Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne

Post »

A ja walczę z sumakiem ... jest przepiękny ale ciągle wyrasta z ziemi jakiś jego nowy mały pypeć!
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to mnie przekonaliście. Mam kawałek działki całkiem oddzielony brukiem od reszty. I posadzę tam szafirki. Już kupiłem :heja ;:138
Rozważam jeszcze posadzenie pod krzakami, gdzie psy ludojady zrobiły sobie legowisko. Konwaliom i fiołkom te bestie dały radę.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Od: 3 mar 2008, o 16:41

Post »

A ja sobie posadziłam trawkę żubrówkę bo ładnie pachniała... :roll: Pachnie dalej ładnie, ale "wyprosić" ją z warzywniaka jest baaardzo truuuudnooo! :lol: Rośnie dokładnie tak samo jak perz!
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Faktycznie, u nas wyrasta nawet na żwirowym podjeździe ;:65
Zagłuszyła już goździki, wyparła inne słabsze trawki ozdobne, teraz zabiera się za podbój całej łąki za płotem :;230

Z drugiej strony na żwirze świetnie kiełkuje lebiodka, pielę sobie podjazd ręcznie ( :twisted: ) a tu pachnie mi ziółkami :;230
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

ja dopiero teraz zauważam korzyści z tak szybko rozrastających się roślin jakimi są trzykrotka wirginijska i dzwonek brzoskwiniolistny , cały sezon rosną i rosną .....i teraz też rosną .... :;230

jeśli macie nadmiar trawy żubrówki to chętnie się nią zaopiekuję ..... :uszy
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

W tym roku posadziłam, ale szybko wyrzuciłam żubrówkę.Miała rosnąć w duecie razem z pachnącymi, białymi narcyzami, gdyż wiosną wcześnie i szybko się rozwija.Jednak tempo rozrostu, zbyt długie rozłogi, a przede wszystkim wyleganie skutecznie mnie zniechęciły.
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Ależ żubrówka ma wiele zalet :;230 , a posadzić najlepiej do doniczki :lol:
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A ja sobie dwa bambusy bez ograniczenia korzenia posadziłam. No i przerażam się z każdym dniem coraz bardziej, widząc ile on kłów w koło siebie wypuszcza ...
Awatar użytkownika
tesala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 sie 2010, o 17:20

Post »

a ja sobie mam rdestnicę sachalińską też rośnie gdzie chce ale moja koleżanka ugryziona przez kleszcza dostała boreliozy a na to schorzenie dobra jest ta rdestnica-koleżanka ją wykopie i zużyje na leczenie i po herbacie!

Ale wiesz, ze oprócz wykrzyknika istnieją też inne znaki przestankowe? Bishop
Awatar użytkownika
tesala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 sie 2010, o 17:20

Post »

GrzegorzR pisze:To boreliozie to jakaś mądrość ludowa, czy co?
to okropna choroba którą zaraża kleszcz i która sie leczy ogromna ilością antybiotyków co prowadzi do grzybicy organizmu więc leki osłonowe plus dieta bez cukru nawet w produktach np marchew ale co ja tu przeciez można to znalezć w internecie- bakterie te atakują mózg i inne organy horror
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

śnieżka pisze:Miskant cukrowy- też paskudztwo- rozłazi się strasznie- ale już go pokonałam- chemia i widły amerykańskie przez kilka lat.
Przestrzegam przed nierozważnym sadzeniem tej odmiany miskanta na rabatach z innymi roślinami lub w ich pobliżu.
Jest piękny, to fakt ale miejsce dla niego musi byc bardzo rozważnie dobrane.
Ostatnio rugowaliśmy trzyletniego miskanta cukrowego i dwóch mężczyzn miało co robic przez trzy godziny w pocie czoła.
Rozłogi są bardzo twarde i włażą wszędzie, musieliśmy wykopywac mniejsze rośliny z tej rabaty, bo rozłogi miskanta splątały się z ich korzeniami ;:223
Dziwię się tylko, bo ogród był aranżowany przez firmę ;:14
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

goni@k pisze: Dziwię się tylko, bo ogród był aranżowany przez firmę ;:14
Może projektant przespał wykład o trawach? ;:224
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

tesala pisze:S U M A K straszliwy chwast.Tepic nalezy w kazdej postaci.Spotkalam sie z nim w Kanadzie w 1991 roku jest roslina dyskryminowana zarasta wszystko nawet tory kolejowe wypiera rosliny wartosciwe.Jak go zobaczylam to mnie zatkalo.On ucieknie do lasow i bedzie nieszczscie.Dlaczego ?nikt z nim nic nie robi
- po Twojej wypowiedzi zastanawiałam się, czy nie usunąć z działki, przejrzałam moją WIELKĄ ENCYKLOPEDIĘ ROŚLIN, gdzie dużo miejsca poświęcają " roślinom inwazyjnym" i...obejrzałam właśnie "Maję w ogrodzie" - sumaka owoce są jadalne!! Coś podobnego. Sprawdziłam - na naszym forum jest napisane, że indianie robią z nich napoje. Nie wycinam! Będę go jeść :;230 :;230
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Miechuneczki rozdętej jakoś nikt nie wymienił? Nikt nie posiada? Tudzież kosmosik podwójnie pierzasty.
Spotkałam się gdzieś kiedyś z ostrzeżeniem w opisie jakiejś rośliny,że raz wprowadzona do ogrodu może przeżyć gospodarza.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Właśnie. Miechunka. Rośnie już wszędzie. I jeszcze tekie wielkie żółte piękne, nie wiem co to. Dostałam jedno kłącze podobne do perzu od mamy a już mam zarośnięte całe ogrodzenie i część rabaty ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”