślinki jakoś żyją, mają się dobrze, a ja, moi bliscy i moje zwierzaki na pewno jesteśmy zdrowsi
Jako nawóz stosuję kompost i gnojóweczkę z pokrzyw...
Liliami jeszcze Was pomęczę
Grażynko, dziękuję za piękne, słoneczne obrazy
W taką pogodę to balsam na moją duszę...
Bożenko, Gosiu, Igo, ogród rzeczywiście teraz nieciekawy, nic się nie dzieje i - co gorsza- przez najbliższe miesiące działo się nie będzie
Pozostaje nam forum i przepastne czeluście naszych archiwów ze zdjęciami
Dorotko, a myślisz, że mój M. się nie wkurza i nie marudzi
A ile roślinek nowo kupionych szybciutko sadziłam w nadziei, że się nie połapie? A ile paczuszek ze sklepów internetowych było GRATIS, z wymiany z forumkami
A ile "chciejstw" musiałam sobie odpuścić, z ilu zrezygnować? A serce często krwawiło widząc te wszystkie rarytaski i pięknoty w Waszych ogrodach
A chwaściki też mogę pokazać, żebyś wiedziała

Adrianko, ale chyba w końcu przestanie padać

Iwonko, witam Cię serdecznie w moim ogrodzie i zapraszam jak najczęściej! Glicynia jak już się ukorzeni i "zadomowi" to rośnie jak zwariowana! Spróbuj raz jeszcze, a nuż się uda

Bożenko, nasza postawa wcale nie jest taka powszechna - wystarczy poczytać sobie wątek o kretach i nornicach

Nie stosuję od dwóch sezonów chemii i roślinki jakoś żyją, mają się dobrze, a ja, moi bliscy i moje zwierzaki na pewno jesteśmy zdrowsi

Liliami jeszcze Was pomęczę

Grażynko, dziękuję za piękne, słoneczne obrazy

Bożenko, Gosiu, Igo, ogród rzeczywiście teraz nieciekawy, nic się nie dzieje i - co gorsza- przez najbliższe miesiące działo się nie będzie

Dorotko, a myślisz, że mój M. się nie wkurza i nie marudzi

A chwaściki też mogę pokazać, żebyś wiedziała

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Ostatniego tez mam - wdzięczny jest.
Tylko cholernie się rozrasta.

Tylko cholernie się rozrasta.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Ładne mi chwaściki
ale jeszcze na taką pogodę powodują, że oczy się same śmieją
u mnie za oknem szaro - buro i mży
pozdrawiam serdecznie

pozdrawiam serdecznie

- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Dalu, ja też kreta nie dam skrzywdzić. Nawet przed kotami ratuję, przenoszę w bezpieczne miejsce (kiedyś kotka przyniosła taką żywą zdobycz do domu). Bardzo bliskie jest mi takie podejście do ogrodu, jakie prezentujesz.
Zachwyciłam się zdjęciem sowy. W ogóle, ja u Ciebie w wątku czuję się jak dziecko w sklepie z zabawkami, wszystko mi się podoba
A biała rabata, ech 
Zachwyciłam się zdjęciem sowy. W ogóle, ja u Ciebie w wątku czuję się jak dziecko w sklepie z zabawkami, wszystko mi się podoba

Aniu, biała rabata jest jeszcze w trakcie tworzenia, ale juz zaczyna się wyłaniać jakiś obraz. Tej jesieni posadziłam znowu kilka cebul lilii - miały byc BIAŁE, a jakie będą, zobaczymy
Wracając do zwierzątek, to jakiś czas temu opłakiwałam pisklaczka, który chyba wypadł z gniazda i którym natychmiast "zaopiekował" się Gucio. On nawet nie chciał mu zrobić krzywdy, tylko był bardzo zainteresowany taką ruszającą sie zabawką
Bożenko, a kto powiedział, że chwaściorki są brzydkie? Wystarczy pójść wiosną na spacer na łąkę i zachwycić się mnóstwem ślicznych kwiatków i ziół, często potocznie nazywanych "chwastami" :P
U mnie dzisiaj trochę poprawiła się pogoda i nawet wychodzi trochę słoneczko
Pokrzątałam się po ogrodzie i od razu lepiej się czuję
Grażynko, ten kwiatek nazywa się ziarnopłon i rzeczywiście bardzo się rozrasta, ale nie ma z nim kłopotu, bo po kwitnieniu po prostu zanika i pokazuje się dopiero wiosną. A wczesną wiosną, kiedy jest jeszcze mało koloru w ogrodzie, soczysta zieleń jego listków i mnóstwo żółciutkich jak słoneczka kwiatków - cieszy
Dzisiaj kilka krzewów z mojego ogrodu, które kwitna na biało lub kremowo

