Nowy ogród Jacka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010

Post »

JacekP pisze:dziś znajoma obdarowała mnie pięknymi roślinami (m.in. cytryniec chiński, żurawina, fioletowa chryzantema)
a masz już pergolę na cytryńca? piękna roślina, ze względu na wzrost moje areały by tego nie wytrzymały :x
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Gosiu :!: Dostałem krótkopędy żurawek więc na razie nie ma za bardzo co pokazywać. Ukorzeniają się :)

Monika, dziękuję. Nie mam kwaśnej rabaty więc kiścienia przesadzę do większej doniczki i musi sobie radzić.

Mateusz, widziałem, na co stać cytryńca. Moja znajoma puściła go na drzewo i pięknie je oplata. A ja jeszcze nie wiem. Może na słup elektryczny :?: :idea:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, szkoda kiścienia do doniczki... To naprawdę bardzo efektowny krzew i byłby dobrym początkiem kwaśnej rabaty :)
Moja goryczka rośnie w półcieniu w pobliżu rh. Najwyraźniej jej to służy, bo wiosną sadziłam mikroskopijną sadzonkę. Nie traci nic ze swego uroku nawet przy ostatnich ulewnych deszczach.
Cała moja wiedza na temat tych roślin pochodzi od Krysi- Goryczki i do Niej proponuję zwrócić się o radę :) Może to również kwestia odpowiedniego przygotowania podłoża?
Miłego dnia :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, kiścienie są piękne i w ogóle inne Rh. Twój ogród najlepszym przykładem.
Rabatę kwaśną mam w planach i chcę się do tego dobrze przygotować. Zmarnowałem już golterię, podsypując jej torfu ale to za mało. Więc lepsza zadołowana doniczka niż katowanie roślin :) Tak samo czeka już zadołowany różanecznik, dostany w prezencie. I jest mu chyba dobrze, bo zawiązał pąki kwiatowe na przyszły rok :heja
Wybrałaś dobre stanowisko dla goryczki więc i ja pójdę tym tropem :)
To wspaniałe, że możemy się tyle nauczyć od siebie praktycznych rzeczy ;:4 U znajomej podpatrzyłem sposób na ślimaki na języczkach. Po prostu podwiązała je dosyć wysoko i ślimakom chyba się nie chce wspinać. Ani jednej dziurki na liściach :!:
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Jacku zainteresowała mnie ta rabata kolorystyczna z białym śirodkiem.Na pewno będzie wyglądała świetnie... :uszy Piękne białe kwiaty,szczególnie trojeśc i zawilec mnie zachwyciły ;:108
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku.Dzisiaj pada deszcz,mało powiedziane leje od kilku godzin.Rano ledwie zdążyłam zebrać maliny.Nie da się pracować w ogrodzie więc popijam czerwoną herbatę z sokiem malinowym i oglądam Twój ogród.Muszę przyznać że chyba nie ma drugiego takie na forum,jeśli chodzi o ilość bylin.Jesteś prawdziwym kolekcjonerem.No i znasz wszystkie nazwy również łacińskie.Niektóre widzę po raz pierwszy.Oprócz tego piękne kompozycje roślinne aby aby pokazać ich urodę.Jacku teraz wiem, bylinowy ogród też może być piękny.Alicja.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Jacku, nie byłabym pewna ,czy pomysł, z dołowaniem w przypadku rh, jest dobry.
Zimą nie będziesz podlewać doniczki,a jak odparuje przez liście to nie zmarznie , ale uschnie.
Masz sporo terenu, kup worek torfu, zakwaś okolicę i posadź go do gruntu, Ja sama przesadzałam kilku letnie rh , i nic im nie jest, mają tak małą bryłę korzeniową , że szybko wysychają.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Z rh najważniejsze, żeby zacienić wtedy będą mniej parowały
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Jacku, pięknie wygląda Twój ogród...niezastąpione jest mieć wiele roślinek bo wtedy zawsze jest kolorowo :)

zachwyciły mnie zdjęcia gąsienic... ja pazia królowej widziałam tylko raz i pamiętam to jak przeżycie do dziś.. jest cudowny... a ta gąsienica z kolcem... auć! niby takie niewinne a i żabki i kolce mają niebezpieczne....

