Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Dziękuję kochane dziewczyny za pochwały ;:4
Justynko, chciałaś zdjęcie z bliska pojedynczego kwiatuszka masdevallii. Zobacz TUTAJ

Moją ulubioną masdevallią jest jednak hybryda, którą mam już prawie 2 lata (prezent :) )
Ona kwitnie okrągły rok, tylko robi czasem około miesięczną przerwę na odpoczynek i....dalej do dzieła :D
Obecnie po przerwie znów obsypana pączkami. Oprócz tych widocznych, są jeszcze ukryte międzylistkami (widać na 2-gim zdjęciu):

Obrazek Obrazek

Kolejna Masdevallia Measuresiana sprawiła mi niespodziankę dwiema łodyżkami kwiatowymi. Trochę śmieszy mnie wygląd
łodyżki - cienka jak niteczka, ma już prawie 15 cm, a pączek prawie tak chudziutki jak tak łodyżka. Czyżby rosło "Brzydkie kaczątko" ? :)

Obrazek

A teraz zdjęcia dla moich kochanych koleżanek, od których dostałam poniższe roślinki:

od Madzi (madzik) Masdevallia striatella (Madziu, rośnie już czwarty młody listeczek w tym maleństwie :heja )
To zdjęcie z sierpnia:
Obrazek

i od Halinki (orange30) Ludisia discolor Dostałam szczepkę - widoczny w środku rośliny odcięty kawałek łodyżki z listkiem.
Trochę się rozrosła :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu, jaką temp. zapewniasz swoim masdevalliom, że tak pięknie kwitną?
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Asiu śliczna ta Twoja Ludiśka ;:138 Jeszcze do szczęścia brakuje jej kwitnienia ;:215 Już nie wspomnę o żółtej Masdevallii ;:92 ;:79
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

To sobie powzdychałam nad tymi kwiatuszkami :tan
Marzę o jakiejś hybrydzie masdevalli, bo są chętniejsze do kwitnienia i ładnie się rozrastają. Do tego łatwiej przystosowują się do warunków niż boaniki. Moze kiedyś na takową trafię, jak Twoja żółta... ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Superanckie kwiatki :uszy
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu, przejrzałam Twoje wątki pod kątem uprawy masdewalii, naprawdę wiele się dowiedziałam. Niby już znałam/czytałam te posty, ale po prostu co nieco umknęło mi z pamięci. Obejrzałam dokładnie Twoje fotki, by rozpoznać mieszankę podłoża, w którym rosną.
Moje masd. latem nie wyglądały najlepiej, mimo że w domu mam raczej chłodno (w lipcowe upały było ok. 20 st.C w dzień), doniczki stały nad kamieniami zalanymi wodą, podlewam je tylko wodą z dzbanka filtrującego, pilnowałam, by nie przesuszyć- niestety wyglądały b. licho, miały plamki na listkach. Już myślałam, że mi padną. Na szczęście teraz każda wypuszcza nowe listki i chyba jesteśmy na dobrej drodze. :)

Twoje masd. są piękne, masz po prostu do nich rękę. Ładnie rosną, chętnie i uroczo kwitną :) Gratuluję! Naprawdę chciałabym, by kiedyś moje masd. wyglądały choć w połowie tak zdrowo jak Twoje :)

Również warta wspomnienia jest katleja, ech, piękna jest ;:167
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Ależ pięknie kwitną i rosnąTobie masdevalie ;:138
Pytałaś o kwitnienie vandy od 15 VII=14 IX :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

madzik pisze:Asiu - Twój Liparis ma mocno wypasione te młode psb :shock: (przyznaj się - czym go dokarmiałaś?) , prawie tak duże jak te stare i pewnie dlatego już wyszedł pęd ;:63 . Mój stoi jak zaczarowany :roll: , mimo iż staram się, żeby miał wilgotno. Korzonków wypuścił całe mnóstwo i rośnie chyba nowa psb, ale pochewki dalej maleńkie, no i nowe psb mają może połowę wielkości starych :?
Masd. coccinea prześliczna, no i boskie są tej pofalowane łodyżki :lol:
Madziu, zapomniałam Ci odpowiedzieć :oops:
Pochewki kwiatowe pojawiły się w trzech pseudobulwach. Ale - o dziwo - pęd przebił się u tej najmniejszej.
W dwóch większych, pochewki są również maleńkie i od dłuższego czasu stoją w miejscu. Pewnie czekają na swoją kolej.
Za to pęd obecnie rośnie jak na drożdżach i już kształtują się mikroskopijne pączki. Super to wygląda !
A co do dokarmiania... chyba raczej go głodziłam, bo traktowałam podobnie jak Masdevallie, b.oszczędnie z nawożeniem.
Nie żałowałam jedynie picia ;:126

Nesuniaaa - masdevallie rosną u mnie w sypialni, gdzie zawsze mam chłodniej niż w innych częściach mieszkania.
Okno prawie zawsze rozszczelnione. Obecnie temperatura przy szybie wynosi w dzień ok. 18-20 st., nocą o parę stopni mniej.

