Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Witaj Tamaryszku, tyle się u Ciebie dzieje i wyprawy na wystawy bardzo udane ze wspaniałą relacją, i spotkania forumkowe,
i w ogrodzie dużo zmian. ;:138 Bardzo spodobało mi się Twoje wrzosowisko, taki leśny klimat że prawie czuć zapach.
Hortensje przepiękne, rabaty ukwiecone i kolorowe, wszystko doskonale wygląda nawet w jesiennej szacie, a może szczególnie
w jesiennej szacie. ;:108 Pokazuj więcej, teraz jest sezon pięknych jesiennych barw to nacieszymy u Ciebie oczy ;:138
Buziaczki ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Takiej wizyty na wystawie to tylko pozazdrościć - chyba każdy miłośnik roślin z wielką ochotą chciał by tam się znależć- My dzięki Tobie mamy namiastkę z Targów ;:196

Zdjęcia z ogrodu jak zawsze zachwycają - no i tak jak piszesz piękne i cudowne kwiaty hortensji.

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuś, ja juz zrezygnowałam z podkładów. Dzisiaj nareszcie przyszedł pan, który ma mi robić schodki i ustaliliśmy, że będą z kamienia. Trudno się mówi. Za bardzo mi to nie pasuje, ale cóż. Przecież kiedyś będzie można to zmienić, akamień zawsze gdzieś wykorzystam. Na razie potrzebuje tego zejścia i już. Ma przyjść w następną sobotę, ale trudno mi w to uwierzyć, po tylu umawianiach się. Może za miesiąc zrobi:roll:
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tamaryszku Warzywny - a myślałaś może, żeby warzywka sadzić też na rabatkach? Nie wiem, czy Ci mówiłam, że widziałam kiedyś w Kew Gardens pod Londynem, jak mieszane są rośliny na rabatach. Na kilku z nich, w tonacji ciemnej - gwiazdą był burak liściowy! Jego 'zgurdzulone' liście dominowały w kompozycji i po pierwszym rzucie oka w ogóle nie miałam świadomości, że to warzywko sobie rośnie :D
Ostatnio zresztą, przez przypadek, zahodowałam sałatę czerwonolistną koło kosodrzewiny - efekt był owszem, owszem... Kilka osób się nabrało, hihihi, kiedy pokazałam zdjęcie w wątku :D

Praca ze średniowiecza, powiadasz... Aaaa, toś Ty mediewistka ... Bardziej Umberto Eco, opactwo, katarzy i biblioteka, czy raczej katedra w Chartres, pinakle i gargulce? Pasjonujący okres kultury... Kiedyś miałam chysia na punkcie architektury gotyckiej ;:224

Pozdrawiam sobotnio - Ula
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Witaj Izo :wit
Wyjątkowo kolorowa jesień w Twoim ogrodzie 8-)
Aż miło popatrzeć ;:108
Awatar użytkownika
jaroZONE
50p
50p
Od: 3 lut 2010, o 18:13

Post »

ech w tym roku było tak krótkie lato ...ale trzeba się jeszcze cieszyć wczesna jesienią bo też jest piękna .U mnie jarzębina jeszcze nie nabrała kolorków ,
hmm może będę miał dłuższe lato ? :D :D
Mój Romantyczny Ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=35274" onclick="window.open(this.href);return false;

"Nie pozwól aby twoje marzenia zarosły chwastami".
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Takie spokojne tchnienie jesieni. Smuteczki się plączą, małe tęsknoty. Ech... Pięknie i basta :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też uważam, że nie można poddawać się aurze. W każdej porze roku można znaleźć coś pięknego. Niedługo drzewa pokażą swoje najpiękniejsze stroje.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Twoje hortensje są chyba prawidłowo podpisane, zgadzają się wyglądem z moimi (z etykiet),
zaczynam powoli wychwytywać różnice między nimi (Kyushiu ma mniej kwiatów płonych niż Tardiva).
Obejrzałam migawki z wystawy, od razu poznałam źródło pochodzenia Twojej ławki :wink:
Myślę, że nie masz się co martwić na zapas warzywnikiem, dasz radę, zobaczysz.
A jeśli nawet jakaś roślina nie urośnie, to co? słońce normalnie będzie wschodzić :lol:
Coś mi się wydaje, że jakiś mały kryzys Cię dopadł ?? Trochę inne jałowce???? :roll:
Rozumiem, bo dostałam nie taką samą odmianę róż do różowej rabaty.
Kamasję niebieską znalazłam w swoim archiwum, szkoda, że nie znam nazwy odmiany.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj IZO
Piękne hortensje ;:138 . Ja dopiero zaczynam z nimi przygodę.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Witaj Izo!
Piekne to zdjęcie znad strumienia. U mnie też juz zaczęło sie robić jesienne. Koścień powoli zmienia kolory. Niestety nie udało mi się uratować mojej fortegilli. Trudno, będę poszukiwać dalej. Za to dzis kupiłam nareszcie hortensję Limelight. Bardzo się cieszę. W sobotę na Agropromocji kupiłam jeszcze jedną ale bez podpisu i taraz mam wątpliwości. Im dłużej ogladam zdjęcia w necie tym większy mam mętlik. Może ja ktoś rozpozna :? Twoje hortensje prześliczne ;:138
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

