Wandy ogródek pod dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami

Post »

...Wandziu dziękuję za pokazanie tak uroczego zakątka w moim wątku jaki stworzyła dziewanna
z firletkami,zwłaszcza w tak ponury i zimny ranek.
Na początek dnia to jak dobra kawa. :wit
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku, ja tak bardzo nie przywiązuję wagi do nazw. Kiedyś zapisywałam w notesie, bo nie chciałam wtykać nazw w grządki, gdyż mi się to wyjątkowo nie podoba. Te zapiski potem mi zginęły i juz nie wiem, jaka odmiana gdzie rośnie. Ale może warto znów zacząć notować. Co do liści to masz stuprocentową rację. Doceniam je zawsze o tej porze roku, gdy trzeba rośliny przykrywać na zimę. Ta liściasta kołderka jest niezastąpiona.

Dzisiaj jakaś chandra mnie dopadła. Prawie nikt mnie nie odwiedza, w każdym razie nie zostawia śladu. Chyba zacznę traktować to moje pisanie jako formę pamiętnika, do którego tylko ja zaglądam.

A więc kupiłam sobie wczoraj żurawki, bo były w sporej przecenie. Będą rosły razem z różami, też nowo zakupionymi. Każda żurawka w innym kolorze. Chcę, żeby wyszedł z nich taki wielobarwny szpaler.

Obrazek

Będę musiała pójść zrobić tę grządkę, chociaż na dworzu jest okropnie. Szaro, smutno, tylko wiatr przegania liście z kąta w kąt. No trudno, idę...
Awatar użytkownika
anik
1000p
1000p
Od: 28 maja 2010, o 13:05

Post »

Witaj Wando. :wit Widzę, że jesienna atmosfera udzieliła się również tobie. :( Zaglądam do ciebie codziennie jednak nic nie piszę, bo nie znam się na tych ogrodowych roślinkach, nigdy nie miałam ogrodu z prawdziwego zdarzenia, mimo, że mieszkam na wsi. Jednak cos postanowiłam z tym zrobić i w tym roku posadziłam np. tulipany. Zawsze to jakiś początek. Myślałam również o innych roślinkach ale nie bardzo się na nich znam i nic mi chyba z tego nie wyjdzie. Dlatego wpadam do ciebie często i podglądam co by można u mnie posadzić. A nie będę sie udzielała jeśli sie na czymś nie znam. Pochwaliłam twój ogród już pare razy, piękny jest i wyjątkowy ;:138 . A wcale nie prawda, że nikt do ciebie nie zagląda... Uszy do góry, to ta pogoda takie nam przynosi kaprysy nastroju. ;:170 ;:108
Pozdrawiam - Ania
Kwiatki u Ani 2
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

u mnie też mglisto ,zimno i wietrznie miałam przesadzić liliowce z doniczek na rabatę po daliach ale przy takiej pogodzie wolę siedzieć w domu aby znowu wiatr się do mnie nie dobrał .. ma być jeszcze ładna pogoda to zdążę ..żurawki ładne , też mam ich sporo ale zielonych i bordowych ,które rosną na słońcu a teraz dokupuję do cienia .. a róż też jeszcze nie dokupiłam bo nie mogłam pojechać na bazar ..,może jeszcze będą ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
x-d-a

Post »

Wandziu, witaj w ten jesienny dzień! Nie smuć się, wiele osób do Ciebie zagląda, tylko z tym pisaniem - bieda! Najczęściej brak czasu :( Ja do tej pory siedziałam w ogrodzie i mimo że jestem bardzo zmęczona, to nastrój mam nie najgorszy :P
M. skosił trawę - chyba po raz ostatni, i więcej liści zebrał niż trawy, ale dobre i to! Potem odkurzyłam liście w przedogródku, bo sporo ludzi do nas przychodzi i zależy mi żeby zwłaszcza tam wyglądało porządnie. Ale to dopiero początek, bo większość liści jeszcze na drzewach.
A na koniec posadziłam mój nowy nabytek - wisienkę ozdobną, co wiązało się z likwidacją sporego kawałka trawnika ;:224 No i od razu podsadziłam ją przywrotnikiem ostroklapowym, bo cały szpaler ozdobnych drzewek podsadziłam tą roślinką. Pięknie się rozrasta i nie będzie konkurować z kwiatuszkami wisieniek i jabłonek.
A propos - piszesz, że róże chcesz podsadzić żurawkami. Czy wybrałaś żurawki, króre lubią słońce? Nie ma ich za dużo, na pewno są to te o bordowych listkach, a nie n.p. zielonych. Ja z różami sadzę bylinki o niebieskich kwiatkach, bo ten kolor ładnie kontrastuje z różami; teraz jest to lawenda, kocimiętka i dzwonki...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, dziękuję za słowa otuchy, trochę mi poprawiłaś samopoczucie. Ale tylko troszkę. Wiesz co? Ja akurat zrezygnowałam z tulipanów na rzecz hiacyntów i krokusów. Bo krokusy i właśnie hiacynty rosną sobie u mnie dobrze, co roku są większe, nie trzeba ich wykopywać, a tulipany są jakoś tak na jeden raz. Co roku wyrastają mniejsze i trzeba w zasadzie sadzić wciąż nowe.

