a masz już pergolę na cytryńca? piękna roślina, ze względu na wzrost moje areały by tego nie wytrzymały :xJacekP pisze:dziś znajoma obdarowała mnie pięknymi roślinami (m.in. cytryniec chiński, żurawina, fioletowa chryzantema)
Nowy ogród Jacka 2010
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Gosiu
Dostałem krótkopędy żurawek więc na razie nie ma za bardzo co pokazywać. Ukorzeniają się
Monika, dziękuję. Nie mam kwaśnej rabaty więc kiścienia przesadzę do większej doniczki i musi sobie radzić.
Mateusz, widziałem, na co stać cytryńca. Moja znajoma puściła go na drzewo i pięknie je oplata. A ja jeszcze nie wiem. Może na słup elektryczny

Monika, dziękuję. Nie mam kwaśnej rabaty więc kiścienia przesadzę do większej doniczki i musi sobie radzić.
Mateusz, widziałem, na co stać cytryńca. Moja znajoma puściła go na drzewo i pięknie je oplata. A ja jeszcze nie wiem. Może na słup elektryczny

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku, szkoda kiścienia do doniczki... To naprawdę bardzo efektowny krzew i byłby dobrym początkiem kwaśnej rabaty 
Moja goryczka rośnie w półcieniu w pobliżu rh. Najwyraźniej jej to służy, bo wiosną sadziłam mikroskopijną sadzonkę. Nie traci nic ze swego uroku nawet przy ostatnich ulewnych deszczach.
Cała moja wiedza na temat tych roślin pochodzi od Krysi- Goryczki i do Niej proponuję zwrócić się o radę
Może to również kwestia odpowiedniego przygotowania podłoża?
Miłego dnia

Moja goryczka rośnie w półcieniu w pobliżu rh. Najwyraźniej jej to służy, bo wiosną sadziłam mikroskopijną sadzonkę. Nie traci nic ze swego uroku nawet przy ostatnich ulewnych deszczach.
Cała moja wiedza na temat tych roślin pochodzi od Krysi- Goryczki i do Niej proponuję zwrócić się o radę

Miłego dnia

- JacekP
Moniko, kiścienie są piękne i w ogóle inne Rh. Twój ogród najlepszym przykładem.
Rabatę kwaśną mam w planach i chcę się do tego dobrze przygotować. Zmarnowałem już golterię, podsypując jej torfu ale to za mało. Więc lepsza zadołowana doniczka niż katowanie roślin
Tak samo czeka już zadołowany różanecznik, dostany w prezencie. I jest mu chyba dobrze, bo zawiązał pąki kwiatowe na przyszły rok
Wybrałaś dobre stanowisko dla goryczki więc i ja pójdę tym tropem
To wspaniałe, że możemy się tyle nauczyć od siebie praktycznych rzeczy
U znajomej podpatrzyłem sposób na ślimaki na języczkach. Po prostu podwiązała je dosyć wysoko i ślimakom chyba się nie chce wspinać. Ani jednej dziurki na liściach 
Rabatę kwaśną mam w planach i chcę się do tego dobrze przygotować. Zmarnowałem już golterię, podsypując jej torfu ale to za mało. Więc lepsza zadołowana doniczka niż katowanie roślin

Wybrałaś dobre stanowisko dla goryczki więc i ja pójdę tym tropem

To wspaniałe, że możemy się tyle nauczyć od siebie praktycznych rzeczy

- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Jacku zainteresowała mnie ta rabata kolorystyczna z białym śirodkiem.Na pewno będzie wyglądała świetnie...
Piękne białe kwiaty,szczególnie trojeśc i zawilec mnie zachwyciły 

- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacku.Dzisiaj pada deszcz,mało powiedziane leje od kilku godzin.Rano ledwie zdążyłam zebrać maliny.Nie da się pracować w ogrodzie więc popijam czerwoną herbatę z sokiem malinowym i oglądam Twój ogród.Muszę przyznać że chyba nie ma drugiego takie na forum,jeśli chodzi o ilość bylin.Jesteś prawdziwym kolekcjonerem.No i znasz wszystkie nazwy również łacińskie.Niektóre widzę po raz pierwszy.Oprócz tego piękne kompozycje roślinne aby aby pokazać ich urodę.Jacku teraz wiem, bylinowy ogród też może być piękny.Alicja.
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Jacku, nie byłabym pewna ,czy pomysł, z dołowaniem w przypadku rh, jest dobry.
Zimą nie będziesz podlewać doniczki,a jak odparuje przez liście to nie zmarznie , ale uschnie.
Masz sporo terenu, kup worek torfu, zakwaś okolicę i posadź go do gruntu, Ja sama przesadzałam kilku letnie rh , i nic im nie jest, mają tak małą bryłę korzeniową , że szybko wysychają.
Zimą nie będziesz podlewać doniczki,a jak odparuje przez liście to nie zmarznie , ale uschnie.
Masz sporo terenu, kup worek torfu, zakwaś okolicę i posadź go do gruntu, Ja sama przesadzałam kilku letnie rh , i nic im nie jest, mają tak małą bryłę korzeniową , że szybko wysychają.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Z rh najważniejsze, żeby zacienić wtedy będą mniej parowały
Witaj Jacku, pięknie wygląda Twój ogród...niezastąpione jest mieć wiele roślinek bo wtedy zawsze jest kolorowo 
zachwyciły mnie zdjęcia gąsienic... ja pazia królowej widziałam tylko raz i pamiętam to jak przeżycie do dziś.. jest cudowny... a ta gąsienica z kolcem... auć! niby takie niewinne a i żabki i kolce mają niebezpieczne....
Zazdroszczę też wypraw forumkowych... mi albo coś wypada albo jakoś tak...czuje, że bym odstawała wiekiem... ale nie ważne. A co do wolności i niezależności... to Cię rozumiem... ja w sumie też tak po prostu z natury nie przywiązuje się do miejsc, ludzi... tzn. chodzi mi o to że są tak piękne miejsca, że gdybym mogła z chęcią pozmieniałabym na jakiś czas otoczenie, kulturę...A co do ludzi...może źle powiedziałam... szanuje ich, lubię przebywać z bliskimi osobami, ale właśnie czy zmieniając szkołę, czy pracę i tak po pewnym czasie kontakty się zacierają.. pojawiają się inni ludzie...a teraz z każdego miejsca jest taka możliwość kontaktu że miejsce nie stanowi bariery...

zachwyciły mnie zdjęcia gąsienic... ja pazia królowej widziałam tylko raz i pamiętam to jak przeżycie do dziś.. jest cudowny... a ta gąsienica z kolcem... auć! niby takie niewinne a i żabki i kolce mają niebezpieczne....
Zazdroszczę też wypraw forumkowych... mi albo coś wypada albo jakoś tak...czuje, że bym odstawała wiekiem... ale nie ważne. A co do wolności i niezależności... to Cię rozumiem... ja w sumie też tak po prostu z natury nie przywiązuje się do miejsc, ludzi... tzn. chodzi mi o to że są tak piękne miejsca, że gdybym mogła z chęcią pozmieniałabym na jakiś czas otoczenie, kulturę...A co do ludzi...może źle powiedziałam... szanuje ich, lubię przebywać z bliskimi osobami, ale właśnie czy zmieniając szkołę, czy pracę i tak po pewnym czasie kontakty się zacierają.. pojawiają się inni ludzie...a teraz z każdego miejsca jest taka możliwość kontaktu że miejsce nie stanowi bariery...
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Doskonale to rozumie pewnie większość z nasJacekP pisze:Witajcie! Dziś mimo niesprzyjającej pogody podziałałem trochę w ogrodzie. To mnie wspaniale odstresowuje i napełnia radością.