wrzosowisko wygląda tak pięknie i naturalnie ze miałam ochotę w nie wejść, oglądałam kilka razy
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam Was, moi mili !

EWELINA ? ja uwielbiam hortensje , Ewelino ! Tak sobie czasem myślę, że mogłabym mieć ogród z samych bukszpanów, hortensji i funkii... Ostatnio znów dosadziłam 4 krzewy hortensji. Z jarzębinami u mnie nie jest najlepiej...Mam 3 drzewa i co roku ich liście chorują. Teraz np. niewiele ich zostało, zczerniały i opadły. To pewnie jakaś choroba grzybowa. Ale czerwone korale są śliczne, widać je z daleka...

LUCY ? dziękuję, Lucynko. Te kwiaty to rudbekie (odm. Goldstrum). Kwitną bardzo długo i są bezproblemowe, szybko się też rozrastają. Tworzą bardzo wyraziste kępy. Ta na zdjęciu jest trochę za duża, tworzy za silny akcent. Tej jesieni część z niej przesadzę na inną rabatę ? będzie powtórzony element , lubię takie rozwiązania.

DODAD ? Dziękuję, Dorotko! No, właśnie jakieś zniechęcenie mnie dopada... Chyba jestem zmęczona, tyle rzeczy zmieniłam w tym roku w ogrodzie, za mało sobie dałam czasu, żeby się nim po prostu cieszyć. Może teraz jesienią się to uda.
Masz rację, trzeba słuchać swojego ogrodu... Ty z wrzosów, a ja muszę zrezygnować z róż... Również dzięki takim decyzjom mamy inne ogrody i tym przyjemniej jest je odwiedzać !
Czy właśnie na targach w Nawojowej udało Ci się kupić hortensje? Na pewno będziesz zadowolona ! A nasi znawcy z pewnością tę bezimienną zidentyfikują. Fotergilii szkoda...

ABEILLE ? rzeczywiście było ostatnio wiele przyjemnych wydarzeń, Wiesiu !
A ogród zmienia się szybko. Nie tylko dlatego ,że mnóstwo posadziłąm i założyłam nowe rabaty. Jesień zaczyna powoli malować świat... Na złotych berberysach pojawił się czerwony rumieniec... lecą liście z brzóz...

JOLA1010 ? cieszę się , Jolu , że zainteresowała Cię relacja z targów ogrodniczych. I bardzo mi miło,że podoba Ci się w Moim Świecie... Hortensje będą zdobić ogród aż do mrozów !

MARGO ? więc obie zrezygnowałyśmy z podkładów, Gosiu ! Myślę, że schodki z kamienia będą pięknie w tym miejscu wyglądały. I bez obaw będziesz mogła stawać na nich bosą stopą. Oby fachowiec zrobił je tak szybko ,jak obiecuje.
Ja lubię jesień, Gosiu. Ogród jest taki kolorowy..., cały w barwach , które lubię. I panuje wokół taki spokój... Moje zniechęcenie wynika raczej z niezadowolenia z siebie..., że nie udaje mi się stworzyć w ogrodzie tego , co bym chciała.

