Ogródek Pszczółki cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.4

Post »

Wiesiu podlewanie zajmuje nam naprawdę dużo czasu, w tym roku kupiłam węże kropelkowe uważam, że jest to b.dobra metoda, roślin się nie zalewa, podlewam praktycznie cały dzień, zaleta jest tez koszt np.15 m węża ok.20-25 zł.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu piękna ścieżka. :uszy
Nieważne ile ma długości, ważne jak wygląda. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, u nas to była w 1999 roku nie byle jaka wichura, tylko wichura stulecia ;:108 wiele dachów i lasów było doszczętnie zmiecionych
i nawet stare wersalskie drzewa sie nie ostały.
Taruś, jakoś nie skusiłam się na kroplowe podlewanie bo boje się zostawić kurek otwarty cały czas, a nuż wybuchnie jak nas nie ma i wtedy
dopiero będzie zalanie. Ale trzeba przyznać że wygodne to ono jest ;:108
Grażynko, dzięki ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Bardzo ładniutki jest twój fiołkwy parapecik. Ja jestem ogromną miłośniczką fiołków (oraz storczyków) i kiedy trzeba będzie zakończyć prace ogródkowe, z przyjemnością powrócę do ich pielęgnowania. Na początku tak samo jak ty byłam po prostu nimi obdarowywana, ale właściwie nie zwracałam na nie szczególnej uwagi. Dzisiaj, po dziewięciu miesiącach mam ich ponad sto odmian. W większości ukorzeniające się listki i sadzonki, które jeszcze nie kwitły. Uważaj, bo pasja ich zbierania może dopaść także ciebie.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Wandziu, fiołkomania jest też bardzo zaraźliwa. Mi raczej nie grozi z braku parapetów :;230 wiesz we Francji robią parapety na zewnątrz
okien a nie na wewnątrz, więc nie ma parapetów na roślinki. ;:108 a ten jedyny co mam to jest marmurowa płyta położona na kaloryferze,
jedynym co jest akurat pod oknem. Reszta okien nie do użycia. Ten pierwszy fiołeczek na zdjęciu dopiero co dostałam, ale ten ostatni co też pięknie kwitnie
mam już od roku. Do tej pory kwitł bardzo słabo a teraz tak się wziął za kwitnienie i to już nawet jak był jeszcze na tarasie. :heja Życzę Ci pieknych kwiatków
z Twoich ukorzenionych listków i sadzonek ;:196 Storczyków jeszcze nie próbowałam ;:65 jakoś mnie nimi nie obdarowano do tej pory :;230
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wiesiu, będziesz miała tłuste sikorki :;230
Tak wcześnie, a tu tyle papu :shock:
Świetnie udało Ci się je obfocić. ;:138

Dołączam do grona tych, co zamiast wysianej kapustki mają .....sklerozę :;230
:wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Krysieńko witaj, tłuste sikoreczki bedą jeszcze bardziej się podobały moim kotom. Są zafascynowane ich widokiem przez szybę ;:108
to ich ulubiona telewizja zimową porą. Tylko wąsy im się ruszają... :;230
Dzisiaj wybierałam dzielnie spadłe liście z moich rabat. Ale końca tej pracy nie widać ;:223 i efektów też niewiele. A tu tyle jeszcze liści na drzewach.
Nie mogłoby to tak spaść wszystko naraz?
A jak u Ciebie?
;:196
Wątki Pszczółki
x-d-a

Post »

