Cebulla walczy z ugorem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Re: Cebulla walczy z ugorem

Post »

Dzisiaj pracowicie zapełniałam kompostownik. Po wykarczowaniu 2 dalii i pola zaślazów mam juz zapełniony zupełnie kompostownik 300l :roll: A gdzie ja wrzucę pozostałości po 35 kannach, reszcie dalii i jednorocznych ;:223 Usunięcie zaslazów spowodowało, że wyłoniły się przywalone nimi rośliny. Oto moje miskanty- na razie bynajmniej nie giganty:

Obrazek

Tak to wygląda z boczku:

Obrazek

Ziemia tu jest bardzo żyzna. Tak się zastanawiam, czym urozmaicić tą rabatę do czasu rozrostu miskantów. Może lilie tygrynum? Czy jednak nie będzie ich widać zza miskanta?

Kocisko powsinogie gdzieś znikło... Dzieci już mają smutne minki :? Mam nadzieję, że łobuz wróci...
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po jesiennych porządkach też mam zawsze kompostownik "po sufit" ;-) Ale zimą wszystko się ubije, a wiosną nie będzie śladu.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super te trawki wyglądają,ile sezonów je masz?.... Coś na pewno wymyślisz,żeby urozmaicić rabatę ;:108 Może jakaś niska bylinka, która nie zagłuszy traw :;230 Ja, kiedy nie wiem co posadzić, to sadzę jednoroczne - na bazarku zawsze mogę coś dokupić w razie potrzeby. W tym roku pięknie w gruncie rosły petunie.
Kompostownikiem to sie nie martw, albo opadnie zimą- jak pisze Takasobie, albo zacznij robić nowy :)
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dagmaro! Jak wykopiesz canny zrób proszę fotkę. Bo ja nie wiem jak one powinny wyglądać gotowe do "spania". Jakoś je dzielić od razu? Korzonki im też trzeba troszku poprzycinać?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dagmara! Ty te canny wykop później, to co wyrzuciłaś zdąży Ci się ubić!
A w ogóle radzę powiększyć kompostownik. Ja mam 2 pryzmy, tzn paleta drewniana przedziela świeży i dojrzały kompost. Każda pryzma ma powierzchnię 100x100cm, ograniczoną jedynie po bokach (ma lepszy dostęp powietrza i szybciej "znika") ;:108
Miłka
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłka, ja mam 3 kompostowniki o wymiarach 1,5m/1,5m/1,2m. Nie mam miejsca na następny ;:223 Powoli zwalnia mi się jedna komora, bo wybieram dojrzały kompościk pod nasadzenia jesienne, ale co to jest takie 300l. Śmiech przy moich ilościach jednorocznych typu kanny... Trawę po koszeniu wysypuję i tak na sąsiedni, niezagospodarowany ugór. Tam chyba zrobię też tymczasową pryzmę. Jak się u mnie trochę ubije, to przerzucę to do siebie...

A między trawki wcisnę chyba jakiegoś wąskiego, czerwonego berberyska :roll:
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiola- cyknę fotę z wieczora. Wykopałam tylko jedną bestię. Na razie leży i się suszy, bo strasznie gliną oblepiona. Trzeba to z ziemii obczyścić z grubsza, ja jak karpa jest bardzo duża to ją dzielę na 2-3 części, mniejsze bulwki odrzucam, korzonki trochę podcinam. Te podzielone części zazwyczaj dzieli się i tak jeszcze raz wiosną przy sadzeniu. Do tych doniczek, które dostałaś wsadziłam po dwa kartofelki, a zobacz co wyrosło :D
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłam sobie dzień wolnego, żeby móc się zająć ogrodem. Kolejne podejście do zagospodarowania przedogródka. Mam w tym miejscu masakryczną glinę, w której nic nie chce rosnąć. Rośliny się w tej glinie po prostu duszą. Muszę tu jakoś poprawić strukturę gleby. Eymyśliłam takie coś: Powycinałam kanny i część dalii. Bulwy kann zostały w ziemii- do wiosny rozłożą się w piękną próchnicę (tak już zrobiłam z częścią kann w zeszłym roku). Pocięłąm liście i łodygi, wykopałam rowek na głębokość jednego szpadla, wsypałam te pocięte liście i łodygi.

