Storczyki Storczykowej cz. 3
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 3
Jeszcze trochę trzeba będzie poczekać, bo pędzik rośnie powoli, wolniej, niż latem, może dlatego, że słonka coraz mniej...
A dzisiaj byłam w obi i kupiłam sobie 2 Phal., zdjęcia potem. Niestety nie znalazly się tam żadne Mini Marki ani inne nazwane hybrydy, ale wybór był dość ciekawy. Było trochę Phal. valera, rózne półminiaturki, trochę zwykłych... Oprócz Phal. parę Cambrii, Oncidiów i Miltonii.
A dzisiaj byłam w obi i kupiłam sobie 2 Phal., zdjęcia potem. Niestety nie znalazly się tam żadne Mini Marki ani inne nazwane hybrydy, ale wybór był dość ciekawy. Było trochę Phal. valera, rózne półminiaturki, trochę zwykłych... Oprócz Phal. parę Cambrii, Oncidiów i Miltonii.
- Storczykowa
Pomarańczwowy woskowy (Bardzo mi się spodobał, ale niestety niedługo pocieszę się jego kwitnieniem, bo podczas wnoszenia go do domu odpadły mu pyłkowiny, a to bardzo skraca życie kwiatu. Niby ma jeszcze pąki, ale na pewno większość zrzuci):

Różowy półminiaturek, kupiłam go, bo już kiedyś takiego miałam, ale tamten usechł.

Różowy półminiaturek, kupiłam go, bo już kiedyś takiego miałam, ale tamten usechł.

Nie wiem czy tylko ja mam problem ze zdjęciami bo tylko ostatnie mi się otwiera a na pewno jest co oglądać
Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
- Storczykowa
U mnie wszystkie się otwierają, więc nie wiem, czemu u ciebie nie chcą...
Już jest OK
Pomarańczwowy woskowy piękny i niech ci kwitnie jak najdłużej
Pomarańczwowy woskowy piękny i niech ci kwitnie jak najdłużej
Zapraszam...
i pozdrawiam..

A co to za teoria?Bardzo mi się spodobał, ale niestety niedługo pocieszę się jego kwitnieniem, bo podczas wnoszenia go do domu odpadły mu pyłkowiny, a to bardzo skraca życie kwiatu.

Tę różową też mam i ta hybryda nosi nazwę Brother Little Amaglad.
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Dusiu śliczne, a ten woskowy przecudny
może tak nie będzie jak myślisz i jednak będziesz cię cieszyła nim długo 

- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wpadłam z rewizytą ale cóż innego u Ciebie można podziwiać.Piękne modelki na pięknych zdjęciach.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- Kaja-gr
- 200p
- Od: 24 kwie 2010, o 01:00
- Kontakt:
pomarańczowy jest wprost genialny
Cudowny kolor, muszę takiego kiedyś znaleźć ;)

Dusiu
za to, że przez Ciebie mam następne chciejstwo
ten woskowy jest prześliczny, normalnie aż mi się serducho do niego uśmiechnęło:)
Kaja, dobrze ze daleko mieszkasz, nie będziemy się ścigać między regałami w poszukiwaniu takiego falka

Kaja, dobrze ze daleko mieszkasz, nie będziemy się ścigać między regałami w poszukiwaniu takiego falka

Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
- Storczykowa
Już mi się to nie raz sprawdziło, że po odpadnięciu pyłkowin lub po zapyleniu kwiat usycha, bo "myśli", że już spelnił swoją funkcję. Pierwszy raz się z tym zetknęlam 5 lat temu przy próbie zapylenia Cymbidium, a potem też czasem się zdarzyło, ze z jakiegoś powodu pyłkowina odpadła i kwiat przekwitł w ciągu kilku dni. Ten prawdopodobnie zrzucił je, jak go próbowałam zakryć kurtką przy wnoszeniu do domu, żeby nie było widać, że znowu mam nowe storczyki. Ale dzisiaj otworzył jeden z pąków, więc może jednak trochę mnie pocieszy?*Kasia pisze:A co to za teoria?Bardzo mi się spodobał, ale niestety niedługo pocieszę się jego kwitnieniem, bo podczas wnoszenia go do domu odpadły mu pyłkowiny, a to bardzo skraca życie kwiatu.Pierwszy raz słyszę.
Tę różową też mam i ta hybryda nosi nazwę Brother Little Amaglad.
A jak wam się tak podoba ten pomarańczowy, to warto się wybrać do obi, jak ja bylam, to jeszcze było takich jak mój przynajmniej z 10, a u was też mogą być. Są jeszcze inne ładne, nawet Phal. valera, rózne półminiaturki. Jeszcze się zastanawiałam nad takim bordowym z dużą ilością pąków, był lekko woskowy, ale T. pozwolił mi tylko na 2.
Mi tez przy jednym falku, którego przyniosłam do domu ze zniszczoną pyłkowiną w jednym kwiatku tak się zdarzyło ze praktycznie na drugi dzień zaczął więdnąć, więc może coś w tym jest. A nowe nabytki..hehe, no cóż... ja też wnoszę migusiem na piętro, tak żeby rodzice nie widzieli.
Tak kusisz i kusisz...że chyba zajrzę do OBI niebawem....
Tak kusisz i kusisz...że chyba zajrzę do OBI niebawem....

Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
- Storczykowa
Tak się niestety zdarza, ze opadają kwiaty, jak stracą pyłkowiny, więc trzeba bardzo uważać.
A pędzik Vandzi rośnie, trzeci pęd tetraspisa też
. Wiele Phal. puszcza listki i korzenie.
A pędzik Vandzi rośnie, trzeci pęd tetraspisa też

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Wg mnie też ten pomarańczowy powalający, to moje niespełnione wciąż marzenie- pachnie może?
Dusia ma rację, jeśli chodzi o utratę pyłkowiny, ale może tym razem jakoś się uda- trzymam kciuki żeby trochę jednak pokwitł ;)
Dusia ma rację, jeśli chodzi o utratę pyłkowiny, ale może tym razem jakoś się uda- trzymam kciuki żeby trochę jednak pokwitł ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Poczytałam o tej pyłkowinie. Nie raz po przestawieniu storczyka zdarzało mi się, że nagle tracił kwiaty. Teraz wiem, ze może go po prostu obtarłam...
Nie miałam pojęcia, że coś takiego może się dziać u storczyków
Nie miałam pojęcia, że coś takiego może się dziać u storczyków