Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Oraz dwie zapowiedzi kwitnienia, Cambria już wykształca pączuszki:

Obrazek

Obrazek

I u reanimka jednak chyba rośnie pędzik. Ma ponad 1cm, tyle tylko, że na końcu pędzika być może będzie listeczek. Marzyłam o keiczku na falku...Ale też bardzo się cieszę z pędzika ;)
Z czterech reanimowanych falków, dwa, doprowadziłam do kwitnienia. Jeden - już około m-ca od przyjazdu do mnie puścił pędzik i kwitnie do tej pory 8 kwiatkami. Ciekawe, czy pędzik przedłuży.
Teraz drugi reanimek puszcza pędzik. Zatem mam 50% sukcesu w doprowadzeniu chorowitków do zdrowia i puszczenia pędzików. Pozostałe dwa reanimki są w gorszym stanie <mają mało korzonków i listków>, ale żyją i rosną.

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Więc dziecię może wdać się albo do Tatusia albo do Mamusi
Dorotko,ja,z wiadomych powodów /bo ładniejszy/,wolałbym żeby podobny był do tatusia.Ale...który to jest tatuś ;:88 ;:113 ;:109 ;:23

Justynko,a czemu jeden w sph a drugi tylko w korze? :oops:
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku- Kingianum "woli" sucho i większy przewiew. A u Anosmum chciałam wypróbować spagnum, ale nie mogłam go dać na korzonki <bo za duża wilgoć i korzonki by podniwały>. Dlatego spagum na górze, co by podtrzymać wilgotność, a korzonki w korze, żeby nie gniły :) U mnie się sprawdził ten sposób na jednym z reanimowanych falków, teraz na dendrobium Anosmum testuję ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Justynko, pięknie radzą sobie Twoje keiczki Dendrobiów ;:138 ;:138 ;:138
Widac przez doniczki piękne i zdrowe korzonki :)

Gratuluję pędzików na Cambrii i reanimku oraz niecierpliwie czekam na kwitnienia ;:65
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Justynko z całą pewnoscią masz złote rączki do maluszków ;:108 Dendrobia świetnie idą w korzonki i szykuje się kwitnienie cambrii :tan Gratuluję reanimacji reanimków :D ;:196
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

justus27 pisze:Henryku- Kingianum "woli" sucho i większy przewiew. A u Anosmum chciałam wypróbować spagnum, ale nie mogłam go dać na korzonki <bo za duża wilgoć i korzonki by podniwały>. Dlatego spagum na górze, co by podtrzymać wilgotność, a korzonki w korze, żeby nie gniły :) U mnie się sprawdził ten sposób na jednym z reanimowanych falków, teraz na dendrobium Anosmum testuję ;:108
Dokładnie ja swoje keiki dendrobium dałam do samego sphagnum i je zmarnowałam ;:223 :( co prawda była to hybryda ale i tak bardzo mi go żal :(
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pytam dlatego,że mam kilka takich ,z moich początków,które nie giną,co prawda,ale i nie rosną.Są w normalnym podłożu i tak sobie myślę,że byłaby już pora sprawdzić co tam w podłożu piszczy.
Chyba konieczna będzie jakaś modyfikacja podłoża.Jestem już mądrzejszy o te pół roku moich a głównie Waszych doświadczeń więc będzie łatwiej i...już z mniejszm strachem :oops:
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Widzę Justynko, że Dendrobiom dobrze u Ciebie ;:138
Piękne zapowiedzi kwitnień na Phal. i Cambrii ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haim- zaczynają mi się podobać maluszki, keiczki i reanimki. Właśnie dlatego, że u nich cieszy każdy, najmniejszy korzonek i przyrost ;) Chyba na wiosnę kolejne sobie sprawię ;:108

Pani_Storczyk- nawet nie Wiesz, jaką frajdę sprawia mi zajmowanie się maluszkami. Dendrobia, choć mleńkie, to już rosną i to cieszy ;:108

Arlet- jakie to dendrobium było? Ja, tylko jednod <keiczek dendrobium phalaenopsis> mam w samym spagnum. Ale jego pilnuję, żeby mech wysechł pomiędzy zraszaniem i podlewaniem. Reszta keiczków dendrobium rośnie w samej korze lub kora + wierzchnia warstwa spagnum. ;)

Henryku- a jak długo Masz te keiczki w korze? Moje dendrobium kingianum, dopiero po 6 m-ach w korze puściło dwa przyrosty i keiczek. Rzeczywiście, Sprawdź, czy są korzonki. Jeśli są, to roślinka na pewno będzie wnet rosła w nowe przyrosty ;:108