Obrazek

Przysypałam to wszystko ziemią i zostawiłam w tzw ostrej skibie, żeby mróz trochę nad tą gliną popracował. I tak rowek za rowkiem. Mam nadzieję, że liście się rozłożą i rozluźnią trochę to glińsko :roll: Jak myślicie, czy to bardzo durny pomysł był?

Obrazek
Musimy jeszcze dosypać w to miejsce ziemi, parę ton jeszcze leży na sąsiednim ugorze i wiosną bedzie można posadzić jakieś drzewo. Tylko jakie ;:88 Nie mogę się zdecydować, czy to ma być brzoza, czy raczej jakiś zasłaniający świerk...

Kwitna astry i ... pigwowiec

Obrazek

Obrazek

Bonica zachwyca po raz kolejny. Chcę ją zakulkować wg porady Ewy-Gloriidei. Muszę drut jakiś skombinować

Obrazek

NN na patyku też ani mysli zaprzestać kwitnąć mimo silnej plamistości liści

Obrazek

The Fairy dopiero sie szykuje- zobaczcie ile pąków :shock: Ciekawe, czy zdążą się rozwinąć

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tymi cannami to test jakiś pomysł. W tym celu stosuje się poplonowo rośliny np motylkowe lub żyto. To taki szybkościowy kompost. Ja właśnie niedługo wyrzucę taki nieprzerobiony do końca kompost i przekopię.
Miłka
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Piękne róże Dagmaro ;:108 Moja The Fairy też kwitnie, a w zasadzie już przekwita, bardzo lubię tą różę,bo kwitnie aż do mrozów...
Czytałam,że poprawia sie strukturę gliny mieszając ją z piaskiem czy żwirem i cos tam jeszcze... Gdzieś na forum to chyba przeczytałam. Też kiedyś zasypywałam tak różne odpadki z ogrodu i domu, zanim pojawił sie kompostownik. Zazdroszczę Ci tych 3 kompostowników, wiosną takie skarby masz do ogródka. ;:3 ;:3

Miłego dnia. ;:196
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sypię w tą glinę piach, ale nie zmienia to faktu, że dalej nic nie chce rosnąć. Zbyt jałowe to wszystko :( Kompostowniki zajęte. Usypałam górę liści obok. Wygląda to okropnie, ale nie wywalę tego przecież do kosza :roll:
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To może te liście też zakop ;)

Ja mam górę chwastów na środku, którą przykryłam sianem i słoma by mi nie rosły chwasty na chwastach a niech sobie gniją. Na next sezona niech się troszkę przerobi i ja chcę tam mieć dynie hehe a co ;)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Podpytaj Krysię - na jej nowej działce dziadek poprawiał strukturę gleby liśćmi, nie wiem dokładnie jak ale chyba widziałaś jaką ma ziemię ?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cebulla pisze:dalej nic nie chce rosnąć. Zbyt jałowe to wszystko
hehe! Nic nie chce rosnąć? A to wszystko pięknie kwitnące, to co? :;230

Ponoć jeszcze dolomit pomaga na strukturę gleby. Poradzono mi tak jak się żaliłam w wątku warzywniczym, że marchew mi nie rośnie.
Miłka
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

To Krysia sama podpowie :D Przywoził wory liści zgrabionych w parku, rozsypywał i razem przekopywał. I co roku siał poplony ozime - żyto z wyką, a wiosną to przekopywał. Daguś. Jak brakuje miejsca w kompostniku to zrób gdziekolwiek pryzmę - do wiosny w kompostnikach siądzie wszystko, będziesz mogła to przerzucić.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”