Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Piękne , jesiennie - nastrojwe wrzosowisko :)
Podziwiam "Biały ogród" , jego elegancję , dobór roślin i wysmakowanych dodatków. Powiedz, czy kamienna ławka , oraz płaskorzeźba (lew) i waza pochodzą z "CHRONOS-a" ?
Biała hortensja -prześliczna !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko ja mam wrażenie,że ten ogród jest odzwierciedleniem Izy. Ona jest bardzo elegancką kobietą .
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
jaroZONE
50p
50p
Od: 3 lut 2010, o 18:13

Post »

Cudowne foty co tu pisać !!
Biały zakątek elegancki a ta ściana za nim jest niesamowita :shock:
A las jak z baśni .
Zapisałem sobie te fotki na kompa :)
Mój Romantyczny Ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=35274" onclick="window.open(this.href);return false;

"Nie pozwól aby twoje marzenia zarosły chwastami".
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja dziś napadłam Izę i spędziłam emocjonujące 3 godz na oglądaniu jej ogrodu. I to było mało! Tu jest naprawdę tak pięknie jak pokazują zdjęcia. Nawet troszkę napstrykałam, ale teraz widzę, że zauroczona widokami nie zrobiłam żadnej panoramy. :oops:
Obrazek

Iza oczywiście jest perfekcjonistką. Do kwadratu. Wszystko ma przemyślane. Kupa pracy włożona w ogród, a tu jeszcze w planach co najmniej drugie tyle! Rozmach, wysmakowane, coraz bardziej świadome kompozycje. To widać. A z drugiej strony połowę terenu zajmuje prawdziwy, dziki las sosnowy, w którym rosną grzyby.

Pierwszy raz w życiu widziałam takiego wspaniałego zawilca. Ogromny, bujny, kwitnący. Na zdjęciu tego nie widać niestety, ale ma również bardzo szlachetny kształt kwiatów. I jeszcze takie śliczności. Na każdym kroku można się tu natknąć na perełkę.
Obrazek Obrazek

Poza ławeczką, lwem i wazami ogród ma też całkiem żywą ozdobę.
Obrazek
Agata
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Lubię patrzeć na ogrody oczami gości :D Brawo Agato, brawo Izo :D
Cudnie rozrośnięte wrzosowisko ;:138 Pięknie się roślinki rozkrzewiły i są dobrze wybarwione- uśmiechają się, pomimo deszczowej aury. A biały zakątek - lekki i elegancki. I rozwar jeszcze kwitnie :shock: Bardzo lubię tą część ogrodu.

Natomiast co do prześlicznego głęboko różowego zawilca - protestuję! zgłaszam sprzeciw! stanowczo zabraniam! mówić/pisać/myśleć że jest paskudny :;230 :;230 :;230
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witajcie !
Chcę się z Wami podzielić wrażeniami z mojej piątkowej obecności na wyprzedaży w Chronosie. Jestem tam 4 raz i , jak zwykle, jestem zachwycona. Przede wszystkim atmosferą , jaka tam panuje i niezwykle sympatycznym podejściem do klientów.
Każdego wita pracownik firmy, wręcza zestaw naklejek i ołówków, potrzebnych do oznaczania wybranych produktów. Prezentacja towarów jest w klimatycznym , starym ogrodzie, pełnym uroczych zakątków. Na gości ( bo tak się tam czuję ) czeka stół ze smakołykami własnej roboty (!) i napojami.
Można tam znaleźć towary ? nadgryzione zębem czasu?, po BARDZO atrakcyjnych cenach.
(wszystko na zdjęciach jest w sprzedaży)
Są eleganckie ozdoby ogrodowe w nowoczesnym stylu ( stalowe fontanny bardzo mi się podobają , ta czarna, kamienna też ! )...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest trochę ozdób dla miłośników bardziej swojskich klimatów...

Obrazek

Obrazek

Oraz wyposażenie ogrodu w klasycznym stylu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście ? zakupy zrobiłam ! Jutro pokażę , co kupiłam.
Jutro także odpiszę wszystkim moim Gościom.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Fiu,fiu,fiu- więcej niż uroczo.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z kolei dziś spędziłam znaczną część dnia w towarzystwie Riane. Było mi bardzo miło ! Od razu dziękuję Agacie za ciepłe słowa o moim ogrodzie ! ( I wyrozumiałość, że nie wszystko wyglądało tak , jak się spodziewała.)
Oświadczam, że zawilce o kontrowersyjnej urodzie przekazałam Agacie, która obdarzy je cieplejszymi uczuciami , więc będą rosły szczęśliwe.
A potem byłam gościem Agaty. Zachowałam się okropnie, bo moja wizyta trwała zdecydowanie za długo...Ale w ogrodzie Riane jest tyle pięknych roślin, że straciłam poczucie czasu...
Dostałam niesamowitego barwinka - o ogromnych, pięknych liściach - nawet nie wiedziałam ,że takie istnieją. (I zrobiłam spis roślin, które koniecznie muszę mieć!)
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
jaroZONE
50p
50p
Od: 3 lut 2010, o 18:13

Post »

