Moje storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje storczyki
Jeśli to pochewka kwiatowa, to pewnie urośnie większa i będzie napuchnięta od kryjących się w środku pąków
.

-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dałaś mi nadzieję , byłaby to moja pierwsza Cattleya która by zakwitła
.

Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Nie mam 100% pewności, bo u mnie Cattleye nie kwitły, ale pochewka kwiatowa wygląda podobnie, ale może to też być niby-listek, czyli taka jakby niewykształcona pochewka.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ale byłaby radość, gdyby to "coś" okazało się być pochewką ;) Ciii...nie zapeszam 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Bogusiu też obstaje za kwitnieniem u cattleyi 

-
- 100p
- Od: 16 lut 2009, o 11:54
-
- 1000p
Agnieszko w prawym górnym rogu jest Dendrobium Ueang Phueng - ( Dendrobium jenkinsii x lindleyi ) .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- kinga_232
- 200p
- Od: 11 paź 2010, o 16:12
Bogusiu Chciałam się przywitać
Przeczytałam Twój cały wątek i co tu dużo mówić, storczyki piękne - rosną jak na drożdżach.
Miltonidium Pupukea Sunset - cudowna.
Twoja gongora będzie miała śliczny kolor, niech Ci szybko zakwitnie. Sabotek super,(mam takiego samego tylko złamałam mu pęd z kwiatami
)Mam też coelogyne cristata, czy mogłabyś napisać co u Twojej słychać.

Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Moje storczyki
- iwka2
- 500p
- Od: 1 mar 2009, o 15:43
Bogusiu sabotek śliczny,a u Iwanagary mi sie wydaje,że to pochewka kwiatowa,ja też ją mam i u mnie tez już wychodzą,bo mam kilka nowych bulwek,żeby jeszcze na wszystkich wyrosły pędy było by super,bo ślicznie pachnie. 

Pozdrawiam Iwona
-
- 1000p
Witaj Kingo w moim wątkukinga_232 pisze: Bogusiu Chciałam się przywitaćPrzeczytałam Twój cały wątek i co tu dużo mówić, storczyki piękne - rosną jak na drożdżach.
Miltonidium Pupukea Sunset - cudowna.
Twoja gongora będzie miała śliczny kolor, niech Ci szybko zakwitnie. Sabotek super,(mam takiego samego tylko złamałam mu pęd z kwiatami
)Mam też coelogyne cristata, czy mogłabyś napisać co u Twojej słychać.

Moja Gongora rozrasta się szybko , musiałam kupic doniczkę wiszącą i ją przesadziłam .Teraz wygląda tak .

Co do Coelogyne to zeszłą zimę trzymałam ją w pomieszczeniu o temp. 5 -10 st. C w nocy w dzień było ok. 15 st.C, myślałam , że zakwitnie ale niestety tylko rozrasta się i nie myśli zakwitnąc

Sabotek cały czas kwitnie , jeden kwiat opadnie to rozwija się drugi , został jeszcze jeden malutki pączek kwiatowy.

Iwonko życzę Ci żeby na wszystkich bulwkach wyrosły pędy kwiatowe , jak zakwitnie to będzie wspaniały widokiwka2 pisze:Bogusiu sabotek śliczny,a u Iwanagary mi sie wydaje,że to pochewka kwiatowa,ja też ją mam i u mnie też już wychodzą,bo mam kilka nowych bulwek,żeby jeszcze na wszystkich wyrosły pędy było by super,bo ślicznie pachnie.

Moja Iwanagara ma już coraz grubszą psb ale zauważyłam , że pochewka robi się brązowa nie wiem czy to dlatego , że stała na słońcu czy może coś niedobrego się z nią dzieje

Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Piękna Gongora...rzeczywiście "rozeszła" się po całej doniczce.
Sabotek cudny ;)

Sabotek cudny ;)
- iwka2
- 500p
- Od: 1 mar 2009, o 15:43
Coelogyne crista pięknie przyrasta,szkoda,że nie chce zakwitnąć,u mojej c.massangeana rośnie nowa pseudobulwa a z boku starej coś wyrosło,jest malutkie ale na razie stoi w miejscu,może dlatego że naderwałam ta suchą łuske,mam wścibskie ręce.

Pozdrawiam Iwona
- kinga_232
- 200p
- Od: 11 paź 2010, o 16:12
Bogusiu gongora pięknie się rozrosła, aż cztery psb
,
, ależ będzie pędzików. Z coelogene, nie mam doświadczenia, moją mam od lipca, ma dwie stare i dwie nowe psb. Kupiłam ją na all... , pisało żeby, od czasu do czasu dosypywać szczyptę wapna magnezowego. Za Twoją trzymam kciuki niech Ci pięknie zakwitnie. 

Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Moje storczyki
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bogusiu piękny jest ten sabotek i taki milutki :P
Gratuluję okazałej Gongory a Coelogyne może jeszcze ruszy
Gratuluję okazałej Gongory a Coelogyne może jeszcze ruszy

-
- 1000p
Dziękuję Wam za odwiedziny i pochwały
.
.
Kinga_232 przyznam się , że czytałam jak postępowac z Coelogyne cristata ale nigdzie nie wyczytałam , żeby dosypywać szczyptę wapna magnezowego .

Iwonko u mnie też przy starej psb coś wyrastało myślałam , że to na kwiat a to rosła następna psbiwka2 pisze:Coelogyne crista pięknie przyrasta,szkoda,że nie chce zakwitnąć,u mojej c.massangeana rośnie nowa pseudobulwa a z boku starej coś wyrosło,jest malutkie ale na razie stoi w miejscu,może dlatego że naderwałam ta suchą łuske,mam wścibskie ręce.![]()

Kinga_232 przyznam się , że czytałam jak postępowac z Coelogyne cristata ale nigdzie nie wyczytałam , żeby dosypywać szczyptę wapna magnezowego .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki