Ogród Soczewki
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Soczewki
Jacku ja mam tylko wielka nadzieję, że te drzwi otwarte nie będą 14-15 maja ba ja mam Komunię syna i nie będę miała wtedy głowy i czasu na rozrywkę.
A z sadzonkami będę musiała spróbować. Wydaje się banalnie łatwe ale doświadczenia wiem, że nie zawsze jest tak.
A z sadzonkami będę musiała spróbować. Wydaje się banalnie łatwe ale doświadczenia wiem, że nie zawsze jest tak.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I najgorsze, że trzeba długo czekać na taki efekt jak ostatnio kupiłaś. Chyba sadzonkowanie jest dobre tylko wtedy gdy potrzeba ogromnej ilości krzaczków. Inaczej czekasz latami.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Ja właśnie zrobiłam sporo sadzonek bukszpanowych - ciekawe, czy się przyjmą, bo trochę późno na ukorzenianie. Dam je za kilka dni do piwnicy, żeby miały dobrą temperaturę do rozwoju. Może do wiosny się ukorzenią?JacekP pisze:Monika, na taki rekonesans wiosną po szkółkach będzie więcej chętnychZwłaszcza na drzwi otwarte w maju.
Bukszpan ukorzeniam standardowo - badylki półzdrewniałe długości 10-15cm, dolną część obrywam z liści, wsadzam do ukorzeniacza i do ziemi. Jak mam miejsce, to daję pod szkło. Przyjmują się wolno ale niemal w 90%.

Monia, jakie drzewko rośnie w środku tej nowej rabaty?
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monisiu fiolet z bordowym bardzo dobrze się komponuje,można go rozjaśnić jasnym różem.
- Georginia
Po ile kupiłaś swojego Red Barona i gdzie.Z ogrodem to jest tak że musimy go zmieniać bo my się zmieniamy.Zmienia nam się gust i upodobania.To co podobało mi się kilka lat temu,wydaje mi się mało atrakcyjne i nieciekawe.Uczymy się rozwijamy i dopasowujemy swój ogród do swoich potrzeb estetycznych.Nie tylko my mamy wpływ na ogród ale on też zmusza nas do ciągłego uczenia się.Ale przecież wszyscy o tym wiedzą co ja się wymądrzam.Każdy kto porówna swoją wiedzę sprzed kilku lat o tym dobrze wie.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Alu, masz rację. My bez przerwy się rozwijamy. A w dodatku to też chyba kwestia nudy. To jak z meblami w domu. Co jakiś czas marzy nam się ich wymiana. Odświeżenie.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
WITAJ MONIKO
Zazdroszczę wykonanej pracy w ogrodzie. Ja tez lubię zmiany niestety w tym roku
nie zrobiłam nic.
Zazdroszczę wykonanej pracy w ogrodzie. Ja tez lubię zmiany niestety w tym roku
nie zrobiłam nic.
- Georginia
Goryczko bo może masz już wszystko zrobione tak jak należy i nic nie wymaga zmian.Może w przyszłym roku poczujesz potrzebę i wtedy będziesz się realizować w nowych aranżacjach.
-
- 1000p
Witajcie . Fajna dyskusja się rozwinęła na temat zmian naszych upodobań ogrodniczych.
Ale zacznę odpowiadać po kolei
Moniko drzewko na środku rabaty to wiśnia Kiku-Shidare. Wiem, że to odmiana płacząca i może zasłaniać swoimi gałązkami rabatę i roślinki rosnące na niej, ale ona mi rośnie bardzo wolno i pomyślałam że będę się martwiła co z tym fantem zrobić za kilka lat. Na razie nie przeszkadza.

Gosiu z sadzonkami to ja chcę spróbować, przecież nic mnie to nie kosztuje. Mam sporo miejsca za ogrodzeniem więc mogą sobie tam spokojnie rosnąć. A na wiosnę i tak zakupię całą partię młodych bukszpaników. Czekanie na nie wiele lat to nie dla mnie. Jak mi się coś w głowie ubzdura to muszę to mieć i to prawie zaraz
A po drugie jakbym miała tyle czekać to by mi się w ciągu tego czasu z 50 razy koncepcja na rabatę zmieniła.
Alu masz w 100% rację. Zmiany są potrzebne, a nawet konieczne. Ogród to organizm żywy i z każdym rokiem będzie ulegał zmianie. Pielęgnując go każdego dnia czegoś się uczymy. Ja jestem tego przykładem. Już wiem jak postępować z RH, wprowadziłam do swojego ogrodu nowe rośliny, na które wcześniej nie zwracałam uwagi, róże , trawki, bukszpany itp.
Pozytywne jest to że otwieramy się na wiedzę i nie ignorujemy jej.
Red Barona kupiłam na rynku za 5 zł ale ten pan już nie przyjeżdża. Pojawi się dopiero na wiosnę.
Krysiu nie ma czego zazdrościć, moje paznokcie teraz są w opłakanym stanie
Ale tak na poważnie to ty się już napracowałaś, ogródek masz dopieszczony, a zdrowie należy szanować.
Ten rok nie był dla Ciebie łatwy, mam nadzieję że do następnej wiosny zdrówko i siły powrócą
Ale zacznę odpowiadać po kolei
Moniko drzewko na środku rabaty to wiśnia Kiku-Shidare. Wiem, że to odmiana płacząca i może zasłaniać swoimi gałązkami rabatę i roślinki rosnące na niej, ale ona mi rośnie bardzo wolno i pomyślałam że będę się martwiła co z tym fantem zrobić za kilka lat. Na razie nie przeszkadza.

