Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Gratuluję zakupu Masdevallii ;:63 również się na nią skusiłam z tym że ja kupiłam na Allegro sadzonkę ;:108
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Justynko i ja gratuluję nowości ;:138 jest cudowna teraz czekać kiedy zakwitnie ;:224 ;:65
klara662
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 wrz 2010, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam :wink:

od dłuższego czasu śledzę wasze wpisy na forum. :wink: Dopiero teraz zdecydowałam się napisać(przepraszam za wpis na Pani wątku :oops: ), ponieważ mam problem ze swoim storczykiem. Jest to różowy phal. którego kupiłam jakieś 2 lata temu i od tego czasu kwitnie nieustannie, jednak ostatnio zaczął dziwnie się zachowywać tzn tam gdzie pojawiają się nowe listki zaczęła wyrastać jakby nowa roślinka to nie jest młody storczyk ale jakby nowa rozeta lub druga roślinka rosnąca we wnętrzu starej nie ma korzonków ale listki. Nigdy z takim czymś się nie spotkałam czy moglibyście doradzić mi co mam z tym zrobić lub co to jest?? Niestety nie posiadam aparatu i nie mogę pokazać okazu......
Była bym wdzięczna za rady ;:196
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Aniu- dziękuję...chciałam żółtą hybrydę, niestey nie znalazłam "na szybko". Wybór padł na nią, mam nadzieję, że uda mi się z jej hodowlą i kiedyś zobaczę te śliczne kwiatuszki ;:108

Goska- ale super ;) Będę mogła z Kimś dzielić się na temat jej hodowli. W jakich warunkach ja Trzymasz?

Arlet- jest hmm...maleńka. Na kwiatuszki troszku sobie poczekamy, pewnie rok ;:224 Już planuję następny zakup, teraz będzie w kolorze ciemnoróżowym :P Tylko funduszy na razie brak...

Klara- Masz fotkę? To nie jest dziwne zachowanie storczyka, to pewnie bassal keiki ;) Ale bez zdjęcia, to "wróżenie z fusów" :)

Masdevallia, po wymianiu górnej warstwy spagnum, wygląda o wiele ładniej. Policzyłam jej nawet listeczki, żeby wiedzieć, czy u mnie pojawią się jakieś nowe ;:224 Ma 13 listków<przyrostów>, w tym jeden zżółknięty, pewnie zaschnie. To ostatnie fotki w mieszkaniu, jutro jedzie do firmy. Będzie tam stać, do momentu wielkich mrozów. Wtedy na 2,3 m-ce przyjedzie do mieszkania i z powrotem do firmy< będzie z niej niezła podróżniczka :;230 >

Obrazek

I jej, zielony korzonek, po zamgławianiu:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Justynko ani się nie obejrzymy jak roczek minie i będziemy się cieszyć kwiatuszkami ;:108 :D
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Justynko piękna te masdevallia, bardzo mi się podoba, poobserwuję rozwój tego kwiatka u Ciebie to może za jakiś czas też się na jakąś zdecyduję, bo póki co nie czuję się na sile uprawiać kolejny rodzaj storczyka
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Kontakt:

Post »

Super że udało Ci się spełnic jedno małe marzenie ;)
Śliczna roślinka, oby dobrze rosła :) powodzenia w uprawie
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
klara662
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 wrz 2010, o 18:33

Post »

dziękuje za informację jutro postaram się o aparat i wyślę zdjęcia. :D
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Justynko na razie czekam na przesyłkę :mailbox ma być o połowę miejsza od twojej
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Justynko,jeszcze raz przychodzę z gratulacjami.
Popatrz jak wielu z nas cieszy się razem z Tobą.Wszyscy trzymamy kciuki.

Oj,Muszkieterki,co to będzie na wiosnę!,bankructwo?!
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arlet- ach, jak bardzo bym chciała... :D Ale...już i tak nauczyłam się cierpliwości przy storczykach ;:108

Kasia- Poczytaj w necie informacje na jej temat. Ja dużo googlowałam i tlumaczyłam stronki. Popytaj Forumowiczów, choćby na pw, którzy już Mają masdevallie. Na pewno Pomogą. Jeśli Masz warunki na chłodoluby, to Kupuj. Są też ciepłolubne masdevallie, ale trzeba poszukać takich odmian. ;)

Kaja- dziękuję bardzo. Rzeczywiście to jedno z największych moich marzeń storczykowych :D Mam nadzieję, że będzie jej dobrze u mnie.

Klara- tak będzie łatwiej. Zrób fotkę korzonków, podłoża "od góry" i roślinki. Ozywiście, musimy znać takie szczegóły, jak: gdzie stoi storczyk <okno, czy może dalej od okna, jaka strona świata: połunie, zachód, itd>. Czy Nawozisz? Jak często i czym? Jaką wodą Podlewasz, jak często? Czy Miałaś jakieś szkodniki na nim? I wiele innych szczegółów, na przykład dotyczące wilgoci wokół roślinki...

Goska- jak tylko przyjedzie, Pochwal się :D Ciekawa jestem, jak ją Będziesz uprawiać ;:108

Henryku- dziękuję serdecznie jeszcze raz :D Jak szaleć, to szaleć na całego :P Już pieniążki odkładamy, ale...może się uda jeszcze jedną sztukę "upolować" tego roku. Oczywiście to zależy od funduszy ;:224

Dziś moczyłam z kropelką<i to dosłownie "Florovitu">, po okresie spoczynku, drugi raz moje cymbidium. "Cosie" ruszyły z kopyta... Może w przyszłym tygodniu zrobię największemu fotkę. Ów "coś" wygląda conajmniej "podejrzanie" :;230

A pędziki i pączuszki na innych storczykach też rosną, jak szalone. Codziennie jest słońce, więc, mam nadzieję, ze nie będą opadać...
Postanowiłam Was "przetrzymać" i już żadnych pąków nie będę focić, dopiero otwierające się kwiatuszki... ;:224
parapetowce
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Justynko dzięki za podpowiedź ;:196 ,mam strych, który w zimie jest minimalnie ogrzewany, przechowuję tam niektóre kwiaty zabrane po lecie z ogródka, oraz te co lubią chłód w zimie, myślisz że tam mogłabym spróbować uprawiać masdevallie?Może się skuszę na jeden egzemplarz tak dla próby. ;:1
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

justus27 pisze:
To roślinka FS. Oto ona,
masdevallia davisii:

Obrazek

Takie będzie mieć kwiatuszki <fotka z netu>:

Obrazek
Znowu będę przez najbliższy tydzień sobie wzdychać. Czy ty wiesz, co ty ze mną wyprawiasz? :D ;:224 :;230 :;230
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

justus27 pisze:
Masdevallia(...)jutro jedzie do firmy.
Na szkolenie ją wywozisz? :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia- zazdroszczę takiego strychu :D Myślę, że to super opcja dla masdevallii. Zwłaszczą, że one lubią cień i nie muszą stać na parapecie. Inne chłodoluby też tam Wynieś ;)

Krystyna
- uwielbiam żółte kwiatuszki :D Śliczny, nie? ;:224

Nieinna- no..prawie. Jeśli przejdzie pozytywnie, to ""szkolenie"...to mam nadzieję ujrzeć jej kwiaty ;:224 ;:108
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”