Francja znana i nieznana - EDU

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Francja znana i nieznana - EDU

Post »

Tak jak Abeille, ja tez zwiedziłam małe coś niecoś w ramach dni własności narodowej.
W mojej malej miejscowości są trzy piękne palące, niestety żadnego nie można było zwiedzić. Dwa zostały przetworzone na hotele, ostatni nie wiem co się w nim znajduje ale jest imponujący. Położony na wzgórzu dominuje nad miastem.
fotkę ściągnęłam z internetu.

Obrazek

Tak wiec troszeczkę rozczarowana, pojechałam z rodzinka do Erquy znajduje się tam zamek z pięknym ogrodem. Domena jest prywatna otwarta tylko od maja do września. Wnętrze domu można zwiedzić ale tylko parter, na pietrach mieszkają właściciele. Nie można tez robić we wnętrzu zdjec, właściciel pilnuje hihi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo bym chciała wiedzieć co to za kwiaty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracając z wycieczki zatrzymaliśmy się na wybrzeżu, pogoda była piękna w sam raz na robienie fotek :lol:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit wszystkich cieplutko. Wiem co to za drzewo , nazywa sie Tecoma Grandiflora i wiecie ze ma ona 230 lat ;:154

Obrazek

i na koniec dorzucę owce Jacobs dziwaki takie z 4 rogami trochę przypominają ...psy.

Obrazek

Obrazek
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

Przez chwilę się rozmażyłam oglądając te krajobrazy ;:3
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Gosiu, wycieczka do pozazdroszczenia. Piękne widoki. Może ten zamek w Twojej miejscowości jest zamieszkały i w prywatnych rękach,
dlatego nie był otwarty do zwiedzania w ten weekend ? Jest ich dużo takich zamków i pałaców rozsianych po całej Francji których nie da rady zwiedzać ;:224
;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Wiesiu, masz racje zamek jest prywatna własnością. Ja miałam nadzieje ze właściciele otworzą go w tak szczególny dzień. Niestety nie...
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Jeśli Was dalej paryski temat interesuje to oprowadzę Was dzisiaj po Paryżu mniej znanym.
Paryż mniej znany to także przepiękne przejścia kryte nazywane Passages couverts albo Galeries w samym centrum starego prawobrzeżnego Paryża
w okolicach Wielkich Boulwarów.
Mało turystów tu dociera chyba tylko Japończycy i Amerykanie, a ich historia jest związana z rozwojem handlu w XIX wieku tych dzielnicach. Przejścia kryte były
budowane pomiędzy dwoma budynkami i kryte szkłem, tak by bogata klientela tej części miasta nie mokła na deszczu chodząc po ówczesnych sklepach.
W tym czasie było ponad 150 takich krytych handlowych uliczek, a do dzisiaj pozostało dostępnych tylko 20. W tych przejściach są dzisiaj sklepiki, galerie sztuki,
restauracje, księgarnie. Część z nich jest oryginalna a część została odbudowana na wzór oryginałów.

Ich liczba bardzo zmniejszyła się wraz z otwarciem Wielkich Magazynów takich jak Printemps i Galeries Lafayette i wraz z przebudową miasta przez prefekta
Haussmanna. Ale odwiedzając takie miejsca można doskonale sobie wyobrazić spacerujące panie w krynolinach z parasolkami kupujące w tutajszych sklepikach.

Jednym z ładniejszych przejść jest Galerie Vivienne. Jest to przejście wybudowane w 1823 roku dzięki funduszom spekulacyjnym na giełdzie. Jest to Galeria
najbardziej luksusowa i elegancka z wszystkich które pozostały z tej epoki. Wejścia do takich przejść są na ogół w bramach domów, często z opisem nad bramą a
czasami pod nogami tak jak w przypadku tego przejścia. Do większości takich krytych przejść jest też kilka wejść z różnych ulic.

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Innym przejściem w stylu bardziej klasycznym jest Galerie Colbert. Było ono wybudowane by robić konkurencję Galerie Vivienne i jest położone tuż obok.
Dawniej można było przejść z jednej galeri do drugiej, ale dzisiaj to połączenie nie jest dostepne. To przejście powstało na miejscu wyburzonego starego hotelu.

