Hoja carnosa, compacta, variegata i odmiany
- izabelka34
- 100p
- Od: 15 lip 2009, o 16:54
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hoja carnosa, compacta, variegata i odmiany
Może być najzwyklejsza,kwiatowa,tylko dodaj troszkę piasku lub żwirku,perlitu,zeby była bardziej przepuszczalna.
-
Arletko carnosa zaczęła u mnie kwitnąć dopiero po przeniesieniu na południowe okno!!!Stała na wschodnim za firanką i rosła tylko w liście.Od kiedy jest na południowym kwitnie od wiosny.Teraz ma tylko 3 grona kwiatowe ale przez całe lato była nimi dosłownie obsypana.Liście mają kolor oliwkowy,miejscami wręcz przypalone.Tylko w lipcu,podczas upałów była powieszona zazdroska,teraz słońca już niewiele i nie tak ostre to już nie cieniuje.Nawet maluchów.Nie przykładam wagi do regularnego podlewania,niekiedy była sucha jak pieprz!!Jest przestawiana,obracana i nie traci kwiatów.Więcej ma sucho niż mokro.Urosła u mnie od kawałka pędu,który wzięłam od znajomego.U niego była ściana carnosy!!!Obłędnie piękne,zielone liście ale nigdy nie zakwitła.Pozwolił mi uciąć kawałek ( ucięłam 2
).Szybko się ukorzeniła i zakwitła u mnie chyba w drugim roku.

- AGA Z
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A rozkwitła, rozkwitła.

Kolejny pędzik zaraz pokaże kwiatki. Trzy następne w drodze, są jeszcze małe i nie wiem czy w tym roku jeszcze zakwitnie. Jest już tak krótko widno.

Kolejny pędzik zaraz pokaże kwiatki. Trzy następne w drodze, są jeszcze małe i nie wiem czy w tym roku jeszcze zakwitnie. Jest już tak krótko widno.

Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- izabelka34
- 100p
Witam
Jakiś czas temu dostałam 3 zaszczepki hoi do ukorzenienia taką jak Grażynka pokazuje na fotce,tj carnosa i jedna z nich ma pąk kwiatowy... wsadziłam je do perlitu i pod folie,stały i stały..aż zauważyłam że ten pąk jest coraz większy
Teraz nie wiem czy przesadzić je do podłoża czy na razie zostawić w tym perlicie żeby nie oddpadł.Proszę o radę.dziękuję

Jakiś czas temu dostałam 3 zaszczepki hoi do ukorzenienia taką jak Grażynka pokazuje na fotce,tj carnosa i jedna z nich ma pąk kwiatowy... wsadziłam je do perlitu i pod folie,stały i stały..aż zauważyłam że ten pąk jest coraz większy

pozdrawiam Iza
-
Jeżeli będzie stała pod folią to kwiaty szybko opadną!!Zostaw w perlicie dopóki bedą kwitły,potem delikatnie bez otrzepywania,urywania perlitu przenieś do właściwej doniczki.
rok (czy półtora roku) temu dostałam od mamy szczepkę z przekwitłym pąkiem kwiatowym. Czy powinnam się go pozbyć? Roślinka jest maleńka i nie wiem, czy ten pąk jej nie przeszkadza.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:

- izabelka34
- 100p
Prosze mi napisac co sie dzieje z moja carnosa,porobily sie jej jakies jasno zielone plamy na lisciach.Co to jest?

pozdrawiam Iza
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Za zimno, za mokro.
Liście raczej opadną.
Skontroluj korzenie, koniecznie!
Liście raczej opadną.
Skontroluj korzenie, koniecznie!
- aledra7
- 1000p
- Od: 21 paź 2008, o 14:17
Moja compacta po przesadzeniu zaczęła marnieć, listki się marszczą i żółkną
mam nadzieję że to efekt przesadzania a nie jakiejś choroby, co myślicie? włożyłam ją do akwarium i przykryłam szybą zostawiając tylko małą szczelinkę żeby było powietrze. Uważacie że dojdzie do siebie? może mógłby ktoś mi coś poradzić? będę wdzięczna
przypomniało mi się że po przesadzeniu zapomniałam jej podlać
po dwóch dniach z listkami zaczęło się dziać to co wyżej

przypomniało mi się że po przesadzeniu zapomniałam jej podlać

- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
Też polecam odciąć ten zielony pęd tak na wszelki wypadek. Zielone pędy w moich tricolorkach odcinam, ukorzeniam i zawsze można komuś sprezentować - jakiemuś kwiatowemu laikowi
Albo kilka pędów zasadzić w jednej doniczce Dzięki czemu będzie wielka i gęsta carnosa 

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Na moją zzieleniałą tricolorkę nie było chętnego, postanowiłam wywalić.Kasia86 pisze: Albo kilka pędów zasadzić w jednej doniczce Dzięki czemu będzie wielka i gęsta carnosa