Gosiu z sadzonkami to ja chcę spróbować, przecież nic mnie to nie kosztuje. Mam sporo miejsca za ogrodzeniem więc mogą sobie tam spokojnie rosnąć. A na wiosnę i tak zakupię całą partię młodych bukszpaników. Czekanie na nie wiele lat to nie dla mnie. Jak mi się coś w głowie ubzdura to muszę to mieć i to prawie zaraz

Alu masz w 100% rację. Zmiany są potrzebne, a nawet konieczne. Ogród to organizm żywy i z każdym rokiem będzie ulegał zmianie. Pielęgnując go każdego dnia czegoś się uczymy. Ja jestem tego przykładem. Już wiem jak postępować z RH, wprowadziłam do swojego ogrodu nowe rośliny, na które wcześniej nie zwracałam uwagi, róże , trawki, bukszpany itp.
Pozytywne jest to że otwieramy się na wiedzę i nie ignorujemy jej.
Red Barona kupiłam na rynku za 5 zł ale ten pan już nie przyjeżdża. Pojawi się dopiero na wiosnę.
Krysiu nie ma czego zazdrościć, moje paznokcie teraz są w opłakanym stanie

Ten rok nie był dla Ciebie łatwy, mam nadzieję że do następnej wiosny zdrówko i siły powrócą

Pozdrawiam Monika
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55

-
- 1000p
Moniko początkowy zamysł był taki że będą rosły tam piwinie i trzykrotki ale w momencie pojawnienia się pomysłu na bukszpany w ogrodzie, koncepcja uległa zmianie. Srednica koła ma 2,8m. Piwonie zostały tyle,że posadziłam je bliżej wiśni, dosadziłam liliowce i 3 bukszpany. Wiosną planuję dosadzić niskie odmiany bukszpanu, lawendę, szałwię, trawki, żurawki, niskie berberysy, jeżówki. Myślałam takze o kociomiętce i pysznogłówce ale nie wiem czy te drugie nie będą za wysokie.
Obrzeże rabaty gzdzieś na szerokość 30 cm zamierzam wysypać kamykami, może wcisnę jeszcze jekieś duże kamienie.
Zobaczymy co mi z tego wyjdzie, bo planowanie to jedno a w trakcie realizacji to i tak się trochę zmienia.
Obrzeże rabaty gzdzieś na szerokość 30 cm zamierzam wysypać kamykami, może wcisnę jeszcze jekieś duże kamienie.
Zobaczymy co mi z tego wyjdzie, bo planowanie to jedno a w trakcie realizacji to i tak się trochę zmienia.
Pozdrawiam Monika
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Oj Moniczko, już z samych palnów widać, że zagęści sie mocno rabatka
Myślę, że przez zimę trzeba będzie dokonać selekcji
A wracając do pysznogłówki, nie jest ona wcale wyższa od jeżówek, które potrafią wysoko wyrosnąć

A wracając do pysznogłówki, nie jest ona wcale wyższa od jeżówek, które potrafią wysoko wyrosnąć

-
- 1000p
Pamelko myślę że nie, selekcję już zrobiłam. To się tylko tak wydaję ale w rzeczywistości to spory obszar do nasadzeń zwłaszcza ,że piwonie są młode i na pewno w następnym roku jeszcze się nie rozrosną. Nad pysznogłówką się zastanawiałm ponieważ ona tworzy spore kępy, a jeżówka ma tylko wysokie kwiaty, a kępkę liści mała i niezawysoką Nie mam pewności czy pysznogłówka będzie dobrze wyglądała koło piwonii. Jak widzisz watpliwości sporo ale i czasu również jeszcze dużo.
Ja bym chciała odrazu uzyskać efekt pełnej zarośniętej rabaty. Najwyżej później będę rozsadzać.
Ja bym chciała odrazu uzyskać efekt pełnej zarośniętej rabaty. Najwyżej później będę rozsadzać.
Pozdrawiam Monika
- gosia22
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
Moniko, dostałam maila z rosarium. Przesyłka ok. kosztuje 130zl za 20/25 krzewów. Oferta jest atrakcyjna, teraz zostaje mi tylko wszystko przeliczyć na euro. 

-
- 1000p
Gosiu bardzo się cieszę ,że mogłam pomóc.Jeśli zamierzasz kupić 20szt to wydaje mi się, że i tak się opłaca . O ile pamiętam pisałaś, że we Francji ceny róż są nawet po 20eur. A może namówisz jakąś koleżankę to wtedy koszty wysyłki będą mniejsze
Wcześniej pisałam że dostanę od mamy dwa dorosłe bukszpany. Oto jeden z nich. Drugi jest trochę wyższy i ma kształt bardziej kolumnowy. Zastanawiam się czy go nie ciachnąć w stożek. Trawka pomiędzy nimi będzie wyrwana ale to dopiero na wiosnę.

Wcześniej pisałam że dostanę od mamy dwa dorosłe bukszpany. Oto jeden z nich. Drugi jest trochę wyższy i ma kształt bardziej kolumnowy. Zastanawiam się czy go nie ciachnąć w stożek. Trawka pomiędzy nimi będzie wyrwana ale to dopiero na wiosnę.

Pozdrawiam Monika