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Ostatnie zdjęcie to Passage des Princes zbudowany w 1860 roku. Był on wyburzony i odbrestaurowany. Znajdują się tam głównie sklepy z zabawkami.
Zapraszam na następne wycieczki
:wit
Wątki Pszczółki
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jesteście jak przewodnik Pasala.Super temat.Zdjęcia piękne.Pozdrawiam i czekam na więcej.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu, fotki jak zwykle super ! Pamiętam ze był taki passage obok muzeum Grevin, galeria Vivienne jest baardzo ładny ;:108

Ja chciałabym powrócić do "mojej Bretanii" hihi. Pogoda była ładna tego weekendu mimo ze był duży wiatr. Moze dlatego niebo było prawie ze bez chmurne a morze w kolorze szmaragdowym?
Nawet znaleźli się chętni do kąpieli.

Plouha

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Plouha plaza Bonaparte

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mieliśmy szczęście, obdarowano tym:

we Francji nazywa się to "couteaux" czyli nóż. W smaku przypomina małże, pychota ;:137

Obrazek

Jedliśmy także homary ;:137 :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Wiesiu cudowne widoki Paryża zachęcają coraz bardziej i mam nadzieję że to marzenie się spełni może nie w przyszłym roku ale w następnym kto wie.Jeśli oferujesz się jako przewodniczka tym bardziej mnie zachęcasz.Wspaniale jest spacerować podziwiając piękno niż ganiać z miejsca do miejsca by móc powiedzieć że tam się było, bo niestety tak to wygląda na zorganizowanych wycieczkach.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Danusiu, zorganizowane wycieczki też unikam tak jak ty, bo przecież celem nie jest 'zaliczyć' kolejne turystyczne miejsca, tylko poogladać z przyjemnością.
pozwiedzać i dowiedzieć się czegoś ciekawego o ich histori. Może następne moje opowieści jeszcze bardziej Cię zachęcą by przyjechać do Francji i obejrzeć je
na własne oczy. :shock:
Gosiu, do pasaży wokół muzeum Grevina jeszcze na pewno wrócę, bo jest ich jeszcze kilka do obejrzenia i pewnie też do pokazania. A bretońskie wybrzeże
pięknie wygląda w jesiennym słońcu. :P Pozazdrościć Ci tylko tej bliskości morza, tych spacerów wdłuż klifów i wdychania morskiego powietrza. ;:138
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

W ten deszczowy i ponury dzień akurat jest czas by Was oprowadzić po jednej z najładniejszych paryskich dzielnic jakim jest Montmartre.
Już były zdjęcia z Montmartru w tym wątku, ale tym razem zatrzymamy się troszkę dłużej na tej mniej znanej jego części i przy okazji opowiem
Wam trochę anegdot, zdarzeń i faktów w nim związanych, może Was zainteresują, może wzruszą, może ubawią.
Myślę, że same zdjęcia, to tak jak zwiedzanie różnych miejsc nie wiedząc co tam się działo, nie znając ich histori, ani ludzi którzy tam żyli to tak
jakbyśmy oglądali najlepsze danie w restauracji, nie mogąc go spróbować i poznać jego smaku. Najlepsze wrażenia umykają nam spod ust. ;:108

Spacer po wzgórzu Montmartre
Przez długie wieki Montmartre było małym wzgórze oddalone o kilka kilometrów od Paryża. Najpierw miejsce strategiczne dla Rzymian którzy wybudowali
ponoć tutaj świątynię boga Marsa i kilka innych. Później miejsce pochowku pierwszych chrześcijan, z których najsłynniejszym był Święty Denis.
Był to pierwszy biskup Paryża któremu około 250 roku według legendy ścięto tutaj głowę przed świątynią Mercurego. Święty Denis podniósł się, wziął
ściętą głowę w ręce i poszedł 6 kilometrów na północ gdzie padł u stóp pobożnej wdowy Catula, która go pochowała według obrządku chrześcijańskiego.
Na jego grobie posiała zboże by go ukryć. W tym miejscu święta Genowefa w 475 roku zbudowała Bazylikę Saint Denis, która nosi jego imię. Bazylika Saint
Denis jest dzisiaj bardzo znana, bo tam spoczywa większość królów Francji. Warto też tam wpaść podczas pobytu w Paryżu.
Dzisiaj można obejrzeć na Wzgórzu Montmartre na jednym z licznych skwerów posąg Świętego Denis z głową w rękach. Niestety posąg jest całkiem
niedawno robiony bo w 1995 roku choć wygląda na starszy.

