Wandy ogródek pod dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami

Post »

Wandziu cudowne onętki, piękna biel na tle iglaków.
Co roku je wysiewasz, czy same się wysiewają. :?:
Widać, że jesteś wielką estetką i pilnujesz, żeby ogród był w jednej tonacji, ja wiem, że to elegancko, ale nie mam aż takiej samodyscypliny i czasami tylko pilnuję, żeby żółtych kwiatów , np róż pomiędzy czerwone nie pakować. :)
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

witaj wando .zapytam na początek -czy twój ogród jest z gumy.ta powierzchnia i tyle roślin.....no i dęby.....3 ;:180 .podziwiam .nie standardowo ,nie tuzinkowo i lekko utrzymany ogród.jedynie co mnie zmartwiło to to że ja tez posadziłam dęba i mam kolo niego inne drzewa i borówki amerykańskie a ty piszesz ze liście szkodliwe dla innych roślin .pocieszam się że dąb ma 1,5m. i to już chyba nie będzie mój problem
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, wpadłam do Ciebie z wątku Dali, piękny ogród, rośliny też mi bliskie, cudna kępa serduszki, będę zaglądać. Mój dąb ma na imię Marcin i ma ok. 100 lat, więc to jakby Twoje trzy w jednym :D
x-d-a

Post »

Wandziu, z liliami to rzeczywiście różnie bywa - niestety, często kupujemy co innego, a wyrasta zupełnie inny kwiat. To bywa problemem, zwłaszcza, jak się ma jakąś koncepcję. Ja nie jestem taka konsekwentna jak Ty w utrzymaniu jednolitej kolorystyki w ogrodzie, ale mam n.p. białą rabatę...I tam właśnie posadziłam białe lilie, które okazały się być...morelowymi :evil: I cała koncepcja białej rabaty runęła jak domek z kart!
Aha, ja zaglądam do Ciebie codziennie, choć nieraz po cichutku...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna rozrośnięta serduszka :!: Widać, że dbasz o nią, bo ona lubi wilgoć, a jak piszesz, pod dębami to tak łatwo z tym nie jest. Pod moimi wierzbami też nie i wiele roślin już straciłem albo reanimowałem, bo nie dawały rady :(
Bardzo podoba mi się też żółta dalia. Taka rozwichrzona :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witajcie w tym słonecznym, całym rozpromienionym dniu. ;:167
Polu, wiem dobrze, o czym mówisz. Ja dzisiaj znowu grabię i choć jest całkiem przyjemnie, to gdy spojrzę w górę na ulistnione korony drzew i widzę, ile tego jeszcze zostało, to już czuję, jak zacznie mnie łamać w kościach od tej corocznej roboty.
Moniczko, wypróbuję dwa rekomendowane przez ciebie środki. Wiesz, z poskrzypką to ja nie mam problemu, bo one są dobrze widoczne i zbieram je ręcznie. Natomiast to badziewie, ta ostępka liliaka, jest niewdoczna. Przyfruwa, znosi te swoje cholerne jaja i już jej nie ma. Najgorzej to znaleźć moment, kiedy trzeba opryskać.
Tajko, u nas na te kwiatki mówi się "warszawianki", a fachowo kosmosy. Wysiewają się same co roku i właściwie stały się już u mnie chwastem. Ale ponieważ są wszystkie w mojej tonacji, pozwalam im rosnąć.
Alinko, Iwonko, witam was serdecznie i wieczorkiem przyjdę w odwiedziny.
Jacku ta dalia to pierwsza, którą miałam. Kaktusowa jest.
Daluniu, czytał już wcześniej o twoich białych liliach, które stały się białymi. Ja też u ciebie jestem codziennie.

U mnie dzisiaj żółciutko. Ta barwa idealnie komponuje się ze złocistym pejzażem. Trzeba to szybko utrwalić, bo kto wie, czym nas przywita jutrzejszy ranek. Sąsiad zdziwiony patrzył, jak biegam z aparatem po ogrodzie.
Aha, dzisiaj już wykopałam mieczyki, leżą na grządce i podsychają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anik
1000p
1000p
Od: 28 maja 2010, o 13:05

Post »

