Storczyki Storczykowej cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 3

Post »

Wszystkim dziękuję za miłe komentarze na temat storczyków :). Naprawde bardzo się cieszę, że djęcia i storczyki tak się podobają, mimo, ze na razie jest u mnie skromnie. Niedługo pojawią się nastepne kwitnienia, na pewno porobię mnóstwo zdjęć. Większość Phal. ma już duże pędy, niektóre puszczają już pąki. Phal. philadelphia ma bardzo krótki pęd, może z 15 cm, ale zanosi się na obfitsze kwitnienie niż zwykle, bo ma dużo pąków i nawet odgałęzienie. Będzie kwitł też żółty żyłkowany, który prawie 2 lata nie kwitl, a teraz ma 2 pędy, taki rózowy z pomaranczowonakrapianą warżką, pink panther (na kilku pędach), żółty, valera, violacea x amboinensis x spica (odgałezienia) i parę innych, co mają troszkę mniejsze pędy i zakwitną później. Także botaniczne się bardzo postarały, bo w pędach jest lueddemaniana i equestris ilocos alba, a tetraspis kwitnie. Nawet moje maluskie sadzonki wyglądają już dużo lepiej. A jeden ze zdechlaczków mial pędzik zwinięty w pętelkę, ale dzisiaj zobaczyłam, że pędzik się jakoś wyplątał, pierwszy raz mi się to zdarzyło, ze pętelkowy pędzik się nie złamał przy wychodzeniu. Ten Phal. jest słabiutki, kupiłam go ponad 2 lata temu z wełnowcami, teraz jest już lepiej, ale jeszcze się nie przekorzenił, bo ciągle wypada z doniczki, musialam go wsadzić trochę glebiej. Ale moze zakwitnie. bardzo bym chciala zobaczyć, jak zakwitnie, bo to był Phal. z przeceny.

Dusiu, piękne zdjęcia Phal tetraspis i innych Phal
Nowa Vanda przecudna
Piękne barwy i te kropeczki
I pomyśleć, że jechałaś tylko po doniczkę

Jechałam pod pretekstem kupienia doniczki, i tak miałam ją kupić, a uznałam, że teraz mogą być Vandy, więc chcialam jechac własnie teraz, a nie za miesiąc czy dwa. Bardzo rzadko sa Vandy w LM, widzialam tylko parę razy, ale ta jest pierwszą, ktorą kupiłam w tym sklepie, ponieważ zawsze mają okropne ceny Vand. Ale jak je zobaczyłam, to uznalam, że musze któraś mieć, były tak niezwykle piękne i w takim dobrym stanie... Ta mi się szczególnie spodobała, ma bardzo intensywny kolor i ogromne kwiaty. dzisiaj po raz pierwszy ją kąpałam. Pierwsza kąpiel była krótka, bo chce ją powoli przyzwyczajać do kąpieli i wody, wczesniej była pewnie tylko pryskana, a nie chce, żeby się powtórzyła bardzo przykra sytuacja spred 3 lat, kiedy piękna Vanda mi padła krotko po kupieniu (wprawdzie teraz już nie używam deszczówki, ale muszę bardzo uważać na tą Vandę).
Dusiu cudne te twoje storczyki Vandę już chwaliłam ale ten pomarańczowy falek jest przeze mnie poszukiwany ale chyba nie chce do mnie przyjść sam widziałam podobnego dziś w OG ale reszta też jest śliczna uwielbiam takie kwitnienia
Akurat z tym storczykiem mi się trafiło, bylo wtedy pelno takich w obi, mój drugi storczyk, kupiony w 2004 roku był całkiem podobny do tego, co mam teraz. Tego mam może ze 2 miesiące i ciągle kwitnie. Lubię takie. Jest woskowy, ale nie pachnie. W ubarwieniu podobne są do niego Phal. brown sugar, także zwykła hybryda, ale czesto kwitnie i Phal. violacea x amboinensis x spica, ale ten ma kwiaty gwiaździste, takie jak najbardziej uwielbiam.
darek p pisze:Vanda obłędna,i ten woskowy.Żałuję że będąc w Łodzi nie zawinąłem do ,,Portu Łódz'',do LM może też bym taką upolował.Jak widzę takie okazy jak u Ciebie to nabieram coraz większej ochoty by spróbować przygody z nimi.Zwłaszcza że kończę remont pokoju z południowym oknem miejsce w sam raz dla niej.Ciekawe kiedy mój Tetraspis będzie choć częściowo przypominał Twojego. Pozdrawiam. Darek.
To by było bardzo dobre miejsce jak dla Vandzi. One lubią mieć dużo światła. jeśli kiedyś spotkasz Vandę, to warto pomyśleć, bo to naprawdę przyjemne rośliny i mogą wiele lat przeżyć przy dobrej opiece. Moją najstarszą mam już 4 lata, wcześniej też już mialam Vandę i Ascocendy, ale wtedy nie umiałam się nimi zajmować (tzn. nie wiedzialam o kąpaniu), za bardzo uwierzyłam w porady z książek i tylko je spryskiwałam, a to za mało, Vanda potrzebuje porządnej kąpieli w wiaderku (same korzenie oczywiście). A tetraspis to wyjątkowo duży Phal. jak na botanicznego, przynajmniej mój, ale twój też kiedyś zakwitnie, zależy od jego wielkości. Mój jest wielkości normalnej hybrydy, ale mniejsze też już pewnie zakwitają. Ile cm ma twój? Myslę, ze gdzieś tak powyżej 20 powinien już kwitnąć.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z aparatem wśród storczyków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie tylko storczyki są na moim parapecie, była też...:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wow...cudne zdjęcia z biedroneczką :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Dusiu piękne zdjęcia, pięknych kwitnień a z kąt ty o tej porze biedronkę wytrzasnęłaś :shock:
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Dusiu ja własnie szukałam w OBI takiego pomarańczowego woskowego falka ale jeszcze nie widziałam może kiedyś się natknę i wtedy na bank kupię :heja :heja

