Owoce pigwowca

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Te proporcje pewnie i tak zmienię hihihi ,
używam niezbyt mocnych trunków.Dzięki! :D :D
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Własnie zlałam nalewke do butelek, a co z tymi owocami zrobić, jak je wykorzystać?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Agrażko- Andrzej1050 napisał wyżej tak
Natomiast pozostałe owoce wrzuciłem na patelnię i smażyłem kilka godzin i używam jako bakalii do ciast.
:D :D
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

To akurat przeczytałam, ale tu jest tylu świetnych kucharzy, więć myslałam może o jakimś specjalnym cieście z owocami po nalewce.
Sama tak myślę jakby je ułożyć na kruchym, albo na biszkopcie - coś mi tam dzwoni tylko nie wiem gdzie :D
Przecież są ciasta z alkoholem.....
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Nie NA, a W cieście. Owoce wymacerowane w cukrze i alkoholu są suche i dość hm, twardo-elastyczne, trudno to opowiedzieć, nie są suche, ale takie podeszwowate :) No i są SUROWE. Jeśli je upieczesz NA cieście, skamienieją na wiór. Możesz je pokroić na kawałeczki wielkości rodzynek, albo i mniejsze i najpierw przesmażyć jak konfiturę, dodając trochę wody i ew. np. pokrojone jabłka czy gruszki, a dopiero potem przełożyć nimi naleśniki, piernik, ciasto czekoladowe czy cokolwiek innego. Możesz też dać jako dodatek do wędliny, albo mięska na obiad, albo do klusek leniwych, albo do sera twarogowego na zimno. Albo do herbaty na spodeczku, albo ... bezpośrednio ze słoika :oops: palcem :lol: :lol: :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Witam
Nalewka pisze:Nie NA, a W cieście. Owoce wymacerowane w cukrze i alkoholu są suche i dość hm, twardo-elastyczne, trudno to opowiedzieć, nie są suche, ale takie podeszwowate :) No i są SUROWE. Jeśli je upieczesz NA cieście, skamienieją na wiór. Możesz je pokroić na kawałeczki wielkości rodzynek, albo i mniejsze i najpierw przesmażyć jak konfiturę, dodając trochę wody i ew. np. pokrojone jabłka czy gruszki, a dopiero potem przełożyć nimi naleśniki, piernik, ciasto czekoladowe czy cokolwiek innego. Możesz też dać jako dodatek do wędliny, albo mięska na obiad, albo do klusek leniwych, albo do sera twarogowego na zimno. Albo do herbaty na spodeczku, albo ... bezpośrednio ze słoika :oops: palcem :lol: :lol: :lol:
Dokładnie tak. Mówiąc o smażeniu kilka godzin właśnie miałem na myśli konfitury, które z kolei mozna dodawać do czego się chce i jaką ma się wyobraźnię :)

Pozdrawiam i smacznego :D
Andrzej
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Nalewko, Dzięki wielkie, olśniłaś mnie rzeczywiście one byłyby twarde, zupełnie nie pomyślałam o tym.
Andrzeju - dobrze, że napisałeś co i jak , zastosuję się do Twojego sposobu - dzięki :D
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Re: Owoce pigwowca

Post »

Ja właśnie pogryzam suszone owoce pigwy, nie są specjalnie kwaśne. Nie wyobrażam sobie jedzenia pigwy na surowo, natomiast wysuszona jest całkiem, całkiem... Nie posypywałam w tym roku cukrem, po co mi te kalorie.
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”