Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Izo, czy ten ubiorek jest różowy, czy mi się wydaje :?:
Piękne astry :!: Czy ten ostatni intensywnie różowy jest wysoki :?: I czy kolor rzeczywiście taki :?:
Tak, z passiflorą mam podobne doświadczenia; pierwszy rok najtrudniejszy i sprawia wrażenie, jakby nie rosła. Nawet się zdenerwowałem i taki badylek z dwoma listkami chciałem wywalić, ale po wyciągnięciu z ziemi zobaczyłem, jak sobie spokojnie rozbudowuje system korzeniowy :) Moja nowość, passiflora czerwona ma pączki i nie zrzuciła po przeniesieniu do domu.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zamrożona róża wygląda jak królowa śniegu - zjawiskowa.
Obrazek ,
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

..nawet mrozny pocalunek jesieni potrafi byc piekny Izo :D
piekne ujecia ...

Pozdrawiam Markus
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iza, ale zimniutko u Ciebie :shock: może od tego czasu już trochę się ociepliło bo siostra w Gdańsku mówiła że jest ładnie i słonecznie
w ten weekend ;:3 Czy ogród już odczuł te zimne noce czy jeszcze pozostało jeszcze trochę kwitnących?
Buziaczki na ten niedzielny dzień ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witajcie!
I znów nastała złota polska jesień. Jest słonecznie i zdecydowanie cieplej. Na szczęście prognozy o październikowym ataku szalonej zimy nie sprawdziły się. Bynajmniej u mnie.
Witaj Zbyszku! Widoki były piękne to prawda, ale cieszę się, że to tylko przymrozek a nie solidny mróz.

Elu wbrew pozorom większych szkód nie ma, bo wszystkie ciepłolubne jednoroczne ścięły już poprzednie przymrozki. Reszta trzyma się dzielnie.

Wiesz Jacku ten ubiorek nie jest czysto biały, ma taki lekko różowy odcień. Choć do różowego mu dużo brakuje. Ten intensywnie różowy aster jest raczej niski, pierwszy raz u mnie kwitnie i byłam święcie przekonana, że mam go od Ciebie. Jesienią kupiłam podobny - o jeszcze ciut ciemniejszej barwie. Wygląda na to, że masz rękę do passiflory. Moja o dziwo rośnie jak na drożdżach. Jest tego roczną siewką, ma ponad 70 cm wysokości ( albo długości :wink: ), zaczęłam ją oplatać na podpórce "głową" w dół i wypuściła boczny pęd jako przewodnik do góry. Ciekawe czy zakwitnie?

Asiu - świetne skojarzenie. Dzięki! Na szczęście ten "maluch" dalej kwitnie w najlepsze.

Dziękuję bardzo Markusie! Dzwonki od Ciebie też niewiele robią sobie z tej pogody i wciąż kwitną jako jedyne.

Tak wyglądał u mnie środowy poranek Wiesiu. W czwartek padał deszcz, a od piątku jest słonecznie i w miarę ciepło jak na końcówkę października. Mimo wszystko sporo kwiatów jeszcze kwitnie. Przede wszystkim marcinki i chryzantemy, ale także 3 róże, jeden dzwoneczek, bratki, rozchodniki okazałe a nawet o dziwo lwie paszcze. Pokazują się też pojedyncze prymulki. Skalniak też nie chce być gorszy i szczyci się maleńkimi kwiatkami.

Obrazek , Obrazek , Obrazek , Obrazek, Obrazek, Obrazek

Na dowód, że Caribia nie boi się przymrozków:
Ten sam kwiat w środę i w piątek - Obrazek i Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izo nadal masz czym oczy cieszyć ... aż trudno uwierzyć ,że niedługo wszystko przykryje biały puch a nam zostaną tylko wspomnienia.
Róża Caribia w obu odsłonach piękna i warta zainteresowania.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś Caribia przepiękna w obu sytuacjach i rozświetlona słoneczkiem i pokryta szronem :D Wspaniały cieplutki a jednocześnie delikatny kolor :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, nie mam różowych ubiorków i widzę takiego pierwszy raz. Ode mnie miałaś chyba różową gęsiówkę.
Passiflora modra zakwita w miarę szybko. Ale są takie o drobnych listkach, które nie spieszą się do kwitnienia. Moja kuzynka wywaliła ją po kilku latach niekwitnienia.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Piękne zdjęcia mrożonych róż, a jeśli chodzi o skalniak, to aż się wierzyć nie chce, że masz jeszcze na nim tyle kolorów. U mnie już od tygodnia wszystko przykrywają dębowe liście.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już nie pamiętam kiedy ostatnio było tak ciepło i ładnie na 1 Listopada. Choć to raczej mało ogródkowy dzień poszłam sprawdzić "co w trawie piszczy" :wink: Przy okazji posadziłam kilkanaście kawałków bluszczu przy kręgu. Mam nadzieję, że za kilka lat obrośnie go i ten beton nie będzie się tak rzucał w oczy.

