Fiołkolandia i storczyki u Wandy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fiołkolandia i storczyki u Wandy

Post »

wanda7 pisze:Na dzisiaj przygotowałam dla was moje juki.

Domowe
Obrazek
Wandziu nie myślałaś o odświeżeniu swojej domowej juki :?: :oops: nie wiem kto Ci je tak obskubał, ale myślę, że na wiosnę można by je odświeżyć ;:224
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko, nie bardzo wiem, o co chodzi? Liście opadały same, jak rosły nowe u góry. Co to znaczy odświeżyć?
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

podzielić kochana, podzielić :D ja patrząc na te juki widzę sześć nowych roślinek :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Iwonko, ale ja nie chcę mieć sześciu nowych roślinek!!! Ne mam już w domu ani centrymetra miejsca.
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Fajnie wyglądają takie identyczne ;:138
x-ni-a
---
Od: 5 sie 2009, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wanda7 pisze: przyznami ci się, że sama jestem trochę przerażona, czy aby nie przeliczyłam siły na zamiary. Teraz to wszystko jest jeszcze małe (wiekszość to listki i sadzoneczki), ale nie wiem, co będzie później. Po prostu nie wiem. Tym bardziej, że to wszystko wymaga światła, a więc przede wszystkim parapetów. Coś tam będę doświetlać na regale, ale co z tego wyjdzie, nie wiadomo.
Mam ten sam problem :roll: a szczególnie kiedy z jednego listka powstaje kilka sadzonek i właściwie tyle nie potrzeba a przecież nie wyrzucę. I czekanie na to kiedy wreszcie zakwitną... Jak na razie jeszcze żaden odmianowy z listka nie pokazał u mnie buzi. :?
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

:wit Wandziu

Pięknie u Ciebie ;:138 storczyki i fiołki :D można tak siedzieć i oglądać w nieskończoność .

Dochowałaś się też pięknych gruboszy i juk ;:138 no ciekawa jestem czy skusisz się na odnowienie ;:224 mam na myśli juki
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Witaj! Ogromnie podobała mi się wizyta w Twoim domowym buszu. Uwielbiam fiołeczki - Twoje są rewelacyjne, a ilość wprost ogromna. Zagospodarowanie przestrzeni masz inspirujące. Widać, że jesteś pomysłową osobą o artystycznej duszy. Podziwiam rękę do storczyków. Jak dotąd jedyne jakie zakupiłam były prezentami dla mamy i teściowej - falki. Oba zginęły śmiercią tragiczną, mimo, że traktowane były jaknajbardziej prawidłowo. Szkoda, że nie trafiły w ręce takiej specjalistki - bo były piękne. Juki podobają mi się takie jakie są, a chodzi o to, że niektóre osoby tną je, żeby uniknąć łysego pędu. Ja jedynie oskubałabym je z resztek po listkach - pozowoli to pieńkowi swobodniej tyć. Świetne mają doniczki!
Nie mogę się już doczekać, kiedy ta cała Twoja ferajna zacznie kwitnąć. :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Alinko i Elu bardzo wam dziękuję za wizytę i miłe słowa. ;:196

Ilonko, swoim postem sprawiłaś mi dużo przyjemności. Cieszę się, że gościna ci się spodobała. jeśli chodzi o fiołeczki, to zapraszam na dalsze odwiedziny, byś mogła śledzić, co się u nich dzieje.
Co do juk, to skorzystałam z twojej rady.

Zobaczcie, zrobiłam tak, jak radziła Ilona. Tę po prawej oskubałam z resztek listków, aby został gładki pień. Druga została bez poprawek. Ciekawa jestem, czy ta z lewej będzie teraz szybciej tyć w swoim pieńku.

Czy teraz lepiej?
Obrazek
x-ni-a
---
Od: 5 sie 2009, o 10:17

Post »

Lepiej, aż się błyszczy. :D
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

wanda7 pisze:Alinko i Elu bardzo wam dziękuję za wizytę i miłe słowa. ;:196

Ilonko, swoim postem sprawiłaś mi dużo przyjemności. Cieszę się, że gościna ci się spodobała. jeśli chodzi o fiołeczki, to zapraszam na dalsze odwiedziny, byś mogła śledzić, co się u nich dzieje.
Co do juk, to skorzystałam z twojej rady.

Zobaczcie, zrobiłam tak, jak radziła Ilona. Tę po prawej oskubałam z resztek listków, aby został gładki pień. Druga została bez poprawek. Ciekawa jestem, czy ta z lewej będzie teraz szybciej tyć w swoim pieńku.

Czy teraz lepiej?
Obrazek
Jeśli chcesz by zaczęły na nim rosnąć odrosty, to systematycznie zraszaj ten oskubany pieniek z każdej strony. Ale musi mieć ciepło. :D
Awatar użytkownika
anik
1000p
1000p
Od: 28 maja 2010, o 13:05

Post »

Wpadam i ja co by ci smutno nie było. Juki pieknie razem wyglądają. I widę listki fiołków, szybkiego rośnięcia dla nich. I lecę jeszcze do twojego ogrodu poleniuchować trochę. :D
Pozdrawiam - Ania
Kwiatki u Ani 2
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Wandziu ja zawsze yuki obskubuję z resztek listkow szybciej wtedy np po obcięciu wypuszczają boczne przyrosty :) twoje i tak są śliczne ja bym nie odmładzała , ja odmładzam dopiero wtedy jak sięga sufitu ;:224
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Moje benki.
Ten to mój prawdziwy sukces. Rósł fatalnie. W pewnym momencie wyglądał już jak łysa miotła. Było to trzy lata temu.Wyniosłam go wiosną na zewnatrz, postawiłam przy kompoście, aby go w wolnej chwili wyjąć z donicy i wyrzucić. Ale nigdy nie było czasu. Stał tak całe lato na deszczu, targany wiatrem, nękany upałami. I nagle zaczął wypuszczać malutkie listeczki. Pięknie się zagęścił. Od tamtej pory, zimą mieszka w domu, a wiosną rozpoczyna swój urlop w ogródku.
Obrazek

Ten ma dość dobre warunki i rośnie nieźle. Latem stoi w domu.
Obrazek

Ten stoi na piętrze na schodach. Ma dobre światło z okna dachowego.
Obrazek

No i ten ostatni, mieszka w łazience. Światło latem jest niezłe, ale zimą, gdy na okno w dachu napada śniegu, robi się ciemno, i dlatego benuś jest taki mizerny. Nie wynoszę go latem na dwór, bo nikomu nie chce się go targać po schodach.
Obrazek
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Piękne te beniaminki ;:108 widać dobrze się mają u Ciebie :D
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”