Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
LaCucarachita
50p
50p
Od: 1 paź 2010, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice

Post »

Teresa600 Dzięki za pomoc:) Mam jeszcze jedna prosbe :) Doradzilabys mi jaka wielkosc doniczki mam kupic do szeflery i do juki? Ja w ogole nie mam pojecia :( Zdjecie szeflery juz dodalam predzej. A teraz wkleje jeszcze zdjecie tej mojej juki tylko lepsze zeby cale widoczne bylo. Liscie sa dosc dlugie, bo maja gdzies najdluzszy lisc ma ok 25cm i nie wiem czy najmniejszy wklad bylby odpowiedni, chyba ze dla szeflery ;/ mam nadzieje ze da sie ocenic ;p hihihhi

Obrazek Obrazek

Pozdrowionka
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

LaCucarachita....wsadzając do najmniejszego wkładu, roślina ze względu na wielkość może się przewracać.Wsadzając do większej pamiętaj aby korzenie dotykały wody.Myślę że następny rozmiar będzie dobry.Wymiary masz podane tutaj :

http://sklep.hydroponika.pl/katalog/hyd ... droponiki/
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
LaCucarachita
50p
50p

Post »

No to juz w koncu wsadzilam :D i o to wynik moich staran hehe

Obrazek

I mam kolejne pytanie czy kwiaty bulwowe (tak sie chyba nazywaja) tez mozna uprawiac w hydroponice? Bo dostałam odnóżkę hippeastrum i nie wiem za bardzo czy takie tez mozna :) Prosze o pomoc:)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LaCucarachita pisze:No to już w koncu wsadzilam :D i o to wynik moich staran hehe

Obrazek

I mam kolejne pytanie czy kwiaty bulwowe (tak sie chyba nazywaja) też mozna uprawiac w hydroponice? Bo dostałam odnóżkę hippeastrum i nie wiem za bardzo czy takie też mozna :) Prosze o pomoc:)

Pozdrawiam
LaCucarachita...niestety nie mam doświadczęnia z bulwiastymi roslinami więc radą służyć nie mogę :oops: Ja lubię eksperymentować i pewnie bym spróbowała . :D
Juka w hydro prezentuje sie pięknie
Teresa
------------
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

Witaj do odważnych świat należy, spróbować można. Ja uprawiam metodą hydro. "bulwe" noliny. Jeśli tak to się nazywa. Jest okrąglutka i ładnie rosną jej wąsy. Niektóre z roślin rosną w typowych doniczkach do uprawy hydroponicznej a niektóre są doświadczalne i rosną w szkle.
Obrazek
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwik...no proszę jak sie chce to wszystko można :D ;:215
Teresa
------------
LaCucarachita
50p
50p

Post »

No to zaryzykowalam i wsadzilam :D Tylko sie zastanawiam czy cebula nie za mocno przykryta jest? Bo widze ze twoja dosc na wierzchu jest hihih :)

Obrazek

A tak poza tym mam pytanie co do podlewania. Podlewac kwiaty w hydro jak juz poziom zmniejsza sie do minimum czy np. jak juz widze ze poziom wody jest troche mniejszy od optymalnego np. w polowie miedzy kreska optymalny a minimalny to dolewam aby dopelnic do poziomu. Dobrze? Czy jednak czekac az sie zupelnie zminiejszy? Bo do kaktusów to juz wiliscie ze jednak do minimum i dopiero po kilku dniach podlac a do takich normalnych jak juka to jak? :)

Z gory Dzięki za pomoc bo naprawde super pomagacie zablądzonym (amatorom na dodatek, takim jak ja) hihihi :D Mozna naprawde sie duzo nauczyc a normalnie tak serce sie raduje jak widze nastepne listki i kwiatki hihih :)

Pozdrawiam
LaCucarachita
50p
50p

Post »

Aha mam jeszcze jedno pytanko ale z innej beczki. Mam problem bo z jednej odnozki kwiatka wyszedl jeden korzen ale nie wiem za chiny czemu rosnie o w gore a nie tak jak powinien w dół;/ Moze ktos wie hihihi ja niestety nie potrafie tego zrozumiec :) mi to przeszkadza bo jakbym chciala go wsadzic do hydro to nie wiem jak ;/ bo musialabym chyba prawie cala odnozke przykryc granulatem zeby zakryc korzen :?