Piękne !!!
Fontanna jest przepiękna . :shock: :shock:
Mój Romantyczny Ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=35274" onclick="window.open(this.href);return false;

"Nie pozwól aby twoje marzenia zarosły chwastami".
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Ładna jest ta fontanna z czarnego kamienia. Myślę o takim kształcie tylko z blachy miedzianej.
Dziękuję za zdjęcia, pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Bardzo pięknie prezentują się te wszystkie ozdoby. Klimat tego tajemniczego ogrodu jest wspaniały. Żałuję, że mieszkam tak daleko, ale może w przyszłym roku namówię mojego M. na poróż w terminie wyprzedaży :wink: . Wszystkie to prezentowane przez ciebie ozdoby bardzo mi się podobają, ale ten przyścienny zbiornik wodny bardzo by mi pasował, albo ta kamienna kaskad przy murze z cegieł. ;:108
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Naprawdę piękne widoki pokazujesz.
Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć co kupiłaś.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochani!

KAJPEJ ? Elu, właśnie skończyłam czytać tę książkę. Uważam ,że jest świetna. Mam sporo do przemyślenia po jej przeczytaniu...
W Chronosie więcej mają historyzujących ozdób ogrodowych. Ale te nowoczesne, które widziałam, mają klasę ! Ta fontanna z czarnego kamienia ładniej wygląda w rzeczywistości niż na zdjęciu ! Miedziana też byłaby ciekawa...

JOLA1010 ? dziękuję, Jolu ! Na razie w tym zakątku głównie pracuję, ale cieszy moje oczy. Nie mogę się doczekać aż drzewa trochę urosną i osłonią ten ogród.

RIANE ? cieszę się, że się spotkałyśmy ! Mam nadzieję, że zawilce będą u Ciebie pięknie rosły.
Nie mogę uwierzyć,że mój ogród Ci się podobał... Sprawiłaś mi wielką przyjemność swoimi słowami. Dziękuję !
Z tym perfekcjonizmem to, niestety, masz rację...Nic, posunięte do przesady, nie jest dobre...Przydałoby mi się trochę luzu...
A skoro wspominasz o grzybkach, to dziś znalazłam aż 6 sztuk w moim lesie... Mało, ale jak się cieszę, że u mnie wyrosły !

Obrazek

Obrazek

ARTAM ? oj, Marta...W mądrej książce piszą mądre rzeczy, a nie ,że różowy jest paskudny... Nie śmiej się, ale te różowiejące kwiaty hortensji w Białym Ogrodzie stanowią pewien problem...Pamietam , jak czytałam książkę p. Bigońskiej o ogrodach Hortulusa ? pisząc o realizacji białego ogrodu , wspominała, że zdecydowanie usuwała stamtąd rośliny, które np. miały w innych kolorach pąki lub jaskrawe pręciki kwiatów , bo taka ?nieczystość? kolorów wprowadzała chaos w kompozycji... Mimo wszystko uznałam z całą powagą, że nie będę aż tak ortodoksyjna ? mój ogród nie będzie nieskazitelnie biały...
Dziękuję, Marto za ciepłe poczucie humoru i pochwały !
A to wcale nie jest rozsadnik, tylko poważny warzywnik, otaczany zalążkiem poważnego, bukszpanowego żywopłotu !

MONIA68 ? dziękuję za odwiedziny ! Zawilce, Moniu, to jedne z moich ulubionych kwiatów, cenię ich subtelna urodę.
Co się stało z Twoim wrzosowiskiem ? Przecież u Ciebie są dobre warunki dla wrzosów...

MARGO ? już lepiej, Gosiu, dziękuję. A na wrzosowisku pogryzłyby Cię mrówki ! Zawsze po pracy tam jestem w bąblach.
Niech żyje moda na białe zakątki ogrodowe ! A wprowadzenie odrobiny fioletu (kontrast , prowokacja?) doda bieli siły wyrazu. U mnie jest kropla niebieskiego.

LUCY ? ławeczka czeka na gości, Lucynko! A jesień już widać... Ale jest piękna...Z brzozy płynie złoty deszcz na trawnik...
A książkę kupiłam w księgarni Empiku...albo w moim ulubionym Trafficu.

[IZA ]- jak mi miło, Iza , że dostrzegasz urok mojego ogrodu !
A wnioski z książki... Znalazłam tam tyle nowej wiedzy, obawiam się,że wyjęcie z niej kilku pojedynczych zdań niewiele da...
Właśnie ta książka pokazuje , jak rozległe są to , wbrew pozorom, zagadnienia. No, chyba ,że ktoś ma talent i intuicję...
Moje odkrycia to np. :
- trzeba zwracać uwagę na zrównoważony udział ilościowy kolorów. Np.- fiolet dobrze wypada obok żółci, ale tylko wtedy gdy jest go trzykrotnie więcej
- oddziaływanie położonych obok siebie dużych powierzchni barwnych może być zbyt intensywne. Po podzieleniu na mniejsze fragmenty ich wyrazistość ulega złagodzeniu
- niezwykle ważne dla osiąganego efektu są kształty powierzchni barwnych - bloki lub rabaty dryfujące (Gertrude Jekyll ) lub mozaika lub grupy kluczowe...
(Temu poświęcono cały rozdział ? angielskie rabaty )
- powtarzające się rośliny sugerują coś pozytywnego, niezawodnego (dobre wrażenie ). Ale występujące zbyt blisko siebie są odbierane jako całość, a zbyt duże odległości nie pozwalają zauważyć powiązań, czyli nie osiągamy celu.

