Moritiusowe kaktusy i sukulenty

Zablokowany
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moritiusowe kaktusy i sukulenty

Post »

moritius pisze:Końcówka drugiego tygodnia się zbliża i w czasie kontroli okazało się, ze mam jedną siewkę R. marsonerii :;230. Po południu dodam zdjęcie ;)
No i nie było czasu ;)
Ale teraz już mam:
R. marsoneri - siewka. Miała być jedna, ale są 2 w tej chwili ;) ( jedna na zdjęciu)
Obrazek
Przy okazji - co to mogą być za stworzonka - takie małe czarne pająkopodobne, chodzą pomiędzy nasionami...

R. minuscula - pąki :tan
Obrazek

I mój nowy Aporocactus flagelliformis [???], dostałem go wczoraj - jest trochę wyciągnięty i w złym stanie, miał mało korzeni i złe podłoże, ale mam nadzieję, że się wyliże ;)
Obrazek

I jeszcze grudnik - zabójczy ten róż :;230 ( sorry za jakość zdjęcia, nie ja je robiłem :lol: )
Obrazek

I na koniec moje 2 Gymnocalycium mihanovichii, szczepione przeze mnie
Obrazek
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aporocactus flagelliformis piękna roślina i obecnie jakoś zaniedbana w kolekcjach - tzn. trudno ją u kogoś znaleźć. Mam nadzieję, że to rzeczywiście on.
Ja mam A. sp. Japan clone :arrow: rewelacja. Niestety tej jesieni coś zachorzał (przmarzł? bo stoi na odkrytym bakonie od wiosny do pierwszych przymrozków) i padł. Na szczęście udało mi się ukorzenić kilka pędów. :)
Ale na kwiaty trzeba będzie poczekać ze dwa lata... :?
Jak sobie przypomniałem to dziś dam na swój watek fotki tego aporo. :D

G. mihanovichii coraz ładniejsze :!:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Fajny ten Aporocactus flagelliformis. Pustynny krewniak grudnika, powinien Ci na wiosną zakwitnąć ;)
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ARHIZ pisze:Fajny ten Aporocactus flagelliformis. Pustynny krewniak grudnika, powinien Ci na wiosną zakwitnąć ;)
Nie bardzo xD - raczej jest jeszcze za mały ;)

To teraz kwiaty:
R. minuscula - coś mi się jednak nie zgadza... Wydaje mi się, że minuscula jest bardziej spłaszczona (zaklasyfikowałbym ją raczej jako R. flavistyla). No nic ;):
Wczoraj ( 12:24 )
Obrazek

I dzisiaj rano ( 6:51 ):
Obrazek

Jak widać kwiaty szybko przekwitają - mam nadzieję, że uda mi się otrzymać chociaż jeden owoc ;).
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

moritius pisze:coś mi się jednak nie zgadza... Wydaje mi się, że minuscula jest bardziej spłaszczona (zaklasyfikowałbym ją raczej jako R. flavistyla). No nic ;):
Jeżeli chodzi o spłaszczenie to nie przywiązywałbym do tego większej wagi, bo wystarczy że jej nie będziesz podlewał przez 3 miesiące i ci się zrobi płaska, i odwrotnie jak ją teraz będziesz podlewał, to gwarantuję że z powodu niewielkiej ilości światła (krótki dzień) "pójdzie ci w słupek".
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mgr_ pisze:
moritius pisze:coś mi się jednak nie zgadza... Wydaje mi się, że minuscula jest bardziej spłaszczona (zaklasyfikowałbym ją raczej jako R. flavistyla). No nic ;):
Jeżeli chodzi o spłaszczenie to nie przywiązywałbym do tego większej wagi, bo wystarczy że jej nie będziesz podlewał przez 3 miesiące i ci się zrobi płaska, i odwrotnie jak ją teraz będziesz podlewał, to gwarantuję że z powodu niewielkiej ilości światła (krótki dzień) "pójdzie ci w słupek".
Za jakieś 2 tygodnie idzie na zimowisko ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

