Efcia- Hmm...to już nie mam argumentów za niebieskim kolorkiem Vandzi ;) Mi się podoba i już :P
Agita-Wiesz, czasami trzeba "posprzątać", nawet, we własnym hobby. Dlatego postanowiłam tutaj wpisać moją kolekcję, będę mogła popatrzeć za jakiś czas i zobaczyć, co się zmieniło... Pędziki...hmm..raczej na falkach ich nie będzie. Dużo młodych roślinek nabyłam w tym roku. Zatem na kwiaty sobie jeszcze poczekam troszku...
Celinko- cymbidium od dwóch dni już w środku

Ale podobno zapowiadają kilkanaście stopni na następny tydzień. Znowu wyniosę go na zewnątrz. Nadal go nie podlewam, dziś delikatnie tylko spryskałam z wierzchu korzenie
A dziś...pokażę Wam pączuszki na dendrobium phalaenopsis< to niezmordowane dendrobium>. Już wybarwione, na dniach powinno się otworzyć:
Nie mam pędzików, ale będą dwa przedłużenia. Jedno- to "Orange", falek woskowy z Castoramy. Miał dwa pędziki, jeden całkiem obcięłam, z drugiego puścił przedłużenie:
Drugie przedłużenie będzie na "Bieliku". To dziwna hybryda białego falka z Obi. Kupiłam go w czerwcu ub. roku i od tej pory stoi. Jedynie na jednym przedłużeniu kwitło tej wiosny. Przez półtora roku zero nowych korzonków i liści...po prostu wegetowało. Aż....w tamtym tygodniu wypuściło listek< po 18m-ach...to chyba największy "leniwiec" wśród moich storczyków>, a dziś zauważyłam, że przedłużenie rośnie:
Hmm...i odkrycie dzisiejszego dnia. Mimo, że to nie pędzik i tak się cieszę. Zrobiłam małe "przemeblowanie" w jednym z moich pojemników plastikowych, tam, gdzie stoją wszystkie keiki i reanimki. I przy okazji, przyjrzałam się keiki mojego dendr. kingianum. To roślinka bardzo słaba, 4 m-ce stała i nic nie rosła. W tym czasie jedno z keiki ugniło. Musiałam je oddzielić i wyrzucić. Drugie- po włożeniu do pojemnika puściło keiki i zaczęly mu rosnąć korzonki. A dziś odkryłam, że rosną obok roślinki dwa nowe przyrosty. Są maleńkie, ale jak cieszą takie małe sukcesy

Chyba zaczynają podobać mi się dendrobia, zwłaszcza keiki, które mam:
A jutro fotka pojemnika po przemeblowaniu. Wyciągnęłam falka reanimowanego, jest tam teraz 9 storczyków

Już go przykryłam pokrywką, ze względu na rozpoczynający się sezon grzewczy ;)
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny i zapraszam jutro