Chyba z tego niewiele wynika... Trzeba zapoznać się z całym wywodem, żeby zobaczyć w tym sens. Najważniejsza zasada ? musi być plan ? odpowiedni do oczekiwanego efektu.

LAWENDA ? cieszę się,że wróciłaś, Lawendo. Ławka jest moja, ale chętnie poznam Twoją opinię. Powiedz, proszę, dlaczego postawiłabyś ją bliżej muru ?

SOCZEWKA ? Moniko, jak się cieszę, że ogrody pokazowe na cos się przydały ! I dziękuję za komplement !
Niestety, w ulotce tego ogrodu nie ma listy zastosowanych roślin ( w większości są ). Jest tylko napisane, że zastosowano bukszpany, lawendę i trawy. Jest ich zbliżenie na zdjęciach, ale nie potrafię rozpoznać...
Ja tak samo ostatnio zachwycam się efektem, jaki bukszpany wprowadzają do ogrodu. Posadziłam w tym roku ze 20 szt. i zamierzam sporo dokupić w przyszłym sezonie ( mam nadzieję ? dużych...)

EWELINA ? Ewelino, Twoje pochwały to wielka dla mnie radość ! Ławka jest z Chronosa, kupiłam na wyprzedaży.
Czy pisałam już ,że uwielbiam hortensje...?

JAROZONE ? Jaro, trzeba pisać,że się podoba ! Wtedy buzia śmieje się od ucha do ucha ! Dziękuję !
Tak myślałam,że zdjęcia z Chronosa Ci się spodobają.

ALEB-AZI ? Iza, cieszę się,że chwalisz moje dokonania, toż to cały mój świat ! A zawilce są już u Riane ? nie będę już krytykować !
Jak ja lubię , kiedy tak zdecydowanie wyrażacie opinie !

DODAD ? Dorota, naprawdę warto tam zaglądać . Kamienna kaskada nie wiem, w jakiej była cenie. Natomiast ten zdrój ścienny, który Ci się podoba , pani przy mnie kupiła za 180 zł ! Też bym taki chciała.

A oto moje zakupy :
- waza do kompletu - będzie wraz z drugą , identyczną stała na tarasie
- koszyk metalowy ( na razie stoi na stole...)
- dwie kamienne kule - już są w Białym Ogrodzie
- poidełko dla ptaków za jedyne 150 zł

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kupiłam jeszcze jakieś drobiazgi, ale na razie nie do pokazania, muszą się "uleżeć". (Np. mały postument za 3 zł...)
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Książkę będę miała za 3-4 dni. Jestem jej bardzo ciekawa. Z kolorami to nie jest taka prosta sprawa, wiadomo inaczej wyglądają w ogrodzie w naszej strefie klimatycznej, inaczej w każdej porze roku. I masz rację intuicyjnie tworzy się kolorowe rabaty, usuwając, co roku lub dodając jakiś kolor. Na przykład u mnie biel sprawdza się tylko wtedy, kiedy kwitnie rogownica, tawuła. Wszystko razem jest miłe dla oka. Ten sam kolor o tej porze roku np. kwitnąca na biało hortensja w ogrodzie ?krzyczy kolorem? i musiałam ją usunąć. Kleks białej plamy był nie do zniesienia. Zauważyłam, że drobne kolorowe plamki tworzące tzw. ?łączkę? są bezpieczne, kolory rozmyte, a dodanie jak przyprawy intensywnego kolory ożywia tą ?łączkę.? Zastosowanie dużych brył kolorowych to niezłe wyzwanie. I też to wszystko zależy gdzie te bryły są umieszczone ( czy widać je na wprost ? tu jest zawsze gorzej) czy przesuwając się wzdłuż rabaty nakładają się na siebie i tu jest o wiele lepiej. Duże rabaty oparte na tle żywopłotu, mające te same warunki świetlne, co roku,są łatwiejsze do zrealizowania. Gorzej jest z mini rabatami pośród krzewów, pod drzewami. Drzewa rozrastają się i rabatka, która wyglądała kilka lat temu uroczo w lekkim półcieniu jest nijaka, ten sam przepis na rabatę w różnych ogrodach będzie różnie wyglądał. I to jest fascynujące,ta zmienność ?
Gratuluję zakupów.
I oczekuję na kolejne zdjęcia wspaniałego ogrodu. Twojego ogrodu
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izka, grzybki masz w swoim ogrodzie :tan super. Zakupy bardzo udane, choć dla mnie chyba zbyt drogie by się okazały. Ale do Twojego ogrodu cenne są to nabytki :uszy Bardzo, bardzo ładne :uszy
Jeśli można zapytać, w jakiej cenie są takie kule?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”