Zazdroszczę też wypraw forumkowych... mi albo coś wypada albo jakoś tak...czuje, że bym odstawała wiekiem... ale nie ważne. A co do wolności i niezależności... to Cię rozumiem... ja w sumie też tak po prostu z natury nie przywiązuje się do miejsc, ludzi... tzn. chodzi mi o to że są tak piękne miejsca, że gdybym mogła z chęcią pozmieniałabym na jakiś czas otoczenie, kulturę...A co do ludzi...może źle powiedziałam... szanuje ich, lubię przebywać z bliskimi osobami, ale właśnie czy zmieniając szkołę, czy pracę i tak po pewnym czasie kontakty się zacierają.. pojawiają się inni ludzie...a teraz z każdego miejsca jest taka możliwość kontaktu że miejsce nie stanowi bariery...
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

JacekP pisze:Witajcie! Dziś mimo niesprzyjającej pogody podziałałem trochę w ogrodzie. To mnie wspaniale odstresowuje i napełnia radością.
Doskonale to rozumie pewnie większość z nas :D :heja
Ja dziś nawet w deszczu kopałam troszkę :;230
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, też bym chciał, by pomysł z rabatami kolorystycznymi udał się. Biały kolor pasował mi z każdym innym, dlatego umieściłem go w środku w formie pierścienia okalającego wrzosowisko - w przyszłości, bo na razie nie mam ani jednego wrzosa :;230

Alu - Georginio, zawstydzasz mnie tymi pochwałami :oops: ale jest mi miło :) . Zapewniam Cię, że są na forum ogrody z większą różnorodnością bylin ;:108 Znam co najmniej trzy :) Teraz są mi potrzebne trawy, by ogród nie spłaszczył się zupełnie zimą. Krzewów też trochę przybywa.

Igo, mam w ogrodzie wysoki stan wód więc zadołowane doniczki będą miały wilgoci pod dostatkiem. Ale dziękuję za radę. Na pewno kupię worek torfu :lol:

Gosiu, właśnie - zacienić :!: Tam gdzie mam cień są same korzenie wierzb, tam gdzie mam słońce - wilgoci mam pod dostatkiem więc przygotowanie kwaśnej rabaty będzie wymagało trochę pracy, a te moje 3 kwasoluby muszą poczekać na stałe miejsce :)

Alu, dobrze Cię rozumiem, bo w praktyce przerabiam ciągłe zmiany. Czasem decydują czynniki zewnętrzne (praca), czasem natura człowieka :)
Kolec na zawisaku, jak mi powiedział Grzechu, jest niegroźny. To taki straszak :)
Przyjedź kiedyś na rowerze ;:108

Aniu, mnie też trochę zmoczyło ale uparłem się odchwaścić trochę i posadzić choć jeden krzak. Posadziłem - lilaka Meyera :heja
A przy okazji podziębiłem się lekko.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Dzięki Jacku za nazwę. Chyba to jest ta żurawka.

Muszę powiedzieć, że biały nie jest moim ulubionym kolorem.
W tym układzie najbardziej spodobał mi się zawilec ... bo ma żółty środek. :wink:

Ja na weekend ma zaplanowanych mnóstwo prac na działce, więc mam nadzieję,
że prognoza pogody sprawdzi się i będzie ładnie. Jeżeli nie, to też mi pozostanie moknięcie.

Życzę zdrówka! ;:3
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisienko, w ogrodzie lubię wszystkie kolory ale biały darzę szczególną sympatią. W życiu też :)
Życzę Ci udanej pogody :!: Jak jest brzydko, przekładam pracę, aż się wypogodzi. Wiem, że Ty nie możesz sobie na to pozwolić.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Jacku, ja się też podziębiłam :;230
Katarek mam elegancki, dzieci też :roll: , oby nie poszło dalej :wink:
Zdrówka ;:196
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Podzielam Twoją słabość do bieli. Chociaż moja biała rabatka w przyszłym roku będzie biało-niebieska. Tak chciała sama natura :;230 Zupełnie niechcący pojawiły się na niej niebieskie akcenty i tak już zostanie. Kilka delikatnych roślin w kolorze blue tam dosadzę i sprawdzę efekt. Białego zawilca japońskiego wciąż nie mam :( , a jest uroczy. Jutro targi, więc może uda się to zmienić.
Portrety roślin profesjonalne! Białe kwiaty nie łatwo ładnie sfotografować.
Przeróbki i mnie dopadły. Wszystko przez to, że coraz więcej roślin w ogrodzie ( przede wszystkim dzięki Forum i Forumkom :D ). Jeden z marcinków od Ciebie zaczyna kwitnąć. Mam piękny kolor - raczej trudny do opisania słowami - coś między fuksją a biskupim.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”