Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Justynko padam na ;:180 ,mogłabyś obdzielić ogród botaniczny taką ilością!!I te wszystkie nazwy.Musiałabym stale kapownik mieć pod ręką :oops:
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szkoda :( że żadna się nie wybiera a miałam nadzieję że chociaż kogoś poznam na żywo :roll:

Maleństwo urocze ;:138 a i reszta też świetnie się trzyma ;:224
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Kasiunieczka- będę o nie dbać. A w razie pytań wiem, do Kogo będę mogła się zwrócić. Do Ciebie :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Justynko,bardzo bogata kolekcja i pięknie ja zaprezentowałaś. ;:138 ;:138
A lista marzeń jeszcze długa?
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko- naprawdę mam maleńką kolekcję. Jak na dwa lata zbierania i kupowania :) Hmm...teraz może bardziej wybieram, jak coś mam kupić, bo miejsca mało... ;:224

Arlet- może na wiosnę... jechałabym teraz do Krakowa, gdyby nie to, że początkiem września już tam byłam ;:108

Henryku- dziękuję :) A lista chciejstw, wiadomo, że dluga. Nawet kilka hybryd falkowych na niej jest. W tm: Philadelphia i miniaturka brodow-biała woskowa ;)

Zrobiłam fotkę, 3 orchidei, które stoją na oknie w firmie. Czyli: Brassia, masdevallia i cymbidium:

Obrazek

Masdevallia, mimo, iż zaszuszyła pędzik, puszcza dwa, nowe przyrosty:

Obrazek

Oraz moje, wszystkie dendrobia. Od lewej z tyłu: zółte dendrobium, Berry Oda ( 3sztuki w donczce, wtym 2 keiki), dendrobium phalaenopsis, keiki dendrobium nobile biało-czerwone. Z przodu od lewej: keiki dendrobium nobile biało-zielone, keiki dendr. anosmum, keiki dendr. kingianum, keiki dendr. phalaenopsis:

Obrazek
parapetowce
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Cymbidium u Ciebie pięknie wyrośnięte,ciekawe,czy zaszczyci Cię kwieciem.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Justynko Cymbidium masz nieźle rozrośnięte ;:108 Jakby tak zaczęło puszczać pęd to na pewno więcej niż jeden :P
No i Dendrobia :) Mnóstwo ich masz :D Pewnie bardzo je lubisz?
No i ta Masdevallia :) Na razie malutko ma przyrostów (tak jak moja), ale gdy tylko obrośnie w zieleń (czyt. w siłę ;)) to na pewno zakwitnie obficie kwieciem :)
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Justynko, ale masz kolekcję :shock: Jak tak się wstawia po jednym zdjęcia to nie wiadomo ile ktoś tego ma, jak się zrobi takie podsumowanie to dopiero widać co i jak. Niezła już jest ta kolekcja.
Powodzenia w zdobywaniu kolejnych !

Ja się wybieram jutro do Krakowa, zobaczymy czy zdołam się oprzeć pokusom ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko- Wiesz, miałam nie pisać, ale....może nie zapeszę ;) Puszcza jednego "cosia", ale na razie jest maleńkie. Może ma 2, 3 mm, zdjęcia nie da rady zrobić nawet. Stoi już w środku od wczoraj. Na dzień wynoszę go na poddasze, na południowe okno. Bo mocno grzejemy, nie lubię zimna i pewnie by było za ciepło dla niego. Na noc wnoszę go z powrotem do pokoju, gdzie stoi Brassia i masdevallia :)

Zabka_Monis- a tak jakoś z tymi dendrobiami w tym roku wyszło. Kolekcja ich się powiększyła. Kupny mam tylko jeden, dendrobium phalaenopsis. reszta to...z wymiany ;) A cymbidium puszcza "coś". Ale to za tydzień, może 2 fotkę uda się mu zrobić. Nadal go nie podlewam, jeszcze ze dwa tygodnie. potem troszku będę podlewać, żeby korzenie mi nie zaschły.

