Nasze działki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze działki

Post »

Hej, Marylko ! :wit
Powiem ci w tajemnicy :;230 :;230 , że ja marzę o takim typowym wiejskim domu, z kaflowymi piecami i kaflową kuchnią właśnie .... Mieszkam co prawda na wsi, ale pieców i kuchni nie ma. Jest za to centralne, które mnie wkurza totalnie, bo już kilka razy musieliśmy wymieniać piece(po prostu sobie pękają, czy też rozszczelniają się), a to niestety kosztuje ... . Niby jest wygodniej, bo palę w jednym miejscu(niestety piec stoi w zabudowie z płyt kartonowo, gipsowych w kuchni), ale uroku toto nie ma żadnego. W moim starym domu, gdzie się wychowałam, były fajne piece i super kuchnia kaflowa, na blacie której piekłam swoje pierwsze tzw. podpłomyki, czyli rozwałkowane resztki ciasta na makaron, często w formie jakiś misiów i laleczek. Mama suszyła na tym owoce, a w duchówce piekliśmy super ciasta. Do pieców można się było przytulać, długo trzymały ciepło.... Było więcej pracy, owszem, ale było też zdrowiej, no i taniej, bo piec kaflowy czyściło się raz w roku, a zdun raz na kilka lat sprawdzał szczelność i czasami uzupełniał szamot. Wychodziło dużo taniej, niż teraźniejsze udogodnienia. A jak nie ma światła(co się u mnie często zdarza), to w centralnym wcale nie można palić i jest po prostu zimno.
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p
Od: 23 lip 2009, o 11:34

Post »

Piec kaflowy Marylko to super sprawa, ja pamiętam z dzieciństwa ziemniaki (po maszymu kartofle) pieczone w takim właśnie piecu z sola i śmietaną - smak dzieciństwa u babci - bezcenne.
A w ogrodzie mojej mamy domek wróżek jest schowany...
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Witajcie Lidko, Izo :wit
Ja też znam te smaki :D i mam nadzieję, że do nich wrócę.
Ale chyba zbliża się zima :wink: bo coraz częściej poruszane są tematy kulinarne.
Ja dzisiaj zrobiłam smalec z mięsem, cebulką i jabłkiem ;:92
Obżarłam się tak, że chyba na miesiąc mi wystarczy :;230
Teraz M zaparzył miętę, żeby lepiej strawić a sam wypił piołun ;:110
Ale żeby nie odbiegać od tematu to zaraz pogrzebię w zdjęciach i coś wkleję dla przypomnienia.
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

MARYLKO
Jak ty masz swojsko na działeczce. Od razu przypomniały mi się wakacje u babci na wsi. To były wspaniałe lata. ;:36 . Kwaśne mleko z ziemniakami i okrasą .Pychota :D
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marylko kaflowy piec coś pięknego ;:138 To pewnie jak pojedziesz 11-go to będziesz w nim palić :tan Smalczyk pychotka mój M też taki robi ;:137 Powiem Ci tak po cichu- że jak w tym roku siedzieliśmy na działce całe lato - to też nie bardzo mieliśmy ochotę wracać do miasta ;:108 Wszyscy do nas przyjeżdżali i było super :heja
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59

Post »

ROMCIU masz rację ,powrót do miasta to teraz przykry przymus :D Nie chce sie wracać do tego pędu miejskiego.
Marylko dzięki za odwiedziny ;:196 Ja mogę cieszyć sie kominkiem który powstał tym roku .
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Marylko gratuluję nabytku to z pewnością już masz plany na zagospodarowanie z tego co widać całkiem sporej działki. Supciu czekamy na fotorelację.,
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

Marylko , krajanko moja (Sierpc). Cieszę się bardzo! To jest też moje marzenie! Ogród z domkiem. Może byc pokoik, kuchenka i łazienka, ale za to hektar pola! Ze mnie sie śmieją,że wystarczyłby mi szałas. Wiosną skowronki, bociany! Ach, rozmarzyłam się! Mam rodzinę w Skrwilnie. Uwielbiam tam jezdzić, bo widzę tam czaple i żurawie! Dobry wybór!życzę powodzenia!!!!! ;:196 :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Wiosenko ;:108 pychota ;:92 A kominek dobra rzecz ;:26
Romciu mam zamiar palić w kuchni tylko tak dawno tego nie robiłam :oops:
Będziemy nocować więc trzeba nagrzać. Ja też lubię wieś.
Iwonko codziennie mam nowe plany a pewnie jeszcze zimą będą nowe pomysły :;230
Tosiu witaj krajanko!
Dla mnie też wydaje się mała ta działeczka, chciałabym więcej :wink: ale nie ma.
Okolica mi się spodobała a jak będzie zobaczymy. To w przyszłości po drodze do Skrwilna masz NAS :D
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj wykorzystaliśmy przerwę między opadami i pojechaliśmy na działki.

Najpierw szukałam kwiatów :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Potem szukałam pączków
gailardie, dereń, hortensja pnąca

Obrazek Obrazek Obrazek
potem będzie zielone :D cdn.
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

:wit Zajrzałam na twoją pierwszą stronę i przeczytałam,że jesteś działkowicz-ką tak jak ja, z dwiema działkami jak ja :D prawie krajanką ,bo mieszkam 25 km. od Płocka :D a na ostatniej okazuje się ,że jesteś już ziemianką :D ...ależ ci zazdroszczę....taki domek na wsi to też moje marzenie i ogród przy domku.....bajecznie.....jednak to już raczej pozostanie u mnie w sferze marzeń. ;:108
Pozdrawiam cię serdecznie i czekam na relacje z urządzania się tam na wsi i zakładania ogrodu. :wit
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35

Post »

Witaj MArylko ! ;:138
Twoje kwiatuszki się nie poddają tej smutaśnej pogodzie i nadal cieszą oczy. A inne roslinki już myślą o wiosnie... podobnie jak my. Powodzenia w rozpalaniu w kuchni. Już wyorażam sobie ten ogienek trzaskający po drewienkach i to ciepełko... Miłego nocowania.
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marylko kiedy to było takie pączki :roll: Piękne marcinki, jaka śliczna róża ;:138 A tych białych i żółtych śliczne - nie znam :( Jak kiedyś paliłaś to sobie przypomnisz ;:7 ;:7 Ja mam raczej ciekawe wspomnienia :;230 :;230
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Marylko, kwiaty i pączki bardzo ładne, pierwiosnek to w ogóle już taki wiosenny klimat :D Zimy nie będzie? Ja bym się cieszyła.
A jakie masz plany do nowego miejsca? Czy coś ustalonego wcześniej będziesz zakładać, czy improwizacja ogrodowa będzie?
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Marylko, jeżdżę do Skudzaw i to jest bliziutko. Także zajrzę do Ciebie wiosną. Pojedziemu do Bożeny -Babopielki! ;:196 :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”