No i prosze Wandziu. Do ciebie zajrzec i aż się serce raduje. Pięknie kwitną i kwiaty w ogrodzie. Aż szkoda, żeby je mróz zmroził.
Pozdrawiam - Ania
Kwiatki u Ani 2
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Och, witaj Aneczko, jak miło, że mnie tutaj znalazłaś. No rzeczywiście zapowiadają przymrozki. U niektórych tutaj na forum już dzisiaj rano pomroziło kwiaty. U mnie jakby cieplej. Dlatego utrwalam aparacikiem to, co na razie tak pięknie kwitnie.
x-d-a

Post »

Wandziu, ale się słonecznie na Twoim wąteczku zrobiło :lol:
Żółte kwiatuszki są takie...optymistyczne i radosne :!:
Piękne są zwłaszcza te żółte begonie - mam podobne i już z daleka lśnią swoim żółtym blaskiem ;:3
Jak przechowujesz bulwy begonii?
Słoneczne pozdrowienia :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Daluniu, begonie to moja nowa rodząca się miłość. Do domu mam wejście od północy i doskonale się tam czują. Wykopuję cebule z ziemi i po prostu wkładam razem z karpami dalli do piwnicy. No a potem, to pewnie sama dobrze wiesz. W marcu wsadzam do ziemi do donic, podlewam i w kwietniu wynoszę donice na zewnątrz. Chyba czytałam u ciebie, że również je lubisz. Jakie masz kolory? Ja mam żółte duże, żółto-pomarańczowe średnie, no i po raz pierwszy cudne różowe z postrzępionymi płatkami. Bardzo bym chciała mieć dużą białą.
x-d-a

Post »

Wandziu, w tym roku uchowały mi się tylko właśnie te żółte duże, no i jeszcze takie pojedyncze duże, ceglasto - czerwone i zwisające drobne, też takie pomarańczowo- czerwone. Ja również mam wejście do domu i przedogródek od północy, a poza tym dość cienisty ogród, więc begonie u mnie świetnie się sprawdzają. Bardzo ciekawa jestem Twojej różowej strzępiastej :roll: Musi być piękna...
Dla Ciebie:
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

I na dobranoc, żeby dokończyć rozpoczęty dziś rano "żółty" temat, jeszcze kilka zdjęć z dzisiejszego słonecznego dzionka. Gdy patrzę na te piękne kwiaty, żal mi serce sciska, gdy pomyślę, że może już jutro zostaną zwarzone mrozem i staną się czarne. No ale, by mogło narodzić się nowe, stare musi odejść.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Witaj Wanda :wit

Właśnie obejrzałam sobie Twoje włości :D
Piękne dęby .Ja uwielbiam duże drzewa w ogrodzie, ponieważ
nadają mu charakteru .A jak jeszcze są porośnięte bluszczem jak
u Dali czy Eweliny ,to już raj dla oczu :lol: Ja z dużych drzew mam tylko lipy i jesion .
Grabienia liści nie zazdroszczę ,sama mam ich pod dostatkiem :shock:
Za to latem można odpocząć w ich cieniu .
Fajnie ,że starasz się utrzymać ogród w tonacji żółto-różowo- białej,
u mnie to kompletny galimatias barw jest :lol:
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żółte ciepełko ;:128 aż miło popatrzeć
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Wando , prawie-sąsiadko ! Przeczytałam wszystko od początku i powiem, że podoba mi się w Twoim ogrodzie ! Drzewa go otulają i chronią, dodają wieku. Troszkę z nimi kłopotu, ale ile urody dodają ogrodowi... A teraz jesienią złote liście na ścieżkach czy trawie wygladają tak melancholijnie... koniec lata...U mnie dziś w nocy był przymrozek, niecierpki padły ! Jak Twoje begonie ?
Piękne zdjęcie z żółtymi daliami ! Ja bardzo lubię żółty kolor i dużo mam go w swoim ogrodzie. Podziwiam Twoją konsekwencję kolorystyczną . Daje szczególnie ciekawe efekty w mniejszym ogrodzie. Pisałaś o tonacji biało-różowo-żółtej - jak łączysz te kolory ? Czy w ogóle łączysz czy sadzisz w grupach ? Zastanawiam się nad żółtym i różowym obok siebie...
Białe kosmosy cudne ! Uwielbiam te kwiaty ! Są takie delikatne i bezpretensjonalne. Dodają lekkości.
Aha, ścieżki bardzo ciekawe !
Nie czuj się osamotniona , Wandziu, wiele osób zagląda i się nie wpisuje.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”