Ogródek AGNESS cz.6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogródek AGNESS cz.6
Aguś , cieplutko, jak miło, do domu weszłam po 17, taka jesień to jest co czego w październiku brakowało.... 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marta bardzo dziękuję, to bardzo miłe
Ja też bardzo lubię widok oszronionych kwiatów
Iguś ja niestety nie mogłam być tak długo, chociaż wciąż było cieplutko i pięknie. Musiałam biec na 16 do pracy
Ale i tak jestem bardzo zadowolona bo naprawdę sporo pracy zrobiłam. Marcin wygrabił wszystkie liście, poznosił mi donice z pelargoniami, przywiózł 4 taczki ziemi i kompostu, powywoził badyle
A ja zrobiłam porządek z pelargoniami, okopcowałam wszystkie róże i hortensje, wysadziłam pozostałe wrzosy, powycinałam suche badylki
Już tylko zostało opatulanie roślin, ale to już jak będą stałe mrozy 

Iguś ja niestety nie mogłam być tak długo, chociaż wciąż było cieplutko i pięknie. Musiałam biec na 16 do pracy

-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
No, to kawał roboty... to wszystko jeszcze przede mną. Będę nudzić o okrywanie hortensji... Owinąć agro i na to świerczynę, czy odwrotnie?
- AGNESS
Izuś ja robię w ten sposób, że w kopce wbijam gałązki świerku, jak najbliżej gałązek hortensji, później wszystko owijam sznurkiem i na to podwójnie agrowłóknina.
Czy Hortensja tak okryta co roku kwitnie kwitnie 

- AGNESS
Aniu zawsze kwitną, jeszcze nigdy mnie nie zawiodły, a rosły w naprawdę nieciekawym miejscu. Te których nie okryłam, bo zabrakło mi agrowłókniny nie kwitły wcale....
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
AGNIESZKO
O jakich piszesz hortensjach. W tym roku kupiłam bukietowe czy też je zabezpieczyć.
O jakich piszesz hortensjach. W tym roku kupiłam bukietowe czy też je zabezpieczyć.
- AGNESS
Krysieńko ja piszę o hortensjach ogrodowych, one są delikatne i kiepsko znoszą nasze zimy, a kwitną na zeszłorocznych pędach. Więc jeśli się ich nie opatuli nie będą kwitły.
Hortensje bukietowe kwitną na nowych pędach, wiec nie ma niebezpieczeństwa. Wiosna dosyć krótko przycina się stare pędy i one wypuszczają nowe na których kwitną. Na zimę wystarczy zrobić im kopczyk. Ja obsypuję je ziemią wymieszaną z torfem, a na to jeszcze obsypuję korą.
Hortensje bukietowe kwitną na nowych pędach, wiec nie ma niebezpieczeństwa. Wiosna dosyć krótko przycina się stare pędy i one wypuszczają nowe na których kwitną. Na zimę wystarczy zrobić im kopczyk. Ja obsypuję je ziemią wymieszaną z torfem, a na to jeszcze obsypuję korą.
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Agnieszko czy już zabezpieczyłaś przed zimą hortensje ogrodową ?.
Pozdrawiam Zenek
- AGNESS
Zenku hortensjom wczoraj porobiłam spore kopczyki z ziemi z torfem i korą na wierzchu. Teraz na dniach podejrzewam, że pojawią się stałe przymrozki więc opatulę je. One dopiero dziś straciły liście, na jednej z nich jeszcze trochę jest, wiec jeszcze kilka dni czekam.
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Agnieszko na mojej hortensji liście są przemrożone ale trzymają się dość dobrze na krzaku , bryłę korzeniową przysypałem grubą warstywą kory a z włókniną będę musiał chyba jeszcze zaczekać.
Ubiegłoroczne zabezpieczenie nie wiele pomogło gdyż zakwitła tylko jednym kwiatem, choć była owinięta dość szczelnie grubą warstwą włókniny.
Ubiegłoroczne zabezpieczenie nie wiele pomogło gdyż zakwitła tylko jednym kwiatem, choć była owinięta dość szczelnie grubą warstwą włókniny.
Pozdrawiam Zenek
- AGNESS
Zenku a może spróbuj zrobić spory kopczyk z ziemi z torfem a na to dopiero korę. Wtedy nawet jeśli zmarzną wyższe pąki, to część tych przysypanych ziemią powinna zakwitnąć. A pod agrowłókninę daj gałązki świerkowe i nie odkrywaj zbyt wcześnie, bo dużo spustoszenie robią właśnie wiosenne przymrozki , i myślę, że powinno być dobrze 

Dodam że liście trzeba przed okryciem zebrać. Przykryte pleśnieją i wszystko w środku gnije 

-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Ja swoje hortensje ogrodowe przesadziłam w sadek (rosły na słonku),
narzucę na nie gałęzie świerkowe i niech będzie, co będzie
Podziwiam Cię Aga za tyle fatygi, ja poszłam w bukietówki :P
Może gdybym miała więcej czasu jesienią, wiesz mi już lepiej wtedy iść do pracy na 16-tą niż na 8
Na szron nie ma co narzekać, bo po takim ranku zwykle dzionek piękny, słoneczny
narzucę na nie gałęzie świerkowe i niech będzie, co będzie

Podziwiam Cię Aga za tyle fatygi, ja poszłam w bukietówki :P
Może gdybym miała więcej czasu jesienią, wiesz mi już lepiej wtedy iść do pracy na 16-tą niż na 8

Na szron nie ma co narzekać, bo po takim ranku zwykle dzionek piękny, słoneczny

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
A ja skorzystam z Twoich wskazówek dotyczących hortensji...Moje w tym roku nie zakwitły wcale...Dostaną agro...i ostatnią szansę