Andzin sen - ogród początki....
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Andzin sen - ogród początki....
Aniu superowego wypoczynku 

- fela
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Andziu, ja też życzę wspaniałego urlopu i dużo słońca. U mnie go nie ma, to może znajdziesz je po greckiej stronie nieba. 

- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
Dziewczyny dziękuję i obicuję, że wypocznę tak jak trzeba
Zamierzam leżeć bykiem i niczym się nie martwić. Zdam relację po powrocie.
Dzisiaj jeszcze pokażę Wam troszkę sirpniowego ogordu - albo tego co ogrodem ma zamiar być w przyszłości
Dzika łąka z daliami i mieczykami. Bardzo je lubię, zwłaszcza dalie te dwukolorowe, w każdym roku i na każdym krzaczku są inne, cudeńka
Potem troszkę moich rojników i ostrokrzewy, jeden już ma czerwone owoce (dziewczynak) a drugi po raz kolejny kwitnie (chłopczyk). No i jeszcze troszkę innych rzeczy:

To sa miewczyki z biedronki, ten powinien sie nazywać :"Teraz Polska"

To tyle na dzisiaj. Odezwę się po 14 września i zasypię Was zdjęciami z Grecji
Pozdrawiam cieplutko i dopiero teraz wakacyjnie...

Zamierzam leżeć bykiem i niczym się nie martwić. Zdam relację po powrocie.
Dzisiaj jeszcze pokażę Wam troszkę sirpniowego ogordu - albo tego co ogrodem ma zamiar być w przyszłości

Dzika łąka z daliami i mieczykami. Bardzo je lubię, zwłaszcza dalie te dwukolorowe, w każdym roku i na każdym krzaczku są inne, cudeńka

Potem troszkę moich rojników i ostrokrzewy, jeden już ma czerwone owoce (dziewczynak) a drugi po raz kolejny kwitnie (chłopczyk). No i jeszcze troszkę innych rzeczy:
To sa miewczyki z biedronki, ten powinien sie nazywać :"Teraz Polska"

To tyle na dzisiaj. Odezwę się po 14 września i zasypię Was zdjęciami z Grecji

Pozdrawiam cieplutko i dopiero teraz wakacyjnie...

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Andziu-Jak wilczarz jurajski radzi sobie ze schodami?Pokonuje w obie strony?Co do nasturcji-nasionka zbiera się gdy wyschną,są wtedy takie beżowe.Zielone są dość długo,można je wówczas przerobić na kapary po polsku,no ale nie będzie na siew.Moje były wysiane zdecydowanie za późno i chyba nie zdążą zakwitnąć.Mieczyki z "Biedronki" określane roboczo jako "Teraz Polska" nazywają się Madame de Paris,miałam je w zeszłym roku.
- Andzia1
Witam wszystkich po urlopie
Co prawda to przynajmniej 2 tygodnie mineło od powrotu, ale jakoś tak nie mam na razie nic do pokazania nowego w ogrodzie, więc siedzę cichutko.
Ewciu, wilczarz mój kochany schody pokonuje w locie - rzec by można, doskonale skacze sie z nich za rzucanym patykiem
Niestety mój pomidor skalniakowy, jak zresztą wszystkie koktajlowe także zostały zniszczone przez zarazę ziemniaczaną, w przyszłym roku muszę chyba je popryskać.
Domowe roślinki też trochę ucierpiały w czasie urlopu, bo rodzinka podlewała nie te co trzeba, a te co trzeba zapominała podlać.
Niezastąpione są natomiast aksamitki i rącznik, który pięknie kwitnie i zawiązuje nasiona, będe sie mogła podzielić, nasturcje jeszcze kwitną, nasionka nadal maja zielone - mam nadzieje, że będzie pogoda by dojrzały do zebrania.
I tyle krótkiego meldunku.
Z Grecji przywiozłam oprócz wspomnienia zapachu wszechobecnej bazylii i oregano, zdjęcia rozmarynu i oliwki stareńkiej.
Drzewko oliwne nie umiera nigdy, to na prawdę fenomen! W Grecji najstarsze ma ponoć 2600 lat! a w Jerozolimie 4000 !!
Nawet kiedy rozpada sie ze starości, to ze środka zaczyna wyrastać młoda roślinka.
Grecję zapamiętam jako ogromny gaj oliwny. Rosną wszędzie, i na prawdę są skarbem narodowym.
Ta oliwka rośnie w Delfach przy świątyni Hery. Może nie jest tak stara jak ruiny tej świątyni, ale myślę, że niejedno mogłaby opowiedzieć.

