Wandy ogródek pod dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wandy ogródek pod dębami

Post »

wanda7 pisze:EwelinkoNa wątku szydełkowym podrzucę ci wkrótce pomysł na firankę, którą sobie zrobiłam w tamtym roku. Może ci się spodoba. :D
Czekam cierpliwie... ;:196
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Obrazek

W pracach ogródkowych wiernie mi towarzyszy moja ogrodowa żaba. Wiem, że jest nieco kiczowata, ale mimo to bardzo ją lubię.
Obrazek Obrazek

Zaschnięte kwiatostany ROZCHODNIKA OKAZAŁEGO nadal mają w sobie wiele uroku.
Obrazek

I ogólny widok na mój skalniak pod dębem, który niedługo zapewne zostanie zasypany śniegiem.
Obrazek
x-d-a

Post »

Wandziu, a może nie? Może zima w tym roku będzie krótka i łagodna :?: Oby! bo wcale nie pali mi się do zimnych, mroźnych i śnieżnych dni :evil:
Oglądam u Ciebie worki pełne liści i wiem, ile pracy kosztuje zagrabienie ich, a potem wpakowanie do worów, bo sama to robię od jakiegoś czasu...Stare, dojrzałe ogrody są pełne uroku, ale te liście i igły...czasami mogą męczyć i irytować.
Pozdrawiam Cię serdecznie i przesyłam trochę słoneczka ;:3 bo u mnie dzisiaj wyjatkowo cieplutko!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu ależ ogrom liści :shock: jesień masz bardzo pracowitą. Ale dzięki takiej ogromnej ilości grabienia tych wszystkich opadłych liści -wspaniale wyćwiczone i silne ręce , nie trzeba siłowni :wink: :lol:
Zastanawia mnie ( być może pisałaś o tym, ale mi umknęło) co robisz z taką ilością liści , czy je kompostujesz, czy wywozisz :?:
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Wandeczko...tak sobie patrzę na worki wypełnione dębowymi liśćmi...a gdzie żołędzie ?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35

Post »

Witaj, Wandziu ! ;:138 :wit
Super poidełko dla ptaszków zobaczyłam w twoim ogrodzie. Ja muszę takie zamontować u siebie, bo mam kotkę, która niestety-poluje na ptaszki, szczególnie wtedy, kiedy siadają na ziemi, żeby się napić wody. A po takim słupku na pewno nie wejdzie i nie zrobi im krzywdy. A żaba jest po prostu urocza(wcale nie kiczowata).
Czy Czesio już całkiem wyłysiał ? To chyba ostatnie liście, jakie z niego spadły... Napracowałaś się przy tym grabieniu. Szczerze powiedziawszy, to chętnie bym ci w tym pomogła, w zamian za liście. Ty masz ich za dużo, a mnie ich brakuje. Chętnie bym nimi podsypała moje kwasolubne borówki amerykańskie, karłowe rododendrony i azalię oraz wrzosy. A tak -robię szaberek, jak zobaczę gdzieś na uboczu dęby, to jadę tam samochodem z workami po liście. Szkoda, że mieszkasz tak daleko ....
A jeśli chodzi o tłumaczenia, to zdolna jesteś. Tłumaczysz z różnych dziedzin. Zapytałam o to, bo ja w pracy tłumaczyłam z angielskiego dokumenty finansowe i instrukcje obsługi maszyn. Translator się nie sprawdził, wychodziły kompletne bzdury.
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dalu, Aga i Iwono myślę, ze temat liści na ten rok jest już zakończony. Czesław i jego dwaj koledzy są już prawie łysi. Liście zostały tylko na skalniaku, trochę pod różami i rododendronami. Gimnastykę dzięki nim miałam świetną.
Aga, palimy liśćmi w kominku i popiół wysypujemy na kompost. Nie wiem, jak to odpowiada potem roślinom, ale taką wybraliśmy na razie metodę.
Lidka, poidełko to taki akcent ogrodowy, który nadaje trochę klimatu. Nie jest ono jednak wysokie i obawiam się, że twój kotek mógłby jednak na nie wskoczyć z czegoś w pobliżu. Co do liści to chyba rzeczywiście lepiej jest mieć ich nadmiar niż niedostatek, ale podobnie jak wszystkiego innego,także ich mamy rozdzielone nie po równo.
Jeśli chodzi o tłumaczenie dokumentów, wymaga to jak najwyższych kompetencji, bo liczy się każde najmniejsze słowo i odpowiedzialność tłumacza jest ogromna.
Iwonko, żołędzi mam co roku niewiele. Nie stanowią żadnego problemu.

Obrazek
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu tyle u Ciebie bibelociku i w domu i na ogrodzie .One tworzą taki nie powtarzalny nastrój.Miło się do Ciebie zagląda.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Wandziu czy jak palisz liście w kominku , to nie zapychasz sobie komina? Czy palisz je wysuszone?
bo wilgotność drewna nie powinna przekraczać -17%
pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Elu, palę właśnie suche. Dlatego tak się śpieszyłam, aby je wszystkie zgrabić, zanim nadejdą deszcze. Wiosną zgrabiam resztki przy suchej pogodzie i dopalamy je do końca.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

To dobrze, muszą być suche.
U mnie zimno i pada deszcz.
Elżbieta
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Ciesz się ładną pogodą,bo u mnie już drugi tydzień pada :( mam też do sprzątniecia sporo liści i nie ma mkiedy tego zrobić.Mokro i wietrznie..brrr... i zaglądam do ciebie,żeby nacieszyć oczy kolorową jesienią :D
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Wandziu, skoro krzew wygląda zdrowo i podłoże cały czas utrzymuje odpowiednią wilgotność jedyne, co przychodzi mi do głowy to nadmiar potasu lub niedobór fosforu w czasie zawiązywania pąków. Osobiście nigdy z tym problemem się nie zetknęłam, ale na pewno nie pozbyłabym się go łatwo :lol: Jeśli to nie sprawa nawożenia, to warto spróbować w innym miejscu- może inne będzie mu bardziej pasować. Co to za odmiana?
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Skoro większość z was ma już dość jesieni, to zaczynam pokazywać u siebie WIOSNĘ

Ach, te doliny całe w kwiatach....
Obrazek

Na początek cebulowe
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

A jaka fajna blond laska na pierwszym zdjęciu :D
No muszę Ci powiedzieć ,że na babcię ,to Ty nie wyglądasz 8-)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”