Ankowo cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo cz.2

Post »

Martuś, ano kurki miały dżdżownice -mięsko co samo przypełzło - zawsze rzucają się biegiem, jak zmierzam do kompostownika, bardzo są potem zadowolone. Mówisz, że nauczę je siać? Już widzę te łany pszenicy- tego to by chciały dużo mieć :lol:

Halinko, złotnica już zadołowana w doniczce, mam nadzieję że przezimuje dobrze.

Co do jadalności złotnicy mogę podać informacje zasięgnięte z Plants For A Future:
korzenie pieczone, z solą i oliwą, smaczne, z orzechowym posmakiem. Młode pędy gotowane (w opisie podano, że mdłe w smaku). No i kwiaty- słodkie i pyszne na surowo. Jak wypróbuję cokolwiek osobiście, to opiszę gdzie trzeba :D Na razie moje złotnice są małe, liczę na szybki wzrost i korzyści :D
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu ta ekspresowa kompozycja jak z żurnala .każda z nas pociesza się jak może .po obfitościach kwitnienia w ogrodzie przyszła pora deszczu i szarości i brakuje kolorków lata.kompozycja na pocieszenie trafna.kurki pomocnice ...oj pamiętam jeszcze z dzieciństwa te ich pomoc :;230
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

To ja powiem Aniu ...ha ha . ;:196 I bardzo Ci dziękuję ;:196 ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu Kochana ;:167 jeszcze raz pięknie dziękuję ;:196 ;:196 ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No jak zobaczyłam kompozycję to mnie z zazdrości skręciło. ;:223 To donica pusta stoi, szyszki są, dereń jest, iglaki są, tylko wrzos trzeba kupić.( a po wrzos mam daleko, bo sąsiad naprzeciwko ma plantację i widzę go z okna :;230). Już dziś ruszam do roboty. Aniu poprawiłaś mi nastrój. ;:180

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Aniu ;:167 , u Ciebie nieciekawie? No nie, gdzie Ty masz oczy? Ja się zmywam, bo nie zawsze mam czas coś pisać. A u Ciebie jest cudownie. W kurkach jestem zakochana i kolorowych kwiatów masz dość do pokazania. Gratuluję i zazdroszczę.
A na koniec.... moc całusów ;:196 ;:196 ;:196 ;:196 ;:196 ;:196 ;:196
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Te czerwone badylki "białego derenia" też mam ;:138
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Ależ pędzi ten Twój wątek, za chwilkę będzie trzecia część ;:138
Niezmiennie z wielka przyjemnością Cie "podglądam" ;:196
Kurki śliczniutkie, kompozycja extra - zaraz ją zmałpuje mimo, ze nie mam derenia, ale puste donice się poniewierają jakieś. Derenia koniecznie muszę wsadzić, jest śliczny przez cały rok ;:108
Pozdrawiam sąsiadkę małopolANKĘ :P
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Bardzo mi się podoba Twoja kompozycja, dodatkowo przez swój jurajski akcent ;:138
Dużo zdrówka ;:196 na jesienne prace :wit
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Alinko, ja wciąż trzymam kciuki za pawia u Ciebie, ciekawe czy też będzie tak ochoczo grzebał w ogrodzie jak kury :D Dla mnie teraz najgorsze krótkie dni. Dziękuję za komplement o kompozycji ;:196

Marzanko ;:167

Halinko, nie ma sprawy :wit

Renatko, tylko wrzos pąkowy wybierz - im się kwiaty nie otwierają i utrzymują bardzo długo kolor, są niezastąpione w takich kompozycjach. Warto wykorzystać puste donice, jestem ciekawa co powstanie u Ciebie :)

Stasiu, słaby wzrok mam :;230 Kurki mi się dobrze niosą, jak tyle uczuć do nich idzie z Polski :lol: Derenie o barwnej korze są wspaniałą ozdobą w zimie.

Aniu- Andziu, ;:196 ano trzeba już myśleć o trzeciej części- a że już po sezonie, to wolniej będzie się toczyć. Jak najbardziej donice wykorzystaj- na tarasie będzie znów kolorowo, a potem można coś jeszcze podrasować na święta. Ta odmiana derenia o koralowych pędach jest bardzo dobra- nie jest ekspansywna, co niestety ma miejsce u niektórych innych dereni.

Aniu, tak mi się spodobały ujęcia roślin z kamieniami u Ciebie, że postanowiłam w końcu moje skałki nieco wykorzystać :) Zdrówko na razie jest, łudzę się że jeszcze będzie przyzwoita pogoda i coś podłubię w ogródku.

Ostatnio zrobiło się paskudnie zimno, trochę popadało - to akurat dobrze, bo ziemia była już bardzo sucha. Nabyłam jeszcze dwa gatunki czosnku: błękitny i bułgarski, małą chryzantemę do ozdoby, a i coś srebrnego o nazwie kalocefalus. Już wiem, że nie przezimuje w ogródku, spróbuję przetrzymać jako doniczkową w domu.

Najświeższe fotki, dzisiejsze:
Wciąż mogę podskubać maliny :) . W kolejnej donicy posadziłam małą chryzantemę ze starcem,
dodałam kamienne spaghetti.
ObrazekObrazek

Tu, pod jabłonką posadziłam cztery gatunki czosnków. Miejsce bardzo się spodobało drobiom i dlatego
jakaś litościwa dusza (rodzina), nakryła je łodygami kukurydzy.
Obrazek

A tu moja horda plądruje zieleń w ostatkach warzywniaka. Posmakowała im kapusta chińska - zjadły do cna,
z lubością skubią też listki pieprzycy siewnej (popularnej rzeżuchy).
Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Ależ wypasiony ten twój drób. Już w niczym nie przypomina zabiedzonych dino-kurczaków :)
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

A ja myślałam, że pod jabłonką ktoś grał w kółko i krzyżyk :wink: Kurki wyglądają na szczęśliwe. I powtórzę się, ale do twarzy kurkom w ogrodzie a ogrodowi w kurkach :D
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Aniu starca przetrzymasz w domu przez zimę?
Też tak zrobiłam z jednym ale wyczytałam, że przykryte przezimują.
Zobaczę bo dużo ich zostało na działce.
Śliczne żółte chryzantemy - one też nie zimują?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Coś w tym jest, że zwierzęta jakoś intuicyjnie jedzą to, w czym są witaminy i minerały w danej chwili potrzebne w organiźmie. Ostatnio dzikie bażanty, które przychodzą się do mnie stołować, z wielką pazernością wydziobują liście szczawiu i podskubują maliny. Za to kury pałaszują opadłe owoce jarzębiny, pomimo, że regularnie dostają do jedzenia owoce i warzywa.
Kompozycja ze starcem bardzo optymistyczna ;:63 . Teraz trzeba nam będzie więcej takich "słonecznych" fotek.
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Malinki mniam :lol: Kurki urosły ,że ho ho i takie szczęśliwe jak były u siebie ;:224 Super Aniu .A ja tu ponowię moje pytanie bo w kuchni mi nie odpowiedziałaś ...zakwas na chlebek robisz z mąki żurkowej ,ja z takiej grubo mielonej kiszę żurek na barszczyk to czy ona może być na zakwas czy ją zmielić ,czy jeszcze jakaś inna ma być?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”