Skrawek ziemi przy jednym z monastyrów w Meteorach - juz zagospodarowany ziółkami przez mniszki

O mój rozmarynie... w Olimpii, rosły jak u nas pokrzywy

Ta bugenwilla miała chyba ze 100 lat... na dole pień miał średnicę ze 30 cm!

a tutaj taka mała palemka w ateńskiej Agorze:

Na koniec zostawiam Wam trochę greckiego ciepełka i słońca, miłego dnia!!

PS.
Uczę wilczarza jak należy siedzieć w psim legowisku

Co prawda to przynajmniej 2 tygodnie mineło od powrotu, ale jakoś tak nie mam na razie nic do pokazania nowego w ogrodzie, więc siedzę cichutko.
Ewciu, wilczarz mój kochany schody pokonuje w locie - rzec by można, doskonale skacze sie z nich za rzucanym patykiem

Niestety mój pomidor skalniakowy, jak zresztą wszystkie koktajlowe także zostały zniszczone przez zarazę ziemniaczaną, w przyszłym roku muszę chyba je popryskać.
Domowe roślinki też trochę ucierpiały w czasie urlopu, bo rodzinka podlewała nie te co trzeba, a te co trzeba zapominała podlać.
Niezastąpione są natomiast aksamitki i rącznik, który pięknie kwitnie i zawiązuje nasiona, będe sie mogła podzielić, nasturcje jeszcze kwitną, nasionka nadal maja zielone - mam nadzieje, że będzie pogoda by dojrzały do zebrania.
I tyle krótkiego meldunku.
Z Grecji przywiozłam oprócz wspomnienia zapachu wszechobecnej bazylii i oregano, zdjęcia rozmarynu i oliwki stareńkiej.
Drzewko oliwne nie umiera nigdy, to na prawdę fenomen! W Grecji najstarsze ma ponoć 2600 lat! a w Jerozolimie 4000 !!
Nawet kiedy rozpada sie ze starości, to ze środka zaczyna wyrastać młoda roślinka.
Grecję zapamiętam jako ogromny gaj oliwny. Rosną wszędzie, i na prawdę są skarbem narodowym.
Ta oliwka rośnie w Delfach przy świątyni Hery. Może nie jest tak stara jak ruiny tej świątyni, ale myślę, że niejedno mogłaby opowiedzieć.
Skrawek ziemi przy jednym z monastyrów w Meteorach - juz zagospodarowany ziółkami przez mniszki

O mój rozmarynie... w Olimpii, rosły jak u nas pokrzywy

Ta bugenwilla miała chyba ze 100 lat... na dole pień miał średnicę ze 30 cm!
a tutaj taka mała palemka w ateńskiej Agorze:
Na koniec zostawiam Wam trochę greckiego ciepełka i słońca, miłego dnia!!
PS.
Uczę wilczarza jak należy siedzieć w psim legowisku

regulamin Andziu
regulamin Andziu
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Aneczko kochana widoki z sierpniowego ogrodu naprawdę piękne ciepłe i słoneczne i dziękuję za widoki z ciepłych cudnych rejonów gdzie moze kiedyś uda mi się dotrzeć
(może na starość hihi)_

- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Witaj Andziu,świetny ten skalny ogródek ziołowy greckich mniszek!Mam nadzieję,ze mimo podlewania na odwrót nie masz dużych strat?AniaWoj wybiera się na Jesienną Wystawę(jako widz),a Ty?
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Aniu-cudowne zdj z ogrodu...jeszcze piękniejsze z wakacji...a najlepsze to poglądowe 

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Witaj Aniu
Wygrzałaś się troszeczkę i oderwałaś od rzeczywistości...tego nam potrzeba od czasu do czasu. I jeszcze egzotycznych roślinek
Wilczarz pewnie zrozumiał
ale przy rodzinie i tak wygodniej 

Wilczarz pewnie zrozumiał

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- Andzia1
Celinko, cała przyjemność po mojej stronietrzynastka pisze:Aneczko kochana widoki z sierpniowego ogrodu naprawdę piękne ciepłe i słoneczne i dziękuję za widoki z ciepłych cudnych rejonów gdzie moze kiedyś uda mi się dotrzeć(może na starość hihi)_

Ewciu, jakoś te moje roślinki się pozbierały, chyba tęskniły za mną jak wilczarzEwkaEs pisze:Witaj Andziu,świetny ten skalny ogródek ziołowy greckich mniszek!Mam nadzieję,ze mimo podlewania na odwrót nie masz dużych strat?AniaWoj wybiera się na Jesienną Wystawę(jako widz),a Ty?

