Leśny ogród Moni68 cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.7

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Bardzo Wam dziękuję za odwiedziny ;:167 Proszę nie czuć się urażonym czy pominiętym, jeśli do kogoś ostatnio nie piszę. Myślę o Was, ale naprawdę ostatnio czasu mi brakuje. Sądzę, że już w przyszłym tygodniu nadrobię zaległości.
Dzisiaj jest piękna pogoda, więc od rana urzęduję w ogrodzie, z przerwą na wyprawienie P do szkoły :lol: Mam dużo sadzenia, poza tym muszę zrobić porządek niemal ze wszystkimi liliami i obawiam się, że wszystkiego dzisiaj nie zrobię. Oby tylko w następnych dniach pogoda dopisała, to do końca weekendu powinnam się ze wszystkim uporać.
Liczę jeszcze na babie lato- rośliny ciągle w dobrej, wcale nie jesiennej, kondycji. Zaczynają dopiero żółknąć liście brzóz. Kwitną pierwsze zimowity, większość jeszcze w ziemi. W ubiegłym roku posadziłam chyba 11 odmian, ostatnie kwitną w listopadzie.

Miechunka rośnie u mnie na gruzie :lol: W ciągu 7 lat jej uprawy zauważyłam, że nie lubi nawożenia- dostaje tylko trochę obornika wczesną wiosną. Kolejne zasilania powodują, że rośnie niska (normalnie osiąga u mnie ok. 160 cm) i słabiej kwitnie. Praca przy niej ogranicza się do wyrywania odrostów, bo wyłazi dosłownie wszędzie :lol:

Ostrokrzewy mają sporo owoców. Kolejne chryzantemy- niektóre szybko się rozwinęły, z pewnością z powodu zimna i ciągłych opadów.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I kolejny własny grzybek- jest ich coraz więcej :lol:
Obrazek
Miłego dnia i do zobaczenia wieczorkiem :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniś 11odmian zimowitów :shock: nieźle, ja mam 2 :roll: :lol:
Chryzantemy bajeczne, aż zazdroszczę, i w takich wspaniałych kolorach, uwielbiam je. One u Ciebie zimują, czy to tegoroczny zakup :?:
Fajnie masz z tymi grzybkami, zbiór gotowy bez większej wyprawy :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Moniś, to teraz już jesteś mamą ucznia. Kurczaczki. Poważna sprawa ;) Jak się należy autobus to się należy, gratuluję wygranej. Ja nigdy nie potrafiłam zrozumieć, dlaczego w szkole zawsze plan zajęć zmieniał się kilkukrotnie na początku roku i właściwie dopiero pod koniec września a czasem dopiero w październiku było na 100% wiadomo co i jak. Przecież oni mieli dwa miesiące na ułożenie planu i dopięcie wszystkiego.
Świetnie, że Pawełkowi się podoba. Szkoła fajna, kumple fajni, ani się obejrzymy jak szeptem będziesz opowiadała, że znajdujesz w plecaku karteczki od dziewczyn ;)
Monia, co to jest to małe, takie biało-zielone rozetki obok zimowita na drugim zdjęciu ? Cudeńko.
Dzisiaj dowiadywałam się w tutejszym przedszkolu - mogę dać Maryśkę jak będzie miała 2,5 roku, w godzinach 8:30-12:00. I chyba dam. Ona strasznie się garnie do dzieci, a mamy bliżej do przedszkola niż do najbliższego rówieśnika Marysi. Przedwczoraj byłyśmy pierwszy raz na placu zabaw - mała zachwycona, nie chciała wracać do domu.
Z "najnowszych nowin": woła po imieniu naszego kota Pimpusia. Nazywa go "Piiimbi". I melduje, kiedy zrobiła kupę. Dzisiaj idziemy kupić nocnik.
Buziaki !

PS. O, Monia, pisałyśmy jednocześnie. Grzyba zazdroszczę tak bardzo, ze chyba zzielenieję. Tutaj gdzie się nie obejrzysz rosną pieczaki albo rydze. Podgrzybka, koźlarza czy maślaczka to sobie mogę narysować :( Kiszonej kapusty, małosolnych ogórków i polskich grzybów to mi tu kurka brakuje :( Chryzantemy cudne. Ja nie kupuję - żeby nie kusić jesieni :p
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Moniko, grzyby w ogrodzie, fajna rzecz. Muszę poszukać pod sosnami maślaków. W każdym roku się pojawiają. Śliczne chryzantemy.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, w ubiegłym roku był ogromny wybór zimowitów w moim ogrodniczym i kupiłam chyba wszystkie :lol: :lol: Przyznam jednak szczerze, że najbardziej podobają mi się te najpopularniejsze. Jestem ciekawa kwitnienia pozostałych, bo dwukrotnie nawoziłam, gdy miały liście.
Chryzantemy kupuję co roku, rosnące w gruncie nie chcą u mnie kwitnąć. Na grzyby chodzę w przysłowiowych kapciach :lol: :lol:

Uleńko, bałagan w szkole był zawsze i to się chyba nigdy nie zmieni :lol: P na razie dziewczynkami nie jest zainteresowany, chociaż ma dwie ulubione koleżanki :lol: Wczoraj zasnął na matematyce :shock: :lol: Zapytany przez nauczycielkę o treść wypowiedzi, odpowiedział: "usiłowała pani uczyć matematyki" :lol: Mnie wyjaśnił, że były straszne nudy...
Koniecznie poślij Marysię do przedszkola!! To tylko kilka godzin- Ona będzie miała kontakt z dziećmi, a Ty chwilę oddechu!!
Obok zimowita rośnie gęsiówka, nie pamiętam całej nazwy.
Rydzów Ci zazdroszczę!!
Buziaki dla Was ;:196 ;:167

Romku, bardzo dziękuję :D U mnie maślaków nie ma- najwięcej rośnie podgrzybków, kozaków, piaskowców i kurek. Zdarzają się prawdziwki. Późną jesienią jest sporo gąsek i opieniek.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Moniczko zrobiłaś mi smaka na kanie :D
Muszę się wybrać do lasu, może nazbieram grzybków
Ziemowity masz cudowne, u mnie dopiero pokazują łebki :roll:
Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ MONIKO!
Myślę, że już wszystko Ci ułożyło ze szkołą Pawełka. Możesz już zająć się ogrodem.
Muszę przyznać, że Ci zazdroszczę nie dosyć, że masz piękny ogród to jeszcze i grzyby ;:196
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Moniś ;:196 - dziękuję ;:196
Masz własne grzybki Moniś?. Wigilijna Wieczerza i w barszczu czy w uszkach swój produkt to coś pysznego.
Tadeusz pokazał cały koszyk grzybków i stół wyłożony prawdziwkami... - ślinka mi poleciała, więc parę grzybków tych mniejszych zabrałam z sobą.
Moniś moje zimowity też budzą się do życia.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane, dziękuję za odwiedziny ;:167
Dzisiaj nareszcie porządnie popracowałam w ogrodzie. Przede wszystkim zrobiłam porządek i posadziłam trochę cebul. Dwie godziny zajęło mi przygotowanie roślin dla znajomej, w zamian dostałam po południu ogromne sadzonki tarczownicy, parzydła leśnego, dwóch języczek i jakąś paproć- nie znam się kompletnie na nich, więc nazwa od razu wyleciała mi z głowy :lol:
Na jutro znowu zapowiadają deszcz :(

Goryczka kwitnie niestrudzenie :) Żurawka Berry Smoothie
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Miłego wieczoru :wit
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko ślicznie Ci kwitnie ostrokrzew, cudne chryzantemy kupiłaś i goryczka przepiękna,a dopełnieniem wszystkiego własne grzybki, które także zdobią leśny ogród.
Prawdziwy Eden stworzyłaś.
Pozdrawiam serdecznie. ;:196
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajeczko, dziękuję ;:196 Ostrokrzew teraz owocuje, kwitnie, o ile dobrze pamiętam, w maju :)
Właśnie pisałam u Ciebie o miechunce :lol:
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Moniczko właśnie rozminęłyśmy się. Dziękuję . ;:196
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Moniko, tak patrzę na Twoje kwiaty, docieram do zimowitów i właśnie przypomniałem sobie, że wykopałem cebule, jak robiliśmy opaskę odwadniającą i zapomniałem je wsadzić z powrotem do ogrodu. Mam więc zadanie na jutro. Może zdążą jeszcze zakwitnąć przed zimą.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

MONIŚ fajnie jest miec własne grzybki takie to są naprawdę świeżutkie i nie muszą tłuc się w koszykach . Zimowity i chryantemki a o goryczce to nawet nie wspomnę ,bo tak ślicznie kwitnie . Dzięki Krysi pokochałam te kwiaty ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Moniś, czy miechunka ma w lamponiku taką jasnopomarańczową kulkę ? Nie wiem, czy nie mylę rośliny, ale zdaje mi się, że tubylcy to jedzą ;)
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”