Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2 - Artur89

Zablokowany
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2

Post »

A mnie zaraz szlag trafi :lol: Szukam na All wszystkich potrzebnych pierdół do tej mnożarki.
Tak więc żeby usystematyzować. Potrzeba
- świetlówka 840 i 865 (18W) cena 8.50/10
- odbłyśnik zrobiony samodzielnie
- starter 2x18W 35zł :|
i co dalej?
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Artur, tak się składa że mam nie świecącą świetlówkę kompaktową 18W, podejrzewam, że elektronika jest ok. Jeśli chcesz jest Twoja.
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Artur89 pisze:A mnie zaraz szlag trafi :lol: Szukam na All wszystkich potrzebnych pierdół do tej mnożarki.
Tak więc żeby usystematyzować. Potrzeba
- świetlówka 840 i 865 (18W) cena 8.50/10
- odbłyśnik zrobiony samodzielnie
- starter 2x18W 35zł :|
i co dalej?
Statecznik (od 20 do 50 zł, może nawet drozszy) i oprawa do świetlówek (taka zwykła przykręcana kilka zł za sztukę)
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mhyyy w takim wypadku zakończymy temat mnozarki :| Chyba wychoduje sobie gromadę świetlików i zamknę je z siewkami lub przykleję taśmą lampki świąteczne i zrobię futurystyczną choinkę na święta, które nawiasem już za pasem. Praktycznie i elegancko. :;230
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednak po krótkiej lekturze nie polecam mojego statecznika, chyba że do świetlówki 15W. Tutaj ciekawe informacje ze zdjęciami jak to zrobić. Popytaj po rodzinie i znajomych, może ktoś ma zużyte świetlówki kompaktowe.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Farel pisze:Jednak po krótkiej lekturze nie polecam mojego statecznika, chyba że do świetlówki 15W. Tutaj ciekawe informacje ze zdjęciami jak to zrobić. Popytaj po rodzinie i znajomych, może ktoś ma zużyte świetlówki kompaktowe.
Dzięki za link ale ja raczej zrezygnuje z doświetlania. Za droga zabawa. Poza tym moje siewki lobiwii przeżyły mały armagedon i połowa padła :( Mogłem darować sobie utrzymywanie wilgoci we wnętrzu inspektu.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

blabla pisze:Ja natomiast sugeruję na początek przenieść wysiewy na kwiecień. Wtedy nie brakuje dziennego światła i siewek nie trzeba doświetlać. Temperatura również jest optymalna. Gdy nabierze się wprawy przy wysiewach przy zwykłym świetle można próbować swoich sił przy świetle sztucznym. Odkrywanie kilku tematów na raz daje znacznie większe szanse na niepowodzenie co w dalszej perspektywie może niepotrzebnie zniechęcić do wysiewów w ogóle.
Gdy opanuje się technikę wysiewów przy sztucznym świetle można spróbować swoich sił z trudniejszymi rodzajami typu Parodia, Blossfeldia, Strombocactus czy nawet Aztekium. Ale to już wyższa szkoła jazdy, która dla mnie jest nieosiągalna. Ja wolę iść na łatwiznę i siać wiosną to co łatwo i szybko kiełkuje a później dobrze rośnie.
Chciałoby się rzecz "a nie mówiłem".
Sugeruję zamiast inwestować kasę w sprzęt doświetlający zainwestować parę groszy więcej w nasiona i wysiać je na wiosnę. I koniecznie należy zaopatrzyć się w Previcur i systematycznie (co 2-3 dni) spryskiwać nim siewki. To spowoduje, że większość z nich bezproblematycznie przeżyje pierwszy sezon. W ramach walki z glonami można też dodać do podłoża sproszkowany węgiel drzewny. Podobno pomaga, choć jeszcze sam nie próbowałem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzeknij, ja się nie obrażę :wink: Nie spodziewałem się, że to aż takie koszta wiążą się z tą 'inwestycją'.
Zamiast Previcur można użyć Topsin prawda? Chyba, że są jakieś zauważalne różnice w działaniu o których ja nie wiem to zmienię środek dla dobra siewek.
Co do aktualnych wysiewów - na oko wyglądają normalnie (może nie idealnie) bez doświetlenia. Fakt, że mają spowolniony rozwój, ale nie są jakoś strasznie powyciągane. Tak czy siak na wiosnę ich kształt się znormalizuje jak zaczną tworzyć właściwy korpus.
Ta 'epidemia' zaczęła się od L. saltensis i przeszła na backebergii. Została jakaś dziesiątka siewek tej pierwszej i 2/3 drugiej :(
Czy zamiennikiem sproszkowanego węgla drzewnego może być cynamon? Też ponoć ma podobne właściwości.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak wygląda spustoszenie wśród siewek.