Pozdrowionka
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LaCucarachita....nie wiem jaka to bulwiasta roślina i czy dobrze ją posadziłaś.Sprawdz w internecie jak głęboko jest posadzona w ziemi.Na takiej samej głębokości powinna być posadzona w hydro.
Kwiaty podlewaj jak już woda opadnie do minimum ,możesz nawet odczekać kilka dni ,nic jej się nie stanie.
Nie mam doświadczenia z kaktusami ale zasięgnęłam kiedyś rady w sklepie hydroponicznym i powiedzieli mi że należy doprowadzać do całkowitego wyschnięcia wody i dopiero podlewać i to niewiele.Można też tylko zraszać kermazyt.

Muszę przyznać że dziwnie się zachowuje ten korzonek rosnący do góry,kierunki mu się pomyliły? :;230 .Spróbuj może delikatnie go nagiąć, kładąc delikatnie na końcu , kawałek szmatki i potrzymaj go tak kilka dni.Nic innego mi nie przychodzi do głowy.Może następny korzonek zacznie rosnąć prawidłowo :)
Niedługo nie będziesz już "zabłądzoną amatorką" a ja się cieszę ze Twoje serducho się raduje ;:215
Teresa
------------
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

Moja to leży na keramzycie i ma co raz większy pióropusz liści. Widać że jej to służy.

Tereso mam pytanie co do fiołka afrykańskiego. Sadziłaś do hydro od razu dorosłego fiołka czy zaczynałaś od 1listka i dopiero on się rozrósł?
LaCucarachita
50p
50p

Post »

O sylwik dobre pytanie bo tez bym chciala mojego fiolka uprawiac w hydroponice i wlasnie chcialabym na wiosne od lista zaczac :) A mam pytanie myslisz Tereso ze kwiat Zamioculcas moze byc w hydroponice? Kupilam go dzisiaj oprzec sie nie moglam hihihi no i mam ochote go przesadzic do hydro choc boje sie jak zareaguje z ziemi do hydro :) Ale czas na niego bo kupilam go juz z rozsadzona doniczka :) hihi
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwik.....fiołka przesadziłam do hydro z ziemi i świetnie się przyjął , nawet nie stracił ani jednego listka .Kwitnie juz dobrych kilka lat.Z jego listków jak i z takich "kupionych" :oops: listków, wychodowałam kilka nowych które wsadzałam bezpośrednio do hydro.W maju trafił mi się mój ulubiony biały kolor. Teraz czekam aż przekwitnie i oczywiście pójdzie do hydro.

W przyszłym tygodniu postaram się zrobić zdjęcia wszystkich moich kwiatów w hydro.

LaCucarachita.......co do zamiokulkasa (jeżeli jest duży) to ja bym poczekała na młodą odnóżkę i zaryzykowała z hydro :D .Jeżeli jest mały, to ja bym sie pokusiła i przesadziła już teraz :D .Sama musisz podjąć decyzję.
Zamiokulkas jest sukulentem (ma zdolność do gromadzenia wody), dlatego nie powinno się go zbyt często podlewać.Zachowuje atrakcyjny wygląd nawet gdy nie jest podlewany przez 2-3 miesiące.Wydaje mi się że powinno się z nim postępować tak jak z kaktusami w hydro.
Teresa
------------
LaCucarachita
50p
50p

Post »

No tak w sumie to nie wiem czy zalicza sie do starszych czy mlodszych kwiatow ;/ Ma gdzies 40 cm wysokosci liczac od podstawki ;) A moze ma jakas odnozke tylko ze nie wiem jak wyglada takie cos akurat u tego kwiata. Moze pomozecie i zauwazycie cos hihihi :) To jego zdjecia:

Obrazek Obrazek

Obrazek

Jak widzicie doniczka jest za mala i tak bym musiala go przesadzic na czasie. Chyba ze poczekam jeszcze do wiosny i wtedy. Choc nie wiem czy to jakas roznica :P

Pozdrowionka
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LaCucarachita.....spróbuj poczytać w wątku pt.zamiokulkas ,link poniżej.
Twój zamiokulkas jest piękny

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... kas#p47132

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... s#p1793700
Teresa
------------
Casais
50p
50p
Od: 31 paź 2010, o 16:39

Post »

:D Witam.
Tereso piękne kwiaty -przeczytałam wątek od deski do deski i jestem pod ogromnym wrażeniem, i coś czuję ,że po wypłacie wybiorę się na zakupy .... Chyba największe wrażenie zrobiła na mnie paprotka i Pilea grubolistna (P.crassifolia) -ta roślinka z takimi bąbelkowatymi liśćmi -będe musiała poszukać czegoś takiego u nas we Wrocławiu. Jak tylko uda mi się kupić co potrzeba to najpierw przesadzę skrzydłokwiat:)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”