Ładnie te biedroneczki wyglądają na twoich ślicznych storczykach ;:138
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Biedroneczki są w kropeczki......, a u Ciebie kratki, kreski i paseczki na kwiatach ;:108 (zdjęcia super) ;:138
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dusia, masz cudowne kwitnienia i te zdjęcia z biedronką są powalające. ;:138
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Ale mistrzowskie zdjątka ;:138 ;:138 ;:138 , szczególnie urokliwe włochata warżka z biedronką :tan
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50

Post »

Super zdjęcia..
A biedronka cudo !!!!!!!!!!
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

Taaaaaaaaa, Duśka szczuj mnie jeszcze tą bordową Vandą, a obiecuję, że będziesz mnie mieć na sumieniu...No bosssssssska jest, a biedronka na storkach urocza.
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Nie no Dusia, zdjęcia z ruchomym piegowatym modelem są świetne :) Mam nadzieję że ją przezimujesz :wink:
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:))). Bardzo się cieszę, że zdjęcia z biedroneczką się podobają :). Nie wiem, skąd się wzięła, bo o tej porze roku nigdy nie otwieram okien, ale wczoraj wieczorem mi siadła na biurku, więc ja złapałam i na storczyki.
A dzisiaj postanowiłam usamodzielnić keiki rózowej Vandy w kratkę. To keiki wyroslo już dość dawno, ale nie mogło normalnie rosnąć, bo było schowane pod korzeniami i liścmi starej rośliny. A że ta stara ma bardzo dużo korzeni, to ją odcięłam tuż nad keikiem, wsadziłam w koszyczek i sobie jest, a keiczek został z ta najniższą częścią rośliny.
Tak to wygląda:
Obrazek

Tu jeszcze duża roślina jest bez koszyczka, ale potem jej dałam taki stary koszyczek po jakiejś innej Vandzi i wsadziłam z powrotem do jej wazonu. To mniejsze to jest keiki z dolną częścią starej rośliny.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu- super ten keiki :D I piękna, dorosła Vanda..Ale wielka :shock: ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Ależ z niej duży okaz!!! Keiki też już dorodne i super ukorzenione!!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te korzenie to glównie od doroslej Vandy, ale keiki może z nich koszystac, bo wyrasta z tego kawałka trzonu, co korzenie. Jest troche mniejsze niż sadzonki Vand, ale to keiki, więc pewnie zakwitnie szybciej niż one. Teraz powinno troche przyśpieszyć, bo już nie jest ściśnięte liśćmi i korzeniami starej Vandy. To bardzo duża Vanda, mam ją już troche ponad 3 lata i sporo urosła, bo na początku była zdecydowanie kompaktowych rozmiarów. Jak widać na zdjęciu, teraz jest powyginana jak litera S. Tak sobie umyślałam, żeby ją już odciąć, bo to keiki nie miało szans normalnie rosnąć w takiej ciasnocie.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”