Krysiu jedyną wadą Caribi są kolce. Ma ich strasznie dużo. Niektórych pędów to nawet nie ma jak złapać by się nie pokłuć. Z tego co pamiętam to dla Ciebie jest problem.

Agness ona jesienią ma kolor delikatny, troszkę jakby spłowiały. Latem jej barwy są bardziej żywe. Trzeba jednak przyznać, że jest żywotna. A to duży plus.

Jacku już poprawiłam poprzedni wpis, bo chodziło mi o tego różowego marcinka a nie ubiorka. Przepraszam - zjadłam słowo i doszło do nieporozumienia. Ubiorek jest od Ani-Raczek i pięknie się rozrasta, więc nie widzę problemu byś dostał kawałek. Dwie kolejne chryzantemy od Ciebie próbują zakwitnąć. Jedna z nich jest chyba ruda, a druga raczej wysoka, z większym kwiatem.

Witaj Wando! Chyba po raz pierwszy zajrzałaś do mnie...Muszę się przyznać, że od jakiegoś czasu bywam w Twoim wątku, bo skusiły mnie dęby w tytule. Gdy wszystko przeczytam to się odezwę :wink: U mnie też jest dąb, i brzoza - choć to działka ROD. To dla tych drzew ją kupiłam :roll: Jesienią dają się we znaki, ale są cudowne.

Dzisiejszy obchód zaowocował kilkoma zdjęciami i...wielkim zaskoczeniem. Odkryłam przy jednym liliowców pęd kwiatowy :!:
Obrazek, Obrazek - Markusowe dzwonki na skalniaku
Obrazek - moja "znajda" w całej okazałości
Obrazek, Obrazek - odętka od Doroty-Donneczki wciąż kwitnie
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Tujko - zdjęcie pt "Mroźny pocałunek" jest śliczne ;:138
Ze o róży nie wspomnę! Zabezpieczałaś już swoje róże na zimę? Bo ja jeszcze nie. Zastanawiam się kiedy pojechać, może na następny weekend?
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Izuś a ja ciągle zapominam.......iksja dała radę?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

tu.ja pisze: Krysiu jedyną wadą Caribi są kolce. Ma ich strasznie dużo. Niektórych pędów to nawet nie ma jak złapać by się nie pokłuć. Z tego co pamiętam to dla Ciebie jest problem.
To fakt ale czasami do tematu 'kolce" trzeba podejść sprytem czyli .... wysłać męża bo jemu nie szkodzą :;230
W mojej różanej kolekcji tez jest kilka takich "kolczastych ananasów "
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Marysiu! Ta różyczka to miniaturowa NN z Biedronki. Kwitnie non stop od czerwca. Ja również jeszcze nie przygotowałam róż do zimy. Jest stanowczo za ciepło. Jednak jestem w lepszej sytuacji niż Ty, bo działkę mam "pod nosem". Ponoć stara zasada ogrodnicza mówi, że lepiej wcale niż za wcześnie. A może: za wcześnie gorzej niż wcale... Jakoś tak było :oops: i tego się trzymam.
Aga - nie będę czarować - z tego co posiałam nic nie wzeszło. Dałam nasiona Ani-Raczek i u Niej wzeszło. Dała mi całkiem przyzwoita siewkę i ona sobie rośnie choć nie zakwitła. Jednak u mnie sporo roślin tak ma i to przestało już mnie martwić. Języczka zakwitła dopiero w drugim roku, a brunera wciąż jeszcze nie. Poczekam. Mam czas.
Krysiu ja niestety swojego M nie wysłałabym do róż. On nawet przy koszeniu trawy potrafi narobić szkód.

Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Izuś-wysłałam też nasionka Marysi-Amba19 i wierz mi że u niej to trwało ponad 80 dni.
Wiem bo pisałyśmy w tym czasie.Oj ile ja razy grzebałam w tym pojemniku-czy są,czy nie zgniły :lol: .
A Ani-Raczek zakwitła?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”