Halinko, wcale nie marzę o kwiatach Ludisii. Średnio mi się podobają. Za to liście BARDZO !

Justynko, masz rację z tymi hybrydami. Rzeczywiście są bardziej chętne do kwitnienia. Sama mam jeszcze jakieś 3 botaniczne, które
o kwitnieniu nawet nie myślą, choć mieszkają u mnie już ok. roku.

Goskle dziękuję :)

Kamilko - jak miło, że znów zaglądasz na forum i piszesz ;:196
Co do plamek na liściach masdevallii, to chyba prawie wszystkie jakieś mają. Początkowo się nimi przejmowałam.
Teraz widzę, że to również stały element przy ich uprawie. U roślin, które zakupiłam, zawsze były jakieś plamy na liściach.
Za to młode listki rosły już bez nich. Bywa jednak, że i na nich coś się pojawia. Ja odcinam i zabezpieczam cynamonem tylko te,
które wydają się 'niezbyt ciekawe'.Tzn. czasem kawałek liścia, a czasem cały.
One również odbarwiają się, gdy w naturalny sposób 'odchodzą w siną dal'.
Niech Ci Twoje masdevallie pięknie zakwitną Kamilko i pytaj, gdy będziesz miała wątpliwości. Jak tylko będę potrafiła - pomogę :)

Mario Tereso, nawet nie wiesz, jak mnie uradowałaś swoimi odwiedzinami :heja :tan
Dzięki za odpowiedź o Vandach. Dowiedziałam się więc, że kwiaty dłużej żyją niż u katlejek. Wdzięczne storczyki. I piękne ;:226
U mnie w sferze marzeń (brak warunków...)
P.S. Buziaki dla "małego Ogrodnika" ;:196
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Asiu, skoro mąż wie o korzeniastym Aeridesie, to i vanda by mu się spodobała, jak myślisz? ;)

Ludisia piękna; te liście..! Poluję teraz na jakąś, czasem można za grosze kupić, popróbuję i ja... I też zupełnie nie zależy mi na kwiatach ;)

Masdevalie cudne, obie, i nie wiem która bardziej!! ;:63 Mam je w odległych planach, będę się pewnie wracać do Ciebie dokształcać jak Kamilka. Czy one wszystkie są takie drobne; listki długości 15-20cm? Takie widziałam u Asi-Haim, zaskoczyło mnie to, ze zdjęć wyglądały mi na rozmiary cambrii... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, co do Vand, to na parapecie w wazonie może by się dało przemycić, ale już wiszącą na tle firanki z plątaniną korzeni... chyba by nie przeżył :roll:
Mimo to, nie ma problemu - na parapetach BRAK MIEJSCA :!:

A teraz dla Ciebie na szybko zrobiłam zdjęcie kilku wybranych masdevalii o różnych rozmiarach liści. Od 8 cm (od nasady po czubek) - najmniejsza,
12 cm średnia, i do 26 największa (najstarsze liście):
Zdjęcie robione teraz wczesnym popołudniem w pokoju półn.-wsch pod światło, więc wybacz marną jakość fotki.

Obrazek
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Asiu czy Twoja Masdevallia dostaje jakieś sterydy? :;230 Jest tak cudnie rozrośnięta, że moja się chowa przy niej :oops: Jednak kwiatuszki będziemy miały podobne pod warunkiem, że moja zechce zakwitnąć :) A Twoja kwitnie uroczo ślicznie :) Gratuluję :)
No i fajny parapet masdevalliowy :D
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu, dzięki :) Na pewno będę pytać. O plamkach na masd. czytałam trochę, moje miały je już od początku. Tak jak ty się nimi zbytnio nie przejmuję, ale sama wiesz, jaka jest u mnie sytuacja :)

Twoje masd. wyglądają jak wyjęte żywcem z jakiejś wystawy lub storczykowego czasopisma. Naprawdę piękne, aż chce się westchnąć: "kiedy moje takie będą?"
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Pi?ekne storczyki, ale nie wiem, czemu uważasz, że nie dałabys sobie rady z Vandą. Sa dużo prostsze niż Massdevalie czy Cattleye, tylko się kąpie zamiast podlewania i są bez podłoża.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ja tez powtórzę za Kamilą" kiedy moja będzie taka piękna"?
Cudne te Twoje masdevallie ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Twoja Masdevallia z fioletowymi kwiatami mnie po prostu zachwyca ;:97 !
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”