Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Passiflora

Post »

KaRo pisze: [Ja swoją w ubiegłym roku trzymałam na balkonie do połowy listopada ...potem obcięłam i wciągnęłam na zimna klatkę schodowa.
Niesamowita jest Twoja passiflora Kryśko. ;:138
Czy możesz napisać jak wysoko ją przycinasz?
;:196
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Elizabetko ona wyglądała w ubiegłym roku tak
Obrazek

więc ja pozbawiłam liści i przycięłam nieznacznie,pozostawiłam ja na wysokości pałąka bambusowego ,
- takiego z kwiaciarni - mniej więcej na wysokości 1,5 m.
Znajdę zdjęcie z pewnością to pokażę jak wyglądała po przycięciu.
O mam...tak wygladała w kwietniu tego roku po wystawieniu jej na powietrze

Obrazek

Teraz oczywiście nadal stoi na balkonie.
Jest zieloniutka jak latem ,mrozu nie ma więc jeszcze nie nadszedł czas jej zabrania do domu.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Kryśko. :D
Moja też jeszcze stoi na dworze a wyglada tak. Z małej sadzonki mocno podrosła ale dużo jej brakuje do Twojej.
Mam nadzieję, że z wiosną ruszy.
Obrazek

Obrazek
x -C - m

Post »

Elu ja bym ją z ogrodu zabrał choćby i na balkon lub taras, nocą mogą być przymrozki. W lublinie już kilka razy były przymrozki.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kamilu zabrałam ją właśnie wieczorem do domu bo bardzo zimno się zrobiło a doniczka nieocieplona.
Szkoda byłoby żeby korzonki ucierpiały.
:D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

A moja nadal na powietrzu.
Ale wysoko więc przymrozek jej niestraszny :D
Dziś nadal słonecznie więc właściwie jest jej dobrze.
Zresztą moje doniczkowce - oczywiście niektóre - oleandry,agawy,agapant madal w ogrodzie.
Dziś chyba je schowam.
A passiflory żal mi jeszcze ciąć :roll: :D
Awatar użytkownika
Mysz_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 wrz 2010, o 19:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam

Dziś dostałam passiflorę mam do Was pytanie czytałam, że powinno się ją zimować. Chciałam zapytać czy jest to konieczne i jak wygląda w praktyce czy zimujecie swoje passiflory? Czy może zostać w mieszkaniu w tem 20-25 C??
W tym roku ciężko będzie mi ją przezimować bo nie mam za bardzo gdzie. Roślinka jest młoda ma jeden pęd słabo ulistniony długości ok 1.20m.
Co do roślinek z nasion czytałam, że największe szanse na kiełkowanie mają świeże nasiona i że roślinki z nasion gorzej kwitną! Nie wiem ile w tym prawdy:)
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Czy ktoś robił sadzonki z pędów po jesiennym cięciu? Jest szansa, że się coś ukorzeni, czy od razu na kompost je wywalić?
Awatar użytkownika
Tryamour
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 22:03

Post »

Myślę, że warto spróbować. Może się udać i będziesz miał więcej pięknych roślin :) A jak się nie uda to po prostu wyrzucisz skoro i tak masz taki plan :)
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No chyba właśnie tak zrobię, że wsadzę i zobaczę co będzie. Wolałbym jednak usłyszeć zdanie kogoś kto już próbował, mógłbym sobie oszczędzić roboty ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MirkaSotgiu
50p
50p
Od: 26 cze 2009, o 16:49

Post »

Farel pisze:Czy ktoś robił sadzonki z pędów po jesiennym cięciu? Jest szansa, że się coś ukorzeni, czy od razu na kompost je wywalić?

Hej, ja moje passiflory wyhodowalam wlasnie z 4 pedow po jesiennym cieciu, zostaly mi przeslane poczta ;)
Wlozylam je bezpisrednio do ziemi, jakies 15 cm bylo w doniczce reszta nad, i przykrylam folia. Podlewalam przez cala zime i w kwietniu po sciagnieciu folii (czasami je wietrzylam) roslinki zaczely puszczac listki :)
Tak wiec da sie. Nie dodawalam ukorzeniacza, nie mieszlalam ani nawozilam gleby. Staly w jasnym miejscu..
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O takie informację mi chodziło. Dzięki Mirka.
MirkaSotgiu
50p
50p
Od: 26 cze 2009, o 16:49

Post »

Szczerze sie przyznam, że najpierw "posadziłam" te pędy, a potem zabralam się za czytanie jak to zrobić prawidłowo :)
Ja po prostu urwałam 3-4 najniższe listki i wsadziłam w ziemię, a części nadziemnej nie skracałam i nie obrywałam listków ani starych kwiatów (dostałam je chyba z 3 pączkami, ktore u mnie sie otworzyły :P ). Na doniczki nałożyłam plastikowe woreczki z kilkoma dziurkami i to wszystko :) I jak pisałam, stały w raczej jasnym miejscu - na parapecie i podlewałam je żeby korzonki miały się jak utworzyć :)

Życzę powodzenia ;)
Awatar użytkownika
Mysz_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 wrz 2010, o 19:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nikt nie odpowiedział na moje pytanie więc ponawiam je czy zimujecie passiflory? Czy można zostawić roślinkę w mieszkaniu w tem 20-25 st C
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p
Od: 19 gru 2009, o 14:40

Post »

Swoje passiflory zimuję na słabo ogrzewanej werandzie, jakieś 10-15 stopni. Myślę, że można przetrzymać rośliny w domu, ale czy będą obwicie kwitły? Nie wiem
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.

Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”