URSULKA ? Ula, czytałam na forum o sadzeniu warzyw na rabatach ozdobnych (pomidory, koper ), podobno nawet warzywa dobrze tam rosną. Zresztą tak ,jak piszesz, wiele warzyw jest tak ładnych, że i pod względem estetycznym to się udaje. U Vity w ogrodzie widziałam takie piękne kapusty... A u Eli buraczki... Chcę spróbować posadzić pomidory na rabacie ozdobnej, ale nie wiem jeszcze, gdzie. A koper będzie tam na pewno ! Muszę obejrzeć swoje zdjęcia z Kew pod tym kątem ( będę relację stamtąd pokazywać zimą...). No i poszukać u Ciebie tej kompozycji z czerwoną sałatą i kosodrzewiną.
Co do zainteresowania średniowieczem , to zgadzam się z Tobą , że to pasjonujący okres ! Tak niezwykłej różnorodności nie przyniosła żadna epoka. Zresztą to przecież tysiąc lat... Interesowałam się historią kościoła i życia religijnego (zresztą robiłam studia podyplomowe z religioznawstwa ) ? tak więc i tzw. herezje i klasztorne życie i świat rękopiśmiennych ksiąg jest mi bliski. Ale sztuka tej epoki też mnie fascynuje ? styl gotycki to mój ulubiony, szczególnie w architekturze. W żadnej świątyni architektura nie tworzy tak uduchowionej atmosfery, jak w katedrze gotyckiej.
( Mam taki piękny album ?Gotyk. Architektura, rzeźba.,malarstwo. Pod red.Rolfa Tomana. Widziałaś może...? ). Czy przestał Ci się podobać ten styl czy po prostu pochłonęło Cię coś innego ?

EVLUK ? Ewo, miło mi ,że mnie odwiedziłaś ! Kolory jesieni pojawiają się na razie bardzo delikatnie ? zaledwie muśnięcia na liściach... Czekam na spektakl dębów, winobluszczu, fotergilii...

JAROZONE ? chyba rzeczywiście będziesz miał dłuższe lato, Jaro ? moja jarzębina już od dawna czerwona ! A może to po prostu inna odmiana ...

ALEB-AZI ? jak ładnie to napisałaś, Iza... Czeka nas jeszcze wiele wrażeń w tym roku...

ELSI ? jak ja lubię kwiaty hortensji, Elu...! Właśnie szczególnie takie, jak ma Tardiva.
W piątek jadę na wyprzedaż , może uda mi się kupić tanio kolejne donice.
Dziękuję za słowa otuchy ! Na pewno Cię jeszcze zamęczę pytaniami o uprawę warzyw w czasie tej zimy...
Mam jakieś złe nastroje... Za dużo pracy włożyłam w ogród, a za małe są według mnie efekty. Ciągle jestem niezadowolona, wydaje mi się, że jest paskudnie...Zdecydowanie brakuje mi luzu...Zabija mnie perfekcjonizm.
Czy reklamowałaś swoje róże ? Będziesz je wymieniać ? Ja pomylone jałowce posadziłam w inne miejsce, a tamto zaplanowane ciągle puste...
Muszę zobaczyć tę Twoją niebieską kamasję !

GORYCZKA - warto mieć hortensje, Krysiu ! Piękne i bezproblemowe.

LAWENDA - dziękuję, Lawendo ! Teraz jest najpiękniejszy okres dla wrzosowiska. Dziś robiłam nowe zdjęcia, jutro postaram się wkleić, zapraszam !

Obrazek

Paskudny ten zawilec powyżej ! A miał być taki...

Obrazek

Jeszcze trochę kwiatów z ogrodu, w tym ostatnie liliowce i róże...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka zdjęć z Białego Ogrodu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to koło tarasu...

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Izka, a czemu zawilec nieładny :roll:
Moje już dawno przekwitły, za to d'Oro ma powtórny okres kwitnienia i dobrze.
Trochę słoneczka na pochmurne dni. Chociaż widzę, ze u Ciebie ;:3 nie brakuje.
Biały zakątek jak zwykle zjawiskowy ;:180 Zajrzę jutro obejrzeć fotki.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Izo podziwiam zdjęcia z Twojego białego ogrodu.
Masz rację, świetnie tu wyglądają hortensje i inne kwiatki w białym kolorze.
Twój ogród jest wzorcowy możesz być dumna ze swoich dokonań.
Umiejętnie łączysz ogrody w wspólną całość.
Mam na myśli wrzosowisko jego cudną naturalność z dynamicznym strumieniem i nasadzeniami wokół niego z eleganckim białym ogrodem i budującym się ogrodem warzywnym.
Jestem tu często, całuję Elżbieta.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”