Obrazek

Bazylika Sacré-Coeur czyli Świętego Serca jest najbardziej związana z tym wzgórzem i najbardziej znana w świecie. Wszyscy chyba ją znają i widzieli
choćby tylko na zjęciach. Z tarasów u stóp Bazyliki widać cały prawie Paryż.

Obrazek Obrazek

Nie będę się dłużej tutaj zatrzymywać, bo jest inny kościółek, tuż obok który zasługuje na uwagę. Kościół Świętego Piotra Eglise Saint-Pierre jest niepozorny i nie wszyscy
go zauważają a przecież jest to jeden z dwóch najstarszych kościołów w Paryżu. Wybudowany na ruinach byłej świątyni rzymskiej boga Marsa, ten kościół
był poświęcony przez papieża Eugeniusza III w 1147 roku i należał do klasztoru Benedyktynek. Dzisiaj jest jedyną pozostałością po klasztornych rozległych
włościach.

Obrazek Obrazek Obrazek

Nie jest zupełnie znany a przecież znajduje się tak blisko Bazyliki Sacré-Coeur że można je uchwycić na jednym zdjęciu. ;:108

Obrazek

Źródło informacji Wikipedia, http://www.tao-yin.com/arts_classiques_ ... martre.htm
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Po tematach poważnych czas na tematy mniej poważne. Co wiecie o wiatrakach na Montmarcie? na pewno znacie 'Moulin Rouge', taki
czerwony wiatrak w którym mieści sie jeden z bardziej znanych paryskich kabaretów. No więc musicie przecież wiedzieć że Moulin Rouge
nigdy nie było wiatrakiem i tak jak mówią jedyną rzeczą którą ten wiatrak do ten pory mieli, to pieniądze klientów.

Więc skąd się wziął ten czerwony wiatrak? Dawno, dawno temu, na wzgórzu Montmartre było trzydzieści wiatraków. Potem zostało ich tylko
czternaście. Wśród młynarzy na początku XIX wieku było czterech braci Debray. W czasie najazdu Rosjan na Paryż w 1814 roku walczyli oni z bronią
w ręku broniąc dostępu do Paryża od strony północnej. Rosjanie zabili trzech z braci. Jednak nocą czwarty brat ugościł Rosjan strzałami artylerii, bo był on
byłym artylerzystą w armii Napoleońskiej i znalazł na wzgórzu dwa działa pozostawione przez garnizon armii francuskiej który zdezertował w międzyczasie.
Rosjanie zaatakowali małą grupę i nasz dzielny artylerzysta zabił rosyjskiego oficera dowodzącego strzałem z rewolweru. Rosjanie poćwiartowali młynarza i
jego syn wyszedł z walki jako inwalida przebity lancą szabli. Nie mógł już pracować jako młynarz więc miał wspaniały pomysł by otworzyć w swoim
młynie restaurację z płatnym balem. Jego młyn stał się więc słynnym 'Moulin de la Galette' który istnieje do dziś jako restauracja.

Obrazek

Matka Debray resztki ciał swoich czterech synów pochowała na pobliskim cmentarzu stawiając na grobie pomnik w kształcie okrwawionego młyna, więc
w kolorze czerwonym. Ponoć właśnie ten czerwony młyn stał się początkiem legendy 'Moulin Rouge'.
Idea czerwonego młyna była wykorzystana przez dwóch biznesmenów rodem z Alzacji którzy podobnie jak ostani z żyjących Debray, otworzyli restaurację z
płatnym balem ale dodali jeszcze słynnego francuskiego Kankana. 'Moulin Rouge' nie był wybudowany na wzgórzu tylko u jego stóp i zwabia do dzisiaj
wielu turystów mieląc ich pieniądze.
A na wzgórzu Montmartre pozostały do dzisiaj tylko dwa prawdziwe młyny, jeden na prywatnej posesji jest mało widoczny od strony ulicy, a w drugim jest
znana restauracja 'Moulin de la Galette'.

Obrazek Obrazek

Nie szukajcie pozostałych młynów, pozostało po nich tylko wspomnienie i stare rysunki.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Super wątek ! Piękne zdjęcia i opisy ;:138
Już od dawna marzy mi się zwiedzanie Francji :)
A póki co, czytam.... czytam.... i oglądam.... ;:180
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Agatko, dziękuję w imieniu całej paczki która sie tutaj dzielnie udziela ;:196 cieszę się bardzo że nasz francuski wątek Ci się spodobał i może nawet zachęci
do podróży :heja a jeśli Cię jeszcze nie zanudziliśmy to dalej będę ciągnąć moje opowieści o Paryżu i okolicach.
Gosiu, dotarłam do cmentarza Montmartre i jestem oczarowana. On ma dużo wdzięku, te wszystkie kapliczki i groby bardzo bogato ozdabiane, jego położenie
i atmosfera. Szczególnie jesienną porą ma dużo uroku.

