Moje storczyki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje storczyki

Post »

Jeśli to pochewka kwiatowa, to pewnie urośnie większa i będzie napuchnięta od kryjących się w środku pąków :).
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dałaś mi nadzieję , byłaby to moja pierwsza Cattleya która by zakwitła :tan .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Nie mam 100% pewności, bo u mnie Cattleye nie kwitły, ale pochewka kwiatowa wygląda podobnie, ale może to też być niby-listek, czyli taka jakby niewykształcona pochewka.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale byłaby radość, gdyby to "coś" okazało się być pochewką ;) Ciii...nie zapeszam :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Bogusiu też obstaje za kwitnieniem u cattleyi :D
Agnieszka Co.
100p
100p
Od: 16 lut 2009, o 11:54

Post »

bogumila pisze:
Obrazek
Bogusiu -a co to za storczyk w górnym rogu?
bogumila
1000p
1000p

Post »

Agnieszko w prawym górnym rogu jest Dendrobium Ueang Phueng - ( Dendrobium jenkinsii x lindleyi ) .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Bogusiu Chciałam się przywitać :wit Przeczytałam Twój cały wątek i co tu dużo mówić, storczyki piękne - rosną jak na drożdżach. ;:1 Miltonidium Pupukea Sunset - cudowna. ;:3 Twoja gongora będzie miała śliczny kolor, niech Ci szybko zakwitnie. Sabotek super,(mam takiego samego tylko złamałam mu pęd z kwiatami ;:223)Mam też coelogyne cristata, czy mogłabyś napisać co u Twojej słychać.
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Bogusiu sabotek śliczny,a u Iwanagary mi sie wydaje,że to pochewka kwiatowa,ja też ją mam i u mnie tez już wychodzą,bo mam kilka nowych bulwek,żeby jeszcze na wszystkich wyrosły pędy było by super,bo ślicznie pachnie. :wit
Pozdrawiam Iwona
bogumila
1000p
1000p

Post »

kinga_232 pisze: Bogusiu Chciałam się przywitać :wit Przeczytałam Twój cały wątek i co tu dużo mówić, storczyki piękne - rosną jak na drożdżach. ;:1 Miltonidium Pupukea Sunset - cudowna. ;:3 Twoja gongora będzie miała śliczny kolor, niech Ci szybko zakwitnie. Sabotek super,(mam takiego samego tylko złamałam mu pęd z kwiatami ;:223)Mam też coelogyne cristata, czy mogłabyś napisać co u Twojej słychać.
Witaj Kingo w moim wątku :wit .

Moja Gongora rozrasta się szybko , musiałam kupic doniczkę wiszącą i ją przesadziłam .Teraz wygląda tak .

Obrazek

Co do Coelogyne to zeszłą zimę trzymałam ją w pomieszczeniu o temp. 5 -10 st. C w nocy w dzień było ok. 15 st.C, myślałam , że zakwitnie ale niestety tylko rozrasta się i nie myśli zakwitnąc ;:223 .

Obrazek

Sabotek cały czas kwitnie , jeden kwiat opadnie to rozwija się drugi , został jeszcze jeden malutki pączek kwiatowy.

Obrazek
iwka2 pisze:Bogusiu sabotek śliczny,a u Iwanagary mi sie wydaje,że to pochewka kwiatowa,ja też ją mam i u mnie też już wychodzą,bo mam kilka nowych bulwek,żeby jeszcze na wszystkich wyrosły pędy było by super,bo ślicznie pachnie. :wit
Iwonko życzę Ci żeby na wszystkich bulwkach wyrosły pędy kwiatowe , jak zakwitnie to będzie wspaniały widok ;:224 .

Moja Iwanagara ma już coraz grubszą psb ale zauważyłam , że pochewka robi się brązowa nie wiem czy to dlatego , że stała na słońcu czy może coś niedobrego się z nią dzieje :( , liść dostał plamek , przecieram go co jakiś czas Miedzianem i gdy świeci mocniej słońce przestawiam , żeby nie popaliło liści .

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękna Gongora...rzeczywiście "rozeszła" się po całej doniczce. ;:108

Sabotek cudny ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Coelogyne crista pięknie przyrasta,szkoda,że nie chce zakwitnąć,u mojej c.massangeana rośnie nowa pseudobulwa a z boku starej coś wyrosło,jest malutkie ale na razie stoi w miejscu,może dlatego że naderwałam ta suchą łuske,mam wścibskie ręce. ;:223 ;:14
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Bogusiu gongora pięknie się rozrosła, aż cztery psb :?:, ;:138 , ależ będzie pędzików. Z coelogene, nie mam doświadczenia, moją mam od lipca, ma dwie stare i dwie nowe psb. Kupiłam ją na all... , pisało żeby, od czasu do czasu dosypywać szczyptę wapna magnezowego. Za Twoją trzymam kciuki niech Ci pięknie zakwitnie. ;:108
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu piękny jest ten sabotek i taki milutki :P
Gratuluję okazałej Gongory a Coelogyne może jeszcze ruszy :?:
bogumila
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Wam za odwiedziny i pochwały ;:180 ;:196 .
iwka2 pisze:Coelogyne crista pięknie przyrasta,szkoda,że nie chce zakwitnąć,u mojej c.massangeana rośnie nowa pseudobulwa a z boku starej coś wyrosło,jest malutkie ale na razie stoi w miejscu,może dlatego że naderwałam ta suchą łuske,mam wścibskie ręce. ;:223 ;:14
Iwonko u mnie też przy starej psb coś wyrastało myślałam , że to na kwiat a to rosła następna psb :roll: .

Kinga_232 przyznam się , że czytałam jak postępowac z Coelogyne cristata ale nigdzie nie wyczytałam , żeby dosypywać szczyptę wapna magnezowego .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”