"Kaktusowe Rozmówki..."

Zablokowany
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: "Kaktusowe Rozmówki..."

Post »

Tomek, wcale nie ciągnie. Jak wspominałem miałem na celu kupić Actellic :P 'Wyrosłem' już z marketowego dziadostwa przecież...
Bartek, Topsinem raczej nie zwalczę wełnowców :wink: Poszukam jeszcze. W końcu musi gdzieś być we Wro. Obi na Długiej jak coś.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Zofijka
500p
500p
Od: 3 wrz 2009, o 19:44

Post »

Artur89 pisze:Gdyby kogoś interesowało. W Obi jest świeża dostawa badziewiaków tj. kaktusów. Sporo z przyklejonymi, (idiotycznymi, brzydkimi, pokracznymi, tandetnymi, kiczowatymi, tragicznymi i beznadziejnie ohydnymi) kapeluszami i cholera wie z czym jeszcze... Ale zdecydowana większość bez tych 'ozdobników' Są m. in.

E. grusonii
E. lactea
C. sylvestrii f. aurea
E. subdenudata
G. mihanovichii (kolorowe)
Melocactus sp.
i wiele innych popularnych roślin. Nie pamiętam wszystkich bo tylko przeleciałem okiem po wózku. Chciałem mianowicie kupić Actelic ale ani w Obi ani w chemicznym go nie mieli :evil:

P.S. Co jest złego w słowie kre-tyński?
jakiś czas temu i ja poszukiwałam Actelicu - końcem końców z pozytywnym skutkiem, ale dowiedziałam się od sprzedawcy w ogrodniczym, że mają go wycofać, ponieważ przebadany wykazał zbyt dużą toksyczność dla środowiska... Przynajmniej tak zostałam poinformowana, więc i ja załamię ręce jak i mnie i moich podopiecznych zaatakuje plaga wełnowców :(
kochajmy zielone :)

pozdrawiam serdecznie Kasia
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

ostatnio kupowałem w sklepie ogrodniczym na Wieczystej 103
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli Actelic nie jest dostępny to można wypróbować świństwa o nazwie Basudin. Też jest skuteczny na wełnowce. Ale uwaga! Jeśli przesadzi się ze stężeniem ta chemia może powodować degenerowanie się roślin - stożki wzrostu mogą zacząć się degenerować. Jest na ten temat artykuł w którymś z ŚK.
Generalnie warto co jakiś czas zmieniać stosowaną chemię. Dobrze to robi kolekcji a zupełnie przeciwnie robactwu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

banditoo pisze:ostatnio kupowałem w sklepie ogrodniczym na Wieczystej 103
O, dzięki za namiary :wink: W następnym tygodniu otwierają u mnie LM więc może tam znajdę Actellic mając na uwadze, że sklepowe półki będa jeszcze pachnieć świeżością i asortyment nie będzie tak przebrany.

Hmm dobrze wiedzieć. Pozostane jednak przy Act. Najwyżej następnym razem kupie ten preparat. Ciekawe w jakim stopniu opary z tych środków trują organizm. Oczywiście ja pryskam rośliny na balkonie. Teraz tylko będe musiał zrobić oprysk w pokoju. Nie mniej solidnie go przewietrzę.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W żadnym markecie raczej nie będzie,oni są ograniczeni, szczególnie że Actellic jest do dezynsekcji nasion i pustych pomieszczeń, więc raczej przemysłówka. Nie słyszałem żeby mieli go wycofać.
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

U mnie Actellic jest w sklepie ze środkami ochrony roślin. Nabyłam go bez problemu 2 tygodnie temu, buteleczka 6 zł.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

eba pisze:U mnie Actellic jest w sklepie ze środkami ochrony roślin. Nabyłam go bez problemu 2 tygodnie temu, buteleczka 6 zł.
O myślałem, że jest droższy. Dobrze wiedzieć :)
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

i właśnie najlepiej w małych ogrodniczych szukać na wieczystej był chyba po 7albo 8zł i raczej go mają, bo na ich stronie internetowej jest.
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Dość go czuć, ostatnio pryskałem swoją kuwetkę, w której jeden maluch miał nieproszonych gości. Oczywiście najlepiej na balkonie. Po przeniesieniu na parapet- wietrzyłem i nie było problemu. Byle by nie doglądać za bardzo przez jakiś czas.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Artur89 pisze:W następnym tygodniu otwierają u mnie LM więc może tam znajdę Actellic mając na uwadze, że sklepowe półki będa jeszcze pachnieć świeżością i asortyment nie będzie tak przebrany.
Po moich ostatnich doświadczeniach powiem szczerze, nikłe szanse, że w LM i Casto znajdziesz podkreślam jakikolwiek preparat na nieproszonych gości :evil:
Chyba, że tylko u mnie markety mają takie braki :?
Tak jak mówili spróbuj w jakiś małych ogrodniczych, tam szybciej dostaniesz :wink:
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, w środę wybiorę się do ogrodniczego, który polecił banditoo.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orientuje się ktoś gdzie można kupić (nasiona?)/młode rośliny/pocięte badyle Pereskiopsis w hurtowych ilościach (najlepiej Pereskiopsis velutina)? Będą mi potrzebne na wiosnę gdy rozpocznę zmagania z wysiewami mikroskopijnych nasion parodii. Baza szczepionych siewek po kilka z każdego gatunku byłoby zabezpieczeniem na wypadek wtargnięcia glonów lub innych okoliczności na skutek, których siewki zakończyłyby swój żywot.
Wysiewy na wiosnę są już zaplanowane także nie ma co ich odradzać. Tak tylko lojalnie uprzedzam :wink:
Za wszelkie namiary itp. będe bardzo wdzięczny. Sam też szukam żeby nie było...
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Artur, na temat pereskiopsisa pogadaj z bartim ;-). Jak ci się uda to na wiosnę wychodujesz całe 'stado'
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moritius pisze:Artur, na temat pereskiopsisa pogadaj z bartim ;-). Jak ci się uda to na wiosnę wychodujesz całe 'stado'
Tak. Mam już od Bartka 5 młodych roślin.
Gdzieś pisał o przyrostach (tygodniowych?) ale nie pamiętam gdzie. Jeśli moich 5 dam radę rozmnożyć do np 30-40 do lutego/marca to byłoby super. Pewnie w mnożarce dadzą radę osiągnąć taki wynik...
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”