Najpierw grób Juliusza Słowackiego, szkoda wielka że nie spotkałam przy nim Polaków. Był jakiś taki bardzo smutny, opuszczony pośród innych grobów. Polskich
grobów niewiele w tej kwaterze cmentarza i do tego oddalony od wejścia. Dobrze chociaż że odnowiony, ale miałam wrażenie że jednak grób Słowackiego zasługuje
na więcej uwagi. Ten trzeci grób wyglada na grób rodzinny Sapiehów.

Obrazek Obrazek Obrazek

Najbardziej odwiedzanym grobem na tym cmentarzu jest grób Dalidy. Akurat trafiłam na jednego z jej fanów. To nie był ten co przychodzi codziennie, zwierzył mi się że
jest przy grobie Dalidy tylko trzy albo cztery razy na miesiąc i na każdą ważną okazję. Przyniósł białą różę i rzecz bardzo wzruszająca, poszedł za pomnik by dyskretnie
potrzymać rękę statuły Dalidy. Takich fanów jak on jest sporo. A dwóch fanów przychodzi codziennie by opiekować się jej grobem i grobem jej psychoanalisty, który jest
akurat kilka grobów dalej w tej samej aleji. Sam grób robi wrażenie, i wyróżnia się bardzo z całego rzędu starych grobów i cmentarnych kaplic.

Obrazek Obrazek

Wracając jednak do rodaków na obczyźnie, niedaleko od wejścia można zobaczyć wspólny żołnierski grób Polaków byłych powstańców. Trochę dalej grób rodziny
Kamieńskich z bardzo ładną rzeźbą, ale nic o nich nie wiem.

Obrazek Obrazek

Znalazłam też grób księcia Sobańskiego.
A największą dla mnie niespodzianką był ten grób w odnowie. Jak można na nim się doczytać jest to grób księżnej Potockiej. Więc pogadałam trochę z ekipą
która zajmuje się renowacją by dowiedzieć się czegoś więcej o tej księżnej. Ale niestety poza tym że była rosyjską księżniczką zaślubioną z hrabią Potockim
to już nic więcej nie wiedzieli. Za to dowiedziałam sie od nich, że to nie rodzina Potockich finansuje odnowę grobu tylko merostwo Paryża. ;:108
Otóż mają oni jakiś tam fundusz coroczny na odnowę grobów opuszczonych i wybierają te co im sie podobają, mają jakąś wartość architekturalną albo
historyczną i w ten sposób pomiędzy wieloma pięknymi i opuszczonymi grobami jest kilka odnowionych.
Szkoda że cały cmentarz tak nie wygląda ;:65 byłoby jeszcze ładniej. Na ten grób w odnowie trafiłam właśnie szukając grobu Edgara Degas, słynnego
francuskiego malarza znanego z obrazów tańcerek z paryskiej opery. I okazało się że jego grób to ten skromny grób z medalionem zaraz obok grobu
księżnej Potockiej. Do tego jego rodzina chciała chyba dodać sobie szlachetności bo napisali nazwisko w dwóch częściach 'de Gas' a nie 'Degas'. Ten właśnie
przymionek 'de' oznacza szlachetne pochodzenie rodziny u Francuzów.

Obrazek Obrazek

Wiele innych bardzo ciekawych grobów jest na tym cmentarzu. Jest grób Emila Zoli, znanego pisarza, kompozytora Offenbacha i Bizeta, wynalazcy saxofonu
pana Saxa i wiele jeszcze innych znanych i mniej znanych postaci. A widok ogólny jest malowniczy i niektóre groby monumentalne

Obrazek Obrazek

Mam nadzieję że jesienny spacer po tym cmentarzu Wam się spodobał i zapraszam na następne opowieści.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Wiesiu - na pewno mnie nie zanudzicie !!!!!!!! Jestem pod wrażeniem :) Z przyjemnością będę czytać kolejne wpisy i opowieści :) No i zdjęcia :) ;:63
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”