moritius pisze:
ARHIZ pisze:Fajny ten Aporocactus flagelliformis. Pustynny krewniak grudnika, powinien Ci na wiosną zakwitnąć ;)
.
Ja widziałem kwitnącego, który był jak pół Twojego ;)
Swoją drogą, gdzie Ty to wszystko trzymasz? U siebie w pokoju, czy może zaczynasz ekspansję na cały dom? Masz już problemy z domownikami? ;)
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ARHIZ pisze:
moritius pisze:
.
Ja widziałem kwitnącego, który był jak pół Twojego ;)
Swoją drogą, gdzie Ty to wszystko trzymasz? U siebie w pokoju, czy może zaczynasz ekspansję na cały dom? Masz już problemy z domownikami? ;)
Na jesień zapełniłem cały parapet :D - mam zamiar zrobić sobie 3 półki na rośliny, bo w tej chwili już się nie pomieszczą na parapecie ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

moritius pisze: R. minuscula - coś mi się jednak nie zgadza... Wydaje mi się, że minuscula jest bardziej spłaszczona (zaklasyfikowałbym ją raczej jako R. flavistyla). No nic ;):
To na pewno nie jest R. flavistyla - nie te kwiaty i ogólnie korpus. Zajrzyj do mnie i porównaj sobie bo akurat ją mam (tj. R. flavistyla).
Podzielam zdanie mgr, również zwróciłem uwagę, że przy skromnych porcjach wody rebucja wyraźnie siadała. Kwestia jednego, konkretnego podlania i zaczęła robić się z niej 'piłka plażowa'.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Paula1984
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 12:49

Post »

Twoja kolekcja aż dech zapiera! Też się zastanawiam gdzie Ty to wszystko zdołałeś pomieścić! Pewnie wszystkie parapety obstawione... ;:3
Pozdrawiam, .Paula. ;:3

Zobacz moje kaktusy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula1984 pisze:Twoja kolekcja aż dech zapiera! Też się zastanawiam gdzie Ty to wszystko zdołałeś pomieścić! Pewnie wszystkie parapety obstawione... ;:3
Eee tak właściwie to tylko parapet w moim pokoju ;). Dzięki za miłe słowa :D
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mam zamiar zrobić sobie 3 półki na rośliny, bo w tej chwili już się nie pomieszczą na parapecie
Tylko rób półki w oknie. Dalej od okna (ściana np.) nie wchodzi w grę.
W ogóle to najlepiej na zewnątrz latem...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:
mam zamiar zrobić sobie 3 półki na rośliny, bo w tej chwili już się nie pomieszczą na parapecie
Półki będą zaraz koło okna na ścianie północnej. Okno jest w rogu pokoju na ścianie wschodniej ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

moritius pisze:
hen_s pisze:
Półki będą zaraz koło okna na ścianie północnej. Okno jest w rogu pokoju na ścianie wschodniej ;)
Podpisuję się pod wypowiedzią Henryka - jak najbliżej szyby. Może warto zastanowić się nad zewnętrzną szklarenką za oknem - gotowe rozwiązania można znaleźć w literaturze i na pewno w internecie. Przemyśl to jeszcze. Gwarantuję że rośliny się odwdzięczą.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mgr_ pisze:
moritius pisze:
hen_s pisze:
Podpisuję się pod wypowiedzią Henryka - jak najbliżej szyby. Może warto zastanowić się nad zewnętrzną szklarenką za oknem - gotowe rozwiązania można znaleźć w literaturze i na pewno w internecie. Przemyśl to jeszcze. Gwarantuję że rośliny się odwdzięczą.
Szklarenka odpada - dom był niedawno tynkowany ;). Chyba, że udałoby mi się przytwierdzić do okna :D. A półki będą tak zlokalizowane, żeby na parapecie zostało jeszcze trochę miejsca. Rozważam tez umieszczenie mini-szklarenki na balkonie ( a może raczej tarasie ;) ). Jeszcze się zobaczy. Mimo wszystko dzięki za porady ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”