Paproć,paprotka domowa - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Motylica100
200p
200p
Od: 14 mar 2010, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: zgniła paproć z marketu

Post »

Ja raz kupiłam ledwo żywą paprotkę, podejrzewam że Twoja paprotka to Nefrolepis?

Ja moją wstawiłam do pojemnika plastikowego i zamknęłam z góry i raz podlałam, stała w ciepłym pomieszczeniu, nie trzeba było więcej podlewać bo pojemnik nie miał dziurek - odżywała na dniach, po miesiącu zarosła tak, że aż się zdziwiłam. Moja to właśnie Nefrolepis.
Awatar użytkownika
alegra101
50p
50p
Od: 15 wrz 2010, o 10:15

Post »

Dzięki za odpowiedź.
Myślę, że to właśnie tak jak mówisz Nefrolepis. Ale obawiam się, że moja jest w bardzo kiepskim stanie, chociaż spróbuje Twojego sposobu.
Moja wygląda tak:
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Dorota i Moi Zieloni Przyjaciele
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wcale nie jest tak źle jak mówisz. :wink:
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wyciąć zdechłe, wytrzepać, zobaczyć, w czym toto rośnie, bo różnie bywa.
I najważniejsze. Jeśli nie zapewnisz wysokiej wilgotności powietrza, to klops.Ta odmiana akurat jest wymagająca.
Awatar użytkownika
alegra101
50p
50p

Post »

Dzięki za podpowiedzi. Dałam do podstawki wodę z keramzytem dla lepszej wilgotności. A co do ziemi to po zakupie przesadziłam ją w ziemie uniwersalną ogrodową z pH ok. 5-6, niestety nie miałam torfu. Czy uważacie, że powinnam zmienić podłoże? Jeśli tak to teraz czy wstrzymać się do wiosny?
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Motylica100
200p
200p
Od: 14 mar 2010, o 14:49

Post »

Twoja jest w dobrym stanie, moja miała tylko kilka ładnych listkóww, a Twoja ma ich duużo :) pH 5-6 to dla tej paproci dobre pH, ziemia doniczkowa też może być, ale na wiosne możesz ją wymieszać z kompostem i piaskiem - ma być lekka i próchnicza (wg mądrych książek :P)

Pozdraiam i życzę powodzenia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

Alegra......Twoja paprotka wygląda całkiem dobrze. Sądzę że powinna Ci sie odwdzięczyć :D Kilka lat temu kupiłam w OBI paprotkę z 2 listkami.Tylko jeden był zdrowy i on zauroczył mnie swoim delikatnym koronkowym wyglądem.Ponieważ swoje kwiaty uprawiam w hydroponice ,oczysciłam korzenie z ziemi i wsadziłam do kermazytu.Po jakimś czasie wyrosła na piękną duuuuuża paproć której wszyscy mi zazdroszczą.Teraz juz po dwu lub trzykrotnym rozsadzaniu wygląda tak.

Obrazek Obrazek
Obrazek a to paprotka która półtora roku temu miala zaledwie 7cm.Teraz ma 45cm a rozpiętość liści 65cm.To oznacza ze hydroponika bardzo im odpowiada.
Trzymam kciuki za Twoją paprotkę ;:215
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
alegra101
50p
50p

Post »

Dzięki, podniosłaś mnie na duchu ;:180
Masz piękne paprotki, czekam aż moja tak sie rozrośnie. Hydroponika to na razie dla mnie czarna magia, ale może się kiedyś na taką metodę hodowli roślin przestawie :)
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alegra...hydroponika jest prosta jak drut :D .Już sporo osób na forum zaraziłam tą uprawą,dla których podobnie jak dla Ciebie była to czarna magia.Skrócony opis zamieściłam ostatnio na 71 stronie mojego wątku.
Przygodę z hydroponika zaczęłam ponad 10lat temu kiedy przelałam i zniszczyłam kilka kwiatów :( .Teraz żaden nie ma szans na przelanie bo wskaznik pokazuje kiedy należy podlać.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
alegra101
50p
50p

Post »

Ta na parapecie wygląda jak duża puszysta poducha (...takie moje skojarzenie :lol: )
A moja paproć już puszcza nowe pędy :tan Codzienne zraszanie rano i po południu daje efekty ;:65
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alegra....zapewniam Cię że mniej brudząca :D i o wiele rzadziej się przesadza kwiaty w hydroponice.POLECAM :D
Teresa
------------
Awatar użytkownika
MalSta
50p
50p
Od: 12 wrz 2010, o 15:22

Post »

Witaj Teresa
pomocy mam taka samą paproć jak ty , rosła okoła roku i była piękna i przesadziłam ją. Obie rosył i było ok. Ale 2 m-ce temu zaczeły te listki paroci zasychać -brązowieć. Jedna całkiem padła .Druga ta większa ma wszystie końcówki brązowe, suche( reszta gałązki jest nadal piękna) ;:223 -wszystkie. Ja nie zapominam o podlewają ja raczej zaleje roślinę niż ususzę.
pomocy , :shock: mam wrażenie , że to jest jakas choroba . aha wyjełam roślinę z donicy jest dużo korzeni ale jak wyjdzie młody liść za parę dni końcówki są brązowe.
proszę co mam robić.
pozdrawiam Gosia
voila
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sty 2011, o 12:52

Paprotka

Post »

Mam drobny problem z moją paprotką i potrzebna mi porada kogoś lepszego w pielęgnacji tej roślinki:

otóż, paproć moja jakieś 2 lata temu miała liściostan ok. 1m średnicy i 30-40 cm wysokości. Była piękniutka.
Półtora roku temu miała przeprowadzkę, do nowego domu. Po czym została 3-krotnie przewrócona (kot, mąż i kolega - się na nią uwzięli chyba).
Regularnie jej przycinam suche pędy, w tym też takie zielone niby korzenie (gdzieś wyczytałam, że ona tym oddycha ale nie jestem pewna), podlewam raz w tygodniu.

Niestety coraz bardziej marnieje i z pięknej paproci mam w tej chwili dosłownie kilka pędów z liśćmi.

I moje pytanie czy da się ją jeszcze odratować i jak????
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Re: Paprotka

Post »

Wstaw zdjęcie zobaczy się. Paprotki potrafią się zaskakująco dobrze regenerować bo przesuszeniach i utracie dużej liczby pędów.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MalSta od 3 miesięcy mam ten sam problem z paprotką co Ty :( Na początku sadziłam ze powodem jest przeniesienie jej (z powodu wielkości nie mieściła się już na parapecie) z północnego parapetu do południowego pokoju, jednak z dala od okna (ok 3m).W sklepie hydroponicznym poradzili mi abym przeniosła bliżej okna południowego.Tak też uczyniłam ponad miesiąc temu. Jednak żadnej poprawy nie widzę.Nowe listki tak jak u Ciebie rozwijają się ,po czym brzegi zasychają.Zraszam ją codziennie ,zastosowałam również nawóz do hydroponiki licząc na poprawę.Jeżeli dowiesz się co może być przyczyną napisz proszę.
Teresa
------------
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”