Wiesiu, ja nie mam kotków, ale u sąsiadów pełno ich...i też lubią moje ptaszki, raz nawet jeden zimą wlazł do karmnika na nóżce, taki był napalony :evil:
A dzisiaj próbowaliśmy z M. sfotografować pięknego dzięciołka, który stukał w moja jabłonkę, ale był tak zgrany kolorystycznie z korą drzewa, że na fotce niewiele widać...
A liście? No, cóż, nawet nie próbuję z nimi wygrać i na razie czekam, aż spadnie ich więcej ;:224 , a sprzątam tylko z przodu domu :oops:
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wiesiu u nas również roi się od sikorek,nawet przylatują większe ptaki,np.sójki...,na razie mają opadłe gruszki do skubania i owoce ogników ,muszę zakupić parę kg słonecznika...,tego przysmaku to potrafią zjeść wielkie ilości... :D
Liście też zbieram na raty...,po ostatnich wietrzyskach wszelkie drzewa w okolicy ogołociły się...i miałam sporo liści szczególnie z zarodnikami rdzy,z sąsiednich grusz...Chcąc nie chcąc musiałam je wyzbierać... :?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Śliczne fiołeczki :) Wiesiu, czy u Was też tak zimno we Francji i nocami na minusie? Zapewne jeszcze macie znacznie cieplej ;:224
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Daluś, często chciałoby się utrwalić na kliszy takie piękne i ulotne obrazki jak dzięcioł, ale oko ludzkie jest doskonalsze od naszych aparatów i
dużo lepiej łapie detale i słabe światło. Chyba żeby zainwestować w odpowiedni fotograficzny sprzęt ale to nie lada wydatek. ;:108
Kociaki są sprytne i wszędzie wejdą, dobrze że moje jakoś sie dały namówić i już nie polują na skrzydlatych przyjaciół. Wiedzą że bez łowów też im
damy jeść :;230 został tylko instynkt, ale rozum wziął górę, więc koty pomiałkują leżąc spokojnie na kanapie gdy ptaki buszują w drzewach. ;:224
Wydaje mi się coraz bardziej, że tej walki z liśćmi to ja chyba nie wygram, coś nie widać końca tym przyjemnościom. ;:223
Milutkiego dnia ;:196
Nelu, u mnie też ptaki szaleją za ziarnami słonecznika i nie chcą innych ziaren. Więc na wiosnę mam mnóstwo słoneczników do pielenia w rabatach :;230
Tych właśnie grzybowych chorób od gnijacych liści boję się najbardziej i wybieram też dzielnie do końca. A jest co robić, nie ukrywam ;:224
Uściski :wit
Moniu, u nas może nie tak zimno jak w Polsce, ale zdecydowanie dużo zimniej niż średnie temperatury sezonowe, choć w nocy dochodzi do zera
to szronu jeszcze nie było. Ziemia jeszcze nagrzana, na jak długo to wystarczy? Ja chcę ciepełka ;:108
Buziaczki ;:196
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Wiesiu, ja codziennie grabię po kilka worków. Spoglądam co pewien czas w górę i patrzę, ile jeszcze zostało. No i chyba połowa jeszcze wisi. Ale tak jest co roku. Dla mnie grabienie to forma aerobiku lub innej formy gimnastyki a do tego na świeżym powietrzu. Gdy świeci słońce, to jest już zupełnie fajnie. Idę właśnie do ogródka posadzić iryski holenderskie no i trochę... pograbić.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Witaj Wiesiu :wit

świetne jesienne fotki u Ciebie :) A ozdobna kapustka ;:138 rewelacja :) I artystyczne fotki z bratkami super ;:138
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Moje kocice też tylko na parapetach siedzą , jedzą i grzeją tyłki.
Na widok sikorek za oknem pomiałkują i po ogonach widać jak ich to rajcuje, ale żadna na dwór nie chce iść.
A za oknem 4 stopnie i pada - typowa szaruga jesienna. :cry:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Wandziu, miłego aerobicznego grabienia przy jesiennym słoneczku... ;:3
Aga, dziękuję ;:196
Grażynko, koty najlepiej wiedzą co jest dobre ;:108 jak one nie wychodzą to po co wyłazić na dwór na siłę? U nas promyczki słońca dzisiaj
zaświeciły, ale jest jeszcze zimno, wiec ruszam do ogrodu dopiero po południu i to nie na długo ;:224 Może do Was też dojdzie ;:3
;:196
Na rozweselenie trochę wrześniowych kolorków z paryskich parków. Takie dwukolorowe zestawy z ciemnolistną dalią były w tym roku na modzie

Obrazek Obrazek

A to owoce paulowni. Na jednej ze stacji metra stworzono mini palmiarnię. Rośliny dają sobie nawet radę w takim nieprzychylnym zanieczyszczonym
środowisku. To jest stacja 'Gare de Lyon' na najnowszej 14 linii metra która jest całkowicie zautowatyzowa i wagony są bez maszynisty.

Obrazek Obrazek
:wit
Wątki Pszczółki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”