Tydzień temu
Obrazek

Teraz
Obrazek

Tydzień temu
Obrazek

Teraz
Obrazek

Obrazek

A tu ciekawa siewka lobiwii (z trzema 'rogami')
Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

U tej dziwnej siewki to nie 3 rogi a 3 liścienie. Coś takiego czasem u kaktusów się zdarza nie mając żadnego wpływu na późniejszy rozwój siewek.

Jeśli chodzi o Topsin to nic nie wiem o jego wyższości nad Previcurem. Nigdy go nie używałem. O cynamonie wiem tylko tyle, że znakomicie komponuje się z jabłkami i pasuje do szarlotki, którą bardzo lubię. Jego właściwości przeciw glonom nie testowałem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja natomiast cynamon stosowałem, ale trochę w inny sposób. Posypywałem nim miejsca po cięciu oraz po szczepieniu, bo nie miałem akurat ukorzeniacza. Ciekawe czy sprawdził by się jako dodatek do wysiewu.
Szkoda tych siewek.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i stało się najgorsze. Zgorzel siewek - choroba grzybowa spustoszyła mi siewki. Przepikowałem do innej kuwety te, które na oko jeszcze nie były zaatakowane i z ponad setki nasion lobiwi pozostało 30 sztuk :( Tyle samo udało uratować się siewek rebucji (R. heliosa). Pozostałe nasiona dwóch rebucji trafił szlag. Ten los podzieliły również siewki drugiej lobiwi (L. saltensis).
Jedyne pocieszenie, że siewki echinopsisa (E. subdenudata) wystrzeliły w górę. Pojawiło się również kilka siewek parodii (P. aureispina).
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

O to szkoda bardzo :( ,ale na pewno to nie jest ostatni raz jak wysiewasz .
Dojdziesz do wprawy ;:108
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Z wysiewami tak jest. Ja siałem wiele lat, wiele też miałem wzlotów i upadków. :lol:

Trzeba przeglądać nasiona i je zaprawiać PRZED wysiewem. Potem... To już musztarda po obiedzie. :|

No i aby straty były mniej dotkliwe to wysiewać trzeba dużo - wtedy łatwiej przeboleć ewentualne straty. Najwazniejsze jednak to się nie zrażać niepowodzeniami - następnym razem NA PEWNO będzie lepiej :!: :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Artur89 pisze:No i stało się najgorsze. Zgorzel siewek - choroba grzybowa spustoszyła mi siewki. Przepikowałem do innej kuwety te, które na oko jeszcze nie były zaatakowane i z ponad setki nasion lobiwi pozostało 30 sztuk :( Tyle samo udało uratować się siewek rebucji (R. heliosa). Pozostałe nasiona dwóch rebucji trafił szlag. Ten los podzieliły również siewki drugiej lobiwi (L. saltensis).
Jedyne pocieszenie, że siewki echinopsisa (E. subdenudata) wystrzeliły w górę. Pojawiło się również kilka siewek parodii (P. aureispina).
;:151
Artur koniecznie zrobić MNOŻARKĘ z jakąś folią odblaskową :idea: :?: ( poczytałam w necie )
A szkoda siewek i pracy.
BOŻENA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”