Przyhamuj, będziesz zdrowszy.cortyzol pisze:A tak przy okazji zostało mi trochę miedzianu po opryskaniu porzeczek i agrestu i zastanawiam się czy go nie zużyć do oprysku winorośli,tylko przeciwko czemu?
Przesadzanie winorośli
-
rezygn0101
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przesadzanie winorośli
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Dzięki za radę. Pisałem, ze stanowisko jest z musu , ale skąd Twa pewność , ze zdjęcie było robione o 17Space99 pisze:17:00 w sierpniu to nie wieczór i widać że przynajmniej od 16:00 (a nawet wcześniej) są w cieniu.
Jak będziesz pisał prawde na forach a nie kolorował to wierz mi że będziesz poważnie traktowany.
Liczą się własne doświadczenia a jak ich nie masz to pytaj bo po to są fora.
- Space99

- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dolnoslonzok pisze:...ale skąd Twa pewność , ze zdjęcie było robione o 17
Przekonałem się że nie warto trzymać w doniczkach jak nie mamy gdzie wsadzić bo w gruncie podrośnie i jesienią można przesadzić na miejsce stałe. Wystarczy wkopać do ziemi w ciepłymi słonecznym miejscu a urośnie na pewno lepiej niż w doniczce. To bardziej rada dla innych z podobnym dylematem.Dolnoslonzok pisze:...Pisałem, ze stanowisko jest z musu...
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- Dolnoslonzok

- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Koło połowy miesiąca przesadzam je na "zwolnione " miejsce, które jest wybitnie nasłonecznione
. Riesling rośnie przy płocie sąsiada, również od południowej strony ogrodu , bez cienia, dosadzę tam z innej części ogrodu Johannitera . Zamierzam jeszcze dokupić jakieś saksońskie i alzackie odmiany, by posadzić je w płn. części ogrodu, jest tam dużo słońca.
-
Jurek

- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Informacje o czasie zrobienia fotki zawarte są w exifie,zdjęcie było zrobione o 17.06 a wszystkie sadzonki były już zacienione.Dolnoslonzok pisze:Dzięki za radę. Pisałem, ze stanowisko jest z musu , ale skąd Twa pewność , ze zdjęcie było robione o 17
- Dolnoslonzok

Czy tegoroczne sadzonki ( z powyższych zdjęć ) mogą być przesadzone wiosną , ewentualnie z końcem zimy ?
-
rezygn0101
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
Macie dzisiaj forum winogrona org?
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Od wczoraj stronka nieczynna.
- Space99

- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
wpiszcie http://www.winogrona.hostings.pl/forum zwracając uwage na adres przy przechodzeniu po działach.
Coś im padło.
Coś im padło.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- aguskac

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Dzięki za link, udało mi się wejść na stronę, ale nie udaje mi się przejść do konkretnego działu, jak to zrobić?Space99 pisze:wpiszcie http://www.winogrona.hostings.pl/forum zwracając uwage na adres przy przechodzeniu po działach.
Coś im padło.
-
x_r-t
Jest trochę zabawy. Po wejściu na stronę, najeżdżamy myszką na tytuł działu. Na dole na pasku stanu mamy wyświetlony link - coś jak to: http://www.winogrona.org/forum/uprawa/? ... 4543e71186 .
Aby wejść do tego działu, należy podmienić pierwszą część adresu i odciąć końcówkę tak, by zostało: http://www.winogrona.hostings.pl/forum/uprawa .
Aby wejść do tego działu, należy podmienić pierwszą część adresu i odciąć końcówkę tak, by zostało: http://www.winogrona.hostings.pl/forum/uprawa .
- aguskac

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
ślicznie.... to ja chyba poczekam aż ruszy normalnie...
ale dzięki, jak będę w silnej potrzebie, to może się zmuszę do tak wielkiego wysiłku umysłowego
Przynajmniej dzięki Wam udało mi się sprawdzić pocztę 
-
Jurek

- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
A ma ktoś wiadomości od administratora winogron, kiedy strona ruszy?
Witam Wszystkich po zimie 
Doradźcie co mam robić z moimi krzewikami...mam ich sporo a w miejscu gdzie rosną, chociaż maja żyzną glebę to chyba jednak trochę zbyt wilgotną i prawdopodobnie za nisko położoną...poza tym jesienią mgły unoszące się z łąk przymarzają w nocy i drugi raz mam już zmarźlaki zamiast dorodnych krzewów...w zeszłym roku ledwo odbiły z zapasowych...mogę tak czekać i co roku będą karzełkami a są w gruncie już trzeci rok...albo przenieść je w miejsce wyższe ale też bardziej suche, z mniej torfową glebą ale to nawet chyba lepiej (regularnie wapnowana i uprawiana obornikiem, ostatnio na jesień zostawiłem tam jeszcze jakieś zboże posiane) jest to gleba niższej klasy ale jest cieplejsza wyraźnie, lecz bardziej piaszczysta i z jednej strony zasłonięta młodnikiem.Wówczas rzędy były by, ze wschodu na zachód nie jak dotychczas z południa na zachód...pytanie brzmi ...przesadzać w te warunki? ...dodam, że w takim położeniu łatwiej byłoby mi zasłonić je przed zachodnim i wschodnim wiatrem...bo rzędy te, ustawione były by do wiatrów tym razem "wąskim bokiem"
Napisane: Pn 28 lut 2011 22:19
czy może zostawić je tam gdzie są tylko zbudować im długi tunel ????
Doradźcie co mam robić z moimi krzewikami...mam ich sporo a w miejscu gdzie rosną, chociaż maja żyzną glebę to chyba jednak trochę zbyt wilgotną i prawdopodobnie za nisko położoną...poza tym jesienią mgły unoszące się z łąk przymarzają w nocy i drugi raz mam już zmarźlaki zamiast dorodnych krzewów...w zeszłym roku ledwo odbiły z zapasowych...mogę tak czekać i co roku będą karzełkami a są w gruncie już trzeci rok...albo przenieść je w miejsce wyższe ale też bardziej suche, z mniej torfową glebą ale to nawet chyba lepiej (regularnie wapnowana i uprawiana obornikiem, ostatnio na jesień zostawiłem tam jeszcze jakieś zboże posiane) jest to gleba niższej klasy ale jest cieplejsza wyraźnie, lecz bardziej piaszczysta i z jednej strony zasłonięta młodnikiem.Wówczas rzędy były by, ze wschodu na zachód nie jak dotychczas z południa na zachód...pytanie brzmi ...przesadzać w te warunki? ...dodam, że w takim położeniu łatwiej byłoby mi zasłonić je przed zachodnim i wschodnim wiatrem...bo rzędy te, ustawione były by do wiatrów tym razem "wąskim bokiem"
Napisane: Pn 28 lut 2011 22:19
czy może zostawić je tam gdzie są tylko zbudować im długi tunel ????