Wracając do zwierzątek, to jakiś czas temu opłakiwałam pisklaczka, który chyba wypadł z gniazda i którym natychmiast "zaopiekował" się Gucio. On nawet nie chciał mu zrobić krzywdy, tylko był bardzo zainteresowany taką ruszającą sie zabawką

Bożenko, a kto powiedział, że chwaściorki są brzydkie? Wystarczy pójść wiosną na spacer na łąkę i zachwycić się mnóstwem ślicznych kwiatków i ziół, często potocznie nazywanych "chwastami" :P
U mnie dzisiaj trochę poprawiła się pogoda i nawet wychodzi trochę słoneczko

Grażynko, ten kwiatek nazywa się ziarnopłon i rzeczywiście bardzo się rozrasta, ale nie ma z nim kłopotu, bo po kwitnieniu po prostu zanika i pokazuje się dopiero wiosną. A wczesną wiosną, kiedy jest jeszcze mało koloru w ogrodzie, soczysta zieleń jego listków i mnóstwo żółciutkich jak słoneczka kwiatków - cieszy

Dzisiaj kilka krzewów z mojego ogrodu, które kwitna na biało lub kremowo

- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Dala - ja też mam biała rabatę i podobne krzewy do Twoich ,na niej mieszkają
Oprócz tego same białe byliny i nawet ciekawie to wygląda .
Mój mąż twierdzi ,że jest to jedna wielka ,biała plama ,ale mu tłumaczę ,że
tak właśnie ma być
Czytałam wątek o kretach i nornicach
Ja wolę mieć krety,
niż plagę larw chrabąszcza majowego ,bo wiem na co stać takie larwy ,
jeśli jest ich za dużo

Oprócz tego same białe byliny i nawet ciekawie to wygląda .
Mój mąż twierdzi ,że jest to jedna wielka ,biała plama ,ale mu tłumaczę ,że
tak właśnie ma być

Czytałam wątek o kretach i nornicach

niż plagę larw chrabąszcza majowego ,bo wiem na co stać takie larwy ,
jeśli jest ich za dużo

- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
Daluś , piękne , swojskie , relaksujące zdjęcia!
Tak sobie czytam i myślę , nie mam nadmiaru kretów , no a jak się jakiś w okolicy pojawia to moja kota mi go przynosi w prezencie!
Mam za to te diabelskie larwy , i warto było by kotę w takim razie przeprogramować , by lepiej to te larwy wyłapywała , tylko jak jej te układy scalone odpowiednio nastawić , by zakumała , i potem w miarę delikatnie je czyściła , i większych od kreta ,czasem zniszczeń mi nie robiła!
W czasie porządków i przeprowadzek jesiennych w ogrodzie , odkryłam mnóstwo tych larw niestety , i dosyć długo trwało za nim doszło do mnie , że motylków to z nich chyba nie będzie , a pożyteczne też to to pewnie nie jest!
Plus jest taki , że wszystkie które znalazłam , moja sunia zamamlywała aż do the endu!
, 

Tak sobie czytam i myślę , nie mam nadmiaru kretów , no a jak się jakiś w okolicy pojawia to moja kota mi go przynosi w prezencie!

Mam za to te diabelskie larwy , i warto było by kotę w takim razie przeprogramować , by lepiej to te larwy wyłapywała , tylko jak jej te układy scalone odpowiednio nastawić , by zakumała , i potem w miarę delikatnie je czyściła , i większych od kreta ,czasem zniszczeń mi nie robiła!

W czasie porządków i przeprowadzek jesiennych w ogrodzie , odkryłam mnóstwo tych larw niestety , i dosyć długo trwało za nim doszło do mnie , że motylków to z nich chyba nie będzie , a pożyteczne też to to pewnie nie jest!

Plus jest taki , że wszystkie które znalazłam , moja sunia zamamlywała aż do the endu!