Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne
A ja walczę z sumakiem ... jest przepiękny ale ciągle wyrasta z ziemi jakiś jego nowy mały pypeć!
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to mnie przekonaliście. Mam kawałek działki całkiem oddzielony brukiem od reszty. I posadzę tam szafirki. Już kupiłem
Rozważam jeszcze posadzenie pod krzakami, gdzie psy ludojady zrobiły sobie legowisko. Konwaliom i fiołkom te bestie dały radę.

Rozważam jeszcze posadzenie pod krzakami, gdzie psy ludojady zrobiły sobie legowisko. Konwaliom i fiołkom te bestie dały radę.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
A ja sobie posadziłam trawkę żubrówkę bo ładnie pachniała...
Pachnie dalej ładnie, ale "wyprosić" ją z warzywniaka jest baaardzo truuuudnooo!
Rośnie dokładnie tak samo jak perz!

Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
To był motyl...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Faktycznie, u nas wyrasta nawet na żwirowym podjeździe
Zagłuszyła już goździki, wyparła inne słabsze trawki ozdobne, teraz zabiera się za podbój całej łąki za płotem
Z drugiej strony na żwirze świetnie kiełkuje lebiodka, pielę sobie podjazd ręcznie (
) a tu pachnie mi ziółkami 

Zagłuszyła już goździki, wyparła inne słabsze trawki ozdobne, teraz zabiera się za podbój całej łąki za płotem

Z drugiej strony na żwirze świetnie kiełkuje lebiodka, pielę sobie podjazd ręcznie (

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
ja dopiero teraz zauważam korzyści z tak szybko rozrastających się roślin jakimi są trzykrotka wirginijska i dzwonek brzoskwiniolistny , cały sezon rosną i rosną .....i teraz też rosną ....
jeśli macie nadmiar trawy żubrówki to chętnie się nią zaopiekuję .....

jeśli macie nadmiar trawy żubrówki to chętnie się nią zaopiekuję .....

W tym roku posadziłam, ale szybko wyrzuciłam żubrówkę.Miała rosnąć w duecie razem z pachnącymi, białymi narcyzami, gdyż wiosną wcześnie i szybko się rozwija.Jednak tempo rozrostu, zbyt długie rozłogi, a przede wszystkim wyleganie skutecznie mnie zniechęciły.
Ależ żubrówka ma wiele zalet
, a posadzić najlepiej do doniczki 

- Lorrie
- Kontakt:
A ja sobie dwa bambusy bez ograniczenia korzenia posadziłam. No i przerażam się z każdym dniem coraz bardziej, widząc ile on kłów w koło siebie wypuszcza ...
- tesala
- 10p - Początkujący
- Od: 20 sie 2010, o 17:20
a ja sobie mam rdestnicę sachalińską też rośnie gdzie chce ale moja koleżanka ugryziona przez kleszcza dostała boreliozy a na to schorzenie dobra jest ta rdestnica-koleżanka ją wykopie i zużyje na leczenie i po herbacie!
Ale wiesz, ze oprócz wykrzyknika istnieją też inne znaki przestankowe? Bishop
Ale wiesz, ze oprócz wykrzyknika istnieją też inne znaki przestankowe? Bishop
- tesala
- 10p - Początkujący
- Od: 20 sie 2010, o 17:20
to okropna choroba którą zaraża kleszcz i która sie leczy ogromna ilością antybiotyków co prowadzi do grzybicy organizmu więc leki osłonowe plus dieta bez cukru nawet w produktach np marchew ale co ja tu przeciez można to znalezć w internecie- bakterie te atakują mózg i inne organy horrorGrzegorzR pisze:To boreliozie to jakaś mądrość ludowa, czy co?
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przestrzegam przed nierozważnym sadzeniem tej odmiany miskanta na rabatach z innymi roślinami lub w ich pobliżu.śnieżka pisze:Miskant cukrowy- też paskudztwo- rozłazi się strasznie- ale już go pokonałam- chemia i widły amerykańskie przez kilka lat.
Jest piękny, to fakt ale miejsce dla niego musi byc bardzo rozważnie dobrane.
Ostatnio rugowaliśmy trzyletniego miskanta cukrowego i dwóch mężczyzn miało co robic przez trzy godziny w pocie czoła.
Rozłogi są bardzo twarde i włażą wszędzie, musieliśmy wykopywac mniejsze rośliny z tej rabaty, bo rozłogi miskanta splątały się z ich korzeniami

Dziwię się tylko, bo ogród był aranżowany przez firmę

- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
Może projektant przespał wykład o trawach?goni@k pisze: Dziwię się tylko, bo ogród był aranżowany przez firmę

"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2

- po Twojej wypowiedzi zastanawiałam się, czy nie usunąć z działki, przejrzałam moją WIELKĄ ENCYKLOPEDIĘ ROŚLIN, gdzie dużo miejsca poświęcają " roślinom inwazyjnym" i...obejrzałam właśnie "Maję w ogrodzie" - sumaka owoce są jadalne!! Coś podobnego. Sprawdziłam - na naszym forum jest napisane, że indianie robią z nich napoje. Nie wycinam! Będę go jeśćtesala pisze:S U M A K straszliwy chwast.Tepic nalezy w kazdej postaci.Spotkalam sie z nim w Kanadzie w 1991 roku jest roslina dyskryminowana zarasta wszystko nawet tory kolejowe wypiera rosliny wartosciwe.Jak go zobaczylam to mnie zatkalo.On ucieknie do lasow i bedzie nieszczscie.Dlaczego ?nikt z nim nic nie robi

- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Miechuneczki rozdętej jakoś nikt nie wymienił? Nikt nie posiada? Tudzież kosmosik podwójnie pierzasty.
Spotkałam się gdzieś kiedyś z ostrzeżeniem w opisie jakiejś rośliny,że raz wprowadzona do ogrodu może przeżyć gospodarza.
Spotkałam się gdzieś kiedyś z ostrzeżeniem w opisie jakiejś rośliny,że raz wprowadzona do ogrodu może przeżyć gospodarza.
Pozdrawiam - BabajAGA
- Lorrie
- Kontakt:
Właśnie. Miechunka. Rośnie już wszędzie. I jeszcze tekie wielkie żółte piękne, nie wiem co to. Dostałam jedno kłącze podobne do perzu od mamy a już mam zarośnięte całe ogrodzenie i część rabaty ...