Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 3

Post »

Witaj Ewelinko, ubywa kolorów, jest tak zimno, że kolejne kwiaty nie rozwijają się. Teraz jesienią trudno żeby było nastrojowo, kiedy z drzew lecą żółte liście a dni szaro-bure. Dziękuję za miłe słowa.

Witaj Działeczko, miło mi, że znowu zawitałaś do mnie. Myślałam, że u ciebie jest o wiele lepsza pogoda. Co do malinek to obrodziły w tym roku obficie, są duże i smaczne, tylko pogoda nie dopisuje i wolno dojrzewają.

Serdecznie pozdrawiam i przesyłam dużo ;:3 ;:3 ;:3.

Dzisiaj trochę gorących barw

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rybkaa
200p
200p
Od: 15 lip 2010, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hej Irenko :D moje 2 hebe będą u mnie pierwszą zimę i mam zamiar je troche zabezpieczeć przed mrozem(jak nie zapomnę)miałam chęć na trzecia sztukę ale rozsądek wygrał-choc barzdo ładna była , taka z biało-zielonymi listkami :D -obcinasz może przekwitłe kwiatki? ponoc one lubią takie środowisko jak funkie-więc półcień i cień lubią jak najbardziej-pozdrowionka
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30

Post »

Irenko, Twoje słoneczka chyba doleciały za ocean. ;:108 Pogoda na przemian deszczowo-słoneczna, ale właśnie z przewagą słońca. Niech tylko trochę podeschnie grunt, będę kraść trawnik na rzecz rabatki. :tan

Pozdrawiam serdecznie :wit Róze prześliczne :uszy Czy masz też miniaturki? Pytam, bo ostatnio kupiłma kilka i zastanawiam się, jak się nimi zająć, żeby były szczęśliwe... ;:167 ;:167 ;:167 Poradzisz coś ;:3
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Irena37 pisze:Obrazek
" W dzień końca świata
pszczoła krąży nad kwiatem nasturcji..."
/Cz. Miłosz/
To zdjęcie uświadomiło mi , jak rzadko widać teraz w ogrodach nasturcje... a szkoda, bo są piękne i niestrudzenie kwitną. Zaopatrzę się w nasionka i w kolejnym roku też posieję :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie miłe dziewczyny, krótko cieszyłam się ciepłem i słońcem, dzisiaj od obiadu leje i zrobiło się zimno a miałam tyle planów, przycinanie orzecha laskowego, jaśminu, kiedy ja to zrobię?

Rybko jak twoje hebe wygląda, czy to jest krzaczek o drobnych i gęstych listkach podobny do tego o biało-zielonych, one ładnie kwitną i podobno zimują w gruncie tylko trzeba je okryć i zabezpieczyć na zimę, ja ich nigdy nie miałam, staram się sadzić takie rośliny żeby dobrze znosiły zimy i nie mam z nimi problemu. Hebe, które miałam (str. 25) traktowałam jako jednoroczne, ponieważ sadzonki były tanie, rosły u mnie w półcieniu w ziemi próchniczej.

Działeczko cieszę się, że trochę słonka do ciebie dotarło a u mnie znowu ponuro. Jak masz dobrze, że możesz uszczuplić trawnik, ja już nie wiem co zmniejszać. Pytasz o róże miniaturki, ja ich nie mam i nigdy nie sadziłam, wydają mi się zbyt delikatne aby mogły w naszych warunkach przezimować, nasza zima jest dość ostra, nie wiem jakie warunki zimowe są u ciebie. Róże bardzo lubię i podobają mi się ale doświadczenia żadnego nie mam.
Serdecznie pozdrawiam, a gdybyś miała ;:3 w nadmiarze to podeślij do mnie.

Ewelinko dziękuję za słowa poezji, te nasturcje miały być karłowe i posadziłam je wśród lilii, okazało się, że to są zwykłe i do tego duże, miały pędy ponad 2 m, musiałam je przycinać bo wszystko zagłuszyłyby ale kolory mają piękne żółty, pomarańczowy i ciemnoczerwony, podobny do koloru róż (aparat ten kolor przekłamuje). Jeżeli masz dużo miejsca to na pewno warto je mieć.
Awatar użytkownika
Rybkaa
200p
200p
Od: 15 lip 2010, o 15:05

Post »

jedną hebe mam o drobnych listkach i kwitła na biało a druga chyba podobna do twojej :D -tu już mało kwiatków i fotka komórką robiona więc niewyraźna-mam zamiar przesadzić blizej funkii-na razie jak wiele roslin nie maja swojego miejsca stałego :(
Obrazek
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rybko, hebe, które widać na zdjęciu jest takie samo jak moje, one nie zimują w gruncie, należy je przesadzić do doniczki i zabrać na zimę do domu, z innymi odmianami nie mam doświadczenia.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podskubałam troszkę malinek :oops: ,nacieszyłam oczęta jesiennymi kolorkami i spadam dalej . ;:224
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Irenko cudowna czerwień róż i nasturcji. :roll:
Nasturcje zawsze kojarzyły mi się jako pomarańczowe.
Pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Irenko u mnie 3 dni pięknej pogody, dziś już troche chłodniej, ale weekend było bardzo ciepło :D Od razu też nastrój lepszy, teraz bardzo żałuję, że muszę być w pracy, bo korzystałabym z ładnej pogody i jeszcze troszkę porobiłabym coś w ogródku, bo podobno jutro znów ma padać :(
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu malinek jest dość dużo tylko słoneczka mało. Nie dziwię się, że szybko spadasz, gdy zobaczyłam ile pracy masz w ogrodzie.

Tajko starałam się choć trochę kolorami rozgrzać te jesienne ponure dni, u nas już drugi dzień leje, kiedy to się skończy. Nasturcje, które posiałam mają ładne kolory tylko żeby takie wielkie nie rosły.

Agusiu takiej pogody tylko pozazdrościć, tyle różnej pracy zaplanowałam na działce i nic z tego nie wychodzi.

Dzisiaj trochę słońca

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Irenko ślicznie dobrałaś kolory kwiatów, znowu inna odmiana nasturcji. :roll:
Bratek przepiękny, taki falbankowy, u mnie bratki na drugi rok po posadzeniu dziczeją. :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Irenko, piękne energetyczne kolory :) Nasturcje też u mnie wybujały jak nigdy. Sadzone w doniczkach są małe, niewyrośnięte; za to te w gruncie rosną na 2 metry.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Irenko prześliczne fotki w kolorach słońca :D Jeszcze Ci kwitnie liliowiec :shock: :?: Brateczki śliczne takie falbaniaste :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

IRENKO przyszłam nacieszyć moje oczy i się nie pomyliłam . Piękne kolory słońca ,których nam brakuje w te deszczowe dni . Czy ten liliowiec jeszcze u Ciebie kwitnie a bratki Rococo jednak są śliczne nie ma dwóch zdań ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”