Wandy ogródek pod dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami

Post »

Elu, ja sądzę, że jeśli Jakub nie ma tam pod dębem mniejszych roślin,w tym cebulowych, to rzeczywiście może zostawiać niezgrabione liście. Ale z wierzchu chyba je zbiera, bo przykryłybytakże różaneczniki. LIście dębowe rozkładają się niewiarygodnie długo, są jak takie sztywne cienkie blaszki. Ja pod Czesławem nie wymieniałam ziemi całościowo, tylko w momencie sadzania roślin. Zresztą tam w głębi pewnei znalazlabym jeszcze mnóstwo śmieci wyrzuconych kiedyś przez okolicznych ludzi. Niech to już sobie tam leży. O odkurzaczu myślałam, ale w końcu palimy liśćmi w kominku i wyrzucamy na kompost popiół.
Tajeczko u mnie te wrzosy też się starzeją i tak jak mówisz, są krótkowieczne. Gdy wszystkie się zestarzeją, ja także posadzę na tej grządce coś innego. Może lilie.

Dzisiaj przed południem poszłam na spacerek do centrum ogrodniczego w poszukiwaniu poidełka dla ptaków. Nie znalazłam, ale kupiłam dwie bladożółte róże wielkokwiatowe "Peace", bo prawie wszystkie rośliny zostały przecenione o 20 procent.

W ogrodzie nadal barwnie.
Obrazek

Pięciornik nie kwitł przez całe lato. Dopiero teraz mu pogoda zaczęła odpowiadać.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu u Ciebie o wiele łagodniejszy klimat.
Na moich winobluszczach już nie ma liści, a u Ciebie tak cudownie się wybarwił, śliczne zdjęcie- zieleń iglaków, a w tle cudowna czerwień.
Pięciornik wygląda, jak na początku lata, ma jeszcze dużo pąków.
Masz dużo kamieni w ogrodzie, uwielbiam je, podobnie jak drewno. :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Proponuję romantyczną wieczorną kąpiel w jesiennych aromatach i barwach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-d-a

Post »

Wandziu, zanurzyłam się w jesienne klimaty Twojego bujnego ogrodu :P
O tej porze krzewy i drzewa czarują pięknymi, ciepłymi barwami, ale już za chwilę to iglaki będą miały swoje pięć minut - ich zieleń tak nas cieszy zimą :!:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wando, dalie od lat uprawiam w donicach. Oczywiście są to niskie odmiany, te, które okazały się wysokimi, oddałam. Z mojego puntu widzenia to najwygodniejsza forma uprawy- nie trzeba bawić się w wykopywanie i opisywanie karp, wystarczy schować donice i raz w miesiącu skąpo podlać. W maju wymieniam ziemię i wystawiam do ogrodu. Żadnych problemów :lol: :lol:
Piękne jesienne zdjęcia!!
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Wieczorem jestem padnięta, ale rankiem z przyjemnością skorzystałam z romantycznej kąpieli w jesiennych aromatach i barwach. Jest cudnie.
Wandziu życzę miłego dnia Elżbieta
Ja nie wiem czy wrzosy są krótkowieczne, ja w swoim ogrodzie miałam wrzosowisko...zmarzło i został tylko jeden złoty krzaczek gdzieś tam pomiędzy jałowcami, niepielęgnowany jest i jest... chyba z 12 lat, teraz się zastanowiłam, może 12 lat to krótko.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu pomimo zaawansowanej jesieni, Twój ogród ciągle jest piękny, lubię zapach spadających liści, o każdej porze można się czegoś pozytywnego dopatrzeć, jak się kocha obcowanie z przyrodą.
Zimą Twój ogród także będzie piękny, gdyż widzę, że masz dużo iglaków.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dalu, Moniko, Elu, Tajko -witam w dzisiejsze słoneczne popołudnie. Macie rację, teraz jeszcze pozostaje korowód iglaczków, które będą długo piękne, nawet pokryte srebrnym szronem i śniegiem. Na razie są żółte, żywo zielone oraz niebieskawe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Nikitka
200p
200p
Od: 27 lip 2010, o 16:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wandziu :wit
Twój ogród mimo jesieni nadal jest piękny i kipi barwami. Patrząc na fotki aż się miło robi na serduchu...
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Witam .Jesienne spojrzenie na iglaki w różnych odcieniach zieleni ,niezła kolekcja .
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

kajpej pisze:Ja nie wiem czy wrzosy są krótkowieczne, ja w swoim ogrodzie miałam wrzosowisko...zmarzło i został tylko jeden złoty krzaczek gdzieś tam pomiędzy jałowcami, niepielęgnowany jest i jest... chyba z 12 lat, teraz się zastanowiłam, może 12 lat to krótko.
Też nie powiedziałbym że wrzosy są krótkowieczne..ale zdziwiło mnie że mogą zmarznąć?..
w tym roku wyciąłem prawie wszystkie swoje wrzosy..miały już kilkanaście lat i zarosły całą grządkę.Nie było szans ich wyrwać..więc zciąłem je przy samej ziemi i posadziłem nowe.
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Gdzieś wyczytałam że mało osób do Ciebie zagląda, a tu tyle gości. Przyszłam zaciekawiona dębami, sama tez mam dwa blisko domu a do tego modrzewie, jesiony i najstarsze graby. Wiem co to grabienie liści. Podziwiam twoje rośliny pod dębem, widać że dobrze się mają, no i jak mi zabraknie miejsca to będę wiedziała gdzie zacznę kopać :;230 pod nowe nasadzenia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Witaj, Józef, twój ogródek kojarzy mi sie głownie z miskantem. Dlatego dzisiaj pokazuję mojego.

Kupiłam go pięć lat temu, jak z jego doniczki wyrastały chyba ze cztery trawki. Kępa rozrasta się powoli. Nie dawałam mu zbyt dobrej ziemi, bo wiem, że jest bardzo ekspansywny. Ale i tak, w mojej słabej piaszczystej glebie radzi sobie całkiem nieżle. Dzisiaj jest całkiem spory. Bardzo lubię, jak kołysze się w jesiennym wietrze i gdy już wszystko żółknie i bordowieje, on nadal zachowuje zieleń, choć lekko przyzłoconą.

Miskant
Obrazek
x-d-a

Post »

Wandziu, ja właśnie niedawno zrobiłam moją pierwszą trawiastą rabatę, na któej posadziłam m.in. miskanta. I -tak jak piszesz- u mnie też na razie jest kilka skromnych trawek...Ale ziemia żyzna, więc w przyszłym roku doczekam się sporej kępy :?: :roll:
U Ciebie to pięknie wygląda - tak bym chciała :P
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Jak fontanna :)
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”