Dusiu, piękne zdjęcia Phal tetraspis i innych Phal
Nowa Vanda przecudna
Piękne barwy i te kropeczki
I pomyśleć, że jechałaś tylko po doniczkę
Jechałam pod pretekstem kupienia doniczki, i tak miałam ją kupić, a uznałam, że teraz mogą być Vandy, więc chcialam jechac własnie teraz, a nie za miesiąc czy dwa. Bardzo rzadko sa Vandy w LM, widzialam tylko parę razy, ale ta jest pierwszą, ktorą kupiłam w tym sklepie, ponieważ zawsze mają okropne ceny Vand. Ale jak je zobaczyłam, to uznalam, że musze któraś mieć, były tak niezwykle piękne i w takim dobrym stanie... Ta mi się szczególnie spodobała, ma bardzo intensywny kolor i ogromne kwiaty. dzisiaj po raz pierwszy ją kąpałam. Pierwsza kąpiel była krótka, bo chce ją powoli przyzwyczajać do kąpieli i wody, wczesniej była pewnie tylko pryskana, a nie chce, żeby się powtórzyła bardzo przykra sytuacja spred 3 lat, kiedy piękna Vanda mi padła krotko po kupieniu (wprawdzie teraz już nie używam deszczówki, ale muszę bardzo uważać na tą Vandę).
Akurat z tym storczykiem mi się trafiło, bylo wtedy pelno takich w obi, mój drugi storczyk, kupiony w 2004 roku był całkiem podobny do tego, co mam teraz. Tego mam może ze 2 miesiące i ciągle kwitnie. Lubię takie. Jest woskowy, ale nie pachnie. W ubarwieniu podobne są do niego Phal. brown sugar, także zwykła hybryda, ale czesto kwitnie i Phal. violacea x amboinensis x spica, ale ten ma kwiaty gwiaździste, takie jak najbardziej uwielbiam.Dusiu cudne te twoje storczyki Vandę już chwaliłam ale ten pomarańczowy falek jest przeze mnie poszukiwany ale chyba nie chce do mnie przyjść sam widziałam podobnego dziś w OG ale reszta też jest śliczna uwielbiam takie kwitnienia
To by było bardzo dobre miejsce jak dla Vandzi. One lubią mieć dużo światła. jeśli kiedyś spotkasz Vandę, to warto pomyśleć, bo to naprawdę przyjemne rośliny i mogą wiele lat przeżyć przy dobrej opiece. Moją najstarszą mam już 4 lata, wcześniej też już mialam Vandę i Ascocendy, ale wtedy nie umiałam się nimi zajmować (tzn. nie wiedzialam o kąpaniu), za bardzo uwierzyłam w porady z książek i tylko je spryskiwałam, a to za mało, Vanda potrzebuje porządnej kąpieli w wiaderku (same korzenie oczywiście). A tetraspis to wyjątkowo duży Phal. jak na botanicznego, przynajmniej mój, ale twój też kiedyś zakwitnie, zależy od jego wielkości. Mój jest wielkości normalnej hybrydy, ale mniejsze też już pewnie zakwitają. Ile cm ma twój? Myslę, ze gdzieś tak powyżej 20 powinien już kwitnąć.darek p pisze:Vanda obłędna,i ten woskowy.Żałuję że będąc w Łodzi nie zawinąłem do ,,Portu Łódz'',do LM może też bym taką upolował.Jak widzę takie okazy jak u Ciebie to nabieram coraz większej ochoty by spróbować przygody z nimi.Zwłaszcza że kończę remont pokoju z południowym oknem miejsce w sam raz dla niej.Ciekawe kiedy mój Tetraspis będzie choć częściowo przypominał Twojego. Pozdrawiam. Darek.