Grządka różano-żurawkowa jest gotowa. Wygląda smętnie, ale za to na wiosnę, ho, ho...
Obrazek
(od prawej siedzą róże "Tivoli 150", 'Hampton Palace" i dwie "Peace" - wszystkie żółte lub białe, na końcu po prawej żurawka "Green Spice")

Dalu, mam nadzieję, że na tym stanowisku żurawkom będzie dobrze, to w zasadzie półcień. Natomiast miałam problem, co posadzić za różami przy murku. Szałwia u mnie nie rośnie. Kocimiętka odpada; mam ją w innej części działki i jest tak potarmoszona przez odurzone okoliczne koty, że wygląda to fatalnie. Natomiast przywrotnik to chyba będzie dobry pomysł. Jego żółte kwiatki pasują do tonacji tej kompozycji. Dzięki.

Moja irga zrobiła się całkiem czerwona. Liście są takiej samej barwy co koraliki, choć mój aparat pewnie tego nie oddaje
Obrazek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

....grządka zrobiona - ;:63 - nie wiedziałam że jeszcze można posadzić żurawki :!:
pięknie wybarwiona irga -ja miałam pecha zamówiłam kilka krzaków irgi u pana na targu
zanim przyszłam żona jego sprzedała :(
targ jest raz w tygodniu -taki misz -masz ale uroczy atmosfera starego miasteczka
jest podtrzymywana ,tylko juz nie widać gospodarzy z końmi a to był kiedyś tylko targ koński -
to z opowiadań mieszkańców.
wiosną zapukam :heja
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu w ogrodzie masz jeszcze kolorowo ale to zasługa jesieni ;:196
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Wandziu ja też gubię tabliczki z napisami nazw i odmian roślin w moim ogrodzie ,a że mam sporo wszystkiego to trudno zapamiętać .

Ale nawet jak nie znamy nazwy to przecież ta roślinka nie staje się mniej interesująca .

W tym koszyku zostaną te żurawki czy już posadziłaś na rabatę ?
Genia
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

Wando masz duszę artysty ,przepięknie to wszystko urządziłaś każda roślinka mi się podobała w twojm ogrodzie
poezja dla oka i duszy
ja mam tylko balkon na którym mogę poszaleć ale to tylko namiastka ,choc dobre i to .
będe tu wpadać do ciebie jeśli pozwolisz bo strasznie mnie zauroczyło to co zobaczyłam .
pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

wyszła ładna rabatka .. ja bym posadziła prymulki . przy murze ładnie rosną i kwitną kilka razy ,przynajmniej u mnie
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Nie pierwszy raz zaglądam do ciebie. Bardzo podoba mi się twój ogród. Wyobrażam sobie, ile kopotów sprawiają liście dębu, ale dąb to jedno z najpiękniejszych drzew. Ma niesamnowite konary! Niejeden forumowicz zazdrości ci tego starodrzewu. Czy wiesz, ile lat mogą mieć twoje dęby? Na niektórych zdjęciach, wśród zieleni twojego ogrodu widać przepiękny domek. Gratuluję :D
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Wandziu chandra już sobie poszła ? Pogoda co prawda nas nie rozpieszcza, no cóż taki klimat :) , ale za to jaka różnorodność, nie można się nudzić.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Kochana Wandziu moja Irga jeszcze pół na pół :) widać że jesień nie za bardzo jej listeczki pokolorowała :) dzisiaj pójdę do ogrodu porobię zdjęcia :wit
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Witaj Wandziu :D mam nadzieje, że podły nastrój odszedł razem z poniedziałkowym dniem, chociaż myślę, że taki stan ducha wpływa na Ciebie niezwykle kreatywnie :D Wystarczy tylko spojrzeć na różano - żurawkową rabatkę :D Wandziu i jeszcze jedno...koniecznie pisz ten swój pamiętnik ;:63
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”