Wygrzałam, oderwałam i już planuje następny wyjazd wakacyjnybasjak pisze:Witaj AniuWygrzałaś się troszeczkę i oderwałaś od rzeczywistości...tego nam potrzeba od czasu do czasu. I jeszcze egzotycznych roślinek
![]()
Wilczarz pewnie zrozumiałale przy rodzinie i tak wygodniej

Wilczarz zagryzł na śmierć to legowisko

regulamin Andziu
regulamin Andziu
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Dlatego ,ze pogoda nie pozwala na wyjście do ogrodu trzeba prześledzić parę nowych watków . Trochę Twój zanidbałam ,ale wszystko da sie naprawić . Jeszcze raz przesledziłam Wasze poczynania i nie wychodzę z podziwu jak szybko się uwinęłas z upiększaniem terenu wokół domu . Sterta kamieni powoli znika i układa się w piękne kształty na rabatkach . Ogrom prac już za Wami . Podobał mi się widok Twojego pupila z konewką ,ale moze chciał pomoc również sąsiadowi podlać ogród . Piękne i ciepłe wspomnienia z wakacji 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Andziu wszystko obejrzałam z zachwytem.Drzewa oliwne wszędzie na południu są czczone.W Turcji też oglądałam takie 2 - tysiącletnie,które można było tylko fotografować bez podchodzenia do nich blisko.Widzę,że obie zabrałyśmy się już za planowanie przyszłoroczne
Uściskaj Tytuska

Uściskaj Tytuska

- Andzia1
Grażynko, Jakuch, bardzo dziękuje za odwiedziny i miłe słowa
Jadziu, pracy czeka mnie jeszcze ogrom, ale to na prawdę cieszy kiedy można robić tak jak chcesz i u siebie. Na razie tylko taras i skalniak udało mi się - powiedzmy - skończyć, bo już mam nowe plany i szykują się zmiany.
Grażynko, Turcja to nasz plan na przyszłe wakacje
czy możesz polecić jakiś konkretny region?
A tutaj jeszcze takie coś, to jest jakiś taki ogromny owad z gatunku motyli chyba, Jest wielkości kolibra i łudząco do niego podobny, zrobiliśmy mu chyba ze 100 zdjęć, ale tylko na jednym go widać, pije nektar z dziwaczka (chyba), rosły w Grecji wszędzie - jak u nas aksamitki

Pozdrawiam gorąco w ten deszczowy dzień i troszkę wakacyjnego słoneczka jeszcze zostawiam:

Jadziu, pracy czeka mnie jeszcze ogrom, ale to na prawdę cieszy kiedy można robić tak jak chcesz i u siebie. Na razie tylko taras i skalniak udało mi się - powiedzmy - skończyć, bo już mam nowe plany i szykują się zmiany.
Grażynko, Turcja to nasz plan na przyszłe wakacje

A tutaj jeszcze takie coś, to jest jakiś taki ogromny owad z gatunku motyli chyba, Jest wielkości kolibra i łudząco do niego podobny, zrobiliśmy mu chyba ze 100 zdjęć, ale tylko na jednym go widać, pije nektar z dziwaczka (chyba), rosły w Grecji wszędzie - jak u nas aksamitki

Pozdrawiam gorąco w ten deszczowy dzień i troszkę wakacyjnego słoneczka jeszcze zostawiam:
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- fela
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
Cześć Andziu, pysznie się ogląda takie słoneczne widoki, zwłaszcza w pochmurny dzień. Dobra terapia na jesienne melancholie. Uwielbiam fotografie, dzięki nim utrwalamy w pamięci wszystkie cudowne wspomnienia i możemy zawsze powracać do chwil pełnych piękna i magii. Bugenwille, gigantyczne palmy, kolibrowe motyle to już niezwykła sceneria, a historia tej wspaniałej cywilizacji zachwyca jeszcze bardziej. 

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
ANDZIU zwrócilam również uwagę na Twój taras masz go zrobiony z takich samych desek ryflowanych jak moja weranda tylko ,ze ja je malowałam takim ciemnym palisandrem . Trochę sie naoglądałam tytoniu i chyba w przyszłym roku też go posadzę u siebie . Jest niski i pachnie