Ja dziś nawet w deszczu kopałam troszkę

- JacekP
Grażynko, też bym chciał, by pomysł z rabatami kolorystycznymi udał się. Biały kolor pasował mi z każdym innym, dlatego umieściłem go w środku w formie pierścienia okalającego wrzosowisko - w przyszłości, bo na razie nie mam ani jednego wrzosa
Alu - Georginio, zawstydzasz mnie tymi pochwałami
ale jest mi miło
. Zapewniam Cię, że są na forum ogrody z większą różnorodnością bylin
Znam co najmniej trzy
Teraz są mi potrzebne trawy, by ogród nie spłaszczył się zupełnie zimą. Krzewów też trochę przybywa.
Igo, mam w ogrodzie wysoki stan wód więc zadołowane doniczki będą miały wilgoci pod dostatkiem. Ale dziękuję za radę. Na pewno kupię worek torfu
Gosiu, właśnie - zacienić
Tam gdzie mam cień są same korzenie wierzb, tam gdzie mam słońce - wilgoci mam pod dostatkiem więc przygotowanie kwaśnej rabaty będzie wymagało trochę pracy, a te moje 3 kwasoluby muszą poczekać na stałe miejsce
Alu, dobrze Cię rozumiem, bo w praktyce przerabiam ciągłe zmiany. Czasem decydują czynniki zewnętrzne (praca), czasem natura człowieka
Kolec na zawisaku, jak mi powiedział Grzechu, jest niegroźny. To taki straszak
Przyjedź kiedyś na rowerze
Aniu, mnie też trochę zmoczyło ale uparłem się odchwaścić trochę i posadzić choć jeden krzak. Posadziłem - lilaka Meyera
A przy okazji podziębiłem się lekko.

Alu - Georginio, zawstydzasz mnie tymi pochwałami

Igo, mam w ogrodzie wysoki stan wód więc zadołowane doniczki będą miały wilgoci pod dostatkiem. Ale dziękuję za radę. Na pewno kupię worek torfu

Gosiu, właśnie - zacienić

Alu, dobrze Cię rozumiem, bo w praktyce przerabiam ciągłe zmiany. Czasem decydują czynniki zewnętrzne (praca), czasem natura człowieka

Kolec na zawisaku, jak mi powiedział Grzechu, jest niegroźny. To taki straszak

Przyjedź kiedyś na rowerze

Aniu, mnie też trochę zmoczyło ale uparłem się odchwaścić trochę i posadzić choć jeden krzak. Posadziłem - lilaka Meyera

A przy okazji podziębiłem się lekko.
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Dzięki Jacku za nazwę. Chyba to jest ta żurawka.
Muszę powiedzieć, że biały nie jest moim ulubionym kolorem.
W tym układzie najbardziej spodobał mi się zawilec ... bo ma żółty środek.
Ja na weekend ma zaplanowanych mnóstwo prac na działce, więc mam nadzieję,
że prognoza pogody sprawdzi się i będzie ładnie. Jeżeli nie, to też mi pozostanie moknięcie.
Życzę zdrówka!
Muszę powiedzieć, że biały nie jest moim ulubionym kolorem.
W tym układzie najbardziej spodobał mi się zawilec ... bo ma żółty środek.

Ja na weekend ma zaplanowanych mnóstwo prac na działce, więc mam nadzieję,
że prognoza pogody sprawdzi się i będzie ładnie. Jeżeli nie, to też mi pozostanie moknięcie.
Życzę zdrówka!

Pozdrawiam serdecznie
- JacekP
Wisienko, w ogrodzie lubię wszystkie kolory ale biały darzę szczególną sympatią. W życiu też
Życzę Ci udanej pogody
Jak jest brzydko, przekładam pracę, aż się wypogodzi. Wiem, że Ty nie możesz sobie na to pozwolić.

Życzę Ci udanej pogody

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Jacku, ja się też podziębiłam
Katarek mam elegancki, dzieci też
, oby nie poszło dalej
Zdrówka

Katarek mam elegancki, dzieci też

Zdrówka

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Podzielam Twoją słabość do bieli. Chociaż moja biała rabatka w przyszłym roku będzie biało-niebieska. Tak chciała sama natura
Zupełnie niechcący pojawiły się na niej niebieskie akcenty i tak już zostanie. Kilka delikatnych roślin w kolorze blue tam dosadzę i sprawdzę efekt. Białego zawilca japońskiego wciąż nie mam
, a jest uroczy. Jutro targi, więc może uda się to zmienić.
Portrety roślin profesjonalne! Białe kwiaty nie łatwo ładnie sfotografować.
Przeróbki i mnie dopadły. Wszystko przez to, że coraz więcej roślin w ogrodzie ( przede wszystkim dzięki Forum i Forumkom
). Jeden z marcinków od Ciebie zaczyna kwitnąć. Mam piękny kolor - raczej trudny do opisania słowami - coś między fuksją a biskupim.

Portrety roślin profesjonalne! Białe kwiaty nie łatwo ładnie sfotografować.
Przeróbki i mnie dopadły. Wszystko przez to, że coraz więcej roślin w ogrodzie ( przede wszystkim dzięki Forum i Forumkom