Wioleta- Zaczynają mi się podobać maluszki, niezależnie od gatunku storczyka. Bardzo dużo przy nich człowiek się uczy. A jaka satysfakcja, jak się zobaczy pierwsze efekty opieki...pierwszy korzonek lub nowo rosnący listeczek to dopiero radość :D

Dziś, na szybko, zrobiłam drugiemuu "cosiowi" na cymbidium fotkę. Wg mnie, to będzie nowa psb. Zobaczymy, jak podrośnie:

Obrazek

Pędzik na Stuartianie wreszcie wyrósł ponad listek, ma całe 3cm długości:

Obrazek

Oraz, dla Zainteresowanych Muszkieterów, moja masdevalliowa lista chciejstw:
1) M. davisii,
2) M. tovarensis,
3) M. barleana,
4) M. torta,
5) M. Casa Anakar,
6) M. Selphi Orion,
7) M. Sheila mix.

Pewnie jeszcze nieraz ulegnie modyfikacji, ale od czegoś trzeba zacząć... ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko pędzik na stuartianie pięknie rośnie ;:63 Musi to bardzo ciekawie wyglądać: tak mała roślinka i ten pęd, ciekawe jakie będą kwiatuszki ;:224

Lista masdevalliowa całkiem pokaźna :wink:
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Justynko oczywiście życzę aby u Cymbidium był pędzi kwiatowy ale jeszcze trzeba trochę poczekać.Żeby było jeszcze słonecznie to szybciej by rósł.
Z poszukiwanych Masdevalli mam towarensis,któłra tylko w liście się stroi ;:223
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Justynko to było zwykłe dendrobium phal. no może sphagnum było jednak za wilgotne :oops: ;:223
Trzymam kciuki za cymbidium aby to był pęd :uszy , pędzik na Stuartianie bardzo ładnie rośnie ;:138
No i lista masdevallii bardzo piękna i pokaźna ;:224 ja w dalszym ciągu się zastanawiam którą wybrać jako pierwszą :wink:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiunieczka- Sam Stuartiana jak i pędzik są bardzo malutkie :) Fotkę robiłam z Zoomem, żeby cos było widać. Może jutro, dla porównania zrobię fotkę z MM lub Equetrisem ;:108 Oj długa ta lista, a w tym roku mogę sobie pozwolić tylko na jeden zakup :/ Nic, będę odkładac kasę i kolejne sztuki dokupywać po troszku...

Grażynko- wynoszę cymbidium w godzinach południowych pod mur, na słoneczko. Nadal go suszę < namaczanie raz na dwa tygodnie około>. Nie liczę na kwiaty, mam go niecały rok. Cierpliwości zatem do niego mi nie braknie jeszcze długo... ;:108 A jak się miewa ta masdevallia? Rośnie?

Arlet- możliwe. Jeśli nie przesychało pomiędzy zraszaniem, to mogło mieć za mokro. Albo...za zimno miało. Ja zauważyłam, że dendrobia phalaenopsis lubią ciepło, powyżej 22 stopni nawet... Choć, oba pojemniki stoją na parapecie bez kaloryfera i delikatnie rozszczelnionym oknie. Mają chłodniej i tak rosną maluszki ;:108 A pierwsza masdevallia...hmm...trudny wybór. Może coś z tych latwiejszych wpadnie Ci w oko ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a jak długo Masz te keiczki w korze?
Justynko,niektóre nawet pół roku.Zajrzałem do nich dzisiaj i widzę,że chyba jest za drobne i za bardzo zbite podłoże:po tygodniu od podlania,od połowy doniczki w dół jest ciągle wilgotne.Chyba wymienię na korę+ kamyki a na górze zostawię sph.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Justynko, żeczę Ci, aby na Cymbidium był pędzik :uszy
Piękny pędzik na malutkiej stuartianie, mam ją na swojej dłuuuugiej liście chciejstw, bo widac, że jest chętna i bezproblemowa w kwitnieniu :)

Masdevalliowa lista piękna i ciekawa, ja mam troszkę inne ;)

Co do keiki dendrobium, to ja swoje miałam zasadzone w dość grubym i przewiewnym podłoży składającym się z dość drobnej kory, ale i keramzytu, styropianu oraz łupinek fistaszków i orzechów laskowych.
Rośnie bezproblemowo i dość szybko przesycha, dzięki czemu korzonki nie podgniwają.
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”