Mala_Mi- koniecznie Rozejrzyj się za niebieskimi Vandami. Chodzi mi o ceny ;)
I Wróć z jakimś maleństwem choćby. Może kolejne dendrobium do kolekcji ;:224
parapetowce
efcia111
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 15:28

Post »

ja nie wiem czemu ale te niebieskie vandy mi się nie podobają... jakoś do mnie nie przemawiają... W obi są kwitnące w szkle za 130 zł ;>
Pozdrawiam, Ewa :)

Moje storczyki :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewcia, dzięki za cenę ;) A ja mam sadzonkę żółtej...może kiedyś zakwitnie. Dlatego chcę niebieską. Poza tym w tym kolorze jest bardzo malo storczyków, dlatego taką sobie wymarzyłam ;:108
parapetowce
efcia111
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 15:28

Post »

może i mało, ale jakoś kwiatów nie lubie w tym kolorze... Ogólnie niebieski to mój ulubiony kolor, ale jakoś do kwiatów mi nie pasuje.. Tak nienaturalnie wyglądają :D
Pozdrawiam, Ewa :)

Moje storczyki :D
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Justyś, ale dałaś po oczach! :) Trzeba przyznać, niezła kolekcja Ci się już uzbierała, i jaka różnorodna- trzymam kciuki za wszystkie po kolei i życzę dużo pędzików, w końcu najlepszy czas na to; niech się biorą do roboty w podzięce za dobrą opiekę! ;:215
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Justynko dorobiłaś się niezłej kolekcji dendrobii :) cymbidium już wziełaś do domu? moje jeszcze na polu
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Efcia- Hmm...to już nie mam argumentów za niebieskim kolorkiem Vandzi ;) Mi się podoba i już :P

Agita-Wiesz, czasami trzeba "posprzątać", nawet, we własnym hobby. Dlatego postanowiłam tutaj wpisać moją kolekcję, będę mogła popatrzeć za jakiś czas i zobaczyć, co się zmieniło... Pędziki...hmm..raczej na falkach ich nie będzie. Dużo młodych roślinek nabyłam w tym roku. Zatem na kwiaty sobie jeszcze poczekam troszku... ;:108

Celinko- cymbidium od dwóch dni już w środku :) Ale podobno zapowiadają kilkanaście stopni na następny tydzień. Znowu wyniosę go na zewnątrz. Nadal go nie podlewam, dziś delikatnie tylko spryskałam z wierzchu korzenie ;:108

A dziś...pokażę Wam pączuszki na dendrobium phalaenopsis< to niezmordowane dendrobium>. Już wybarwione, na dniach powinno się otworzyć:

Obrazek

Nie mam pędzików, ale będą dwa przedłużenia. Jedno- to "Orange", falek woskowy z Castoramy. Miał dwa pędziki, jeden całkiem obcięłam, z drugiego puścił przedłużenie:

Obrazek

Drugie przedłużenie będzie na "Bieliku". To dziwna hybryda białego falka z Obi. Kupiłam go w czerwcu ub. roku i od tej pory stoi. Jedynie na jednym przedłużeniu kwitło tej wiosny. Przez półtora roku zero nowych korzonków i liści...po prostu wegetowało. Aż....w tamtym tygodniu wypuściło listek< po 18m-ach...to chyba największy "leniwiec" wśród moich storczyków>, a dziś zauważyłam, że przedłużenie rośnie:

Obrazek

Hmm...i odkrycie dzisiejszego dnia. Mimo, że to nie pędzik i tak się cieszę. Zrobiłam małe "przemeblowanie" w jednym z moich pojemników plastikowych, tam, gdzie stoją wszystkie keiki i reanimki. I przy okazji, przyjrzałam się keiki mojego dendr. kingianum. To roślinka bardzo słaba, 4 m-ce stała i nic nie rosła. W tym czasie jedno z keiki ugniło. Musiałam je oddzielić i wyrzucić. Drugie- po włożeniu do pojemnika puściło keiki i zaczęly mu rosnąć korzonki. A dziś odkryłam, że rosną obok roślinki dwa nowe przyrosty. Są maleńkie, ale jak cieszą takie małe sukcesy :heja Chyba zaczynają podobać mi się dendrobia, zwłaszcza keiki, które mam:
Obrazek

A jutro fotka pojemnika po przemeblowaniu. Wyciągnęłam falka reanimowanego, jest tam teraz 9 storczyków ;:224 Już go przykryłam pokrywką, ze względu na rozpoczynający się sezon grzewczy ;)

Dziękuję Wszystkim za odwiedziny i zapraszam jutro ;:108
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”