Witam Was, moi mili !
EWELINA ? ja uwielbiam hortensje , Ewelino ! Tak sobie czasem myślę, że mogłabym mieć ogród z samych bukszpanów, hortensji i funkii... Ostatnio znów dosadziłam 4 krzewy hortensji. Z jarzębinami u mnie nie jest najlepiej...Mam 3 drzewa i co roku ich liście chorują. Teraz np. niewiele ich zostało, zczerniały i opadły. To pewnie jakaś choroba grzybowa. Ale czerwone korale są śliczne, widać je z daleka...
LUCY ? dziękuję, Lucynko. Te kwiaty to rudbekie (odm. Goldstrum). Kwitną bardzo długo i są bezproblemowe, szybko się też rozrastają. Tworzą bardzo wyraziste kępy. Ta na zdjęciu jest trochę za duża, tworzy za silny akcent. Tej jesieni część z niej przesadzę na inną rabatę ? będzie powtórzony element , lubię takie rozwiązania.
DODAD ? Dziękuję, Dorotko! No, właśnie jakieś zniechęcenie mnie dopada... Chyba jestem zmęczona, tyle rzeczy zmieniłam w tym roku w ogrodzie, za mało sobie dałam czasu, żeby się nim po prostu cieszyć. Może teraz jesienią się to uda.
Masz rację, trzeba słuchać swojego ogrodu... Ty z wrzosów, a ja muszę zrezygnować z róż... Również dzięki takim decyzjom mamy inne ogrody i tym przyjemniej jest je odwiedzać !
Czy właśnie na targach w Nawojowej udało Ci się kupić hortensje? Na pewno będziesz zadowolona ! A nasi znawcy z pewnością tę bezimienną zidentyfikują. Fotergilii szkoda...
ABEILLE ? rzeczywiście było ostatnio wiele przyjemnych wydarzeń, Wiesiu !
A ogród zmienia się szybko. Nie tylko dlatego ,że mnóstwo posadziłąm i założyłam nowe rabaty. Jesień zaczyna powoli malować świat... Na złotych berberysach pojawił się czerwony rumieniec... lecą liście z brzóz...
JOLA1010 ? cieszę się , Jolu , że zainteresowała Cię relacja z targów ogrodniczych. I bardzo mi miło,że podoba Ci się w Moim Świecie... Hortensje będą zdobić ogród aż do mrozów !
MARGO ? więc obie zrezygnowałyśmy z podkładów, Gosiu ! Myślę, że schodki z kamienia będą pięknie w tym miejscu wyglądały. I bez obaw będziesz mogła stawać na nich bosą stopą. Oby fachowiec zrobił je tak szybko ,jak obiecuje.
Ja lubię jesień, Gosiu. Ogród jest taki kolorowy..., cały w barwach , które lubię. I panuje wokół taki spokój... Moje zniechęcenie wynika raczej z niezadowolenia z siebie..., że nie udaje mi się stworzyć w ogrodzie tego , co bym chciała.
URSULKA ? Ula, czytałam na forum o sadzeniu warzyw na rabatach ozdobnych (pomidory, koper ), podobno nawet warzywa dobrze tam rosną. Zresztą tak ,jak piszesz, wiele warzyw jest tak ładnych, że i pod względem estetycznym to się udaje. U Vity w ogrodzie widziałam takie piękne kapusty... A u Eli buraczki... Chcę spróbować posadzić pomidory na rabacie ozdobnej, ale nie wiem jeszcze, gdzie. A koper będzie tam na pewno ! Muszę obejrzeć swoje zdjęcia z Kew pod tym kątem ( będę relację stamtąd pokazywać zimą...). No i poszukać u Ciebie tej kompozycji z czerwoną sałatą i kosodrzewiną.
Co do zainteresowania średniowieczem , to zgadzam się z Tobą , że to pasjonujący okres ! Tak niezwykłej różnorodności nie przyniosła żadna epoka. Zresztą to przecież tysiąc lat... Interesowałam się historią kościoła i życia religijnego (zresztą robiłam studia podyplomowe z religioznawstwa ) ? tak więc i tzw. herezje i klasztorne życie i świat rękopiśmiennych ksiąg jest mi bliski. Ale sztuka tej epoki też mnie fascynuje ? styl gotycki to mój ulubiony, szczególnie w architekturze. W żadnej świątyni architektura nie tworzy tak uduchowionej atmosfery, jak w katedrze gotyckiej.
( Mam taki piękny album ?Gotyk. Architektura, rzeźba.,malarstwo. Pod red.Rolfa Tomana. Widziałaś może...? ). Czy przestał Ci się podobać ten styl czy po prostu pochłonęło Cię coś innego ?
EVLUK ? Ewo, miło mi ,że mnie odwiedziłaś ! Kolory jesieni pojawiają się na razie bardzo delikatnie ? zaledwie muśnięcia na liściach... Czekam na spektakl dębów, winobluszczu, fotergilii...
JAROZONE ? chyba rzeczywiście będziesz miał dłuższe lato, Jaro ? moja jarzębina już od dawna czerwona ! A może to po prostu inna odmiana ...
ALEB-AZI ? jak ładnie to napisałaś, Iza... Czeka nas jeszcze wiele wrażeń w tym roku...
ELSI ? jak ja lubię kwiaty hortensji, Elu...! Właśnie szczególnie takie, jak ma Tardiva.
W piątek jadę na wyprzedaż , może uda mi się kupić tanio kolejne donice.
Dziękuję za słowa otuchy ! Na pewno Cię jeszcze zamęczę pytaniami o uprawę warzyw w czasie tej zimy...
Mam jakieś złe nastroje... Za dużo pracy włożyłam w ogród, a za małe są według mnie efekty. Ciągle jestem niezadowolona, wydaje mi się, że jest paskudnie...Zdecydowanie brakuje mi luzu...Zabija mnie perfekcjonizm.
Czy reklamowałaś swoje róże ? Będziesz je wymieniać ? Ja pomylone jałowce posadziłam w inne miejsce, a tamto zaplanowane ciągle puste...
Muszę zobaczyć tę Twoją niebieską kamasję !
GORYCZKA - warto mieć hortensje, Krysiu ! Piękne i bezproblemowe.
LAWENDA - dziękuję, Lawendo ! Teraz jest najpiękniejszy okres dla wrzosowiska. Dziś robiłam nowe zdjęcia, jutro postaram się wkleić, zapraszam !
Paskudny ten zawilec powyżej ! A miał być taki...
Jeszcze trochę kwiatów z ogrodu, w tym ostatnie liliowce i róże...
Kilka zdjęć z Białego Ogrodu...
A to koło tarasu...